gasztronómia

Athén, gasztronómia, Görögország, repülés, szigetek, tenger, turizmus

Görögbe fogadva

László Márta

Ha minden alkalommal összefacsarodik a szíved, amikor a már fent említett mozit, a Bazi nagy görög lagzit vagy a Mamma Miát nézed, és minden vágyad, hogy egy finom italt szürcsölgetve élvezhesd a hamisítatlan görög vendégszeretet, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj! Budapestről Athénen keresztül már több mint 30 görög városba repülhetsz el. Összegyűjtöttük, miért érdemes már most lefoglalni a jegyet.

Tovább olvasom »
barista, bazsalikom, boróka, gasztronómia, hűsítő, ital, kávé, limonádé

Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé Anditól

László Márta

Közönségdíjas lett ez a remek kávékülönlegesség egy nálunk is jól ismert nemzetközi kávéházlánc nemrég lezajlott házi baristaversenyén. A némi előkészületet és konyhai jártasságot igénylő recept megéri a fáradságot, de akár a vendégség teljes ideje alatt kint lehet az asztalon, és garantáltan mindenkit le fog nyűgözni.

 

Tovább olvasom »
Budafok, gasztronómia, önkormányzat, pályázat, turizmus

Ne csak a pezsgő gyöngyözzön Budafokon

László Márta

Meghosszabbította október 5-éig pályázati határidejének lejártát a budafoki önkormányzat. A testület olyan fiatalok friss ötleteit várják, amelyekkel új lendületet és vadonatúj arculatot adhatnak a budai kerületnek. Azt szeretnék, ha Budafok határozott helyet foglalhatna el Budapest turisztikai térképén, és neve egyet jelentene az élménydús kikapcsolódással, a gazdag borkultúrával, hiszen a pályázat a bor- és a pezsgőkészítés széleskörű megismertetését helyezi középpontba.

Tovább olvasom »
bor, eger, gasztronómia, Mesterkurzus, program, szüret, Vino Kóstoló Ünnep

Csúcsborok az érseki asztalon

László Márta

Bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket Egerben a második Vino Kóstoló Ünnepen, amit augusztus 24-én és 25-én rendeznek. A város legkedveltebb sétálóutcáján található Érseki Palota udvarán várják a borkedvelőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. 

Tovább olvasom »
cheddar szósz, gasztronómia, nyári buli, pizzatészta, virsli

Pulykavirsli-koszorú

PP-Eletforma

Ez a recept még lávnynak is lenyűgöző. Az esti asztal éke lehet. Mindenki törhet belőle, a mártogatósok kellemes ízt adnak minden falatnak!… És ki ne szeretné a pizzát! Kínálj hozzá egy könnyű vörösbort vagy egy pohár hideg sört!  

Tovább olvasom »
aszaltparadicsomkrém, gasztronómia, kerti parti, levelestészta, pulykamellsonka, sütés

Pulykasonkás aszaltparadicsomos tekercs

PP-Eletforma

Mindig jó, ha van a hűtőben egy jó kis levelestészta. Itt van rögtön ez a pulykasonkára hangolt recept, ami biztosan nyerő lesz a következő partidon. Gosso Gabi egy jó kis mártogatóst is ajánl hozzá, amihez jól fog esni egy pohár hideg sör vagy egy kellemes fröccs, monjuk rozéból!  

Tovább olvasom »
csapos, fiatalok, gasztronómia, gyakornok, pultos, Sör Világnapja, sörhab

Csapra magyar!

László Márta

A világ több mint 100 országában minden év augusztusának első péntekén arra bátorítják a sörkedvelőket, hogy próbáljanak ki egy sörös újdonságot. A hazai sörösök az idén csapolt sörrel ünnepelnek. 

Tovább olvasom »
augusztus, gasztronómia, környezetvédelem, nyár, Szabadság híd, szívószál

Szívjunk együtt szál nélkül!

László Márta

Szívószálmentesség éjjel-nappal! Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány újra a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot. Kezdeményezésükhöz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozik, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat. A kampányt augusztus 5-én egy nagy, közös szívószálmentes koccintással indítják el a Szabihídon.

Tovább olvasom »
belföld, család, egészség, gasztronómia, kirándulás, nyaralás, program, strand, szempontok

5 szuper tipp belföldi nyaraláshoz

László Márta

Sokan belföldre tervezik a nyaralásukat, ami nem véletlen, hiszen ez többnyire kevesebb szervezéssel, rövidebb utazással jár. Ráadásul már itthon is jobbnál jobb helyek közül választhatunk. Hogyan tegyük tökéletessé a belföldi vakációt? Szabó Linda, az egyik legismertebb hévízi hotel szakértője abban segít, hogy milyen szempontokat mérlegeljünk belföldi szállásválasztáskor.

Tovább olvasom »
Buda vára, gasztronómia, gyulladáscsökkentés, sör, sörfesztivál, sörhas

Sörben az igazság

László Márta

Számos újdonsággal tér vissza az ország egyik legnagyobb sörfesztiválja Buda várába. A szervezők többek között a sörfogyasztók edukációját tűzték ki célul, melyre saját felmérésük szerint nagy szükség van. A folyékony kenyér alapvető egészségügyi hatásait ugyan sokan ismerik, azt például már kevesen tudják, hogy a szoptató kismamáknak kifejezetten ajánlott az alkoholmentes sör.

Tovább olvasom »
bor, flor, gasztronómia, ínyenceknek, Tállya, tango, tokaj, újdonság

Hordóba zárt tango

PP-Eletforma

Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett – adta hírül a Wineglass Sajtóklub.

Tovább olvasom »
ellenőrzés, gasztronómia, magyar sör, minőség

Milyen a sör atomja?

László Márta

Szuper jók a magyar sörök – ez derült ki a a NÉBIH Szupermenta tesztjén, amit a Magyar Sörgyártók Szövetsége örömmel üdvözölt. A hatóság húsz féle dobozos csomagolású, a hazai piacon forgalmazott világos sört bontott atomjaira. Mind a sörök minőségét, mind pedig jelölését rendben találták. Tavaly összesen több mint 6 millió hektoliter sör ittunk meg, amelyből mintegy 3,5 millió hektoliter a dobozos.

Tovább olvasom »
család, elegancia, gasztronómia, könnyedtség, olaszország, szieszta

Légy egy napig dögös olasz!

László Márta

Az olaszokról általában az elegancia, a könnyedség, a gasztronómia szeretete, na meg az erős gesztikuláció jut eszünkbe. Bár Itáliában sem olajbogyóból van a kerítés, a mediterrán életmód bizonyítottan testnek-léleknek is jóbarátja. Végy egy szabad napot, és tippjeink segítségével kóstolj bele te is a hamisítatlan olasz édes életbe! Ennél jobb napot nem is választhattál volna!

Tovább olvasom »
bor, gasztronómia, jazz, nyár, Pannonhalma, programajánló

Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk?

László Márta

A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.

Tovább olvasom »
gasztronómia, ital, jég, karakter, koktél, longdrink, skót whisky

5+1 hűsítő tipp nem csak whisky-imádóknak

László Márta

Tisztán, jéggel, forrón, koktélként: nem is gondolnánk, milyen sokféle verzióban kerülhet poharunkba Skócia legnépszerűbb export terméke. Télen fel is melegedhetünk mellette, nyáron pedig ízlésünknek vagy az alkalomnak megfelelő frissítőt készíthetünk belőle. A scotch, avagy a skót whisky azoknak is tartogat meglepetéseket, akik egyébként nem rajonganak az aranyló ital karakteres ízéért.

Tovább olvasom »
BBQ, fesztivál, gasztronómia, street food, Székesfehérvár, turizmus

Már terítenek nekünk Fehérváron!

László Márta

Pizza, hamburger, hot dog… – június 22-24-ig Székesfehérvár behódol a kuliránis élvezeteknek. A világ legnépszerűbb ételei mellett előkerülnek az olaszos ízek, a kávékülönlegességek valamint a kézműves borok és sörök is. Az eseményt kulturális programok kísérik majd: koncertek, játszóház, street art és slam poetry…

Tovább olvasom »
építészet, gasztronómia, kirándulás, Krakkó, Lengyelország, nyár, repülés, szabadság, történelem

Ezért szerettünk bele Krakkóba

László Márta

Tízmillió ember nem tévedhet: évente ugyanis körülbelül ennyi turista választja Krakkót. Európa egyik legkedveltebb turisztikai célpontja megunhatatlan, a lenyűgöző történelmi épületektől a sokszínű lengyel gasztronómiáig számtalan okunk van rá, hogy legalább egyszer ellátogassunk oda. Kocsival sincs nagyon messze, de Ferihegyről repülővel már 1 óra alatt ott lehetünk!

Tovább olvasom »
gasztronómia, kultúra, Lettország, nyaralás, repülés, Riga, tengerpart, történelem

Amikor elvarázsol a Baltikum Szilícium-völgye

László Márta

Biztosan nem Lettország jutna eszünkbe először, ha a nyaralást tervezzük. Pedig több szempontból is ideális úti cél, és nemcsak nyáron: vannak gyönyörű homokos tengerpartjai, miközben sokszínű kultúrája, lenyűgöző épületei és rohamosan fejlődő üzleti is figyelemreméltóak. Ferihegyről hetente három gép is repül Rigába.

Tovább olvasom »
gasztronómia, múzeum, nyaralás, pénztárca, szabadság, szokások, tengerpart

Nyaraljunk, de hol?

László Márta

A nyár egyet jelent a várva várt szabadságokkal, pihenéssel, utazásokkal. Számtalan nyaralási úti cél közül választhatunk, annak megfelelően, hogy ki hogyan szeret kikapcsolódni leginkább. Vannak, akik a tengerpartra esküsznek, valakit pedig a múzeumok, látnivalók kötnek le jobban. A gasztronómiai kalandozásokat kedvelők pedig szintén keresik a jobbnál jobb városokat, éttermeket. De hogyan döntsük el, hogy merre is induljunk? Ehhez adunk egy-két tippet!

Tovább olvasom »
bor, fesztivál, gasztronómia, karakteres bor, különlegességek, lendület, Mátra

Mátrai mámor

László Márta

Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm – ez jellemzi az idei fesztiválborokat, amelyek a Mátrából érkeznek. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a vörös küvé határozott és lendületes lesz, akár maguk a fiatalok, akik a világ minden tájárólé érkeznek. Egészségükre!

Tovább olvasom »
amerikai ízek, deep dish, étterem, gasztronómia, Kiss-testvérek, pizza

Minden a szicíliai nagyival kezdődött…!

László Márta

Egyszer volt, hol nem volt, élt a XX. század első felében egy Chicagóba kivándorolt szicíliai úr, nevezett Ike Sewell, aki erősen tűnődött saját megélhetésén. Így jutott eszébe nagymamája, aki isteni pizzát sütött neki minden hétvégén, csak ez más volt, mint hagyományos olasz testvérei. Így született meg 1943-ban az úgynevezett deep dish pizza, és vele együtt a Pizzeria Uno étterem, ami rövidesen egy egész hálózattá nőtte ki magát. Amerikai útjukon ismerkedtek meg vele a Kiss-testvérek az elmúlt években, és ma már fogadja is vendégeiket új éttermük a Budapesten, a Bajcsy és az Alkotmány utca sarkán. És ez nem mese!   

Tovább olvasom »
gasztronómia, gombóc, Gourmet fesztivál, kaviár, Millenáris, pezsgő, programajánló

Igenis mindig kell a kaviár és a pezsgő – ezen a héten biztosan…

László Márta

Ismét elhozza a Millenárisra az ország legjobb éttermeit, cukrászdáit, borászatait az OTP Bank Gourmet Fesztivál a hétvégén. Itt lesz a világ 10. legjobb étterme és Latin-Amerika legkiválóbb női séfje és míg május 17-20. között a csúcsgasztronómia ínyencei megannyi állomáson kóstolhatnak, addig a Gasztroszínpad előadásain gyakran azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek az ételremekek – például a Zazzi cukrászda leleplezi az Édes Álom receptjét -, de azt is megtudhatjuk, mivel ünnepel az idén 160 éves Gerbaud.

Tovább olvasom »
gasztronómia, húsimádó, leves, vadmalac

Vadmalac levese a húsimádótól

Hegyvári Zoltán

Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót – amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket – egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben – ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni.

Tovább olvasom »
gasztronómia, hagyomány, nemzeti örökség, programajánló, pünkösd, sjanzen

Pünkösdi Örökség Ünnep

PP-Eletforma

A szentendrei Skanzenben nemcsak pünkösdi népszokásokkal ismerkedhetnek a látogatók pünkösdvasárnap és hétfőn. Harminc szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatkozik be, és enged bepillantást az elődeitől örökölt és megőrzött szokásokba. Két napon át színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos programok várják a látogatókat.

Tovább olvasom »
bor, fesztivál, gasztronómia, Gere Birtok, jazz, olasz hangulat, villány

Dolce vita a villányi dombok között

László Márta

Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között – immár hetedik alkalommal – csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

Tovább olvasom »
cukrászat, étterem, gasztronómia, gombóc, Gourmet fesztivál, kaviár, magyar borok, pezsgő

Ez a gombóc biztosan nem akad a torkodon

László Márta

Gombóc, kaviár és pezsgő – ez lesz az idei Gourmet Fesztivál központi témája. Ezúttal is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek. Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait ismerhetjük meg, és ízelítőt kaphatunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.
 

Tovább olvasom »
Csak a Mentes, Duna Palota, egészség, gasztronómia, programajánló, tavasz, vásár

Csak a Mentes!

PP-Eletforma

Sokévi tapasztalattal a háta mögött elérkezettnek érezte az időt arra a Csak a Mentes csapata, hogy egy tavaszi vásár keretein belül, egy helyen vonultassa fel a Magyarországon megtalálható mentes termékek legjavát – bemutatva azokat a vállalkozásokat, amik a műfaj legfinomabb mentes termékeit gyártják, kínálják vagy forgalmazzák. Buli lesz a Duna Palotában április 14-15-én – ingyen!

Tovább olvasom »
étterem, gasztronómia, ínyenc sztárok, Lakatos Márk, sztárok, vacsora

Istenes Bence kicsit beleszédült, Dallos Boginak viszont volt kire támaszkodnia

László Márta

Ez volt életem legszürreálisabb vacsorája, de nagyon ízlett. Ezt Cseh Laci mondta nevetve, miután füstbe burkolózva, a levegőben lebegve fogyasztotta el a Lakatos Márk által nekik készített fogást. Márk pop-up vacsoraklubja, a Marki’z Supper Club legújabb helyszínén, a Kodály köröndön többek közt Lolát, Istenes Bencét és Dallos Bogit vendégelte meg a Lay’s chipsszel közösen szervezett vacsoraesten, ahol a nassolni való különböző variánsai által inspirált ételkölteményekkel kápráztatták el a vendégeket. Extrém körülmények és kirobbanó ízek: ezt az estét még sokáig emlegetni fogják.

Tovább olvasom »
gasztronómia, hazai termék, LiChi TV, Szendrei Bence, tévéműsor

Tovább szánt a séfek séfe a hazaiból

László Márta

100% hazai címmel hétköznap esténként új műsorral jelentkezik a LiChi TV. A gasztroprodukciót a Séfek Séfe döntőse, Szendrei Bence vezeti majd. A fiatal szakács a kitűnő hazai alapanyagok bemutatása mellett számos konyhai praktikával várja a nézőket, hogy a főzés mindenkinek a felhőtlen kikapcsolódássá válhasson.

Tovább olvasom »
Dining Guide, Enrico Cerea, étteremkalauz, gasztronómia, kritika, magyar éttermek

Hiányzik a saját gasztronómiai arculatunk

László Márta

A jó éttermek mind egyformák a világon, járhatnak nagyon különböző utakon, képviselhetnek különböző stílust, de a legfontosabb, hogy minden jó konyha valójában ugyanúgy mindenhol az ízek egyensúlyáról szól. Ez nem lehet trend kérdése – kezdte értékelését Enrico Cerea, 2018-es Volkswagen-Dining Guide vezető tesztelője a díjkiosztó gálán.

Tovább olvasom »
díjkiosztó, Dining Guide, értékelés, étterem, gasztronómia, lista, tesztelés, titkos tesztelés

A pasta olyan, mint a mamma

PP-Eletforma

Enrico Cerea, a három Michelin csillagos Da Vittorio séfje, az elmúlt hónapban társával, az olasz Michelin Guide korábbi igazgatójával, Fausto Arrighivel tesztelte Budapest topéttermeit. Február végén derül ki, hogy a két nemzetközi szaktekintély szerint melyek Magyarország legjobbjai?

Tovább olvasom »
Bonvital, Brix, gasztronómia, Hévíz, programajánló, szálloda, Tófürdő, wellness

Új csillag Hévíz egén

PP-Eletforma

Hévíz legújabb szállodája, a négycsillagos Bonvital Wellness & Gastro Hotel a Tófürdő közvetlen közelében várja a vendégeket. Az idén tízéves Accent Hotels lánc 17. hazai szállodája nem adja alább a prémium kategóriánál, a gasztronómia, a wellness és a gyógyászat területére összpontosító szolgáltatásaival pedig ideális választás a kikapcsolódni vágyó pároknak, de még a négylábúaknak is.

Tovább olvasom »
Bikács, fűszerek, gasztronómia, hagyomány, Mezőföld, örökség, paraszti élet, paraszti konyha

Tolna gyöngye – Mezőföld konyhája

László Márta

Mezőföldi halászlé, fácánleves fás galuskával, hátszín tócsnira tálalva pirított gombával, bátai csirkemell, friss salátaágyon, zöldfűszeres joghurttal… Ez csak néhány fogás a bikácsi Zichy Park Hotel étlapjáról. Nemcsak helyben, frissen készült fogásokról van szó, az alapanyagok is a birtokról, vagy a közelben működő kis kézműves műhelyekből származnak. Sebők István vezető konyhafőnök pedig maga kutatott a környéken, hogy a Mezőföld minden ízét megkóstoltathassa a pihenni, üdülni vágyó vendégekkel.     

Tovább olvasom »
fodrászat, főzés, gasztronómia, Hajas László, konyhai eszközök, menü, recept

Hoppá! Hajas László szakmát váltott?

Krajcsó Judit

Az ország legnépszerűbb fodrásza nehéz helyzetben találta magát, amikor is egy teljes napra átvette Wossala Rozina sztárséf helyét. A mesterszakács feladata volt a bevásárlás és az aznapi különleges menü összeállítása is, de egyáltalán nem illetődött meg a kihívástól.

Tovább olvasom »
budapest, Executive Chef, gasztronómia, konyha, Matthew Piercy, menedzser, The Ritz-Carlton

Új Executive Chef a pesti Ritzben

László Márta

Matthew Piercy személyében új Executive Chef érkezett a The Ritz-Carlton, Budapesthez. Az új mester minden nap azon dolgozik majd csapatával, hogy olyan gasztronómiai élményekkel kápráztassa el szálloda vendégeit, melyek méltóak a szállodalán nevéhez.

Tovább olvasom »
gasztronómia, japán, japánspecialista, Momiji, sakura, turizmus, utazás

Amit ősszel látnod kell: a legszebb momijigari helyszínek Japánban

Krajcsó Judit

A természet tisztelete Japánban számos hagyományt teremtett az évszázadok során. Ilyen például a cseresznyevirágzás, a Sakura-ünnep, de csak kevesen tudják, hogy a juharfák őszi átváltozását is milliók várják a szigetországban. A momiji, a japán juharfa az ősz egyik szimbóluma, amely az őszi hónapokban mesés, misztikus tájakká változtatja a hegyeket, erdőket. Ráadásul ilyenkor az idő is igen kellemes Japánban, így a JTB Hungary Japánspecialista márkájának szakértői szerint nem véletlen, hogy a momiji ünnep a második legkedveltebb utazási időszak a magyarok körében.

Tovább olvasom »
csülök, Dunaújváros, gasztronómia, gasztronümia, Vasas- és Kohásznap

500-as csülökrekord Dunaferr módra

László Márta

Fantasztikus, soha nem látott hidegtál készült a dunaújvárosi Vasas- és Kohásznapra. A siker nem volt kétséges, hisz Fásy Ádám személyesen irányította a munkálatokat. Az egésznapos buli alatt még a gyárat is megnézhették az érdeklődők!  

Tovább olvasom »
budapest, díj, étterem, gasztronómia, Tama Restaurant, World Luxury Restaurant Award

Bravó! Újabb magyar étterem a világtopon

László Márta

Két díjat is elnyert a Budapest belvárosában működő Tama Restaurant a World Luxury Restaurant Award elnevezésű versenyen. A vietnami fővárosban, Hanoiban július 22-én megrendezett díjátadó gálán a globális kategóriában egyedüli magyar étteremként díjazták a tavaly májusban nyílt éttermet, de a regionális kategóriában is elismerést vehetett át a Tama Restaurant tulajdonosa, Hegyi Attila.

Tovább olvasom »
érdekességek, gasztronómia, műemlékek, nevezetességek, olaszország, túra, utazás

7 remek tipp, hogy még jobban élvezd Velencét!

Krajcsó Judit

Velence nyáron is kiváló úti cél, de nem árt ismerni néhány praktikus lehetőséget! Például miként kerülhetjük ki a látnivalók előtti hosszas sorban állást? Milyen éjszakai túrák várnak sötétedés után a városban? Hol ehetünk finomat olcsón? Hol érdemes megszállni vagy éppen mivel érdemes utazni a vízi városban.

Tovább olvasom »
bor, étterem, gasztronómia, Holdvölgy, szeged, tiszavirág

Kart karban a bámulatos tradíció és a mai design – Szegeden!

PP-Eletforma

Ha létezhet lelki rokonság egy bormárka és egy vendéglátóhely között, akkor a Holdvölgyet a szegedi Tiszavirág Hotellel egész biztosan valami ilyesmi köti össze. Családi indíttatás és tudatos márkaépítés, modern lendület és a hagyományok tisztelete, a vizualitás és a design iránti érzékenység, a minőséghez való ragaszkodás  – mind, mind közös vonások, amelyeket a tulajdonos-üzletvezetővel, Bakos Orsival beszélgetve jártunk körbe.

Tovább olvasom »
Balaton Kistücsök Étterem, gasztronómia, hazai alapanyagok, Holdvölgy, jhagyomány, magyar borok, tokaj

Aki az egész Balaton-régió fellendítéséről álmodik

PP-Eletforma

Ha nyár, akkor Balaton, ha Balaton, akkor Kistücsök Étterem Balatonszemesen! Az ország egyik legjobb konyhája és borlapja, aki pedig minderről mesélt nekünk: Csapody Balázs tulajdonos, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja. Fogadjátok szeretettel legújabb interjúnkat, és látogassatok el a Kistücsökbe, ahol kiváló balatoni borok mellett akár a kedvenc Holdvölgy borotokat is megkóstolhatjátok a különleges ebéd vagy vacsora mellé!

Tovább olvasom »
gasztronómia, prémium, sör, Sör mi több, szezonnyitó

Sör mi több

László Márta

Jó hír! Hivatalosan is ihatunk már sört 2017-ben! A Magyar Sörgyártók Szövetsége megtartotta hivatalos csapolását. A szervezet tobvábbra is a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolódását erősíti. Mint kiderült, ehhez jó alapot szolgáltat a prémium kategóriájú termékek forgalmának tavalyi, erőteljes növekedése.

Tovább olvasom »
Baraka, budapest, étterem, film, gasztronómia, konyha, sokszínűség

Mesebeli film a budapesti sokszínűségről és szerelemről

László Márta

A BARAKA Budapest egyik legizgalmasabb, a kifinomult gasztronómia iránt szinte elsőként nyitó fine dining étterme, amelyet a Michelin Guide is előszeretettel ajánl évről évre. A most debütáló, a város képét erősítő, egy új Budapest image-filmnek is beillő kisfilmben megelevenedik mindaz, amibe egykoron Leora és David, a tulajdonos házaspár beleszeretett: Budapest, az örök inspiráló forrás, a mindig pezsgő, sosem szunnyadó metropolisz. Ez a videó egy megnyerő szerelem a város, egymás és a gasztronómia iránt.

Tovább olvasom »
apátság, balaton, böjt, gasztronómia, kiállítás, szerzetesek, tihany

Sörözzünk, lakomázzunk a szerzetesekkel – Tihanyban

Krajcsó Judit

A szerzetesek étkezési kultúráját bemutató kiállítások láthatók a tihanyi apátságban. A  tárlat látogatói választ kapnak egyebek mellett arra, hogy hol és milyen szabályok szerint élnek a szerzetesek, miben különbözik a refektórium egy átlagos ebédlőtől. Ezen kívül kisfilm, fotók, receptek és ételleírások segítségével megismerhetik a kolostori étel- és italkészítést.

Tovább olvasom »
egészséges étel, gasztronómia, japán konyha, Kovács Lázár, sushi, Sushi Sei

Igazán jót tekerni otthon is lehet!

László Márta

Még az átlagembernek is nagyszerű lesz a Kakas éve a keleti kultúrák szerint! Ebben az esztendőben sokan egyre több figyelmet fordítanak majd saját egészségükre, lelki egyensúlyukra. Ehhez segített hozzá a minap Kovács Lázár, aki az ország legszebb lányait tanította meg sushit készíteni az autentikus Sushi Sei-ben! 

Tovább olvasom »
deflegmáció, gasztronómia, minőség, pálinka, vizsgálat

Megtaláltuk a jóízű pálinka titkát!

PP-Eletforma

Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet – írja a laboratorium.hu. 

Tovább olvasom »
advent, gasztronómia, iparművész, karácsony, koncertek, Várkert Bazár

Fantasztikus adventi programok a Várkert Bazárban

Krajcsó Judit

Omega-koncert, Miklósa Erika és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar estje, Csipkerózsika-előadás, régi korok karácsonyát idéző kiállítás, népművészeti karácsonyi vásár, street food ínyencségek, műjégpálya és interaktív gyermekjátszó is várja a családokat december 24-ig a Várkert Bazár adventi sorozatában.

Tovább olvasom »
fesztivál, gasztronómia, Gellért, márton nap, sör, új bor

Beköltöznek a gasztroszentek a Gellértbe

László Márta

Idén az újbor bíráját, a szőlősgazdák védőszentjét, azaz Szent Mártont és a gasztronómia védőszentjeit idézi meg az ország legizgalmasabb Márton napi programsorozatán a Danubius Hotel Gellért november 10-13. között. Mások mellett a cseh sörök, a szakácsok, pincérek, az érlelt sajtok és a szőlőművesek védőszentjeinek mítosza lengi majd be a patinás szállodaépület összes termét, ahol izgalmas étkekkel, nedűkkel és programokkal várják a vendégeket.

Tovább olvasom »
a világ ízei, Chili TV, főzés, gasztronómia, séf, TV2, új csatorna

Na, ez csípős lesz!

László Márta

A TV2 Csoport portfólió-fejlesztésének újabb lépéseként szeptember 26-án elindul a Chili TV. A gasztrocsatorna két saját gyártású műsorral debütál. Az Ízes Élet – Négykezesben Marton Adrienn ételstylist és Pataky Péter séf ragad fakanalat, míg a Kézzel Írott Receptek házigazdájaként Bereznay Tamás séf vendégeivel áll a konyhapult mögé. Az ízek szerelmesei ezen túl számos országos tv premier segítségével kapnak bepillantást a gasztronómia színes világába.

Tovább olvasom »
A Konyhafőnök, főzés, gasztronómia, RTL, szórakozás, zsűri

Amikor eldurran a fakanál!

László Márta
Vagány rocker séf és egy igazán belevaló korábbi döntős bírálja majd a főzéstudományukkal előrukkoló versenyzőket a Konyhafőnök negyedik évadában. Ínycsiklandó, különleges fogások, embert próbáló küzdelmek, kiélezett párbajok és megannyi konyhai trükk, praktika – ez vár a nézőkre A Konyhafőnök negyedik évadában, szeptember 26-án, 18:55-től, rögtön az RTL Híradó után.
Tovább olvasom »
cukrász, gasztronómia, iskola, pályaválasztás, sütemény, szakma

6 ok, amiért érdemes cukrásznak lenni!

PP-Eletforma

Nem szereted, ha mások osztják be az idődet? Szeretsz kísérletezni és alkotni, és legszívesebben több időt töltenél a konyhában, mint a munkahelyeden? Itt az ideje, hogy elgondolkozz egy karrierváltáson, és a munkádat egy olyan hivatásra cseréld, amiben igazán kiteljesedhetsz – és amiért még korán kelni is megéri!

Tovább olvasom »