félelem

autizmus, dns, félelem, felfedezés, generációk, megelőzés, ok, öröklődés, pánik, trauma

Megelőzhető az autizmus?

PP-Eletforma

Egy olyan típusú pánik eredménye az autizmus, ahol a kommunikáció gátlódik, a vizuális és a verbális integráció sérül az agyban – derül ki az autizmus okával és kialakulásával kapcsolatos felismerésekből, amiket Tóth Zoltán és Krisztin Fruzsina kutatócsapata hozott felszínre a 2014-ben kifejlesztett Stabil Pont Technológiával. A traumát a nagyik, a dédik élték meg, a ma gyermekei szenvedik el.    

Tovább olvasom »
babavárás, félelem, lelki tényezők, meddőség, szülés, terhesség, tokofóbia

A félelem is okozhatja a meddőséget!

PP-Eletforma

Igen magas, és évről évre egyre csak nő Magyarországon a meddő párok száma. Ez már önmagában is nagyon aggasztó, hiszen rámutat arra, hogy nagyon sok felderítetlen betegséggel állunk szemben. Ugyanakkor számolni kell azokkal a tényezőkkel is, melyeket mi magunk generálunk. Ebben az esetben a szüléstől való beteges rettegéssel, vagyis a tokofóbiával foglalkozunk. A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segít eligazodni.

Tovább olvasom »
biztonság, félelem, konfliktus, párkapcsolat, plátói szerelem, szerelem

Plátói szerelmeink

Krajcsó Judit

Tizenévesen a legtöbbünkkel megtörténik, hogy rajongásunk tárgya nem viszonozza érzéseinket. Sőt, elképzelhető, hogy tudatában sincs vonzalmunknak. Meglepő lehet, de felnőttkorban sem ritka, hogy szó szerint reménytelenül leszünk szerelmesek, és nem is keresünk elérhetőbb társat, akár évekig.

Tovább olvasom »
BBC, borzalom, élet, félelem, halál sorozat, menekültek, remény, vándorlás

Élni akarnak

László Márta

Nagyszabású, lélegzetelállító dokumentumfilmet mutat be 3 egymást követő napon a Spektrum Magyarországon. A címe Exodus: Utunk Európába. A sorozatban hiteles és személyes történetek kerekednek ki a megpróbáltatásokról, az élet-halál kérdésről, és nyújtanak betekintést a szalagcímek mögé. A dokumetumsorozatot részben a BBC stábja, részben maguk azok forgatták, aki átélték a borzalmakat: a menekültek.

Tovább olvasom »
dilemma, diplomások, félelem, fotó, online, társkeresés

Arctalan diplomások vágynak a szerelemre

László Márta

Tegyünk-e fel magunkról fotót, és ha igen, milyet? Ez az egyik legnagyobb dilemmája az online társkeresőknek.  Annak, hogy valaki nem tölt fel magáról fotót, több oka lehet: szándékosan rejtőzködik valamiért, pl. munkatársak, családtagok elől, vagy félénk, esetleg egyáltalán nem tartják fontosnak, hogy fotót mutassanak magukról. Legfrissebb hazai kutatás szerint a társkeresők kétharmada tölt fel magáról fényképet társkereső oldalra, a nők valamivel szívesebben teszik meg ezt, mint a férfiak, bár a különbség minimális a két nem között. Ami azonban már szembetűnőbb, a diplomás társkeresők szégyenlőssége, derült ki a VagyokNeked.hu felméréséből.

Tovább olvasom »
autó, baleset, félelem, gyerek, Vámos Erika, vezetés, volán

A nő, aki legyőzte a félemet

PP-Eletforma

Szörnyű emlékeket hordoz magában Vámos Erika a Több, mint TestŐr műsorvezetője. Huszonkilenc éves kora óta nem vezet autót, mint mondja: fél, hogy másban és saját magában is kárt tesz. A sajtóban már felreppent a hír, hogy Erika egy kislány örökbefogadásán dolgozik, s ezért úgy döntött, legyőzi régi félelmét és újra a volán mögé ül.

Tovább olvasom »
egészség, félelem, mammográfia, nők, szűrés

Tények és tévhitek az emlővizsgálatról

PP-Eletforma

Az úgynevezett háttérsugárzás mindennapjaink része, elkerülhetetlen, és nem is foglalkozunk vele. Miközben sok nő azért nem megy mammográfia-vizsgálatra, mert attól fél, hogy fáj, és a szervezetet ért sugárterhelés daganatot okoz. Ez nem más, mint nagyfokú tájékozatlanság. Az természetes, hogy valaki repülőre ül, és távoli helyekre utazik. Ezalatt is éri kozmikus sugárzás minket. A hosszan tartó utazáskor ez nem is kevés. Mégsem aggódik senki!

Tovább olvasom »
Al Ghaoni Hesna, Demcsák Zsuzsa, félelem, interjú, könyv, külpolitikus, Példa-Kép, riporter

WC-újsággal kezdte – komolyan

László Márta

Képzőművésznek készült, külpolitikai újságíró lett belőle. Megtanulta a félelmet kezelni, és így dolgozni. Szerinte így válhatunk emberré. Ő Al Ghaini Hesna, aki nemcsak kitűnő riporter, de remek kolléga és anyuka is. A gyakran a frontvonalak között dolgozó újságíróval is készített interjút Demcsák Zsuzsa, akinek Példa-Kép címmel most jelent meg harmadik kötete.

Tovább olvasom »
esküvő, félelem, házasság, pánik, párkapcsolat

6 ok, amiért mindenki bepánikol esküvő előtt

PP-Eletforma

Az esküvő előtt bizony nem ritka, hogy furcsa félelem lesz úrrá szinte az utolsó pillanatban az addig felhőtlenül boldog házasulandókon. Kétségbeesetten keresik a pánik okát, nem értik, mi riasztja őket a nagy esemény küszöbén. Íme 6 gyakori ok, valószínűleg számodra sem ismeretlenek!

Tovább olvasom »
alvás, félelem, gyerek

Hogyan dugd ágyba a hisztiző gyereket?

Krajcsó Judit

A legtöbb családban igazi tortúra, amikor a gyereket este ágyba kell dugni. Hiszti, sírás, kifogások és hosszas könyörgések keserítik meg az alvás előtti utolsó pillanatokat az egész család számára. Az esti cirkusz oka egyszerű: a gyerek fél a sötétben. Mit tegyen ilyenkor a szülő?

Tovább olvasom »
félelem, hasmenés, lelki okok, szorongás, szorulás, tisztítókúra

Hasmenésed van, vagy szorulásod? Lelki okok

PP-Eletforma

Bizonyára ismerős a vizsgák, állásinterjúk előtti folyamatos WC-re rohangálás. De az ellenkezője, a szorulásos gondok is, amikor idegen helyen vagyunk, utazunk, vagy éppen hosszasan érleljük a dolgot? Félelmeink gyakran úgy keletkeznek, hogy bizonyos benyomásokat nem dolgozunk fel, nem tesszük a helyükre azokat, ezért aztán nyomasztanak bennünket.

Tovább olvasom »
anyagi jólét, egyedüllét, ember, félelem, föld

Hogyan tovább? Az ember magára maradt félelmeivel…

PP-Eletforma

Egyedül nem megy – ebben is összefoglalhatnánk azt, amit a filozófia, vagy a szociálpszichológia az individuum, az egyén válságaként emleget immár jó néhány évtizede.Igaz, a jelenség már vagy másfélszáz esztendeje létezik. Az ember magára maradt félelmeivel, betegségeivel, erkölcsi-érzelmi bizonytalanságával.

Tovább olvasom »
apokalipszis, félelem, hit, világ, világvége

Apokalipszis most?

PP-Eletforma

A világ lakosságának 14%-a azt feltételezi, hogy még élete során eljön a világvég, sőt 10%-nyian hisznek a maják naptárában, amely szerint 2012 vége elhozza az apokalipszist. Az emberek 8%-a már kifejezetten idegességet vagy félelmet érez amiatt, hogy rövidesen eljön a világvége.

Tovább olvasom »
babona, félelem, jóslat, péntek 13, szerencsétlen

Vigyázz, ma péntek 13!

PP-Eletforma

Vajon a péntek 13 valóban egy különösen szerencsétlen nap? Talán…, ha valaki elhiszi, hogy az. Sok jóslat önmagát teljesíti be. Honnan ered a péntek 13-tól való félelem? S vajon mennyire babonások ma az emberek?

Tovább olvasom »
félelem, méreg, pánik, szorongás, veszély

Miért félünk? Mitől félünk?

PP-Eletforma

A félelem az élet legősibb alapérzése. A mulandósággal együtt született. Szepes Mária az univerzum anarchistájának nevezi, mert robbant, gyilkol, kiírt, mérgez és szüntelenül nemz, kivezető út és kulcsok nélkül. Semmit meg nem old, és sehová nem vezet.

Tovább olvasom »
állat, félelem, fóbia, szorongás, terápia

Van okunk a félelemre?

PP-Eletforma

Amelyik kutya ugat, az nem harap. Hogy mennyire igaz a mondás, azt azért nem érdemes kipróbálni. A kutya falkaállat, és mint ilyen, ösztönösen szabályokat követ. Természetesen vannak zavart, neurotikus kutyák is, akik szinte minden esetben agresszívan viselkednek, de ez azért ritkaság. Általánosságban elmondható, hogy a kutyák bizonyos szituációkban ugyanúgy viselkednek, azaz kiszámíthatóak. Ha fél, vagy fenyegetve érzi magát, lehet, hogy harap. Egy ilyen helyzetben nem tud szabadon dönteni, támadjon-e, vagy sem, az ösztöneit követi.  

Tovább olvasom »
bűnbak, félelem, felelősök, helyzet, hiba, politika

Kik a felelősek a kialakult helyzetért…?!

PP-Eletforma

Észrevették, hogy milyen gyakran hallhatjuk a bűnbak kifejezést mostanság? Ha nem mennek jól a dolgaink, képtelenek vagyunk uralni az életünket, úgy érezzük, nem bírjuk befolyásolni a körülöttünk lévő helyzetet, hajlamosak vagyunk egy külső okkal magyarázni, és más embereket (embercsoportokat) hibáztatni.

Tovább olvasom »
betegség, félelem, fóbia

Ez a szörnyeteg nem kímél senkit

PP-Eletforma

A beteges félelmet, érthetetlen iszonyt, néha kétségbeesett menekülési vágyat jelentő fóbia a görög phobosz: menekülni szóból származik. Velejárója ennek az állapotnak a vegetatív idegrendszer működésbeli zavara, amely igen súlyos testi-lelki tünetekben nyílvánulhat meg. Ez a betegség megtalálhat bárkit: gazdagot, szegényt, férfit, nőt.

Tovább olvasom »
depresszió, félelem, kapcsolat, lélek

Vedd észre! A gyerekkori depresszió jelei

PP-Eletforma

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és iskolai eredményromlást. Gyakori az étvágytalanság, az étel elutasítása, félelem a lefekvéstől, az elalvástól.

Tovább olvasom »