gyereknevelés

Az Év Szuper Apukája, gyereknevelés, pályázat, Peller Mariann, szülő

Peller Mariann: Az én párom a legszuperebb apuka!

László Márta

Peller Mariann párja igazi álomférj és mintaapa. Mikor kisebbik fiuk, Szilveszter egyéves lett, úgy alakult a helyzet, hogy ő maradt otthon a kicsivel, aminek nagyon örült. Egy baba érkezésekor többnyire az édesanyáé a munka oroszlánrésze, de hatalmas segítség, amikor az édesapa is kiveszi a részét a pici körüli teendőkből. Gyuri számára természetes, hogy amiben csak tud, segít Mariannak. Fiai rajongva szeretik őt, nem csoda, hiszen szinte minden szabadidejét a családjával tölti, és folyamatosan izgalmas apa-fiú programokat szervez.

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, mimika, szeretet, szokások, testbeszéd

Így neveljünk szeretetre, már az első pillanattól

Krajcsó Judit

A harmonikus személyiségű, ép tudatú, tiszta erkölcsű, szeretetet sugárzó gyermeket akarunk nevelni,(és vajon miért ne akarnánk?) akkor kezdjük el ezt már élete első pillanatától.Ezek a gyakorlatok bizonyára sok szülő számára ismertek. Van úgy, hogy ösztönösen jönnek, és gyakran nem is gondolunk hatalmas jelentőségükre.

Tovább olvasom »
anyák napja, család, divat, énidő, gyereknevelés, Tatár Csilla

Tatár Csilla, a multifunkciós édesanya

Krajcsó Judit

Fejős Éva és Tatár Csilla igazi 21. századi, multifunkciós édesanyák, mindketten okosan lavíroznak a családanya és a dolgozó nő szerepek között. Meggyőződésük, hogy úgy tudnak igazán kiteljesedni anyaként, ha mellette kellő énidőt is csempésznek a mindennapokba. Anyák napja közeledtével a régió legnagyobb divatwebshopja, a Fashion Days, arra kérte a két, mindig stílusos sztármamát, hogy tavaszi baba-mama szetteket válogassanak össze, ezzel is inspirálva minden anyát arra, hogy bátran foglalkozzanak saját testük, lelkük felüdítésével is.

Tovább olvasom »
család, gyereknevelés, pályázat, szülő, tréning

Éjfélig van esélyed!

László Márta

Hétfő éjfélig jelentkezhetnek a gyermeket nevelők arra az ingyenes szülői kommunikációs tréningre, melyet országszerte négy helyszínen rendez meg az Imami Egyesület. A gyermekvállalás ösztönzése össztársadalmi érdek. Az elmúlt években számos olyan intézkedés született, ami a kívánt gyermekek megszületését támogatja, gondoljunk csak a családi adókedvezményre, a CSOK-ra, vagy éppen az ingyenes gyermekétkeztetés kibővítésére!

Tovább olvasom »
apa, család, gondoskodás, gyereknevelés, szabadidő, szeretet, vásárlás

Már az apák sem olyanok, mint régen!

Krajcsó Judit

Napjaink modern családjaiban az apák már nem tekintély, hanem szeretetelven működnek és párjukkal közösen hozzák meg a gyermekneveléssel kapcsolatos döntéseket. Az Apa Magazin felmérése azt a tendenciát is megerősítette, hogy egyre több családban a férfiak maradnak otthon a gyerekekkel.

Tovább olvasom »
Class Utas, család, énekes, gyereknevelés, Pásztor Anna, sztár, zene

Ez egy olyan cirkusz, amin csak nevetni lehet!

Krajcsó Judit

Az Anna and the Barbies 11 éves pályafutása alatt a hazai könnyűzenei élet egyik legmeghatározóbb csapatává vált. Énekesük, Pásztor Anna a Class Utasban többek között arról is mesélt Garami Gábornak, mi motiválja őt a színpadon és azt is elmondta, hogy tud kislánya születése után néhány hónappal is bombaformában tombolni a színpadon.

Tovább olvasom »
Csányi Vilmos, Demcsák Zsuzsa, etológus, gyereknevelés, könyvpremier, TV2

Az emberi természet tudója

László Márta

Nem hároméves korban ér véget a gyereknevelés, ellenkezőleg, éppen akkor kezdődik. Előtte csak szeretetre és biztonságra van szükségük. 3 és 10 év között a helyes és helytelen fogalmát kell bennük kialakítani a megfelelő magyarázatokkal. Az alapos, bővebb magyarázatokra 10 éves kor után van szükség – állítja Csányi Vilmos etológus, aki Demcsák Zsuzsának adott interjút.   

Tovább olvasom »
anyaság, család, gyereknevelés, nő, nőiesség

Mert nőnek lenni jó! De komolyan…

PP-Eletforma

A magyar nők több mint kétharmada gondolja azt, hogy nőnek lenni jó. Hogy miért? Mert egy nő átélheti az anyaság örömeit, életet adhat egy gyermeknek, csinos ruhákat viselhet, szép lehet, előzékenyek vele az emberek, ő pedig gondoskodhat másokról. Persze van itt még más is reprezentatív felmérés szerint melyet a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésére végeztek el.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, gyermeknevelés, rajzfilm, sztár

Így készülnek Görög Zita gyerekei az iskolára

PP-Eletforma

Görög Zita két gyermek anyukája, Milán fia második osztályos, Lotti lánya pedig nemrég fejezte be az iskolai előkészítőt, idén szeptemberben megy első osztályba. A gyerekek igazi kis felfedezők, a tankönyvek mellett játékos, interaktív formában is tanulnak: kedvenc rajzfilmsorozataikkal.

Tovább olvasom »
család, gyereknevelés, önbizalom, személyiség

Így neveljünk magabiztos gyereket!

PP-Eletforma

Számos hibát követünk el a gyereknevelésben, például amikor gyerekeinkkel akarjuk beteljesíteni álmainkat, önmagunk fiatalabb változataként látjuk őket, és elfelejtjük, hogy saját egyedi személyisége, érdeklődése, tehetsége van. Gyakran mi magunk állunk az útjába annak, hogy magabiztos felnőtté váljon.

Tovább olvasom »
bankkártya, gyereknevelés, pénzügyek

Óvodás bankkártyával? Miért ne!

PP-Eletforma

Már az egészen kis gyerekek játékai között megtalálható a mobiltelefon, de ugyanúgy a műanyag bankkártya is, így mindkettőt felismerik, tudják melyik mire való. És vajon mit kap előbb a gyerek: mobilt vagy bankkártyát? A mai fiatalokat gyakorlatilag már születésüktől fogva körülveszik a digitális eszközök. Általános gyakorlat, legalábbis külföldön, hogy már a kisiskolásoknak, 7-8 éves kortól van saját mobiltelefonjuk, tabletjük. Az egyes országokban ugyanakkor eltér a gyakorlat arra vonatkozóan, mikor kaphat a gyerek saját, vásárlásra alkalmas bankkártyát, ez lehet 11, 14 vagy 16 éves kor is.

Tovább olvasom »
alvás, baba, gyereknevelés, sírás

Mi az oka, ha sírva alszik el a baba?

PP-Eletforma

Nagy fejfájást okoz az anyukának, ha a baba szinte kezdettől fogva csak hosszú sírás árán tud elaludni, vagy ha a korábban gond nélkül, jól elalvó baba egyszer csak elkezd sírni minden altatásnál. Mi lehet ennek az oka? Mit tegyünk, ha vigasztalhatatlan a baba?

Tovább olvasom »
biztonság, gyereknevelés, internet biztonság, internetbiztonság, veszély

Számtalan veszély leselkedhet a gyerekekre a neten

PP-Eletforma

Az interneten is bárki könnyen áldozattá válhat, főleg a naiv gyerekek – ennek azonban nem kellene így lennie! Almási Kitti pszichológus valamint Fábián Anita színésznő és édesanya is abban hisz, hogy a legjobb védekezés a netes támadások ellen a szülő és a gyermek közötti kommunikáció. A szakértő elmondása alapján, a gyakorlatban ez sajnos gyakran nem valósul meg, ezért is fontos, hogy az internetszolgáltató is felelősséget vállaljon.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, pénzügyi nevelés, takarékosság

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket tervezni?

PP-Eletforma

Az új év elején érdemes pénzügyeinket is átvizsgálni, meghatározni az idei prioritásokat. Ahhoz, hogy gyermekeink is megtanulják a tudatos pénzügyi döntések alapjait, minél fiatalabb korban érdemes őket is bevonni a tervezésbe. Minél idősebbek, annál összetettebb feladatot bízhatunk rájuk. A tinédzserek esetében különösen fontos, hogy átlássák a család pénzügyeit, hiszen ők már a költésből is kiveszik aktívan a részüket.

Tovább olvasom »
gyerek jövője, gyereknevelés, megtakarítás, pénz, spórolás

A gyerek jövője – harmadannyit teszünk félre, mint kellene

PP-Eletforma

Rendszeresen és tudatosan spórol az iskolások szüleinek fele azért, hogy megalapozza gyermeke jövőjét, erre éves átlagban 82 ezer forintot tesznek. A céljuk az, hogy a gyermek 21–23 éves koráig 4 millió forint gyűljön össze félre – derült ki egy reprezentatív kutatásából. Ehhez azonban meg kellene háromszorozni a jelenlegi megtakarítások átlagos összegét.


Tovább olvasom »
anya, anyai gondok, anyaság, család, gyereknevelés

Merj egy kicsit önző lenni, anyaként is!

PP-Eletforma

Ki mondta, hogy egy anyának önzetlennek kell lennie? Ja, hogy ez elvárás? Mi várjuk el magunktól vagy mások várják el tőlünk?  És hol a határ önzetlenség és önfeláldozás, az  igények teljesítése és maximalista mártíromság között? Gondolj néha magadra is….

Tovább olvasom »
beszéd, család, gyereknevelés

5 mondat, amit soha ne mondj a gyereknek!

PP-Eletforma

Vannak tipikus mondatok, amelyeket minden szülő egyszer-kétszer vagy állandóan mondogat a gyerekének. Közben nem is gondol arra, hogy a kicsi egyáltalán nem, vagy éppen félreérti ezeket. Pedig önbecsülésük, a világról alkotott képük, a másokba vetett bizalmuk és a környezetükhöz való viszonyuk attól is függ, hogy szülőként milyen szavakkal nevelgetjük.

Tovább olvasom »
család, gyereknevelés, internetbiztonság

Mit tehetünk szülőként? Veszélyben a netgeneráció!

PP-Eletforma

A magyar gyerekek átlagosan 9 éves korukban kezdik el önállóan használni az internetet, és az EU-s átlagnak megfelelően 11 százalékuk találkozik a weben szexuális tartalmakkal. Ugyanakkor a szülői kontroll és támogatás hazánkban jóval átlag alatti. Mit tehet a szülő, ha szeretné gyermekét biztonságban tudni a világhálón?

 

Tovább olvasom »
gyereknevelés, hazugság, szülő

Honnan tudod, hogy hazudik a gyereked?

PP-Eletforma

Arra tanítjuk, hogy ne hazudjon. Aztán mégis előáll kitalált történetekkel, képzeletbeli barátokkal, különös eseményekkel, vagy egyszerűen letagad megtörtént dolgokat, és elsumákolja a csínytevéseit. Mikor hazudik a gyerek? Hogyan reagáljunk a füllentésekre? No és mi a helyzet a szülői példamutatással?

Tovább olvasom »
gyereknevelés, internet, iskolakezdés

Erotika nélkül kezdődik a tanév

PP-Eletforma

Szeptembertől az összes magyarországi köznevelési intézményben és nyilvános könyvtárban szűrőprogramokkal kell biztosítani, hogy a kiskorú internethasználók ne találkozzanak olyan internetes tartalommal, amely káros lehet lelki és értelmi fejlődésükre nézve. A rendelkezés összesen több mint hatezer intézményt érint.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, képzés, oktatás

Még egy hét! Még egy esély a továbbtanulásra általános iskola után!

PP-Eletforma

Azok az általános iskolát végzett fiatalok, akik nem tudtak továbbtanulni, 2014. szeptember 1-jéig még csatlakozhatnak a Köznevelési Hídprogramokhoz, mint ahogyan azok a gyerekek is, akik valamilyen oknál fogva nem képesek befejezni az általános iskolát. A Hídprogramok lehetővé teszik, hogy a diákok szakmát tanuljanak, és versenyképes tudáshoz jussanak.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, olvasás, tudomány

Harry Potter toleránsabbá tesz

PP-Eletforma

A Harry Potter olvasása csökkenti az előítéleteket egy most közzétett angol–olasz kutatás szerint. A könyv olvasásakor a főszereplővel jobban azonosuló gyerekek toleránsabbá váltak a különböző kisebbségekkel szemben.

Tovább olvasom »
család, gyereknevelés, szexualitás

Ez az a kérdés, amitől minden szülő retteg!

Krajcsó Judit

Rendszerint hároméves kor tájékán érkezik, és a legváratlanabb pillanatban. Legtöbbször butaságokat válaszolunk rá, vagy a régi gólyamesét próbáljuk átszínezni a „hogyan születik a kisbaba, hogyan kerül oda be, és hogyan jön ki kérdésfolyamra. Ilyenkor van itt az ideje, hogy elmondjuk neki természetesen és őszintén. Így!

Tovább olvasom »
család, gyereknevelés, tanulás

Ajándékozz több időt! De ne csak gyereknapra!

PP-Eletforma

Holnap gyereknap, ilyenkor minden szülő igyekszik, hogy csemetéje kedvében járjon. De kiszámoltad már, mennyi idő jut hétköznap a gyerekedre? A legtöbb családban bizony nagyon kevés, amit hétvégi közös programokkal igyekszünk ellensúlyozni. No és vajon apa vagy anya vállát nyomja-e nagyobb teher, ha házimunkáról és leckegyakorlásról van szó? Egy felmérésből ez is kiderül.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, konfliktus, szülő

Mit okoz a gyerekben a családi perpatvar?

PP-Eletforma

Jelentkezzen az a család, amelynél soha egy hangos szó nem hangzott el, egy hevesebb vita sem fordult még elő! A probléma inkább azoknál van, akik csak ordibálva tudnak egymással kommunikálni. Vagy titkolják a konfliktusokat. Vajon hogyan éli meg ezt a gyerek? Károsodik tőle? Agresszív lesz? Szorongani fog? Vagy egyik sem?

Tovább olvasom »
gyereknevelés, kapcsolatok, szorongás

Ne tűnj el anya! – avagy miért szorong a kisbaba?

PP-Eletforma

Matricaként tapad rád, egy pillanatra sem téveszt szem elől, mert nélküled nem érzi magát biztonságban. A legtöbb totyogó egyáltalán nem anyafüggő, mások viszont csak testközelben képesek „életben maradni”. Min múlik ez? Mikor kezdődik, és meddig tart a szeparációs szorongás? Most minden kérdésedre választ kaphatsz!

Tovább olvasom »
gyereknevelés, gyerekrajz, önkifejezés

Miről árulkodnak a gyermekrajzok?

PP-Eletforma

„Nézd csak, mit rajzoltam?” – hányszor hallottuk már csemeténktől ezt a kérdést, csillogó szemekkel, büszkén mutatva kis irkafirkáját. Még ha nem is ismerjük fel mindig, hogy pontosan mit vetett papírra gyermekünk, fontos, hogy megdicsérjük az igyekezetéért, hiszen ha az önkifejezésnek épp ezt a formáját választja, már óvodáskortól sikerélményt tud hozzá társítani.

Tovább olvasom »
anyák napja, család, gyereknevelés

Amire csak az anyák képesek… Köszönet érte!

PP-Eletforma

Amit az ember az anyjától kap, az természetes. Nem is veszi észre, szinte beleépül a sejtjeibe. Az anyák munkája láthatatlan, észrevehetetlen – írja Müller Péter Titkos tanítások című könyvében. S vajon mi az, amire igazán csak ők, az anyák képesek? A bölcs gondolatokból ez is kiderül.

Tovább olvasom »
család, gyereknevelés, önbizalom

7 mondat, amitől szárnyakat kap a gyereked!

PP-Eletforma

Van hét vagy talán több csodamondat is, amelyeket bizony elég ritkán mondunk a gyerekeinknek. Pedig a dicsérő szavak, a pozitív megerősítések nagyon fontosak minden életkorban, hogy az egészséges önbizalmuk kialakuljon. Nézzünk néhány szárnyakat adó mondatot!

Tovább olvasom »
érintés, gyereknevelés, lélek

Öleld meg, ahányszor csak tudod!

PP-Eletforma

A baba dédelgetése, ringatása, hordozása, a testközelség és a babamasszázs nem csak a pici lelki egészségének tesz jót, a betegségektől is megvédi. Minthogy a kicsi még nem érti a szavainkat, így érintéssel tudjuk kifejezni a felé irányuló szeretetet. Még az sem túlzás,hogy életet is mentünk vele.

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, nevelés

Túlélési tippek „többemberes” babákhoz

PP-Eletforma

Többemberes baba. Már maga a kifejezés is horrorisztikus. Azokat a gyerekeket hívjuk így, akik folyamatosan igénylik, hogy valaki mellettük legyen. Sírnak, nyugtalanok, csak kézben tudnak lecsillapodni. Szinte sakkban tartják az egész családot. Vajon mi a viselkedésük oka? Mit tehetünk? Vannak tippjeink!

Tovább olvasom »
édesanya, gyereknevelés, sztárok

Ők a legideálisabb sztáranyukák!

PP-Eletforma

Mitől lesz valaki példásan jó anya? Ha megfelelően gondoskodik a gyerekéről, a nevelésben végtelenül türelmes és következetes. A legutóbbi felmérés szerint legalábbis így gondolják a magyar anyukák, akik megválasztották a sztárok közül is példaképeiket. A hazai ismert emberek közül Szandi, míg a külföldi hírességek mezőnyében Angelina Jolie lett az első a példás anyák listáján.

Tovább olvasom »
babamama, gyereknevelés, tavasz

A picinek babakocsiundora van? Itt a megoldás!

PP-Eletforma

Kell a levegő a picinek jó és rossz időben egyaránt. De az is lehet, hogy menni kéne valahová a gyerekkel. Ám a gyerek már a babakocsi láttán vagy éppen útközben zendít rá vigasztalhatatlanul. Vajon mi lehet az oka, hogy egyes gyerekek annyira tiltakoznak a kis „jármű” ellen? Körüljártuk a témát életkoronként, és van néhány remek ötletünk is!

Tovább olvasom »
család, érzelem, gyereknevelés

Szeress, és hagyj békén!

Krajcsó Judit

Ölelj magadhoz, és szeress engem! Tegyél le, anya, és hagyj végre békén! Hallottad már ezeket a mondatokat? Először szeretni, aztán szépen elengedni? Igen, egy jó adag szeretetmunícióval kell megtömni a világjáró tarisznyást

Tovább olvasom »
gyereknevelés, hobbi, sport

Bizony nem olcsó hobbik a trendi sportágak

PP-Eletforma

Bár a foci továbbra is az egyik legnépszerűbb sport a fiúk körében, divatos elfoglaltságnak számítanak a jégkorong és a küzdősportok is, a lányok körében pedig a lovaglás és a formációs táncok. Ezek azonban nem olcsó hobbik, a szülőknek sokszor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha ilyen sportágat választ a gyerek.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, játék, kreativitás

A kreatív játék a legjobb

PP-Eletforma

A legkedveltebb játékok aktívan igénybe veszik és fejlesztik a gyermekek kreativitását – mutatta ki egy felmérés, amely a hazai családok játszási szokásait és legkedveltebb játéktípusait térképezi fel.  A kutatás célja az volt, hogy támogassa a hasznos családi időtöltést, és ráirányítsa a figyelmet a gyermekek készségfejlesztése szempontjából fontos tevékenységekre.

Tovább olvasom »
család, gyereknevelés, nemek közti különbségek

Te nem babázhatsz, Pistike!

Krajcsó Judit

Még meg sem született, máris halvány rózsaszínre festették a szobáját, megvették a habos-babos ruháit, a virágmintás babakocsiját és az első babáját. Mert egy lánynak ez dukál. A szülők már az első pillanattól kezdve, ösztönösen vagy tudatosan, felkészítik gyermeküket a nemi hovatartozásra. Persze vannak kivételek.

Tovább olvasom »
felmérés, gyereknevelés, internet

A pöttöm is netezik? Vigyázz, veszélyes lehet!

PP-Eletforma

Hazánkban és a fejlettebb európai országokban évről évre egyre több kisgyermek internetezik, ez világosan kiderül az LSE által az egyes EU-országokban elvégzett kutatásokból. A kicsik ugyanakkor ritkán találkoznak potenciálisan veszélyes tartalmakkal – ez inkább a fiatal kamaszokra jellemző.

Tovább olvasom »
gyereknevelés, karácsonyi ajándék, okostelefon

Az okostelefon nem játék!

PP-Eletforma

A mobiltelefon évek óta slágertermék karácsonykor, csakúgy, mint általában a műszaki cikkek. Sok tinédzser ilyenkor kapja meg élete első okostelefonját. Annak érdekében, hogy pár hónap múlva ne szembesüljenek a szülők a horribilis költségekkel, érdemes az ajándék átadásával egy időben tisztázni azt is, mit szabad letölteni a telefonra, és milyen funkcióját meddig lehet használni – javasolja a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője.

Tovább olvasom »