emlékezés

ágy, Alzheimer-kór, demencia, emlékezés, mozgás, testedzés

Mennyi mozgás túl sok az agynak?

PP-Eletforma

Az egyik újonnan közzétett szakirodalmi áttekintés szerint az optimális fizikai aktivitás mennyisége a szellemi teljesítőképesség támogatása szempontjából 52 óra – méghozzá 6 hónapra elosztva. Ez összességében heti két órányi testmozgást jelent, amibe számos típusú aktivitás beletartozik, az aerobiktól kezdve a súlyemelésen keresztül a sétáig. Dr. Richard Isaacson Alzheimer-kór szakértő a Medscape orvosi szakportálnak számolt be a testmozgással kapcsolatos legfrissebb tudományos ajánlásokról.

Tovább olvasom »
Alzheimer-kór, emlékezés, idegsejtek, kezelés, tünetek

Csak feledékeny volnék?

PP-Eletforma

Az agysejtek pusztulásával járó visszafordíthatatlan folyamat az Alzheimer-kór. Miatta beszűkül a gondolkodás, és visszafordíthatatlanul romlik az emlékezőképesség. Az Alzheimer-kór nem természetes része az öregedési folyamatnak.

Tovább olvasom »
élet, emlékezés, halál, mindenszentek, Steel, tisztelet, vers

…nem csupán a hiány, ami itt maradt. …

PP-Eletforma

A mindenszentek vagy mindszent az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. A hagyomány szerint egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.

Tovább olvasom »
DoQ, emlékezés, gyertya, halottak napja, mindenszentek, sütemény, szauna, tematikus műsor

Halottak a világ körül

László Márta

Lélektisztító rituálék, cukorkagyűjtögetés, álarcosbálok. A világban számtalan módon emlékezünk elhunyt szeretteinkre, egyvalami azonban mindenhol közös: ezen a napon gyertyafény kíséretében idézzük fel azoknak az emlékét, akik sajnos már nincsenek közöttük. A DoQ tematikus műsorokkal emlékezik az elhunytakra november elsején szerdán 18.00-tól 03.00-ig. Hogyan képes ez a szomorú ünnep mégis összekovácsolni az embereket a világ minden táján? Íme három, egymástól távol eső, kultúrájában is különböző ország példája.

Tovább olvasom »
agyműködés, demencia, életmód, emlékezés, időskor, memória

Hogyan maradhatunk szellemileg frissek?

PP-Eletforma

Hogyan képesek az előadóművészek és a nagy lexikális tudást igénylő tudósok észben tartani a sok szöveget, neveket, információt? Mi befolyásolja  az idősek agyműködését? Mennyit mozogjunk, tanuljunk és mit fogyasszunk, hogy szellemileg frissek maradjunk?       Szakembertől kaptunk választ a kérdésekre.

Tovább olvasom »
emlékezés, gyász, gyertyák, hagyományok, halott, kereszténység, mindenszentek, ünnep

Mindazokért, kiket nem láttunk már régen…

Krajcsó Judit

Van egy nap, amikor kimegy a falu a temetőbe, virággal és fénnyel, ami elmúlik, és békével, szeretettel, ami nem múlik el. Nincs már ezen a napon fájdalom, csak enyhe távoli szomorúság úszik a táj felett, mint maga az ősz bánatos, ködös álomra készülő ragyogása. (Fekete István)

Tovább olvasom »
Bálint Ház, emlékezés, fotókiállítás, holocaust, Mandur László, Zsidó Kulturális Fesztivál

Az álom kezdete – Mandur Lászlóval

László Márta

Meghökkentő és mellebvágó kiállítással lepte meg a fotóművészet kedvelőit Mandur László. Mystic Dreams – Holocaust címmel nyitott tárlata szeptember végéig látható a budapesti Bálint Házban a Zsidó Kulturális Fesztivál programjaként.   

Tovább olvasom »
emlékezés, halottak napja, mindenszentek, ünnep

Mindenszentek napja

PP-Eletforma

Mindenszentek napja katolikus ünnep, azoknak a szenteknek a közös ünnepe, akikről a naptár megszámlálhatatlan sokaságuk miatt külön, név szerint nem emlékezhet meg. E közös ünnep napja nem mindig ez volt: 835-ben helyezte át e napot IV. Gergely pápa november 1-jére.

Tovább olvasom »
emlékezés, kiállítás, költészet, költő, Pilinszky

Pilinszky-örökség feketén-fehéren

PP-Eletforma

Összművészeti emlékesten elevenedik meg Pilinszky János öröksége. A tiszta hangú költő, aki idén ünnepelhetné 90. születésnapját, haláláig töretlenül hirdette, hogy legfőképp nem az utcákon, hanem a lelkekben kell rendet teremteni. Nágel Kornél grafikusművész Pilinszky verseihez alkotott tusrajz-kiállításának megnyitóján Turek Miklós színművész, valamint a tatai Égi kávéház zenekar szólaltatja meg a különleges hangulatú alkotásokat. A megnyitón való részvétel és a kiállítás megtekintése egyaránt ingyenes.

Tovább olvasom »
emlékezés, szabadság

Március 15.-Videó

DPA

A 2009-es, a Nemzeti Múzeumnál bemutatott műsorral szeretnénk ezúttal emlékezni. Nézzék meg videónkat!                      

Tovább olvasom »
emlékezés, érdekesség, zene

Igazi érmekülönlegesség Erkel Ferenc tiszteletére

PP-Eletforma

A Magyar Nemzeti Bank 5000 forintos arany és 5000 forintos ezüst emlékérmét bocsátott ki Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából. Az aranyérme speciális méretével igazi különlegesség, mivel magyar érme először került be „a világ legkisebb aranyérméje” nemzetközi gyűjtői érmeprogramba.

Tovább olvasom »
emlékezés, gyász, halál

Az elmúlás fájdalma

PP-Eletforma

Az élet és a halál a bot két vége: egyik nincs a másik nélkül. Azt elfogadjuk, hogy élet nélkül nincs halál, de a fordítottját már nehezebben. Pedig ha a természet körfogására, a talaj termékenységére gondolunk, máris világosabb a kép.

Tovább olvasom »
emlékezés, forradalom, ünnep

20 éves karmester vezényel a Hősök terén

PP-Eletforma

Az ’56-os Vértanúk Emléknapján megrendezésre kerülő ünnepi koncertre próbált a zuglói Hunyadi János Általános Iskola Nagykórusa Erdélyi Dániel karmesterrel. Beatrice, Edda, Máté Péter és Varga Miklós dalok csendültek fel az iskola zenetermében 9-14 éves gyerekek előadásában, akik a fiatal karmester minden várakozását felülmúlták.

Tovább olvasom »
emlékezés, forradalom, ünnep

Emlékezz Magyarország!

PP-Eletforma

A Magyar Köztársaság Kormánya 2009. június 16-án a korábbi évekhez hasonlóan méltón, ünnepi keretek között emlékezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjairól, az Ötvenhatos Vértanúkról valamint a 20 évvel ezelőtti újratemetésről, a 20 éves Magyar Köztársaságról.

Tovább olvasom »