fánk

churros, diéta, égetett tészta, életmódváltás, fánk, spanyol fánk

Egészséges churros

Bartek Kata

Imádom a spanyolok fánkját, a churrost, de mióta oda kell figyelnem a szénhidrát fogyasztásomra, szomorúan búcsút vettem – ettől is. Kata most megmutatja, hogyan cseréljük okos szénhidrátokra az egészségtelen fehér lisztet.

Tovább olvasom »
churros, égetett tésta, fánk, spanyol

Churros

Kandikó Éva

A churros (ejts: csurrosz) spanyolok egyik nemzeti eledele. De ha azt gondoljuk, hogy a spanyolok találták fel a spanyol viaszt, hát erősen tévedünk. Merthogy a churros égetett tészta, ugyanúgy, mint a mi tolófánkunk, vagy az ördögpirulánk, esetleg a zeppole, vagy a profitterol, ha olasz vonalon mozgunk.  

Tovább olvasom »
fánk, farsang, kelt tészta

Beszéljünk a fánkról!

Kandikó Éva

A fánk  és a farsang története a magyar néphagyományban ugyan összeforr, azonban ha szétnézünk a fánktörténelemben, bőséggel találunk országokat, ahol egész évben hódolnak a fánkevés gyönyörűségének. És milyen jól teszik…!

Tovább olvasom »
alma, fánk

Almafánk

Kandikó Éva

Egy kiadós, tápláló leves, mondjuk gulyásleves után második fogásként már csak egy kis tésztafélét kívánunk. Erre is kitűnő az almafánk. Nagyétkűeknek hús után, desszertként is könnyen lecsúszik.

Tovább olvasom »
csöröge, fánk, farsang, forgácsfánk

Csörögefánk

Kandikó Éva

A világ legjobb csörögéjét nagyanyám sütötte, imádtam nézni, ahogy a tészta téglalapokat derelyevágóval bevagdosta, megtekergette. Sajnos az ő receptjét nem tettük el a családi széfbe – pedig ott lenne a helye -, így egy jól beváltat használok évek óta.

Tovább olvasom »
fánk, farsang, francia, kelt tészta

Beignet, a francia fánk

Kandikó Éva

Fánkot enni farsang környékén szinte kötelező, a franciáké, a beignet, pedig a világ egyik legjobbja. Könnyű elkészíteni, a tésztája fantasztikus, és gyakorlatilag abbahagyhatatlan az evése.

Tovább olvasom »
egészséges, fánk, gluténmentes, sütő

Sütőben sült puha fánk

bulkshop.hu

Ennek a fánknak nagy előnye, hogy sütőben sült, ezért minden felesleges zsiradéktól mentes. Azoknak ideális elkészíteni, akik tartózkodnak a túlzott zsírfogyasztástól. Egy pillekönnyű, laza szerkezetű, különféle töltelékekkel fogyasztható fánk alternatív, gluténmentes lisztek keverékéből.

Tovább olvasom »
burgonya, fánk, köret, olaj

Burgonyafánk, a királyi köret

Kandikó Éva

A burgonyafánkkal még gyerekkoromban ismerkedtem meg, amikor nagyanyám zseniális vadasait ezzel körítette. Emlékszem, ahogy a kis fánkocskák ügyesen forogtak az olajban, amikor az egyik oldaluk pirosra sült, készségesen átfordultak a másikra.

Tovább olvasom »
berliner, fánk, lekvár, töltött

Berliner, a töltött fánk

Kandikó Éva

A fánk akkor is finom, ha a tetején van a lekvár, de még jobb, ha töltelékként van jelen. Könnyen követhető videó azok számára, akiknek jobban megy a sütés, ha előbb szemügyre veszik a munkamenetet.

Tovább olvasom »
citromhéj, fánk, liszt, sütőpor, tojás, túró, túrófánk

Túrófánk

Kard Éva

A fánkot mindenki szereti, legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki visszautasította volna. Ez a túrófánk pedig végtelenül egyszerű, nem kell keleszteni, mégis a fánkozás szuper élményét adja. Mindenkinek ajánljuk szeretettel Kard Éva receptjét.

Tovább olvasom »
fánk, fűszeres, ősz, sütőtök

Sütőtökös fánk

Kandikó Éva

Tudom, jó néhányan nem szeretik a sütőtököt, és meg is értem ezt annak ellenére, hogy én eléggé imádom. Mindemellett nekik is ajánlom ezt a receptet, ugyanis egyáltalán nincs sütőtök íze, viszont nagyon szaftos tőle a fánk. Egyetlen dolog van, amire figyeljetek oda, ez pedig a sütési hőmérséklet. Ugyanis attól, hogy a tészta nagy hányada nedves hozzávaló, hajlamos lehet nem átsülni a fánk, holott a külsején már úgy látszik, mintha készen lenne.

Tovább olvasom »
fánk, farsang, kelt tészta

Szalagos farsangi fánk, ahogy a nagyi tanította

Krajcsó Judit

A nagyi szerint fánkot sütni nem nehéz. Minden a jó liszten, az élesztőn, a megfelelő kidolgozáson és a többszörös pihentetésen múlik. Amikor először megsütöttem az ő receptje szerint, összeszaladtak a szomszédok, hogy a gyönyörű szalagokban gyönyörködjenek. Aztán persze egy darab se maradt belőle…

Tovább olvasom »
alkohol, fánk, farsang, kapcsolatok, tánc, vigalom, zene

Áll a bál, ez már biztos!

Krajcsó Judit

Alig dobtuk ki a karácsonyi bejgli maradékait, még éppen csak elkezdtük a kilóledobálást megtervezni, máris itt a következő megpróbáltatás, a farsangi eszem-iszom, dínom-dánom ideje. A jó hír, hogy a báli szezonban le is rázhatjuk a felesleget. A lakótelepünkön már buli van…

 

Tovább olvasom »
alma, fánk, túró

Almás túrópárnák – vajban sütve

Krajcsó Judit

A túró, a burgonya és az alma külön-külön is gyakori alapanyaga a zsírban, olajban sült tésztáknak. Így együtt azonban egészen felejthetetlent alkotnak, ahogy az egy régi szakácskönyv is ajánlja. A citromhéj belül és a fahéjas porcukor kívül, nem csak látványban, de illatban és ízhatásában is emlékezetes marad.

 

Tovább olvasom »
alma, édesség, fánk

Almafánk – 20 perc alatt

PP-Eletforma

Mindössze 20 perc alatt elkészül ez az almás finomság, amely önállóan is megállja a helyét, de sült húsok mellé is kiváló. Ráadásul az alma nem esik messze egy konyhától, hiszen télen-nyáron, de főként most ősszel, kéznél van.

Tovább olvasom »
édesség, egyszerű recept, fánk

Aludttejes fánkocska (Sauermilchkrepl)

PP-Eletforma

Igazán nem nehéz megcsinálni ezt az édességet, ráadásul még különlegességként is kínálhatjuk: ki merné kétségbe vonni, hogy egy Sauermilchkrepl nevű finomság nem lenne az? Nem nehezebb – sőt, talán könnyebb – elkészíteni, mint egy palacsintát, ráadásul tálalni is egyszerűbb. És legalább olyan finom! A receptet Borbás Marcsi mutatta be a nyári Gasztroangyal-fesztivál bejelentésekor.

Tovább olvasom »
égetett tészta, fánk, vendégváró recept

Szép is, finom is a rózsafánk

PP-Eletforma

Vendégvárónak, zsúrok, születésnapok attrakciójának is kiválóan megállja a helyét ez az egyébként nem bonyolult, ámde annál látványosabb fánk. Különleges formájával az asztalt is díszíti, és előre is elkészíthető, mert hidegen is finom.

Tovább olvasom »
desszert, fánk, farsang

Ropogós finomság: csörögefánk farsangra!

PP-Eletforma

A fánk a farsang desszertje, amelyhez régen hiedelmek is kötődtek. Például, hogy ha fánkot sütünk, akkor a vihar nem viszi le a háztetőt. Szerencsére ma már nem a fánk óv meg bennünket ettől, nem is ezért szeretjük, hanem mert finom!  És nem csak farsangkor érdemes sütni!

Tovább olvasom »
fánk, gyümölcsös fánk, őszibarack

Őszibarackos fánk

PP-Eletforma

A fánk sokak kedvence, igazi családias édesség, de azt gondolnánk, a meleg nyári napokra nem igazán való. Az alábbi gyümölcsös verzió rácáfol erre. Érdemes kipróbálni!

Tovább olvasom »
fánk, farsang, konyha, recept

Farsangi és csöröge fánk

PP-Eletforma

A farsang jellegzetes étele, amelynek mágikus erőt tulajdonítottak. Voltak vidékek, ahol azért sütötték, hogy a vihar ne vigye le a háztetőt. Ismert a szalagos változata, ez az eredeti farsangi fánk, továbbá a rózsafánk, a forgácsfánk, más néven csöröge.

Tovább olvasom »