függőség

betegség, függőség, megtakarítás, nyugdíj, párkapcsolat, pénzügyek

Sokat iszom, elhagyott a férjem, de a kasszám tabu

László Márta

A legkényesebb magánéleti problémáinkról – így a környezetünkben előforduló súlyos betegségekről, függőségekről és kapcsolati válságokról – is inkább beszélgetünk, mint arról, hogy teszünk-e félre nyugdíjas éveinkre. A nálunk is jól ismert hollandiai biztosító reprezentatív kutatásának eredményei szerint szinte tabutémaként kezeljük a megtakarításokat, ami azonban komoly gátat jelenthet pénzügyi céljaink megvalósításában, és gyermekeink tudatosságának erősítésében is.

Tovább olvasom »
celeb, függőség, generációk, gyerek, internet, közösségi média, márka, Való Világ

Jesszusom! Függő a gyerekem?

László Márta

Közösségimédia-függő a magyar fiatalok 30 százaléka, naponta átlagosan 1,8 órát töltenek ezeken az internetes felületeken – derül ki a Vodafone Magyarország és az NRC közös kutatásából, amely a közösségi média és online tartalomfogyasztási szokásokat vizsgálta a fiatalabb, Y és Z generáció, a 16-37 évesek körében – adta közre az MTI. 

Tovább olvasom »
depresszió, érzelmek, függőség, hormonok, magány, párkapcsolat, szerelem

Szerelemfüggők vagyunk?

PP-Eletforma

Szerelmünk jelenléte, érintése egészen elemi, fizikai örömöt vált ki, ő válik a pozitív érzések legfőbb forrásává. Viszont ha külön vagyunk, nincs megerősítés, indul  a testi és lelki szenvedés, amely függőséget is jelezhet.

Tovább olvasom »
ártalom, függőség, immunrendszer, influenza, mellékhatás, nátha, recept nélküli készítmény

Hogyan ne haljunk bele az önkúrálásba?

PP-Eletforma

A tél utolsó heteire többnyire kiürülnek szervezetünk vitaminraktárai, immunrendszerünk kimerült és ráadásul még javában tart az influenza szezon is. Ebben az időszakban sokan ágynak dőlnek, torokfájás, orrdugulás, fülfájás a leggyakoribb panasz. Az első tünetekkel rendszerint még nem rohanunk orvoshoz, recept nélküli készítményekkel igyekszünk helyre jönni, ám fontos tudni, hogy ezeket sem szedhetjük tetszőleges dózisban. A betegtájékoztatóban leírtaktól eltérően használva, ezek a készítmények is kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak.

Tovább olvasom »
COPD, dohányzás, függőség, megelőzés, rák, tüdőbetegség

A kocadohányosok sem ússzák meg tüdőbaj nélkül!

PP-Eletforma

Magyarországon a lakosság közel 30 %-a dohányzik – a statisztika magába foglalja a láncdohányosokat és a csak alkalomszerűen rágyújtókat is. Számos súlyos betegség – légúti megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések – nagy része is a dohányzás számlájára írható. De vajon a kocadohányost is fenyegetik a dohányosokra jellemző kockázatok?

Tovább olvasom »
függőség, nátha, nyálkahártya, orrcsepp, orrspray

Na ne! Függőséget okozhat az orrcsepp?

PP-Eletforma

Egyre többen vásárolunk orrcseppet, vagy spray-t orrdugulás kezelésére a náthaszezon beköszöntével. Mivel ezek a készítmények recept nélkül is beszerezhetők, könnyen az az érzésünk támadhat, hogy korlátlan mennyiségben és ideig használhatjuk őket. Megkérdeztük dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gége Központ orvosát, hogy vajon jól gondoljuk-e?

Tovább olvasom »
figelem, függőség, hatékonyság, okostelefon, pszichológia

Hülyülünk az okostól!

PP-Eletforma

Míg az okostelefonok segítenek a kollégákkal való kommunikációban, emailjeink gyors megválaszolásában, és sürgős feladataink elvégzésében, valójában csökkentik hatékonyságunkat egy új pszichológiai kísérlet szerint, melyet a Kaspersky Lab megbízásából a Würzburgi- és a Nottingham-Trent-i Egyetemeken végezte

Tovább olvasom »
függőség, internet, önbizalomhiány, önkép, szelfi, személyiségzavar, viselkedés

A szelfi függőség 10 biztos jele

Krajcsó Judit

Van, aki már az ébredését is kiposztolja, aztán a kávéját, az ebédjét, a családját, a szerelmét és napjának szinte minden mozzanatát, miközben azt lesi, hányan kommentelik és lájkolják. Mikortól beszélhetünk beteges függőségről, személyiségzavarról? Azért csak figyeld magad…

Tovább olvasom »
alkohol, fogamzás, függőség, meddőség, sperma

A folyékony spermagyilkos

PP-Eletforma

Azt már szinte mindenki tudja, hogy az alkohol, a drog, a cigaretta, a helytelen táplálkozás és a stressz károsítja a méhmagzatot, de vajon azt is tudják a párok, hogy mindezek kihatással vannak a fogamzás sikerére, pontosabban sikertelenségére is?

Tovább olvasom »
Facebook, függőség, internet, internet függőség, kutatás, okostelefon

Jó eséllyel te is függő vagy, ha nem is látod be

PP-Eletforma

Ha függőségről beszélünk, általában a drogok, a cigaretta vagy az alkohol az, ami először eszünkbe jut, pedig napjainkra teljesen természetesnek vesszük, hogy gépek nélkül szinte már létezni sem tudunk. E-mailt írunk telefonunkról, miközben kedvenc műsorunk megy a tévében és még az is lehet, hogy közben a számítógépünk kijelzőjén bámuljuk valamelyik ismerősünk legfrissebb Facebook bejegyzését.

Tovább olvasom »
dohányzás ártalmai, Egészséges Magyarországért Központ, Fluor Tomu, függőség, leszokás

Fluor Tomi a függőségeiről is beszél

PP-Eletforma

Korlátoz, irányít, nehezen enged szabadulni a fogságból. Magyarországon minden 25. percben elvesz egy életet. A dohányzás, mint az egyik legnagyobb népegészségügyi probléma, az egyetlen olyan szokás, ami a fogyasztó és a környezete egészségét is károsítja. Fluor Tomi a saját környezetében megpróbál mindenkit lebeszélni a dohányzásról, és ha már ez mindennapos téma nála, miért ne tehetné egy jó ügy miatt is, akár a saját népszerű eszközével, rímekkel, dalban?

Tovább olvasom »
függőség, párkapcsolat, szerelem

Aki szerelemfüggő, az magányos is

Krajcsó Judit

Sokszor ragadunk értelmetlen vagy megalázó kapcsolatokban, meggondolatlanul menekülünk be, aztán ki futó kalandokból, és mindezt csak azért, hogy ne legyünk magányosak. A félelem, hogy párkapcsolat nélkül maradunk, szinte lebénít bennünket. Talán nem is fogjuk fel, hogy éppen emiatt nem találjuk meg az igaz szerelmet!

Tovább olvasom »
cigaretta, függőség, green smoke, Kamarás Iván, környezetvédelem, zöld

Kamarás Iván bevallotta…

PP-Eletforma

Több mint két éve, hogy Kamarás Iván hátrahagyva hazai sikereit, repülőre ült. A cél Amerika volt, hogy még többet tanuljon és tudjon a színészmesterségről és természetesen a filmkészítésről. Ma már kétlaki életet él, ingázik Budapest és Los Angeles között, mindkét városban elérhető. De nem ez az egyetlen változás a színész életében….

Tovább olvasom »
cukor, depresszió, diabetesz, függőség, kábítószer

Mindennapi édes mérgünk és kábítószerünk

PP-Eletforma

Az egy főre jutó cukorfogyasztás világszerte az ötven évvel ezelőtti mennyiség háromszorosára nőtt. „Evolúciós értelemben új jelenség, hogy a nap huszonnégy órájában hozzájuthatunk a cukorhoz. Szervezetünk nincs erre berendezkedve” – mondta egy élelmezési szakértő a Food Inc. című Oscar-jelölt dokumentumfilmben.

Tovább olvasom »
drog, függő, függőség, gyógyítás, szerencsejáték

Az adóemelés megoldja a szerencsejáték-függőséget?

PP-Eletforma

A kormány keddi szerencsejáték-adó emelésre vonatkozó bejelentésére reagálva az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért civil szervezet felhívja a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a szerencsejáték-függőség nem szüntethető meg a pénznyerő automaták számának csökkentésével, amely a beharangozott adóemelés egyik várható következménye. 

Tovább olvasom »
függőség, kapcsolat, szex, szexfüggőség

A szexfüggőséget tagadni illik, pedig nagy baj

PP-Eletforma

A szexfüggőség a megszállottság olyan formája, amit világunkban a legkevésbé ismernek be az emberek. Mint minden más függőség, ez is az önkontroll elvesztésével jár együtt. A szexfüggők számára a szexuális gondolatok és a fantáziák ahhoz szükségesek, hogy a mindennapi problémákat át tudják vészelni. A hangulatváltások mindennaposak náluk, ami miatt nehezen kommunikálnak a környezetükkel.

Tovább olvasom »
dohányzás, egészség, függőség, levegő, tüdő

Ma ne gyújtsanak rá!

PP-Eletforma

Világszerte ezen a napon tartják a Nemdohányzók Világnapját (NON-Smoking Day), melyet a WHO 1987-ben hívott életre azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a dohányzás ártalmaira és a nemdohányzó életmód előnyeire. 

Tovább olvasom »
alkohol, cigaretta, felelősség, függőség, segítség

Hol a határ?…Tudod?

PP-Eletforma

Amikor valaki elindul azon az úton, nem biztos, hogy meg tud állni. Ha már elindult, az azt jelzi, nem elég erős, hogy egyedül oldja meg problémáit. Nem elég lefogni a kezét, amikor a következő cigaretta, vagy pohár ital után nyúl, meg is kell fogni a kezét, és segíteni. Ha undorodva elfordulunk tőle, csak tovább taszítjuk a lejtőn. A környezet – család, barátok – felelőssége is, hogy valaki átlépi-e a határt, vagy megmarad az élvezetek szintjén.

Tovább olvasom »
függőség, kapcsolat, szex

Éjjel-nappal szex

PP-Eletforma

Számukra a leghatásosabb gyógyír minden bajra a szex. Ezt “használják” testi, lelki fájdalmakra, stresszre, feszültségre. Egész életük a szexualitás körül mozog, úgy szervezik napjaikat, hogy a testi érintkezés semmiképpen se maradjon ki a programból. Szenvedélybetegség ez, vagy csak túl nagy szexuális étvágy?

Tovább olvasom »
dohányzás, függőség

Be kell tiltani a rászokást elősegítő adalékanyagokat!

PP-Eletforma

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége (ABOSZ), az Asztmás és Allergiás Gyermekek Magyarországi Egyesülete (AGYME), a COPD-s Tüdőbetegek és az Oxigénnel Kezeltek Közhasznú Egyesülete (OKKE), valamint a Légúti Betegek Országos Egyesülete (LEBE) támogatja, hogy tiltsák meg minden olyan adalékanyag alkalmazását, amely a dohánytermékek fogyaszthatóságát, illetve a hozzászokást, a függőség kialakulását erősítheti. 

Tovább olvasom »
betegség, élvezet, függőség, internet, szex

Ahol lógva is nagyot szexelhetünk…

PP-Eletforma

Ki mondta, hogy csak a férfiak élvezik a szexet a neten? Egyre több nő van, akit partnere már nem tud kielégíteni az ágyban. Ezért máshova tapad… Egy 2003-ban készült felmérés szerint pl. a nők 70%-a titokban létesít internetes kapcsolatokat, kétszer gyakrabban lép be valamilyen chat-szobába, mint a férfiak, és 17%-uk érintett valamilyen módon a pornográf-függőségben.

Tovább olvasom »
függőség, szépség

Sok kávét ittam! Csak erős idegzetűeknek!”

PP-Eletforma

Te még nyilván nem kávézol – és jobb is, ha nem teszed -, de a környezetedben valószínűleg sok olyan ember él, aki megiszik egy-két csészével naponta, vagy egyenesen kávéfüggő. A kávéfogyasztást sem célszerű túlzásba vinni. De miért nem? Lássuk, mik a túlzott kávézás tünetei!

Tovább olvasom »