gyógytorna

fájdalomcsillapítás, gyógytorna, idősek, mozgás, Nyugdíjasok Országos Szövetsége, szeniormozgás

Mozdulj a fájdalom ellen!

PP-Eletforma

A népbetegségnek számító mozgásszervi fájdalom miatt nem sportolunk rendszeresen, holott ez a testi és a lelki egészség kulcsa!  – állítják a szakemberek. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének Szeniormozgásprogramja a mozgással járó fájdalom legyőzésében segíti az idősebb korosztályt! A záróeseményt Budapesten, október 19-én rendezik.  

Tovább olvasom »
csípő, fájdalom, gyógytorna, kezelés, megelőzés, műtét

Fáj a csípőd? Már mozdulni se tudsz? Segítünk!

László Márta

A csípőízületi porckopás (csípőarthrosis) sok embert érint, és szinte mindenki találkozott már olyannal is, aki ezzel a betegséggel operáltak. Ennek az az oka, hogy sajnos a csípőprotézis a porckopás nagyon súlyos állapotában, már elkerülhetetlen. Fontos azonban tudni, hogy számos olyan kezelési mód létezik a betegség kevésbé előrehaladott stádiumaiban, amelyek segítségével, ez a beavatkozás elkerülhető. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont fájdalomspecialistáját, valamint Sekk Patríciát, a Fájdalomközpont gyógytornászát, hogy melyek ezek a terápiás lehetőségek.

Tovább olvasom »
fájdalom, gyógytorna, isiász, köhögés, laborvizsgálat, ülőmunka, zsibbadás

Isiász, az ülő ember fájdalmas betegsége

PP-Eletforma

Akár tartós zsibbadást, fájdalmat érzékelünk a derekunkban, lábunkban, akár tüsszentéskor, köhögéskor robban be a fájó érzés, könnyen lehet, hogy isiász okozza a tüneteket. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista a kezelés lehetőségeit ismertette.

Tovább olvasom »
betegség, fájdalom, gyógytorna, sokízületi gyulladás

Nem mindenütt jó a merevség!

PP-Eletforma

Sokunk életét megkeseríti az ízületi merevség, amelynek okozója több esetben a krónikus sokízületi gyulladás. Erről a problémáról és a betegség terápiájáról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistáját.

Tovább olvasom »
gerincbántalmak, gyógytorna, hátfájás, matrac, ortopédia, ülőmunka

Gerincvédelem három fronton

PP-Eletforma

A gerincünk hatalmas terhelésnek van kitéve, így szinte természetes, hogy a hátfájás a legtöbb embert érinti. Hátfájás esetén az egész testet vizsgálni kell. Hogyan történik mindez, arról a szakember tájékoztat.

Tovább olvasom »
fájdalom, gyógytorna, mozgásterápia, sport, vállízületek

Titokzatos betegség, a befagyott váll szindróma

PP-Eletforma

Befagyott váll szindrómának nevezik azt a betegséget, amelynek hatására a szalagok, izmok megrövidülnek, a vállízület teljesen lemerevedik és mozgásképtelenné válik. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen tényezők lehetnek felelősek kialakulásáért, viszont az időben megkezdett kezeléssel a folyamat visszafordítható.

Tovább olvasom »
fejfájás, gyógytorna, izomcsomók, izület, nyaki fájdalom, stressz

Fejfájás gyötör? Lehet, hogy nem is a fejedben van gond

PP-Eletforma

Fejfájáskor általában a mindennapi stresszre, az időjárás-változásra, esetleg a magas vérnyomásra gyanakodunk. Ám a visszatérő probléma háttérben gyakran egészen más okok, pl. mozgásszervi elváltozások állnak, melyek a gyógytorna egyes módszereivel nagyon jól kezelhetők.  Vegyük sorra ezeket az okokat és kezelési lehetőségeiket, Sekk Patrícia, a Fájdalomközpont gyógytornásza segítségével.

Tovább olvasom »
fájdalom, gerinc, gyógytorna, nyak, orvos

Makacs nyakas problémák

PP-Eletforma

A felső végtag, a nyak, a váll rendkívül mozgékony testrészeink, amelyek összetett funkciót látnak el, és naponta nagy terhet cipelnek. Ez a probléma leginkább a vállövet tartósan terhelő foglalkozásokat űzőket (fodrász, kozmetikus, számítógéppel dolgozók) érinti. Ha a beteg nyaktáji panaszokkal fordul szakorvoshoz, a diagnózis pontos felállítása után a legfontosabb feladat az aktív fájdalomcsillapítás, a nyak izmaiban fellépő funkciózavarokat pedig gyógytornával lehet ellensúlyozni – tudjuk meg Dr. Arnold Dénes Arnoldtól, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistájától.

Tovább olvasom »
gerincfájdalom, gyógytorna, ízületek, mobil, nyaki fájdalom, porckopás, tablet

SMS-nyak, az új betegség

PP-Eletforma

A mobiltelefonok és a laptopok elterjedésével, egyre többet panaszkodunk nyak-és válltáji fájdalmakra. Sajnos ez az állapot kezelés hiányában akár maradandó ízületi károsodáshoz is vezethet. Hogyan lehetséges ezt a betegséget kezelni és a fájdalmakat megszüntetni?

Tovább olvasom »
fitness, gyógytorna, hátfájás, térdfájdalom

Tudtad? Gyógyító hatású is a speedfitness

PP-Eletforma

Kevesen tudják, hogy a speedfitness nem csak fogyásra és erősítésre, hanem rehabilitációs célokra is használható. Kifejezetten jótékony hatással bír a hátfájásra, kezdődő sérvre, szalagszakadás utáni térd rehabilitációra, nem utolsó sorban a vele született vagy szerzett rendellenességek kezelésére.

Tovább olvasom »
gerincferdülés, gyógytorna, scoliosis, sport, túlsúly, úszás

Hogyan ismerhetjük fel a gerincferdülést?

PP-Eletforma

A túlsúly és a mozgásszegény életmód már gyermekkorban is növeli a szív-érrendszeri és az anyagcsere betegségek kockázatát, és veszélyes a gerincferdülés kialakulása szempontjából is. Az eredményes kezeléshez szükséges a mielőbbi felismerés, ezért szülőként fontos, hogy a megelőzés lehetőségei mellett a tünetekkel is tisztában legyünk.

Tovább olvasom »