gesztenye

cukkini, gesztenye, pulyka, töltelék, ünnepi fogás

Gesztenyével töltött hosszúcomb

László Márta

Vízkereszt van, a karácsonyi ünnepkörnek vége, és kezdődik a farsang! A vidám vacsorák főszereplője ismét a pulyka! Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyakorlatilag nincsen karácsonyi vacsora pulyka nélkül. Innen került ez a remek hagyomány Belgiumba, Franciaországba és végül egész Európába. Magyarországon a rendszerváltás után egyre gyakoribb e húsfajta megjelenése a karácsonyi asztalon részben az elérhetőbb választék és az egészségesebben elkészíthető fogások okán is. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya a megszokott fogások mellett újfajta, izgalmas pulykás receptet ajánl figyelmetekbe.

Tovább olvasom »
Brix Bistro, Farkas Bálint, gesztenye, Hévíz Bonvital Wellness & Gastro Hotel, pulykarolád, recept, tejszín

Gesztenyés pulykarolád tejszínes kelkáposztával, pirított hagymás burgonyakrémmel

PP-Eletforma

Farkas Bálintnak, a hévízi Bonvital Wellness & Gastro Hotel Brix Bistro à la carte étterem séfjének és kollégáinak nem titkolt célja, hogy a környékbeli közönséget egy új, a modern kulináris trendeket követő gasztronómiával ismertesse meg. Mindezt egy olyan újszerű designnal megálmodott, és a legújabb irányzatoknak megfelelő környezetben teszik, amely a népszerű turisztikai célpontban eddig nem volt jelen. Ehhez a pulykás recepthez – csakúgy, mint minden máshoz az étlapon – kizárólag a kiváló minőségű szezonális és legkedveltebb alapanyagokat használja, igyekszik az új gasztronómiai trendeknek megfelelő fogásokkal megismertetni vendégeit, de az eddig megszokott ételeket is kreatívan, kifinomult igényességgel tálalja. A tradicionálisan magyar, hagyományos alapanyagok tiszteletben tartása mellett folyamatosan törekszik az új, meghökkentő összetevők és kombinációk kipróbálására is! Jó étvágyat!

 

Tovább olvasom »
aprósütemény, gesztenye, gesztenyepüré

Gesztenyés aprósütemény

Kandikó Éva

A gesztenye nemcsak pürének kiváló, egyéb aprósüteményeket is készíthetünk belőle, ha elég találékonyak vagyunk. Ezt a receptet évekkel ezelőtt a Gundelben tanultam Juhos József cukrásztól, azóta is gyakran készítem.

Tovább olvasom »
édesség, gesztenye

Élet a gesztenyepürén túl

Kandikó Éva

A pürénél és sült gesztenyénél általában véget ér a fölsorolás, ha a gesztenyéről van szó. Pedig sokoldalúan felhasználható termés, amelynek hazai fogyasztása meglehetősen korlátozott, a termékek döntő többsége import gesztenyéből készül. Lássuk, mihez kezdjünk vele!

Tovább olvasom »
fasírt, gesztenye, gomba

Gesztenyés gombafasírt

PP-Eletforma

Csak első hallásra tűnik furcsának a párosítás, ám ha megkóstolod, rájössz, milyen fantasztikus ízorgiát rendeznek így együtt. Percek alatt kész, csak gesztenye legyen hozzá!

Tovább olvasom »
gesztenye, gluténmentes sütemény, kókuszliszt

Gesztenyés csillag – gluténmentesen!

PP-Eletforma

Toszkánából, mégbedig olcsóbb vidékekről származik ez az édesség, ám mára már igencsak közkedvelt süti lett belőle, nemcsak azért, mert finom, hanem mert egészséges is! Ráadásul még kókuszliszttel is dúsított. Ma már egyre népszerűbb különleges íze miatt. A gesztenyeliszt ráadásul gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is jó.


Tovább olvasom »
egészséges táplálkozás, gasztronómia, gesztenye

A csodás gesztenyéről

PP-Eletforma

„Kikaparja a gesztenyét” – állítja a népnyelv, ami azt jelenti, hogy valaki hozzájut valami hasznos dologhoz. És igaza van a mondásnak: nem kell messzire menni az értelmezésben, hiszen a gesztenye éppen kiemelkedő előnyei miatt hódít egyre nagyobb teret az egészséges táplálkozás és a gasztronómia területén.

Tovább olvasom »
desszert, gesztenye, recept, sütemény

Egyszerű gesztenyés sütemény-kezdőknek is!

PP-Eletforma

Egy héttel ezelőtt nagy elhatározásra jutottam: sütni fogok! Nő létemre ez az egyetlen olyan tevékenység, amitől mindig is irtóztam. Ugyanis a sütéshez való tehetségem egyenlő a nullával. Ez lehet, hogy annak köszönhető, hogy soha nem voltam édességfaló. Mégis elővettem minden bátorságomat, és nekiláttam a számomra óriási kihívásnak.

Tovább olvasom »
csoki, gesztenye, otthon, recept, sütemény

6 sütés nélküli szuper édesség

PP-Eletforma

Ahol gyerek, vagy édesszájú férj van, ott mindig kell valami “desszertnek” vagy nyalánkságnak lenni az asztalon. De kinek van mindig “sütnivaló” kedve és ideje? Ezek a finomságok viszont percek alatt elkészülnek, és még a sütőt se kell beizzítani!

Tovább olvasom »
csoki, gesztenye, karácsony, sütemény, sütőtök, tök

Bécsi karácsonyi finomságok

PP-Eletforma

A zord téli időkben jól esik egy kis forró csoki, sült gesztenye és az ízletes sütőtök. A másik favoritom a hideg időben szintén az utcáról származik,főleg Bécsben szeretik a héjában sült krumplit és a forró csokit.

Tovább olvasom »