főzelék

diéta, főzelék, gluténmentes, kelkáposzta, majoránna, marhahús

Leveles kel főzelék marhahúspogácsával

Pammer Lívia

A családban rajtam kívül nem nagyon rajonganak a kelkáposztáért, ezért ritkán főzök ebből az egyébként igen finom és egészséges zöldségféléből – írja Pammer Lívia. Most egy reform főzelék készült kontaktgrillen sült marhahúspogácsával. Jó étvágyat!

Tovább olvasom »
főzelék, karalábé, petrezselyem, tavasz

Karalábé főzelék

Kandikó Éva

A kulcskérdés a jó karalábé. A jó karalábé elsősorban is nehéz. Másodsorban a levelei nem fonnyadtak, nem sárgák, hanem élénk zöldek és frissek. A gyökér felőli rész sem beszáradt, “öreg”. Ha ezeknek a szempontoknak megfelel, nyugodtan hazavihetjük.

Tovább olvasom »
dahl, főzelék, pakora, sárgaborsó

A méltatlanul mellőzött sárgaborsó

Kandikó Éva

A sárgaborsó nevének hallatán sokan elhúzzuk a szánkat, nem igazán népszerűek a belőle készült ételek mifelénk. Ezt a magunk részéről nem is annyira az ízének, mint inkább a sárgaborsóból készült ételek állagának tulajdonítjuk. Ám többek között az mellette szól, hogy roppant olcsón hozzájuthatunk a sárgaborsóhoz, gyakorlatilag szinte minden élelmiszer üzletben kapható. És mivel a felesborsó még egészséges is, mindenképpen tegyünk vele egy próbát, mielőtt teljesen elutasítjuk!

Tovább olvasom »
főzelék, lencse, leves, saláta

Lencsét egész évben

Kandikó Éva

Te is egy évben csak egyszer, új évkor eszel lencsét? Simán elmész mellette a boltban, a piacon? Azt hiszed, csak főzeléket lehet főzni belőle? Akkor bizony fel kell fednünk előtted a titkot: a lencse roppant változatosan használható, egészséges, gyakorlatilag az év bármely szakában fogyasztható növényünk.

Tovább olvasom »
főzelék, káposzta, paradicsom, paradicsomos

Paradicsomos káposzta főzelék

Kandikó Éva

Még mielőtt bármi is történne, szeretném védelmembe venni a paradicsomos káposztát. A jól elkészített paradicsomos káposzta ugyanis jó. Sőt mi több: finom. Nem flancos, nem fúziós, nem trendi, csak az, aminek mondja magát. Egy jóízű főzelékféle, ami attól, hogy olcsó, még lehet finom.

Tovább olvasom »
egészséges, főzelék, lencse, lencse főzelék, olcsó

Lencsefőzelék

Kandikó Éva

Kevés kultúrnövény van, melyet régebben ismerne és termesztene az emberiség, mint a lencsét. Bibliai történetek szólnak róla, és talán ha a szólás mögötti tartalom nem is ismert mindenki számára, a mondás – miszerint valaki eladja magát egy tál lencséért – közismert. Ez a valaki Ézsau volt, aki elsőszülöttségi jogait adta el azért a bizonyos tál lencséért testvérének. A görögök között is igen népszerű volt, Hippokratész például májbajokra ajánlotta a fogyasztását. A rómaiak főzetet készítettek belőle, és különféle betegségek kezelésében hívták segítségül.

Tovább olvasom »
egészséges, főzelék, spenót, zöld

Spenót tükörtojással – Popeye kedvence

Kandikó Éva

A legtöbb ismerősöm utálja, már a neve hallatán kirázza a hideg. Nem is lehet ezzel vitatkozni, hiszen nem mai keletű a mondás: ízlésről márpedig nem vitatkozunk. A receptet azoknak mutatjuk, akik még sosem próbálták, de kísérleteznének vele, vagy akik szeretik, de keresik a legjobb elkészítési módot. Ha tehetjük, készítsük friss spenótból, bár valamivel több vele a macera, mint a fagyasztottal, a végeredmény is pont annyival lesz jobb. Kövessük tehát Popeye-t, a leghíresebb spenótkedvelőt a spenót evésben!

Tovább olvasom »
főzelék, gasztronómia, recept, tükörtojás, zöldborsó

A zöldborsó farka

László Márta

Egyik kedvencem a zöldborsó! Sajnos a “nagy szezonnak” vége, ím, itt az utolsó főzelékek egyike. Sebaj, jó az mélyhűtött változatból is! Hozzá a tükörtojás, igazán remek egy választás!    

Tovább olvasom »
főzelék, gyors recept, zöldbab

Villámgyors és egészséges zöldbabfőzelék

PP-Eletforma

A zöldbab sok tekintetben is kiváló választás, bármely évszakban finom, különösen azért, mert mélyhűtve sem veszít az ízéből. Ez a recept a hűtött alapanyag miatt is gyors, azonban nem csak emiatt egészséges: a főzeléket nem habarással vagy rántással sűrítjük, hanem magával a zöldbabbal. Finom!

Tovább olvasom »
főzelék, recept, zöldség

Ahogyan mi a főzeléket készítjük, úgy nem készíti senki!

PP-Eletforma

Bár a zöldség alapú egytálétel nem magyar találmány, ahogyan mi a főzeléket készítjük, úgy nem készíti senki! A rántással sűrített főzelék a 19. században jelent meg, azóta számtalan receptet és fortélyt ismerhettünk meg. A főzelék – bár első látásra egyszerű ételnek látszik – okozhat meglepetéseket, hiszen még a gyakorlott háziasszonyokon is kifoghat a sűrítés. Megoldás lehet a főzelék alap, amely minden esetben biztosítja a megfelelő állagot, így nem kell attól tartani, hogy leveses lesz, vagy éppen a kanál is megáll benne.

Tovább olvasom »
egészség, főzelék, főzelék receptek, recept, zöldség

Főzelék receptek!

PP-Eletforma

Főzeléket mindenki másképp főz. Pont úgy, ahogy az édesanyjától tanulta. Az esküvő után aztán beleszól az anyós is.Lehet, hogy az ő receptje jobban ízlik majd, érdemes azt is kipróbálni.

Tovább olvasom »