erdő

állatkerti program, élmény, erdő, gyerek, iskola, program

Becsengetnek? Ilyenkor? Igeeeen!

László Márta

Amikor véget ér a tanév a hagyományos iskolákban, akkor kezdődik meg csak igazán az erdőkben. Az erdészeti erdei iskolák hálózata majd  harminc intézményt számlál, ezekben olyan élmények várják a gyerekeket, amelyekre tantermi körülmények között soha nem tehetnének szert.

Tovább olvasom »
erdő, kullancs, oltás, szemöldökcsipesz, tavasz

Ne dőlj be a tévhiteknek!

PP-Eletforma

Kirándulunk az erdőben, piknikezünk a parkban, játszunk a gyerekekkel a játszótéren. Ám a melegnek és a napsütésnek nemcsak mi örülünk. A természetben, fák, bokrok között, de még a házak udvarán a fűben is előjöttek már a kullancsok, és csak arra várnak, hogy egy óvatlan pillanatban kedvencünk bundájára, a ruhánkra vagy a fedetlen testrészeinkre felmászva a bőrünkbe fúrják magukat.

Tovább olvasom »
erdő, gyapjú, hideg, kesztyű, kirándulás, pamut zokni, tél, túra, zseb

4 tipp egy tuti téli túrához

László Márta

Látványosan csökken a kirándulók száma télen Magyarországon, pedig a túrázás minden évszakban lenyűgöző élmény, hiszen a természet mindig egy másik arcát mutatja. A legtöbb természetjárót a hideg időjárás tartja vissza a hosszabb-rövidebb kirándulásoktól annak ellenére, hogy néhány egyszerű, az öltözetre vonatkozó trükkel télen is bárki kiválóan érezheti magát a természetben. 

Tovább olvasom »
erdő, genetika, kutatás, magyar felfedezők, MTA, pusztítás, siker, tuskógomba

Magyar felfedezések a világ legnagyobb szárazföldi élőlényeiről

László Márta

Nagy László és kutatótársai a hazai erdőkben is gyakori tuskógombák genetikáját vizsgálták, hogy kiderítsék, milyen evolúciós örökség rejlik rendkívüli erdőkárosító képességeik mögött. A szegedi és soproni kutatóknak a Nature Ecology & Evolutionben most megjelent eredményei hosszabb távon hasznot hozhatnak a növénykárosító gombák genomevolúciójának feltárásában, de az erdészeti védekezést és a komplex soksejtűség eredetének megértését is segíthetik.

Tovább olvasom »
állatok, erdő, interaktív kiállítás, Kaposvár, Sefag, természet

Kaposvárra beköltöztek a környező erdők

Krajcsó Judit

A nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit az Erdők Háza Látogatóközpont, a SEFAG Zrt. legújabb ismeretterjesztő attrakciója. A kaposvári belvárosban kialakított interaktív kiállítás és játszóház célja, hogy lépésről lépésre bevezesse az érdeklődőket az erdők és az erdészek titkaiba.

Tovább olvasom »
ENSZ, erdő, fa, felelősség, FSC, környezetvédelem, papír

Te is gazdálkodhatsz felelősen az erdővel

László Márta

A magyar lakosság 18%-a tudja, mit jelöl az egyik legfontosabb, fa és papír alapú termékeken szereplő környezetvédelmi tanúsítás, az FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) emblémája, 75% azonban úgy gondolja, hogy még nem találkozott a mindennapi fogyasztási cikkeken is szereplő védjeggyel – derül ki a Tetra Pak környezetvédelmi világnap alkalmából készített lakossági felméréséből. A Tetra Pak és a Lidl közösen hívja fel a figyelmet arra, hogy a védjeggyel ellátott termékek választásával, kis odafigyeléssel is sokat tehetünk a környezetünkért.

 

Tovább olvasom »
erdő, fakitermelés, magyarország, természetvédelem

Veszélyben vannak öreg erdeink

PP-Eletforma

Aggasztó adatokat közöl a hazai idős erdők állapotáról és azok természetvédelmi helyzetéről a WWF Magyarország legutóbbi statisztikai jelentése. A 120 évnél idősebb erdők harmada nem áll természetvédelmi oltalom alatt.

Tovább olvasom »
avar, erdő, gasztronómia, gomba, mező, recept

Férjek gombalevese Alsóörsről

László Márta

Itt a csodás, ezer színben pompázó ősz, és vele együtt a még csodásabb gombaszezon! Avatott szem pillanatok alatt megtalálja a remek darabokat az avar között is. A baráti kiránduláson a férjek láttak neki a gyűjtésnek, és ők vállalták a levest is. Isteni volt, próbáld ki Te is! DE!!!! Csak akkor gyűjts gombát, ha biztosan ismered is! Soha ne szedd le azt a példányt, amit még nem láttál! Egyrészt mert veszélyes lehet az ehetőre is, ha véletlenül egy darabka bennmarad a jók közt. Másrészt felesleges a természetet károsítani azzal, hogy szép színes, de hasznavehetetlen gombákkal teli kosarat vonszolsz magaddal. Még egy fontos dolog! Ha nem ismered a gombák világát, mindenképp vizsgáltasd meg szakértővel!

Tovább olvasom »
erdészek, erdő, magyarország, programok

Most mindenkit bevisznek az erdőbe

PP-Eletforma

Országszerte több, mint 150 programot kínálnak az érdeklődőknek a ma kezdődött Erdők Hete alkalmából. Az Országos Erdészeti Egyesület által kezdeményezett rendezvénysorozat célja, hogy a magyar erdőket, a fenntartható erdőgazdálkodást az erdészek értő módon mutassák be a nagyközönség számára. 

Tovább olvasom »
erdő, környezetvédelem, színes hír

A hódok miatt panaszkodnak

PP-Eletforma

Az élőhelyeiket most visszahódító hódokra panaszkodnak az erdőgazdaságok. A környezetvédők szerint azonban alig pár száz hód él az egész országban, és elejét kellene venni a tévhitek elterjedésének és az indokolatlan rémhírek megjelenésének.

Tovább olvasom »