Európa

Európa, kártérítés, késés, mozgáskorlátozott, utasjogok, vonat

Sínen vagyunk Európában

László Márta

Évente körülbelül 500 milliárd kilométert utaznak az európaiak Európában vasúton. Az európai képviselők azt szeretnék, ha őket ugyanannyi jog illetné meg, mint a repülőgéppel közlekedőket!

Tovább olvasom »
Európa, kikapcsolódás, kirándulás, pihenés, tó, turizmus

Ezeket a tavakat írd fel európai bakancslistádra

László Márta

Tudtad, hogy az összes földrész közül Európában található a legtöbb állóvíz? Így aztán számtalan csodálatos tóparti úti cél közül választhatnak a tavak szerelmesei – nekik segítünk egy kis összeállítással! Ne feledd, az augusztus ugyan lassan vége, de a meleg még marad! … És ősszel is jó kirándulni! 

Tovább olvasom »
2019, budapest, Európa, Európa Sportfővárosa, falfestmény, mozgás, sport

Falra másztak a festők

László Márta

Hatalmas és lendületes festmény buzdít mozgásra Budapest első kerületében, a Krisztina körút 30. szám alatt található társasház tűzfalán. A főváros ötletéből és megbízásából életre hívott festmény a városi sport népszerűsítésére és a közösségi sportolásra hívja fel a figyelmet Budapest egyik frekventált pontján, ezzel is utalva a 2019-es évre, amikor Budapest lesz Európa Sportfővárosa. A mindenki számára elérhető köztéri művet a Színes Város Csoport alkotta meg.

Tovább olvasom »
Afrika, Európa, jazz, Kodály, népdal, turné, zene

Magyar népdalok szólnak Afrikában is

Krajcsó Judit

Franciaországban, Olaszországban és Marokkóban mutatja be Kodály Zoltán által gyűjtött magyar népdalok jazz feldolgozásait szeptemberben és októberben a Kodály Spicy Jazz. A zenekar a külföldi fellépések között itthon új videóklipet készített és új dalokon is dolgozik, amelyek az első nagylemezükön jelennek meg 2018 elején.

Tovább olvasom »
családi kikapcsolódás, élménypark, Európa, nyár, utazás

Fedezd fel Európa legmenőbb élményparkjait!

László Márta

Előbb-utóbb eléd áll a gyerek, és felteszi a nagy kérdést: mikor megyünk vidámparkba? Ha életre szóló élményt szeretnél letenni az asztalra, külföld felé kell venni az irányt. Összegyűjtöttük, melyek azok a helyek, ahol biztosan felejthetetlen időt tölt majd együtt a család!

Tovább olvasom »
biztosítás, drón, elővigyázatosság, Európa, kockázatcsökkentés, nyár, utazás

Repül az én drónom, ki tudja hol áll meg…?

László Márta

Nemrég óriási visszhangot kapott a magyar sajtóban, hogy egy irányíthatatlanná váló drón betörte egy autó szélvédőjét Budapesten. Senki sem sérült meg, de anyagi kár keletkezett, és ez az eset újra ráirányította a figyelmet a drónok reptetésével kapcsolatos szabályozásra is. Az érintettek között vannak a biztosítók is, egyikük augusztus 1-jétől elérhetővé tette a Drónpilóták Országos Egyesülete tagjainak a drón-felelősségbiztosítások új generációját.

Tovább olvasom »
elmélyülés, Európa, kikapcsolódás, kirándulás, növények és állatok, természet, túra, utazás

3+1 mesés túraútvonal Európa legszebb vidékein

László Márta

Hegyek, völgyek, árnyas erdei ösvények. A nyár a tökéletes alkalom arra, hogy túrabotot, hátizsákot ragadj, és családoddal, barátaiddal a természet szépségeit testközelből is megtapasztald. Európa változatos és lélegzetelállító vidékei olyan túraútvonalakat kínálnak, amelyek garantáltan emlékezetessé teszik az idei nyarat. 

Tovább olvasom »
életkor, élettartam, előrelátás, Európa, magyarország, nyugdíj

Meddig élünk? Szeretnéd tudni?

László Márta

Európában folyamatosan növekszik a várható élettartam, és egyre kisebb a különbség a nők és férfiak kora között a halálozás időpontjában. Magyarországon jelenleg a várható átlagélettartam 76 év születéskor, ami 4 évvel kevesebb az OECD-átlagnál, és az egyik legalacsonyabb az OECD-országok között! Itthon a nők várható élettartama 79, a férfiaké pedig 72 év, de egész Európában nagy eltéréseket találunk.

Tovább olvasom »
bélyeg, Európa, Európai Postaüzemeltetők Egyesülete, kastély, PostEurop, szavazás, szépségverseny, történelem

Legyünk megint mi a legszebbek!

László Márta

Évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének, PostEuropnak tagjai , amivel a posták együttműködésének hangsúlyozása mellett a filatélia fontosságát is bemutatják. A bélyegek megjelentetésével a tagországok felhívják a figyelmet a közös európai történelmi és kulturális gyökerekre és a jövőbeli közös célokra.

Tovább olvasom »
Európa, Európa nap, felmérés, Május 9., remény, uniós tagság

Nagyon is szeretjük Európát mi, magyarok!

László Márta

Egyre jobban érezzük uniós polgárnak magunkat mi magyarok! Az Eurobarometer kutatási eredményei szerint honfitársaink 63 százaléka szeretné, ha ennél is gyorsabb lenne  tagállamok közötti integráció, és kiemelkedően magas azok száma, akik úgy gondolják, hogy az unió demokratikusan működik. Az európaiak nagy része az Európai Unióra jó dologként tekint, az adatok pedig már a 2008-as válság előttiekhez közelítenek.

Tovább olvasom »
érdekességek, Európa, hosszú hétvége, kirándulás, repülés, utazás, városok

Városok, amiket tuti, látnod kell! MOST!

László Márta

Űzzük el a telet Amszterdam tulipánjaival, hangolódjunk a nyárra Athénban, és pezsdítsük fel a szerelmi életünket a romantikus Velencében.  Természetkedvelőknek ajánlott a vidéki Anglia gyöngyszeme, az East Midlandsről elérhető Nottingham, urbanista építészetrajongóknak pedig inkább az európai Manhattannek becézett Rotterdam. Ha valami édesre vágyunk, akkor irány Brüsszel és környéke, a gasztrovilág ínyencségeiért pedig Lyonba érdemes utazni.

Tovább olvasom »
becenevek, érték, Európa, kedveskedés, párkapcsolat, romantika

Így veheted le a szimpatikus külföldit a lábáról…

László Márta

A becenevek fontos szerepet játszanak a magyarok párkapcsolataiban. Nemcsak nálunk van ez így, más országok lakói is szívesen adnak társuknak kedveskedő neveket. Sokan szinte elolvadnak, ha egy külföldi „tört magyarsággal” szólítja őket Nyuszifülnek vagy Kedvesemnek. Egy felmérésben azt vizsgálták, hogy az egyes európai országok egyedülállói mely beceneveket kedvelik a legjobban?

Tovább olvasom »
biztosítás, Európa, húsvét, iskolai szünet, külföld, utazás

Hová utazzunk a tavaszi szünetben?

PP-Eletforma

Évről-évre nő, azoknak a családoknak a száma, akik az üdülési szezon nyitányát a gyermekeik iskolai tavaszi szünetéhez igazítják, ami idén március 24. és 29. közé esik. A visszajelzések azt mutatják, hogy a családok többsége pár nappal megtoldva a szünidőt az egy hetes, elsősorban egyiptomi, illetve európai utakra fizet be az irodákban – derül ki a piacvezető online utazási ügynökség, az Invia friss felméréséből.

Tovább olvasom »
állatorvos, Európa, házi kedvenc, kutya, macska, oltás, utazás, útlevél, vadászgörény

Útlevél a vadászgörénynek

László Márta

Egyre többen utaznak kedvenceikkel az ünnepek alatt is. Ma már az Európai Unión belül szabadon vihetjük magunkkal cicusunkat, kutyusunkat, vagy az egyre divatosabb vadászgörényünket, de mindezekre csak néhány éve nyílt lehetőség.   

Tovább olvasom »
Európa, felmérés, kiábrándulás, összetartozás, pénz, szerelem, válás

Mi tart össze velem, édes?

PP-Eletforma

Megdöbbentő eredménnyel zárult egy nemrégiben elkészült reprezentatív felmérés, ugyanis kiderült, hogy az európai párok 15%-a pénzügyi okok miatt marad párkapcsolatban. Adunk öt tippet, amivel várhatóan megelőzheted az otthoni pénzügyi balhékat, és esélyt adhatsz a szerelem megtartásának!  

Tovább olvasom »
Európa, hajó, szálloda

Európa 10 legtutibb úszó szállodája

PP-Eletforma

Amerikaiak, ausztrálok ezrei jönnek hetente Európába, hogy például a Dunán, a Rajnán vagy mondjuk az észak-olaszországi Pó folyón hajózhassanak. A kontinensen is kezd egyre nagyobb divatba jönni az úszó szálloda. A Trivago utazási iroda most kigyűjtötte a legjobb boteleket. E fedélzeteken biztosan álomba ringathatod magad!

Tovább olvasom »
duna, Európa, folyó védelem, WWF

Európa nagyot ugrott

PP-Eletforma

Több tízezer ember gyűlt össze Európa több száz vízpartján vasárnap délután három órakor, hogy egy közös Nagy Ugrással álljanak ki az egészséges folyóvizek fontossága mellett.  Magyarországon és a Duna menti országokban ez a nap a Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is. Az ország 15 településén, azonos időpontban megrendezett Nagy Ugrással Magyarország a régió legnagyobb csobbanásával állt ki saját vizei mellett.

Tovább olvasom »
Európa, folyó, Nagy Ugrás, WWF

Európa legnagyobb csobbanása!

PP-Eletforma

Az európai folyók ünnepének számító Nagy Ugrás 10 éves jubileuma, illetve a Mura-Dráva-Duna-határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum harmadik emléknapja (Amazon of Europe Day) alkalmából a WWF Magyarország országos Nagy Ugrást szervezett, amelyet az ország 10 megyéjének összesen 15 településén tartanak meg egy azon időpontban, július 12-én, délután 3 órakor egy közös Nagy Ugrással.

Tovább olvasom »