építkezés

áruhiány, építkezés, kedvezmény, lakás, munkaerőhiány, otthon

Durva: se szakember, se tégla

László Márta

Folytatódott a lakás-bumm az év első felében! Eddig az ingatlanpiac dinamikus növekedése főként Budapest és környékét jellemezte, ma már a vidéki nagyvárosokban is folyamatos a bővülés. Mindez részben az állami támogatásoknak, a családi otthonteremtési kedvezménynek és a kedvezményes hitelezési konstrukcióknak tudható be – állítják a szakemberek.

Tovább olvasom »
ablak, ajtó, beuházás, építkezés, ingatlan, kkv, lakás, okos otthon, XXI. század

A Tökéletes a Jó barátja

László Márta

 – Voltaire után szabadon így gondolkodik egy európai világcég, aminek mi magyarok is részesei vagyunk! Gazdaságosság, biztonság, komfort és dizájn – ez jellemzi az ablakok, a teraszajtók bukó-nyíló vasalatait szolgáló legújabb terméket, a Roto NX-et, ami e hetekben indul világhódító útjára. A hazai építkezések irányítói is most ismerkednek a német cég legújabb alkatrészeivel.

Tovább olvasom »
áfa, befektetés, építkezés, ingatlanpiac, lakás, vásárlás

Velünk élő daruerdők

László Márta

Az idei, első félévben kiadott, majd húszezer építési engedély közül minden másodikat többlakásos társasházi beruházáshoz állították ki. Az ütemesen bővülő újlakás piacon a tervezőasztalról akár ötödével olcsóbban juthatnak ingatlanhoz a vásárlók. A beruházók hol kedvezménnyel, hol áremeléssel ösztönzik vásárlásra az érdeklődőket, azonos lakások között akár milliós eltérés is lehet.

Tovább olvasom »
bio kőzetgyapot, egészség, építkezés, felújítás, tűzbiztonság

Öltöztesd bioba a házadat!

László Márta

Sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek a szálas szigetelőanyagok, ezért számos helyen válnak életünk részévé. Fontos, hogy olyan minőségű anyagokkal dolgozzunk, amelyek sem az építkezéskor, sem a későbbiekben nincsenek károsító hatással az egészségünkre.

Tovább olvasom »
építkezés, ingatlan, ingatlanpiac, minőségi ellenőrzés, szakember

Aduász a banki ingatlan?

László Márta

Legalább még egy évig folytatódik az ingatlanárak növekedése a hazai piacon. Egyre többen vágnak bele az építkezésbe, gombamód szaporodnak a kivitelező vállalkozások is. A dübörgő piacon a  gyors beruházások és a rövid kivitelezési idő miatt jogosan merülhet fel a kérdés a vásárlókban: az újépítésű ingatlanok esetében honnan lehet tudni, hogy megfelelő minőségű a kivitelezés?

Tovább olvasom »
építkezés, ingatlanpiac, kiszolgáló helyiség, lakásméret, méretcsökkenés, spájz

Hova tűnt a spájz?

László Márta

Úrrá lett a lakásépítési láz, tavaly majd háromszor több építési engedélyt adtak ki, mint előző évben. Az újépítésű társasházaknál a befektetők igyekeznek a piaci igényeknek leginkább megfelelő 40-70 négyzetméteres lakásokat kialakítani. A statisztikák szerint az elmúlt öt évben az új lakások mérete átlagosan 15 négyzetméterrel csökkent, aminek sokszor a kiszolgáló helyiségek látják kárát. Annak, aki spájzban szeretné tartani az élelmiszereket, vagy megfelelő helyen tárolni a síléceket, jó eséllyel komoly plusz költségekkel kell számolnia.

Tovább olvasom »
beszerzés, építkezés, építőanyag, felújítás, költségvetés, otthonteremtés, spórolás

Így spórolhatsz százezreket, ha építkezel

László Márta

Ha nagyszabású átalakításba, felújításba, építkezésbe vágjuk a fejszénket, a legfontosabb, amit tehetünk, hogy költségvetést készítünk, aminek legalább két elemből kell állnia: anyagköltségből és munkadíjból. De hogy ezek milyen arányban állnak egymással, mire ügyeljünk az építőanyag vásárláskor, és miként tudunk akár több százezret is spórolni? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat az újHÁZ Centrum szakértőivel.

Tovább olvasom »
2. Terminál, budapest, építkezés, repülőtér, szálloda

Tranzitból a tus alá – közben egy koktél

László Márta

Nyolc hónappal az alapkő letétele után már az összes emelet megépült, vagyis elérte a legmagasabb pontját az ország első, közvetlen terminál összeköttetéssel rendelkező repülőtéri szállodája. Az ilyenkor hagyományos bokrétaavató ünnepségen a beruházó WING Zrt. és a Budapest Airport vezetői bejelentették, hogy a repülőtéri hotel a tervek szerint idén év végén fogadhatja az első vendéget.

Tovább olvasom »
árváltozás, befektetés, építkezés, ingatlan, lakás, területi különbségek

Ordító különbségek

László Márta

Dübörög az építkezési láz, a KSH adatai szerint 2016-ban majd 2500-zal több új ingatlant adtak át, mint a megelőző évben. Az új ingatlanok piacának felfutását mi sem jelzi jobban, mint a kiadott építési engedélyek 2,5-szeres növekedése 2015-höz képest. Az országos statisztikák mögött azonban nagy régiós eltérések vannak, nemcsak a lakásárak, hanem az építkezési kedv tekintetében is.

Tovább olvasom »
anyagköltség, család, építkezés, lakásfelújítás, otthon, pénzbeosztás, tervezés

Így nem lesz rémálom a lakásfelújítás!

PP-Eletforma

Az újév a legtöbb ember számára nagyszabású tervekkel indul. Új fürdőszobáról álmodozunk, vagy arról, hogy a teljes lakást átalakítjuk, de az is lehet, hogy éppen most látjuk elérkezettnek az időt az önálló építkezésre. Egytől egyig szép vágyak, de ahhoz, hogy ne váljanak rémálommá, nagyon körültekintőnek kell lennünk. Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek, mire figyeljünk.

Tovább olvasom »
építkezés, lakás, otthon, pára, szigetelés, tető

Vigyázzunk, hogy ne a víz legyen az úr!

PP-Eletforma

A víz nem csak áradásként tud jelentős károkat okozni, hanem úgy is, hogy apránként, szinte észrevétlenül szivárog be otthonunkba. Noha ez nem kerül be a hírekbe, egy nagyobb esőzés, de akár a rosszul kezelt pára révén kialakuló penészedés is komoly problémákat okozhat.

Tovább olvasom »
adomány, Budapesti Korai Fejlesztő Központ, építkezés, fejlődésükben veszélyeztetett csecsemő, felújítás, fogyatékos gyermek

Segítsünk a Budapesti Korai Fejlesztő Központ felújításában!

PP-Eletforma

Hamarosan életveszélyessé válhat a Budapesti Korai Fejlesztő Központ XI. kerületi épülete, ahol immár negyed évszázada a fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők, fogyatékos kisgyermekek és családjaik számára nyújtanak komplex diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat. A terveket Vadász Bence irodája térítésmentes készítette el. A beruházás nyári megkezdéséhez az intézmény igazgatója, Czeizel Barbara és munkatársai megfeszített munkával igyekeznek összegyűjteni a minimum 200 millió forintot. Sajnos alig több mint 3 milliónál tartanak.

Tovább olvasom »
albérlet, építkezés, költözés, lakás, otthon

Mégis hányszor költözik a magyar?

PP-Eletforma

Átlagosan háromszor költöznek életükben a magyarok. Az elmúlt évek ingatlanpiaci fellendülését nézve ez a szám várhatóan tovább növekszik majd a következő időszakban. Egy évtized átalakította a lakásszerzés módját: a magyarok egyre nagyobb arányban bérelnek lakást, ugyanakkor egyre többen vannak, akik maguk által épített lakásba, házba költöznek.

Tovább olvasom »
biztonság, építkezés, füst, kémény, szakember, tervezés

Ne menjen füstbe a biztonság!

PP-Eletforma

Bár kevés szó esik róla, a jó kémény a biztonságos otthon egyik kulcseleme. Az előírásoknak nem megfelelő, elhanyagolt kémények komoly veszélyt jelentenek. Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek elkerülni ezeket.

Tovább olvasom »
ebergiatakarékosság, építkezés, hosszú távú tervezés, költségkímélés, laikus, szakmérnök

Sufnituning kontra mérnökök

László Márta

Egy építkezés elején a tulajdonosok 52%-a úgy érzi, pontosan tudja, mivel jár egy építkezés. A szakmérnökök tapasztalata szerint viszont a megrendelők alig 3 %-a látja át legalább részben a feladatot. Valójában minden más építkezés folyamattal kapcsolatos kérdésben is mást lát a szakértő, és mást a magánépíttető – derül ki Bramac Construma szakvásáron végzett friss kutatásából.

Tovább olvasom »
építkezés, lakberendezés, szín

Határtalan színharmónia

PP-Eletforma

Otthonunk berendezésénél nagyon odafigyelünk arra, hogy milyen színű párnákat választunk a függönyhöz, vagy hogy a padló és a falak színe harmonizáljon. Miért lenne kivétel az ablakkeretek árnyalata?

Tovább olvasom »
építkezés, hőszigetelés, Hőszigetelési baklövések

Híres hőszigetelési hibák

PP-Eletforma

Charles herceg, aki arról nevezetes, hogy az építészettől a környezetvédelmen keresztül a mezőgazdaságig sokféle területen szeret véleményt nyilvánítani, pár éve – a természetesség jegyében – azzal állt elő, hogy igen örvendetes lenne hulladékgyapjúval megoldani az angol házak hőszigetelését. 

Tovább olvasom »