Facebook hozzászólás
1 478

HÜTTE-KAJA OTTHON

Gőzgombóc a sógoréktól

Most egy kicsit nagyobb szakácstudományt igénylő gőzgombócot (germknödel) készítünk. Van-e szebb, mikor a hütte napsütötte teraszán egy vaníliaszósz közepén ücsörgő, gőzőlgő gőzgombóc mosolyog vissza ránk? Bár az egyik élelmiszer-áruházláncban lehet kapni mirelit gőzgombócot, teljesen más, ha mi készítjük és tálaljuk fel a családnak.

A gőzgombóc otthon is elkészíthető! Fotó: google.com
A gőzgombóc otthon is elkészíthető! Fotó: google.com

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  •  0,5 dl tej
  • 1,5 dl étolaj
  • savanyú lekvár (szilva vagy vegyes, kevéssé folyós)
  • 15 dkg olvasztott margarin
  • darált mák

Elkészítés:

A 3 dl tejet a cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzáöntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, és hozzáadjuk a maradék tejet, hogy elég lágy legyen a tészta. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. Felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formázunk belőle. Hagyjuk kelni kb. fél órát. Ha van párolóedényünk, abban készítjük el a gombócokat, ha nincs, fogjuk a legnagyobb lábast, tegyünk bele egy szitát és annyi vizet, hogy a szitát csak a gőz érje. Felforraljuk a vizet, a szitába tesszük a gombócokat, és lefedjük a lábast. Kb. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd kiszedjük, megforgatjuk a felolvasztott margarinban. Ráöntjük az előre elkészített folyékony vaníliapudinggal, vagy -szósszal, majd megszórjuk a cukrozott mákkal. Korábban is írtunk már a gőzgombócról, de ez most nem maradhatott ki!

Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje

Kuglófok, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsingóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!    





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!