érelmeszesedés

brokkli, érelmeszesedés, kelbombó, keresztes virágú, szív- és érrendszeri betegségek, zöldség

Brokkolival és kis bimbóval mire megyünk?

PP-Eletforma

Bizonyos zöldségek csökkenthetik az érelmeszesedés és az ezzel összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint sosem késő egészségesebb szokásokat kialakítani és időben kell meggyőződni az érelmeszesedés mértékéről is.

Tovább olvasom »
életmódváltás, érelmeszesedés, hízás, inzulin, orvos, vérnyomás

Ez most ne menjen az agyadra!

PP-Eletforma

Számos szerv és folyamat működését befolyásolja a vérnyomás, és ez a megállapítás fordítva is igaz: számos szerv és folyamat hatással van a vérnyomás alakulására is. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres, otthoni és orvos általi vérnyomás-ellenőrzés és szükség esetén a megfelelő beavatkozás. Ez az enyhébb esetekben elsősorban életmódváltást, súlyosabb esetekben az életmódváltás mellé csatlakozó gyógyszeres kezelést jelenti, amelyet aztán rendszeresen kontrollálni szükséges – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

Tovább olvasom »
artéria, életmód, erek, érelmeszesedés, infarktus, koleszterinszint, stroke, vérzsírszint

Alattomos ügy

PP-Eletforma

A magas koleszterinszint alattomos: nem okoz tünetet, ugyanakkor közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és az érszűkületnek. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója, életmód orvos a koleszterincsökkentés két hatékony módjáról beszélt.

Tovább olvasom »
dohányzás, ér, érelmeszesedés, megelőzés, menopauza, pajzsmirigy, stresszfeloldás, táplálkozás

Mit tegyünk érelmeszesedés ellen?

PP-Eletforma

Az érelmeszesedés egy érdekes fogalom. Ilyen betegség ugyanis nincs – világít rá Dr. Gulyás Tamás orvos-szakértő. Tudjuk, hogy meszes plakkok (csomók) le tudnak rakódni az érfalakon, és ha azok megrepednek, akkor az ott keletkező alvadék elzárhatja az eret, ha a plakk lassan nő, akkor fokozatosan beszűkíti az eret, de az erek csak úgy nem “meszesednek el”. Márpedig a fogalom ezt sugallja.

Tovább olvasom »
érelmeszesedés, helyzetfelismerés, május. stroke-tudatosság, megelőzés, stroke, szívrendellenessé

4 és fél órán múlik az élet

PP-Eletforma

Magyarország halálozási statisztikájában első helyen állnak a szív- és érrendszeri betegségek évente 13.000 halálesettel. Az egyik leggyakoribb halálozási ok a stroke. Korai felismeréssel a halálesetek száma csökkenthető lenne, a gyors cselekvés és a megfelelő terápia pedig segíthet a betegség kedvezőbb kimenetelében és a jobb életminőség elérésében. Május a stroke-tudatosság hónapja. 

Tovább olvasom »
dohányzás, elhízás, érelmeszesedés, érszűkület, koleszterin, mozgás, rostos ételek, táplálkozás

Az érszűkület figyelmeztető jelei

PP-Eletforma

Tény, hogy az érelmeszesedés okozta tünetek inkább idősebb korban jelentkeznek, a folyamat már fiatalon, akár gyermekkorban elkezdődik és lassan halad előre. Megfelelő táplálkozással azonban megelőzhető, vagy lassítható a folyamat. Persze a tünetekkel is tisztában kell lennünk.

Tovább olvasom »
érelmeszesedés, stroke, szájhigiénia

Mi köze a fogmosásnak a stroke-hoz?

PP-Eletforma

Bár az ínygyulladás egyik legveszélyesebb következménye a fogvesztés, a szájban keletkező baktériumok bejuthatnak a véráramba is. A gyulladáskeltő anyagok az agyba eljutva a neuronok pusztulását és így memóriaromlást is okozhatnak, elősegíthetik a lerakódások megtapadását a szív ereinek falán. Súlyos esetben akár infarktus is bekövetkezhet, a stroke kockázata a duplájára nő.

Tovább olvasom »
érelmeszesedés, mediterrán diéta, öregedés

Evéssel lassítható az öregedés

PP-Eletforma

Az erek öregedése érelmeszesedéshez, érszűkülethez, agylágyuláshoz, szívinfarktushoz – számos, az életet korán veszélyeztető betegséghez vezet. Új tanulmányok szerint a súlyos következmények étkezéssel is megelőzhetők. 

Tovább olvasom »
érelmeszesedés, érelmeszesedés következménye, kezeletlen érelmeszesedés

Kezeletlen érelmeszesedésnek súlyos következményei lehetnek

PP-Eletforma

Az érelmeszesedés következményeként bekövetkező érszűkület a magyar lakosság közel 5 százalékát érinti – és ez csak az alsó végtagi érszűkületre vonatkozó adat. A kezeletlen betegségnek súlyos következményei lehetnek, holott a megfelelő életmódnak mind a megelőzésben, mind a kezelésben óriási szerepe van. Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus beszélt a témáról.

Tovább olvasom »
arteriográf, érelmeszesedés, infarktus, női szív, női szívroham

A női szívroham nem figyelmeztet, az első tünet az infarktus

PP-Eletforma

„Ilyenkor nincsenek könnyen felismerhető megelőző és figyelmeztető jelzések, az akár hetekkel-hónapokkal korábban jelentkező szívtájéki szorító-nyomó és esetenként a felkarba is kisugárzó fájdalom, fulladás-vagy ájulásérzet.” – nyilatkozta Dr. Benczúr Béla „A női szívroham nemcsak klinikai értelemben különbözik, hanem felismerésében is.” – tette hozzá a szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológusa.

Tovább olvasom »
életmód, ér, érelmeszesedés, koleszterin, megelőzés, meszesedés

Az érelmeszesedés és ellenszerei

PP-Eletforma

Az érelmeszesedés megelőzéséhez – a közhiedelemmel ellentétben – nem elég pusztán koleszterinszintünkre figyelni! Mivel a koleszterin a sérült érfalra rakódik le, az érelmeszesedés elleni harcban kulcsszerep jut az érfal stabilitásának. Ez a stabilitás egyes módszerekkel nagymértékben növelhető. Érelmeszesedés esetén az ér falában egy kásás, meszes anyag halmozódik fel. Innen ered a betegség orvosi neve is: atherosclerosis. Az „athera” görögül kását, a „skleros” pedig keményet jelent. 

Tovább olvasom »