gyerekvállalás

apaság, család, gyerekvállalás, házasság, párkapcsolat, stressz, szülés, válás

Ez a gyerek lett a házasságunk sírásója…

PP-Eletforma

Mindannyian tapasztaltuk már saját bőrünkön vagy ismerőseink útján, hogy egy gyermek jelentősen átformálja egy pár életét. A válások 47%-a már a szülés utáni első évben bekövetkezik. Ez komoly érv amellett, hogy a gyermekvállalás rontja a párkapcsolat minőségét. Valóban így igaz? Ha igen, akkor hát jobb, ha nem vágyunk utódra? A kérdés nem ilyen egyszerű.

Tovább olvasom »
fogamzás, gyerekvállalás, meddőség, méh, nőgyógyászat, peteérés, szülés, terhesség

Honnan tudom, hogy van-e peteérésem?

PP-Eletforma

Sokan mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb megtörténjen a várva várt fogantatás. Azonban olykor megesik, hogy már egy év próbálkozás után is csalódás éri a párt.  Vajon hol lehet a hiba? Lehet, hogy a peteérés hiánya az ok? Szakembert kérdeztünk.

Tovább olvasom »
család, családmodell, gyerekvállalás, meddőség, párkapcsolat, válás

Tényleg a mozaikcsalád lesz a trendi?

Krajcsó Judit

Véget ért a házasság hete a szinglik, minglik, élettársi kapcsolatban élők, elváltak, özvegyek és házasok számára egyaránt. Ezen a héten is többször felmerült a kérdés, igaz, hogy a házasságot sok helyen már nem a szeretet, hanem a rezsiköltség, vagy éppen a  vagyon tartja össze…?

Tovább olvasom »
férfi, gyerekvállalás, meddőség, megtermékenyítés, sperma, szülés, utódok

Baj van a férfiak spermaképével!

PP-Eletforma

Népszaporulati témában főleg nőkről szóló statisztikákat olvashatunk, így ha kimondatlanul is, őket okoljuk a népességfogyásért. Holott statisztikák szerint a párok 50%-ánál, újabb szülészorvosi tapasztalatok szerint a párok 60%-ánál a férfi megtermékenyítő képességével van baj.

Tovább olvasom »
családtervezés, gyerekvállalás, házasság, konfliktusok, párkapcsolat, szex

Azért is szeretem, mert jó vele a szex

Krajcsó Judit

Mennyi idő után csiszolódik össze két ember az ágyban? Mikor hajlunk az összeköltözésre? Kinek a dolga a fogamzásgátlás? Mikorra tervezzük a családalapítást? Többek között ezekről kérdezte a magyar párokat a tartós párkapcsolatokért és tudatos családtervezésért kampányoló kezdeményezés.

Tovább olvasom »
gyerekvállalás, Péter Szabó Szilvia, szűrés, terhesség, teszt, várandósság

Péter Szabó Szilvi: Igazi huncut kislány lesz!

Krajcsó Judit

Péter Szabó Szilvi még csak terhessége első felében jár, egy tesztnek köszönhetően nemrég az is kiderült, hogy kislányt hord a szíve alatt. Szilvi gyakran álmodozik arról, milyen lesz majd a gyermeke, a neveken is gondolkoznak már, a babaholmik megvásárlásával azonban várnak még egy kicsit.

Tovább olvasom »
fogamzás, gyerekvállalás, meddőség, párkapcsolat, párkapcsolat és szex

A fogamzás az agyban és nem az ágyban dől el

PP-Eletforma

A nők és a férfiak egyszerre abba az ördögi körbe esnek, amikor már a teljesítmény kényszerétől, a megfelelési vágytól vezérelve, dacosan kísérleteznek a megtermékenyítéssel. A szakember szerint a sikeres fogamzás sok esetben nem az ágyban, hanem a párok agyában dől el.

Tovább olvasom »
felelősség, fogamzás, gyerekvállalás, lelki egyensúly, nők, párkapcsolat, szinglik

Segítsetek gyereket csinálni!

Krajcsó Judit

Ma a harmincas nők negyede semmilyen párkapcsolatban sem él, sokan közülük egyáltalán nem kerültek még férfiakkal közelebbi kapcsolatba sem. 2004-hez képest ma két és félszer annyi harminc év feletti nő él magányosan. Mert nem irányul feléjük elég szeretet, empátia?

Tovább olvasom »
családtervezés, genetika, gyerekvállalás, rendellenesség, szűrések

A családtervezés legelső lépése

PP-Eletforma

Mai világunkban a megfontoltság és az előrelátás a gyermekvállalás első fázisából sem hiányozhat. A szülészeti genetikai tanácsadás alkalmával számos információt megtudhatunk örökletes betegségeinkről, valamint a várandósság kockázatairól – ez a beszélgetés egyébként 2014 óta a terhesgondozási rendszer szerint kötelező a 37 év feletti várandósok számára.

Tovább olvasom »
gyerekvállalás, meddőség, mesterséges megtermékenyítés, petevezeték, ultrahang

Egy furcsa dolog, ami meddőséget is okozhat

PP-Eletforma

Azok a párok, akik régóta sikertelenül próbálkoznak gyermekvállalással, sajnos sokszor szembesülhetnek a petevezetők átjárhatatlanságának problémájával. Ez is egy gond, ami meddőséget okoz. Az elzáródás okairól, és a lehetséges megoldásokról szülész-nőgyógyász beszél.

Tovább olvasom »
abortusz, gyerekvállalás, terhesség

Újabb országban jöhet az abortusztabletta

PP-Eletforma

Míg Európa egyes országaiban hatalmas tiltakozások alakultak ki a kémiai úton történő terhesség-megszakítással kapcsolatban, addig Szerbiát már csak néhány lépés választja el a gyógyszer regisztrációjától: Csehországhoz hasonlóan itt is abortusztablettát vezetnének be a közeljövőben.

Tovább olvasom »