fog

fog, fogkefe, gyerekkor, mosoly, szájápolás

Nevess rám, kicsikém!

PP-Eletforma

Ugyan az állatvilágban a fogak mutogatása általában figyelmeztetést vagy fenyegetést jelent, a legtöbb emberi kultúrában a mosoly barátságos és üdvözlő gesztusnak számít. Fejünkben a mosolyt kellemes érzésekkel kötjük össze. Tudományosan bizonyított tény, hogy a gyerekek már azelőtt is mosolyognak, hogy megszületnének. Ez azt jelenti, hogy mosolygásra vagyunk programozva, és ahogy öregszünk, egyre fontosabb szerepet tölt be társadalmi életünkben, épp ezért fontos, hogy már gyerekkorban megfelelő módon ápoljuk a fogakat.

Tovább olvasom »
ápolás, egészség, fog, orvos, száj

4 tipp, hogy elkerüld a fogtömést

PP-Eletforma

Gyakorlatilag nincs olyan fogászati probléma, amit egy jó szakorvos ne tudna megoldani. A letört, vagy elvesztett fog pótlására ma már számtalan módszer létezik, de dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa szerint szerencsésebb, ha kellő odafigyeléssel megelőzzük a bajt.

Tovább olvasom »
fog, szájápolás, szájhigiénia

Vigyázz! Veszélyes, ha lepedék van a fogadon!

PP-Eletforma

A fogászati plakk a fogak felszínén kialakuló lepedék, amely azonban akár az íny alatt is megtelepedhet. Az öröklött adottságokon kívül természetesen az életmód, az egészségi állapot és a fogápolási szokások is befolyásolják. Vajon miért fontos megszabadulnunk tőle?

Tovább olvasom »
fog, fogorvos, orvosi rendelő

Hogy kerül betét a fogba?

PP-Eletforma

A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jellemzően nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Azonban ha túl nagy lyukat kellene betömni, az úgynevezett betétek jönnek szóba. A megoldásokról dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogorvosa, implantológusa beszélt.

Tovább olvasom »
demencia, fog, rágás

A rágás képessége csökkenti az elbutulást

PP-Eletforma

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia. A Journal of the American Geriatrics Society című lapban megjelent tanulmány szerint, ha összehasonlítjuk azokat, akik idős korukban is képesek a rágásra azokkal, akik erre nem vagy csak részben képesek, azt az eredményt kapjuk, hogy a rágásban aktív csoportnak jelentősen jobbak a kognitív funkciói. E funkciók alatt leginkább a memóriát, a problémamegoldó és a döntéshozó képességet értjük.

Tovább olvasom »
fog, fogszabályozás, szájhigiénia

A gyerek fogainak egészségéért az anya felelős?

PP-Eletforma

Sok szülő hajlamos azt gondolni, hogy tejfogak ápolása nem fontos, hiszen azokat úgyis elveszti a gyerek. Sőt, a fogorvosi kezeléseket sem veszik túl komolyan, holott gyermekkorban lehet megalapozni a felnőttkori szájhigiéniát. Dr. Ameri Sahar, az Oxygen Medical fogszabályozó szakorvosa a szülői felelősségről és a korai kezelések jelentőségéről beszélt. 

Tovább olvasom »
fog, fogcsikorgatás, fogszabályozás

Rosszul alszik, fáj a feje, füle? Fogorvoshoz!

PP-Eletforma

Sokan nem tudnak az éjszakai fogcsikorgatásukról, csak azt tapasztalják, hogy fáradtan, leverten ébrednek, zsibbad a karjuk, a nyakuk, zúg a fülük, esetleg visszatérő migrénnel küzdenek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a fogcsikorgatás következményeiről és a megoldás lehetőségeiről beszélt.

Tovább olvasom »
fog, fogpótlás, korona

Milyen koronát érdemes választani?

PP-Eletforma

Kevés az olyan felnőtt, akinek minden foga megvan, egyes statisztikák szerint Közép-Európában a magyaroknak van a legtöbb fogpótlásuk. Ha viszont már pótolni kell az elvesztett fogat, választhatunk a lehetőségek közül. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a koronák készítéséről beszélt.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, demencia, fog, fogágy és a fog körüli betegségek, fogkő, szív-és érrendszeri betegség

Demencia, szív- és cukorbetegség a fogkőtől?

PP-Eletforma

A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt. 

Tovább olvasom »
fog, fogínygyulladás, fogínyprobléma, fogínyvérzés, női hormonok

Mi okozza az ínygyulladást?

PP-Eletforma

A hölgyek jobban teszik, ha készenlétben tartják a fogkeféiket és a fogselymeiket, ugyanis a legújabb kutatások szerint komoly összefüggés mutatkozik a nők egészségi állapota és az ínygyulladás közt. A témáról dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical esztétikai fogorvosa beszélt.  

Tovább olvasom »
fog, fogápolás, higénia, száj

Szájhigiéniai ABC

PP-Eletforma

A fogak tisztántartása, a megfelelő eszközhasználat és a rendszeres fogorvosi kontroll nem csak esztétikai szempontból fontos. A rossz vagy mozgó fogak az egészségre nézve is komoly kockázatot jelentenek. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a szájhigiéniai alaptételeiről beszélt.

Tovább olvasom »
D vitamin, fog, fogszuvasodás, foszfor, gyermekek, kalcium, tej

Nem mindegy, hogy mit iszunk

PP-Eletforma

Világszerte az iskoláskorú gyerekek 60-90%-ának van legalább 1 szuvas foga, míg felnőttek esetében ez az arány már 100% – állítja az International Dairy Journalban most megjelent amerikai tanulmány. 

Tovább olvasom »
fog, fogápolás, fogszabályozás, láthatatlan fogszabályzó

A láthatatlan fogszabályozókról…

PP-Eletforma

A fogak szabályozásának nem csak esztétikai, de egészségügyi okai is lehetnek, gyerekeknél éppúgy, mint felnőtteknél. Dr. Ameri Sahar, az Oxygen Medical fogszabályozó specialistája arról beszélt, hogy a modern fogszabályzóknak már nem kell feltétlenül látszani, az eredmények viszont ebben az esetben is jelentősek. 

Tovább olvasom »
esztétikai fogászat, fog, fogorvos, mosoly, mosolytervezés

Kérjen egy szebb mosolyt arcára fogorvosától!

PP-Eletforma

Sokan nem mernek önfeledten nevetni, mert elégedetlenek a fogaikkal. Holott nincs olyan rendezetlen, esztétikai hibával rendelkező fogsor, amelyet ne lehetne szebbé, harmonikusabbá varázsolni. A fogak, és ezeken keresztül a mosoly és az arc harmóniájának tökéletesítése ma már megvalósítható különféle speciális esztétikai fogászati, bőrgyógyászati, kozmetológiai beavatkozásokkal. – ismerteti dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical mosolytervező specialistája.

Tovább olvasom »
betegség, egészség, fog, nyelv, száj, torok

Nyisd ki a szád!

PP-Eletforma

Vannak olyan testi jelek, amik arra figyelmeztetnek, jobban kell figyelnünk arra, mit eszünk, hogyan élünk. És ami a legrosszabb, minden rossz életmódbeli szokásunkra, hanyagolt betegségünkre rájöhetnek, elég ha csak nevetünk egyet tátott szájjal…

Tovább olvasom »
allergia, amalgám tömések, amalgán, fog, fogorvos

Tények és tévhitek az amalgám tömésekről

PP-Eletforma

Egyre többen cseréltetik ki régi amalgám-töméseiket, sőt, állami rendeléseken szinte már nem is találkozhatunk ezzel a tömőanyaggal. Ugyanakkor tény, hogy az amalgám megjelenése óta sem készült még egy ilyen tartós anyag, amely ilyen hosszú távon jelent megoldást a lyukas fogak kezelésére. A tényekről és tévhitekről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista beszélt.  

Tovább olvasom »
érzékeny fog, fog, fogápolás, orvos

Érzékenyek a fogai? Mikor forduljon fogorvoshoz?

PP-Eletforma

Egyes ételek – főleg a meleg, a hideg, az édes és a savanyú fájdalmat okozhatnak az érzékeny fogakon. Az érintés és a levegővel való érintkezés szintén kellemetlen lehet. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa az okokról és megoldási lehetőségekről beszélt.  

Tovább olvasom »
egészség, felnőtt, fog, fogszabályozás, mosoly, szépség

Fogszabályozás felnőtteknek!

PP-Eletforma

Ma már korántsem csak a tinédzserek villantják fel fogszabályzóikat, egyre több felnőttön is látni a szabályzó szerkezeteket. Kevesen tudják, hogy ezzel a módszerrel nem csak esztétikailag, de egészségileg is sokat tehetünk a fogainkért – még nagykorúként is. A fogszabályzás felnőttkori lehetőségeiről dr. Ameri Sahar, az Oxygen Medical fogszakorvosa, esztétikai fogászati specialista beszélt.  

Tovább olvasom »
fog, káros, orvos, szépség, üdítő

Narancslé vs. fogfehérítés? Melyik a rosszabb?

PP-Eletforma

Nincs miért tartani a professzionális fogfehérítéstől, hiszen a legújabb kutatásokból kiderül, hogy a savas italok jobban károsítják a fogat, mint a szépítő eljárás. A fogfehérítésről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.

Tovább olvasom »
fog, menopauza, nő, orvos, veszély

Elvesztett fogak

PP-Eletforma

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a menopauzán átesett nőknek jelentősen megnő az esélyük a fogaik elvesztésére. Milyen okok állnak a jelenség hátterében és mit lehet tenni a megoldás érdekében? Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt a témáról.

Tovább olvasom »
felmérés, fog, fogápolás, műfogsor

Önnek is műfogsora van?

PP-Eletforma

A műfogsorviselők csupán egynegyede látogatja rendszeresen fogorvosát, és közel 50%-uk egyáltalán nem használ műfogsorápoló készítményeket – derült ki a Corega nem reprezentatív szájápolási felméréséből, melyben országszerte mintegy 1500 műfogsorhasználó vett részt. 

Tovább olvasom »
fog, fogápolás, infarktus, szívbetegség

Infarktusod lehet a rossz fogaidtól!

PP-Eletforma

A megfelelő szájhigiénia nem csak a fogak állapota és az esztétikum miatt fontos, de egészen messzire vezető következményei is lehetnek az elhanyagolt fogaknak. Az összefüggésekről dr. Strémen Zsófia, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista beszélt.  

Tovább olvasom »
fog, program, szűrés

Szombaton két helyszínen is lesz fogászati szűrés

PP-Eletforma

Két helyszínen rendezik meg a PreFog – Prevenciós Fogászati Szűrőprogram március 26-i, szombati szűrőnapját. Míg a XII. kerületi rendelőben a látogatók átfogó fogászati vizsgálaton vehetnek részt, ahol röntgenfelvétel készítésére is lehetőség van, addig a Millenárisra érkezők korszerű prevenciós tanácsokat kaphatnak a program szakértőitől egy gyermekeknek szóló rendezvény keretein belül. Mindkét helyszínen lehetőség lesz regisztrálni az amalgám tömések cseréjét illetően.

Tovább olvasom »
amalgán, fog, program, szűrés

Holnap ingyenes fogászati szűrőnap!

PP-Eletforma

A PreFog program szervezői második alkalommal rendezik meg az ingyenes fogászati szűrőnapot. A nagyszabású eseményen szeretnék a felnőttek figyelmét felhívni a rendszeres fogmosás és a fogászati szűrővizsgálatok fontosságára, illetve feltett céljuk a gyermekekkel megszerettetni a fogászati szűrést és eloszlatni a bennük levő félelmet a fogorvosok iránt. Szűrőnap különlegessége, hogy az egész család nyugodtan részt vehet rajta, ugyanis a felnőttek vizsgálata alatt a gyermekeket különböző színes programokkal szórakoztatják.

Tovább olvasom »
amalgán, egészség, fog

Az egész ország ingyen megszabadulhat az amalgám tömésektől

PP-Eletforma

A nagysikerű fogászati prevenciós szűrőprogram, a PreFog újabb lehetőségekkel bővülhet a jövőben. A rendszeres fogászati szűrést propagáló programsorozathoz csatlakozott egy fogtömés alapanyagokat forgalmazó vállalat, amelynek vezetői hasonlóan elkötelezettek az amalgám tömések kiiktatásában, mint a szűrőprogram szervezői. A két cég között jelenleg egyeztetések zajlanak az amalgám tömések mindenki számára elérhető ingyenes cseréjéről. 

Tovább olvasom »
amalgán, fog, orvos, szűrés

Díjmentesen szabadulhatnak meg amalgán töméseiktől

PP-Eletforma

A szombaton megrendezett PreFog – Prevenciós Fogászati Szűrőprogram első napján a gyermeknapok világát idéző életkép fogadta a vizsgálatra érkező családokat. A nem mindennapi szűrés nem kizárólag a gyermekeknek kedvezett, hiszen minden amalgám töméssel rendelkező résztvevőnek ingyen kicserélik töméseit.

Tovább olvasom »
beteg, emlékezet, fog, memória, orvos

A hiányzó fogak növelik az elbutulás kockázatát

PP-Eletforma

Már régóta közismert a fogak és a szájhigiénia kapcsolata az egészséggel, a legújabb kutatások pedig azt is bizonyították, hogy az elvesztett, hiányzó fogak növelik a demencia, és az Alzheimer-kór kockázatát is. Az összefüggésekről dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

Tovább olvasom »
fog, szűrés

Ingyenes fogászati szűrés gyermekeknek és felnőtteknek!

PP-Eletforma

Az egyik leggyakoribb újévi fogadalmak közé tartozik az egészséges életmód, amelynek elengedhetetlen alapfeltétele egy fogászati kontrollvizsgálat, illetve a rossz fogak rendbehozatala. Ebben lehet segítségünkre a Danubius Dental fogászati klinika, amely kisbusszal szállítja a budapesti lakosokat a vizsgálat helyszínére, ahol fogkefét, fogkrémet és prevenciós tanácsokat is kapnak az egészséges életmód pártolói.A kezdeményezés kiterjed a vidéki nagyvárosokra is. A vidéki helyszínekre szűrőbusszal látogat majd el a klinika prevenciós csapata.

Tovább olvasom »
csont, fog, mosoly, orvos

Akár pár nap alatt pótolhatjuk hiányzó fogunkat!

PP-Eletforma

Nincs még egy olyan módszer, amely az egészséges fogak csiszolása nélkül tenné lehetővé a fogpótlást. A fogászati implantátum beültetése elismert rutinmódszerré vált a fogorvosok körében, ám eddig hosszadalmas folyamat vezetett a végleges fog megszerzéséig, illetve a pénztárcát sem kímélte a beavatkozás.

Tovább olvasom »
fog, megelőzés, orvos

Fogszabályozás vagy megtakarítás?

PP-Eletforma

Mosolyogj! Mindenhol és mindenkor, általános érvényű szabály, ha mosolygunk kisugárzásunk és megítélésünk is pozitív lesz, ám mi történik abban az esetben, ha nem merünk mosolyogni, mert frusztrál a girbe-gurba fogsorunk? Kinek nyuszi, kinek vámpír fogai vannak, de van olyan is, aki a pókot tudja kiharapni a sarokból és van, akit mindez nem zavar. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az ilyenfajta szexepil az egészségre is káros lehet.

Tovább olvasom »
fog, fogápolás, orvos

Ha túl nagy a lyuk a fogadon…

PP-Eletforma

A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jobb esetben nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Néha azonban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy. A megoldásokról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

Tovább olvasom »
antibiotikum, fog

Új fogászati eljárás! Mellékhatások nélkül antibiotikum

PP-Eletforma

A kisebb szájsebészeti műtétek és fogbeültetések során a gyógyszeres kezelést esetenként kiváltó új lokális antibiotikumot ecsettel vagy fecskendővel viszik fel a seb felszínére, ahol megszáradva filmréteget képez, majd hatóanyagát folyamatosan bocsátja ki magából – számolt be az újdonságról Dr. Czinkóczky Béla fogszakorvos, fog és állcsont sebész, az elrontott és speciális implantációk szakértője.

Tovább olvasom »
fog, gyermekek

Káros fogtömések gyerekeknél

PP-Eletforma

Nem csak a műanyag flakonok és a műanyagba csomagolt készételek lehetnek károsak a gyerek szervezetére a bisphenol-A-t (BPA) tartalmazó csomagolások miatt, hanem az ugyanezt az anyagot tartalmazó fogtömések is. Egy tanulmányból kiderült, hogy a BPA a fogtömés után órákkal is kimutatható a gyerekek nyálából. 

Tovább olvasom »
fog, fogápolás, reflux

7 tipp a fogzománc elvékonyodása ellen!

PP-Eletforma

A fogzománc a fog felszínét képező anyag, amely a test legkeményebb és legtöbb ásványi anyagot tartalmazó anyaga. De még ez az erős védelem is meg tud bomlani, elsősorban a táplálkozási és fogápolási szokásaink miatt, aminek következményei az érzékenység, később akár szuvasodás is lehetnek. A jelenségről és a teendőkről dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.  

Tovább olvasom »
fog, szájszag

Szájszag a fogkövektől…

PP-Eletforma

A fogkő látványnak sem kellemes, viszont ezen kívül más problémákhoz is vezethet, mint az ínyvérzés, a kellemetlen szájíz és szájszag. Érdemes tehát e problémákkal fogorvoshoz fordulnunk, még akkor is, ha maga a fogkő esetleg nem látszik. A fogkő mibenlétéről, eltávolításáról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.  

Tovább olvasom »
fog, szépség

Fogorvos, egy szebb mosolyt kérek, de fájdalommentesen!

PP-Eletforma

Lehet egy mosolyt korrigálni – igen költséges és hosszadalmas beavatkozások nélkül, minimális foganyag eltávolítással? Mit jelent az élkorrekció vagy az ínykontúrozás? Mit csinál egy esztétikai fogorvos? Ezekre a kérdésekre válaszol dr. Hatházi Katinka, az Oxygen Medical fogszakorvosa, mosolytervező specialista.  

Tovább olvasom »
fájdalom, fog

Nagyon fáj -mert nem csak a lyukas fog fájhat!

PP-Eletforma

Szerencsés az a felnőtt, akinek még sosem fájt a foga, de erre a magyaroknak nincs túl sok esélye, hiszen egy megdöbbentő statisztika szerint évente átlagosan egy fogkefét és két tubus fogkrémet használunk el! Így nem csoda, ha előbb-utóbb elromlik és fájni kezd a fog. A fájdalom lehetséges okairól dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt. 

Tovább olvasom »
fog

Lerántjuk a leplet a fogápolási mítoszokról!

DPA

Mindannyian hófehér, tökéletes mosolyt szeretnénk, mégis nagyon keveseknek adatik csak meg, hogy hibátlan legyen a fogsoruk. Szinte mindenkit érint a fogszuvasodás veszélye, pedig helyes ápolással és étkezéssel el is kerülhetnénk. A rágó helyettesít a fogmosást? Minden étkezés után azonnal fogat kell mosni? Lerántjuk a fogápolással kapcsolatos tévhitekről a leplet.

Tovább olvasom »