erdei gomba

erdei gomba, fenyőalja gomba, kocka tészta, leves, ősz, rizike

Savanykás rizikeleves tésztával

Csaba Steffel
Akit szeretnek a lányok, annak jó, akit szeretnek a nők, annak még jobb! De igazán csak azok boldogok, akiket szeretnek az asszonyok. – tartja a nóta. A valóság pedig az, hogy azok a legboldogabbak, akiket szeretnek szomszédok!  Mert tőlük lehet szép mennyiségű fenyőalja gombához, vagy más néven ízletes rizikéhez jutni, amiből pedig ilyen csodás leves készülhet.
Tovább olvasom »
erdei gomba, gomba, ősz, válogatás, vargánya

Kedvenc őszi gombás receptjeink

Kandikó Éva

Szeptember végén szinte roskadoznak az erdők – és hála istennek a piaci standok – az erdei gombáktól. A piacon sajnos nagyon drágán juthatunk hozzá ehhez a csemegéhez, jobban tesszük, ha magunk szedjük az erdőben, a megfelelő óvatossággal. Soha, de soha nem maradhat el a gomba hivatalos szakértői ellenőrzése, ezt ne felejtsük el!

Tovább olvasom »
erdei gomba, pecsenye, vadhús, vadnyúl

Erdei gombás vadnyúl comb

Hegyvári Zoltán

A vadnyúl igazi csemege, nem jutunk hozzá túl gyakran. Remek ételt lehet belőle készíteni, főleg erdei gombák társaságában. De ha esetleg nem kedveled a vadhúst, nyugodtan készítsd házinyúlból, esetleg marhából.

Tovább olvasom »
erdei gomba, krémleves, tejszín, vargánya

Vargányakrémleves

Kandikó Éva

A vargánya májustól októberig gyűjthető, egy-egy gombaszedős túra igazi családi program lehet. Ha pedig ilyen csodás ételt készítünk belőle, nemcsak a kirándulás lesz emlékezetes. Sose mulasszuk el szakértővel bevizsgáltatni a saját szedésű gombát!

Tovább olvasom »
erdei gomba, gnocchi, tejszín, vargánya

Vargányás gnocchi, az ősz ajándéka

Kandikó Éva

Az egyik legjobban sikerült receptem, mióta csak ténykedem a konyhában, és az bizony már nem mostanában kezdődött. Ősszel tele vannak a piacok szebbnél szebb erdei gombákkal, ezek ára sajnos elég borsos, a vargányáé is több ezer forint. Nem kell belőle túl sok, mert az íze igencsak intenzív, de arra nagyon figyeljünk oda vásárláskor, hogy garantáltan ne legyen bogár rágta, férges a gomba, amit veszünk, mert az nemcsak nagy bosszúság, de a pénztárcánkat érzékenyen érintő kár is.

Tovább olvasom »
erdei gomba, gasztronómia, leves, tavaszi ízek

Erdei gombalevesem

László Márta

Nálunk a gomba minden fajtája, minden elkészítési módja csak nyerő lehet! Barcelonában a piacon elájultam, mennyi gyönyörű gombát lehet kapni, megkóstolni, és az mind az ottani környéken termett. Nálunk meglehetősen szegényes a kínálat, így maradnak a receptekből is a legegyszerűbbek.   

Tovább olvasom »
brokkoli, erdei gomba, hús nélküli recept

Hús nélkül is finom! Csőben sült erdei gombás brokkoli

PP-Eletforma

A húsvét előtti negyvennapos böjt idén már február 13-án elkezdődött, a hagyományokat követőknek minden bizonnyal megörvendezteti ez a húsmentes, ám nagyon ízgazdag fogás. A hús nélküli ételek élvezetéhez persze nem kell sem vegetáriánusnak lenni, sem böjtöt tartani, a táplálkozás egészséges egyensúlya érdekében is érdemes húshagyó napokat tartani. S ha jól kitalált ételről van szó, ez még csak lemondással sem jár. A csőben sült erdei gombás brokkoli pont ilyen! Íme, a receptje!

Tovább olvasom »