Facebook hozzászólás
482

Falafel golyók

A falafel csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A Közel-Keletről ered, mára az egész világon elterjedt, különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Része az utcai ételárusítás (street food) kultúrájának, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. Általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják.

Falafel. Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
35 dkg csicseriborsó
2 szelet sötét rozskenyér
2 tojás
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
olaj

bors
pirospaprika
1 csokor petrezselyem
1 babérlevél

Elkészítés:
A borsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, másnap friss vízben egy babérlevéllel és az egyik hagymával félpuhára főzzük, ekkor sózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük, ledaráljuk. A vízbe áztatott kenyeret alaposan kinyomkodjuk, összekeverjük a borsókrémmel, tojással, a másik hagymával, amit lereszelünk, valamint a zúzott fokhagymával. Sóval, borssal, pici pirospaprikával, petrezselyemmel ízesítjük. A masszából kis gombócokat formálunk, zsemlemorzsába forgatjuk, bő, forró olajban kisütjük.

Tálalhatjuk fasírtként, burgonyával, salátával, mi jobban szeretjük pitában, salátával, ízesített joghurttal meglocsolva, enyhén csípősen.

Pitakenyér készítése házilag
Vannak ételek, amikhez pita kell, és pont. Ilyen a falafel, a hummusz, a shakshuka, és az összes olyan kaja, amihez kell egy jó alap, amibe belepakoljuk a tölteléket: húst, zöldséget, savanyúságot, mártást. Szóval a pita, az kell. És miért vennél hipermarketben agyontartósított, sápadt, kicsit sem gusztusos műpitát, ha nagyjából egy óra ráfordított idővel és 10 percnyi ráfordított munkával elkészítheted a saját, otthoni pitádat? A recept roppant egyszerű, semmi extra nem kell hozzá, csak egy kevés lelkesedés.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!