fáradtság

fáradtság, hormonzavar, inzulinrezisztencia, mellékvese, ősz, pajzsmirigy

Őszi fáradtság vagy hormonzavar? Derítsd ki!

PP-Eletforma

Sokan tartós fáradtságtól, depressziós hangulattól és fokozott álmosságtól szenvednek az őszi hónapok beköszöntével, amit általában a fényhiány, a nyaralás után a munkába való visszaállás és a nappalok rövidülése okoz. Azonban a tünetek hormonzavarra is utalhatnak, főleg akkor, ha hosszú időn át fennállnak. Hogy milyen endokrin problmákat jelezhet a túlzott fáradtság, arról dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és inzulinrezisztencia specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
fáradtság, fertőzés, gombócérzés, gyomorégés, reflux

Fáradtság és gombócok

László Márta

Népbetegség a reflux, sokan küzdenek a gyomorégés, gyomorfájás tüneteivel. A betegségnek létezik azonban egy másik formája is. Csendes reflux esetében nem jelentkeznek a jellegzetes panaszok, gombócérzés, gyakori fertőzések és kialvatlanság figyelmeztethet rá.

Tovább olvasom »
bőrproblémák, cukorbetegség, fáradtság, magasvérnyomás, pajzsmirigy, szűrés

Lappangó, láthatatlan gyilkosaink

PP-Eletforma

Több olyan betegség létezik, ami lappangva, szinte tünetmentesen, láthatatlanul pusztítja szervezetünket. Ezek a rafinált kórképek a magyar emberek mentalitásával kiegészülve – nem kell orvoshoz menni, hisz nem fáj semmim –  könnyedén életveszélyes párost alkothatnak. A WEBBeteg.hu összegyűjtöttea leggyakrabban előforduló, rejtőzködő betegségeket…

Tovább olvasom »
alvászavarok, depresszió, énkép, fáradtság, fejfájás, pszichoszomatika, tavasz

A depresszió 10 legjellemzőbb tünete

Krajcsó Judit

Itt a tavasz, süt a nap, csicseregnek a madarak, mégsem tudsz örülni a körülötted lévő világnak? Vajon ez átmeneti hangulatromlás vagy korunk egyik legsúlyosabb és legtöbb áldozatot követelő hangulatzavara, a depresszió? Íme 10 tünet, amelyből biztosan megállapítható, hogy komoly betegségről van szó!

Tovább olvasom »
diéta, egészség, éhezés, fáradtság, fogyókúra, jojó effektus, koplalás, mozgás

Így sose fogyókúrázz! Nagyon veszélyes!

PP-Eletforma

Ha valaki úgy szeretne lefogyni, hogy éhezteti magát, azzal ideig-óráig elérheti ugyan a célját, de számolnia kell a koplalásnak a szervezetre gyakorolt káros hatásaival. Ráadásul rövid időn belül, a keservesen leadott kilók is visszatérnek.  Miért nem egészséges és célravezető a drasztikus fogyókúra?

Tovább olvasom »
aluszékonyság, alvászavar, fáradtság, narkolepszia

A narkolepszia három jellegzetes tünete

PP-Eletforma

A narkolepszia férfiak és nők körében azonos arányban fordul elő. Kialakulása jellemzően serdülő- és fiatal felnőttkorban kezdődik. Első jele rendszerint a túlzott nappali fáradtság, napközbeni aluszékonyság, mely akár hónapokig, vagy évekig is fennállhat, mire a következő tünetek megjelennek. Magyarországon mintegy 5000 narkolepsziás beteg él, azonban csak töredékét ismerték fel és kezelik. A betegség gyakran nem diagnosztizált, vagy téves megállapítás születik.

Tovább olvasom »
aktív kor, álmatlanság, fáradtság, menedzser, pihenés, sport, szorongás, túlzott felelősségtudat

Menő vagy? És nem tudsz aludni? Nem vagy egyedül!

László Márta

Álmatlansággal, fáradtsággal jár a mindig pörgő, nem bölcsen élő menedzser élete. Az ok egyszerű, nem tudja leállítani egy-egy téma köré csoportosuló gondolatait. Egyszóval, hiába fekszik le pihenni, zavarja őt „saját kerekei zaja”. A jó hír, hogy van kiút! Nem vagy egyedül! Gondosan olvasd el a szakember véleményét!

Tovább olvasom »
alvás, coffein, fáradtság, mozgás, tavasz, vitaminok

A tavaszi fáradtság legjobb ellenszerei

PP-Eletforma

A tavasz minden pompájával már a küszöbön áll, az időjárás mellett azonban egy kevésbé kellemes dolog is eszünkbe juttatja az évszakváltozást: a tavaszi fáradtság. Lézengünk a munkában, a nap bármelyik pillanatában tudnánk egy jót szundítani, nem segít a kávé sem, és még a legapróbb feladat is szörnyen le tudja meríteni az energiáinkat. De vajon mitől vagyunk egyáltalán fáradtak tél végén?

Tovább olvasom »
fáradtság, hormonok, kortizol, mellékvese, stressz

Komoly oka is lehet a reggeli fáradtságnak!

PP-Eletforma

A mindennapok stresszes helyzeteit elviselni nem egyszerű feladat, de sokan rosszabbul érzik magukat tőle, mint kellene. Az ő esetükben előfordulhat, hogy csökkent kortizol szinttel, hétköznapi nevén mellékvese fáradtsággal küzdenek.Hogy pontosan mit is jelent ez, és mit tehetünk ellene, arról dr. Molnár Jeannette, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszél.

Tovább olvasom »
D vitamin, fáradtság, pajzsmirigy

Mi köze a D vitaminnak a pajzsmirigyhez?

PP-Eletforma

Ahogy csökken a napsütéses órák száma, általában úgy nő a D-vitamin hiányosok aránya. Ez leginkább fáradtság, immungyengeség formájában jelentkezik, ám ha hosszú időn keresztül fennáll, akkor a pajzsmirigy működésére is hatással lehet. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért a pajzsmirigy funkciók ellenőrzését javasolja azoknak, akik D-vitamin hiánnyal küzdenek, hiszen a kettő erősítheti is egymás tüneteit.

Tovább olvasom »
elhízás, fáradtság, gyerek, hormonok

Hormonális betegségek tünetei gyerekkorban

PP-Eletforma

A kisgyermekek sajnos viszonylag gyakran betegek, mely leginkább a kevésbé erős immunrendszernek és a közösségi életnek köszönhető. De vannak olyan esetek, amikor nem csupán egy-egy múló tünetről van szó, hanem valamilyen komolyabb betegségről, mely kezelést igényel. Szakember hívja fel a figyelmet, mikor érdemes gyermekünkkel endokrinológushoz fordulni.

Tovább olvasom »
fáradtság, kortizol, tavasz

Tavaszi fáradtság vagy kortizol hiány? Ez itt a kérdés…

PP-Eletforma

A tavasz kezdetén sokan panaszkodnak enyhe depresszióra, fáradtságra. Azonban, ha a probléma tartósan fennáll, érdemes kortizol hiányra is gyanakodni, mely napjainkban egyre több embert érint. A betegségről, annak veszélyeiről és kezeléséről dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
alvás, alvászavar, baleset, fáradtság, halálos, kimerültség

Halálosan fáradt, kimerült és aluszékony?

PP-Eletforma

Számos vizsgálat bizonyítja a közúti balesetek és az aluszékonyság kapcsolatát, ugyanakkor több kísérlet történt ilyen jellegű balesetek társadalmi kárainak kiszámítására. A számok eltérőek, egyértelmű azonban, hogy a veszteségek többszörösen meghaladják a kiváltó okok megelőző kezelésének költségeit. 

Tovább olvasom »
fáradtság, fitneszlabda, hát, hátfájás, masszírozóhenger

Hát, fáj!

Timar Gigi

Gyakran érezzük, hogy fáradt, fáj a hátunk, de ebbe nem kell beletörődni! Az olcsó és azonnal elérhető módszerektől a nagyobb beruházást igénylő, de annál kellemesebb megoldásokig mindenki találhat a helyzetének megfelelőt a probléma leküzdésére.

Tovább olvasom »
alvás, fáradtság, meleg, orvos

Nehezen múló fáradtság

PP-Eletforma

A melegebb hónapok beköszöntével sokan küzdenek a fáradtság tüneteivel. A huzamosabb időn át jelentkező kimerültség érzés hátterében számos probléma is állhat. Ha a tavasz elején jellemző nehezebb ébredések, napközbeni lassultság továbbra sem múlik, érdemes utána járnunk, mi okozza a panaszokat!

Tovább olvasom »
egészség, fáradtság, tavasz, vitamin

Vitamindilemmák

Sebok Orsolya

A tavaszi fáradtság, gyengeség hiányállapotra utal: a szervezet a tél folyamán felélte az ásványianyag- és vitaminkészletét, s nyomelemekből is pótlásra szorul a szervezet. Ilyenkor sokan még azok is a táplálékkiegészítők után nyúlnak, akik amúgy megelégszenek az egészséges táplálkozással. De miből mennyit kell, vagy lehet szedni az optimális hatás érdekében?

Tovább olvasom »
alvás, étkezés, fáradtság, kimerültség, mozgás, tavasz

Nehezen múlik a tavaszi fáradtság? Mi okozza?

PP-Eletforma

A melegebb hónapok beköszöntével sokan küzdenek a tavaszi fáradtság tüneteivel. A huzamosabb időn át jelentkező kimerültség érzés hátterében számos probléma is állhat. Ha a tavasz elején jellemző nehezebb ébredések, napközbeni lassultság továbbra sem múlik, érdemes utána járnunk, mi okozza a panaszokat! 

Tovább olvasom »
alvás, fáradtság, hajhullás, tavasz

Minden bajod van? Tavaszi fáradtság

Timar Gigi

Azt mondják, a tavasz a megújulás időszaka, kisüt a nap, rügyeznek a fák, színes virágok pompáznak szerteszét. Az emberek nagy része azonban éppenséggel nem újjászületést, sokkal inkább fáradtságot, aluszékonyságot érez, bőre sápadt, fénytelen, hullik a haja, és a kedve sem éppen rózsás. Bár a tavaszi fáradtság a szakértők szerint kiiktathatatlan, mivel genetikusan kódolt az emberbe, azért sok mindent tehetünk ellene.

Tovább olvasom »
fáradtság, mozgás, munka, vitamin

A magyarok a munkától fáradnak el a legjobban

PP-Eletforma

Kimeríti a magyarokat a munka, így nem marad idejük egészségesen élni. Hiába szeretnének többet mozogni vagy szeretteikkel tölteni az idejüket, a napi kenyérkeresettel járó elfoglaltságok annyira elveszik az erejüket, hogy ez a magánéletükre is kedvezőtlen hatással van.

Tovább olvasom »
fáradtság, tavasz

Végre vége a tavaszi fáradtságnak!

PP-Eletforma

Az agy működésében tapasztalható kisebb-nagyobb zavarokért olykor csak „banális” ok, például valamely vitamin hiánya a felelős. A képességeikhez mérten rosszabb teljesítményt nyújtó iskolások vizsgálata során amerikai kutatók úgy találták, hogy a problémák felléptekor, csakúgy, mint a hasonló tünetekkel rendelkező tavaszi fáradtság jelentkezésekor is érdemes a vitaminpótlásra gondolni – tájékoztat dr. Babai László, az Oxygen Medical prevenciós szakértője. 

Tovább olvasom »
egészség, fáradtság

Ha nem jól eszel, kimerült leszel!

PP-Eletforma

A téli időszakban reggelenként nehezünkre esik kikelni az ágyból, a rövid és hideg nappalok miatt könnyen kedvetlennek érezzük magunkat. Ha a rosszkedv nem múlik és hónapokon át tartós fáradtság és letargia lesz úrrá rajtunk, már fontos komolyan vennünk a panaszokat. A tünetek hátterében krónikus fáradtság szindróma állhat, melyet sok esetben a nem megfelelő étrend okoz.

Tovább olvasom »
alvás, fáradtság, pihenés

Te is rosszul alszol?

PP-Eletforma

A magyar lakosság 60 százaléka rosszul alszik – derült ki a hét európai országban, több mint 6.500 emberrel készített, nemzetközi online alvásfelmérés adataiból. A YouGov Plc. kutatása arra is rámutatott, hogy a kor előrehaladtával egyre több ember szenved a rossz alvás tüneteitől, mely a másnapi teljesítményt is nagymértékben rontja. Ezen felül kísérő tüneteivel – levertség, türelmetlenség – megmérgezheti családi, baráti, munkatársi kapcsolatokat is.

Tovább olvasom »
betegség, egészség, étkezés, fáradtság, hiány

A folsav életet ment

PP-Eletforma

Aki sokat étkezik menzán, garantáltan folsav hiányban fog szenvedni. A hő és a melegen tartás ugyanis tönkreteszi ezt a létfontosságú vitamint. A hiány szellemi fáradtságban, rosszabb vérképben és emésztési zavarokban nyilvánul meg.

Tovább olvasom »