gyermek

egészséges táplálkozás, étkezés, gyermek, menü, rántott, szokás

Még mindig a rántott a menő

PP-Eletforma

Az egyik legismertebb ételrendelő portál több száz budapesti és vidéki étteremének jelenleg 10 %-a kínál kifejezetten gyermekeknek készített fogásokat. A gyerekmenüt kínáló vendéglátóhelyek egyharmada budapesti, kétharmaduk pedig egyenletesen oszlik meg a vidéki nagyvárosokban, az élen Szegeddel – derült ki saját felmérésükből.   

Tovább olvasom »
bánat, gyermek, közelség, lelki problémák, magány, meddőség, párkapcsolat, társ, terhesség

Amikor csak nem érkezik a trónörökös

PP-Eletforma

Miért pont én? Mit tehettem volna másképp? Hol rontottuk el? Ha te is odafigyeltél volna… Sokan kerülnek az önvádaskodás végeláthatatlan örvényébe vagy vezetik le a feszültséget párjuk hibáztatásával, ha huzamosabb ideje várnak hiába a gyermekáldásra. A szakemberek azonban hangsúlyozzák, hogy meddő párokról van szó, azaz érdemes tudatosítaniuk magukban a feleknek: ez egy közös probléma, így közös a felelősség és a megoldást is együtt kell megtalálni!

Tovább olvasom »
családtervezés, gyermek, kompromisszum, párkapcsolat, szerelem

Neked elég csak a szerelem…?

László Márta

Akár már tervezitek a babát, akár egymásra szeretnétek koncentrálni még egy ideig, a boldog hétköznapok legalapvetőbb feltétele a harmonikus párkapcsolat. Ehhez pedig sokszor kompromisszumokra van szükség. Gyakran nem értetek egyet, és nem is tudod, mi lehet a probléma, mikor alapvető kérdésekben nem tudtok dűlőre jutni? A tartós párkapcsolatokért kampányoló Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés célja, hogy iránymutatást adjon a hétköznapi harmónia megteremtéséhez és fenntartásához.

Tovább olvasom »
csecsemő, Czeizel Intézet, gyermek, hallás, orvos, vizsgálat

Kagylózz, picim!

László Márta

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. Ha időben felismerjük, és a megfelelő kezelést is megkapja a kicsi, a gyermek meg tudja értetni magát, és később gond nélkül be tud illeszkedni a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell nagyon odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását?  

Tovább olvasom »
gasztroenterológus, gyermek, hasfájás, házi praktikák, székrekedés

Amikor szorul a gyerek

PP-Eletforma

Kevés mozgás, rossz táplálkozás és betegségek is okozhatják, ha a gyereknél ismétlődő hasfájás, ritka és fájdalmas székelés jelentkezik. Dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát házi praktikákról és kivizsgálásról kérdeztük.

Tovább olvasom »
álláskeresés, gyermek, Jobinfo.hu, megkülönböztetés, nők

Csak a főnök meg ne tudja!

László Márta

Diszkréten keres állást a magyar, 96 százalékuk csak akkor szól főnökének, ha már konkrét ajánlata van vagy le is szerződött új munkaadójával – derült ki a Jobinfo.hu állásszemléző oldal friss kutatásából. Persze az addig vezető út rögös, sok a diszkriminatív kérdés, melynek elszenvedői leginkább a kisgyermekes anyukák és a szülő korban lévő hölgyek. Utóbbiak több ízben számoltak be arról, hogy írásban akarták őket arra kötelezni, hogy 3-5 évig ne vállaljanak babát.

Tovább olvasom »
elhízás, gyermek, megelőzés, orvos, PTE

Segítség, elhízott a gyerekem!

László Márta

A Pécsi Tudományegyetemen működő centrum feladata lesz a már meglévő prevenciós tevékenységek, az elhízás megelőzésére irányuló szakmai kezdeményezések összehangolása, fejlesztése és népszerűsítése, egységes nemzeti koncepció kidolgozása, szakmai továbbképzés, oktatási anyagok összeállítása, egészségfejlesztési modulok kifejlesztése a gyermekek életének első ezer napjára.

 

Tovább olvasom »
gyermek, könyv, lélek, pszichológia

Mikor lesz végre megint olyan, amilyen sosem volt?

PP-Eletforma

Joachim Meyerhoff német színpadi színész és író történetesen éppen egy gyermekpszichiátria falai között nőtt fel. Regényében a normalitás és az abnormalitás határait feszegeti. A néha fantasztikusan humoros máskor pedig groteszk történetek egészen különleges világot teremtenek: hétköznapjaikat egyszerre élik a normális világban, iskolában, családi körben, ugyanakkor jelen van az életükben egy egész más, szürreális, abnormális világ is. De vajon ki mondja meg, mi a normális és mi az abnormális? Vajon mekkora esélye van a gyerekeknek, hogy egészséges felnőttekké váljanak?

Tovább olvasom »
csecsemő, egész, gyermek, magzat, orvosi tanács, táplálkozás

Mikortól kell figyelni a gyermek táplálására?

PP-Eletforma

Az élet első 1000 napjának, azaz a várandósság ideje alatt az anyaméh védelmében eltelő időnek és az első két életévnek a körülményei hosszú távon lehetnek  hatással  a csecsemők későbbi, egészséges növekedésére és a kora gyermekkori fejlődésre, sőt a felnőttkori egészségi állapotra. Ennek ismeretében a táplálás kiemelt  jelentőséggel kezelendő már a magzati élet kezdetétől – olvasható a Magyar Diabetikusok Országos Szövetségének hírlevelében. 

Tovább olvasom »
áldott állapot, Estelle, gyermek, koronahercegnő, svédország, Viktória

Uralkodói gólya repked Stockholm felett

László Márta

Hivatalos a bejelentés: a svéd trónörökösnő ismét babát vár! A gyermekáldás hírét maga Viktória koronahercegnő és férje Daniel herceg együtt osztotta meg az újságírókkal és az alattvalókkal. Épp szeptember 28-án lesz 28 éve, hogy a királyi kastély templomában megkeresztelték a trónörökösnőt Victoria Ingrid Alice Désirée néven.  

Tovább olvasom »
gyermek, játék, magabiztonság, szépségverseny

Nem kell félni a gyermek-szépségversenyektől – mondja a szakértő

PP-Eletforma

– Magyarországon is egyre elterjedtebbek a gyermekek számára rendezett szépség- és modellversenyek. Sokan támadják azokat a szülőket, akik ilyenekre nevezik be a gyermekeiket, ők azonban a szervezők szerint valószínűleg nincsenek tisztában az ilyen rendezvények menetével és pozitív hatásaival – mondta a hazai gyermekeknek szóló szépség- és modellversenyeket szervező Kids Model Management Agency Hungary vezetője, Kovácsné Lili.

Tovább olvasom »
gyermek, KidsOasis, nagy korkülönbség, nyár, utazás

Utazás az “orgonasípokkal”

PP-Eletforma

Mit lehet kezdeni egy olyan családdal, ahol van 4 éves, 8 éves és 15 éves gyerek is? A nagyon eltérő életkorú gyerekekkel rendelkező családok tudják, hogy milyen kemény dolog, amikor a tini gyerekük ügyet sem vet az anyára, aki kéri, hogy ne hallgasson hangosan zenét, mert a 4 éves alszik. Lehetséges olyan üdülés, ahol minden családtag jól érzi magát? Természetesen igen!

Tovább olvasom »
anyatej, egészség, fogyókúra, gyermek, szoptatás

Több anyatejet kérnek kisbabáink

PP-Eletforma

Bár a csecsemők számára az anyatej a legteljesebb táplálék, világszerte csak alig több mint az újszülöttek harmada (38%) kap kizárólag anyatejet az első hat hónapban – derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adataiból. Pedig az élet első 1000 napjában kialakított ideális táplálkozási szokások, köztük a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálás kritikus szerepet játszanak a felnőttkori egészség szempontjából.

Tovább olvasom »
Álom másodállás, gyermek, győztes, ingyenes, szállsáhely

Itt a két legtutibb család!

PP-Eletforma

Két nyertese is lett a KidsOasis Álom-Másodállás vetélkedőjének! A családbarát élményekre nyitottaknak június elején tettek közzé egy egyedülálló felhívást. Augusztustól a győztesek szerte az országban több hónapon át ingyen utazgathatnak a KidsOasis által minősített szálláshelyekre!

Tovább olvasom »
egészség, gyermek, orvosi tanácsok

Ezért lehet alacsonyabb a gyerek

PP-Eletforma

A gyermekek normál testmagassága igen széles skálán mozog, melyben legnagyobb szerepe a genetikának van. Igenám, viszont olykor előfordulhat, hogy az alacsony növés hátterében hormonális betegség húzódik. Hogy pontosan mi, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
gyermek, segítség, szexuális erőszak

Gyerekkori szexuális bántalmazás – beszélni kell róla!

PP-Eletforma

Életre szóló traumát okoz a gyermekkori szexuális bántalmazás az áldozatul esetteknek. Az esetek nagy része tán sosem kerül nyilvánosságra. Egy most induló honlapon név nélkül oszthatják meg történetüket a sértettek.  A projekt célja mind egyéni, mind társadalmi szinten megtörni a témát övező hallgatást. Beszélj róla!

Tovább olvasom »
gyermek, szépségverseny, színes hír

Magyar kislány lett a legszebb a világon!

PP-Eletforma

A Festival Model & Talent World nevű gyermekszépségversenyen induló három magyar kislány közül korosztályában az első lett Szilágyi Maja a törökországi Antalyában. A június végi Little Miss Hungary hazai gyermekszépségversenyen egy világversenyre való kijutás lesz a tét.

Tovább olvasom »
családi hétvége, gyermek, tehetség

Hogyan hozzuk elő a gyermekekben rejlő tehetséget?

PP-Eletforma

Amikor valaki szülővé válik, talán az egyik legnagyobb dilemma, hogyan tudjuk a gyermekeinket a leginkább segíteni abban, hogy megvalósíthassák önmagukat. Mindezt persze oly módon, hogy nem erőltetjük rájuk saját akaratunkat/korábban be nem teljesült vágyainkat, még ha ezzel sok szülő ösztönösen is a legjobbat szeretné gyermekének. Hogyan bontakoztathatjuk ki a gyermekekben rejlőt „tehetséget”? Erre keresi a választ az egyik budaörsi lakberendezési áruház is az egyik legkedveltebb hazai gyermekcsatorna segítségével, közös Gyermeknapi családi hétvégéjükön június 8-án és 9-én.

Tovább olvasom »
Design Terminál, gyermek, programajánló

Kis gyerekeknek Mini Terminál

PP-Eletforma

Havonta egyszer Mini lesz a Design Terminál, birtokukba veszik a gyerekek és igazi kis designerként tervezik át az őket körülvevő világot. Ezen túl rendszeres design műhellyel várják a 6-12 éves kisiskolás korosztályt!

Tovább olvasom »
gyermek, leukémia, vérszegénység

Lehet, hogy leukémiás a gyermeke?

PP-Eletforma

Nincs rosszabb, mint amikor az ember gyermeke betegszik meg. Ilyenkor egy szülő mindent megtenne azért, hogy minél hamarabb diagnosztizálják és meggyógyítsák szeretett szeme fényét. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy időben orvoshoz forduljunk!

Tovább olvasom »
bank, gyermek, takrékosság

Ezt sem lehet elég korán elkezdeni!

PP-Eletforma

A hazai lakosság pénzügyi kultúrája még mindig messze elmarad a nyugat-európai országokban megszokottól. Mint oly sok mindent, bankolni, takarékoskodni és a pénzzel bánni is leginkább gyerekkorban lehetne megtanulni, ám nálunk erre kevés lehetőségük van az általános iskolásoknak. A Bankmonitor.hu piaci körképéből kiderül, hogy mindössze hat országos hálózattal rendelkező bankban nyithatunk számlát 14 éves kor alatti gyereknek.

Tovább olvasom »
gyermek, ígéret, karácsonyi ajándék

Hogy mi köze van a Play Stationnek a zöldségekhez?

PP-Eletforma

Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb szerepet kap az ajándékvadászat, minden szülő erejét megfeszítve igyekszik teljesíteni gyermekei kérését.  Mi van, ha nem lesz meg a kért ajándék? Hogyan készüljünk fel egy profi tárgyalóval szemben, ezeknek a kérdéseknek jártak utána a Scotwork Magyarország tanácsadói.

Tovább olvasom »
gyermek, honvágy, szülő

Gyermekek honvágya – mi tehetünk ellene?

PP-Eletforma

Minden család életében lehet olyan pillanat, amikor a szülő és a gyermek, ha rövid időre – akár csak pár napra – is, de elszakad egymástól. Az ok lehet akár iskolai kirándulás, nyaralás, táborozás. netán betegség. A távollét viszont nagy valószínűséggel kiváltja a honvágy érzését. Érdemes erre felkészíteni gyermekeinket, és nem csak őket, hanem saját magunkat is.

Tovább olvasom »
allergia, allergia tünetek, ételallergia, ételallergia okai, gyermek, táplálékallergia

Táplálékallergia: tünetek, vizsgálatok és kezelés

PP-Eletforma

A gyermekkori táplálékallergia előfordulása 6-8% körüli, a 3 év alatti gyermekek körében. Ezen belül is különösen magas, mintegy 3% a tehéntejfehérje-allergiás betegek száma. Ezen kívül gyakran okoz még allergiás panaszokat a tojás, szója, búza, földimogyoró is – mondta el dr. Polgár Marianne, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológus főorvosa. 

Tovább olvasom »
ADHD, gyermek, hiperaktív, hiperaktivitás, hiperkinetikus figyelemzavar, lombikbébi, örökletes

Viselkedészavaros a gyermeked?

PP-Eletforma

Az ADHD vagyis a hiperkinetikus figyelemzavar kialakulására számos teória létezik, de a kutatások alapján megjelenésében az öröklődés közel 70%-ban figyelhető meg. Környezeti ártalmakként az anya dohányzása, alkohol fogyasztása szintén hat a zavar létrejöttében. Négyszer annyi kisfiú és családja szenved a tünetektől, mint kislány, a tapasztalatok alapján a lányok inkább a figyelemzavart mutatják, még a fiúkat inkább az impulzív, hiperaktív tünetek jellemzik. A viselkedészavarok nemcsak a családnak jelentenek komoly pszichés terhet, hanem a gyermekek is szenvednek a környezet folyamatos negatív visszajelzéseitől.

Tovább olvasom »
ágy, gennyes agyhártyagyulladás, gyermek, meningococcus, szülő, védőoltás

Összefogás a gennyes agyhártyagyulladás ellen!

PP-Eletforma

Magyarországon nincs gennyes agyhártyagyulladás járvány, a hatóságok 2011 telén mégis emelkedő, halmozott esetszámot jegyeztek fel. A betegségben gyermeküket elvesztő szülők és gyermekegészségügyi, védőoltási szakértők úgy döntöttek, hogy összefogással tesznek a meningococcus betegség ellen.

Tovább olvasom »
gyermek, megelőzés, orvos, szem, szűrés

Mikor vigyük gyermekünket szemorvoshoz?

PP-Eletforma

A gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő látásfejlődés, melynek feltétele, hogy a szem egészséges legyen, illetve megfelelően alakuljon ki a szemek kapcsolata egymással és a látókéreggel. A kicsik körében leggyakoribb szembetegség, a kancsalság mellett számtalan más szemészeti probléma létezik, amelyek időben elvégzett szűrővizsgálattal felismerhetőek, kezelhetőek.

Tovább olvasom »
dialízis, gyermek, vese, vesebetegség

A vese betegségei gyermekkorban

PP-Eletforma

Magyarországon jelenleg több ezerre tehető a vesebeteg gyermekek száma, és mintegy 35-40 gyermek részesül dialízis kezelésben. Gyermekeken is történhet veseátültetés, vannak már kisdedkorban sikeresen veseátültetésen átesett betegek is. A veseátültetett 18 év alatti gyermekek száma 70 körül van.

Tovább olvasom »
gyermek, orvos, szem, szűrés

Szemészeti szűrések a gyermekkori szembetegség megelőzésére

PP-Eletforma

A gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő látásfejlődés, melynek feltétele, hogy a szem egészséges legyen, illetve megfelelően alakuljon ki a szemek kapcsolata egymással és a látókéreggel. A kicsik körében leggyakoribb szembetegség, a kancsalság mellett számtalan más szemészeti probléma létezik, amelyek időben elvégzett szűrővizsgálattal felismerhetőek, kezelhetőek. A gyermekkorban előforduló legfontosabb szemészeti problémákról dr. Maka Erikát, a Semmelweis Egyetem, Szemészeti Klinika Tercier Gyermekszemészeti Központjának gyermekszemész szakorvosát kérdeztük. 

Tovább olvasom »
anya, gyermek, könyv, müller péter, sors, szeretet

Amit csakis az anyjánál találhat meg az ember…

PP-Eletforma

” Az anya része a gyermeke sorsának.S fordítva: az anya sorsába már bele van írva eljövendő fiával, vagy lányával való találkozása. Születés előtti vállalkozások ezek, melyek a földi élet során, mint sejtelmek jönnek elő.” – írja Müller Péter: Titkos tanítások című könyvéből

Tovább olvasom »
anorexiás nő, gyermek, gyermekvállalás, kóros soványság, menstruáció, táplálkozás

Anorexia és gyermekvállalás

PP-Eletforma

Az anorexia (kóros soványság) egyike azoknak a kórképeknek, amelyek alattomosan állhatnak a gyermekvállalás útjába. Sokszor ugyanis a betegség tagadása jellemzi ezeket a pácienseket, akiknek teljesen eltér a testképük a valóságostól. A jelenséget Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakemberei segítségével jártuk körbe. 

Tovább olvasom »