elhízás

egészség, elhízás, fogyókúra, program, Szögeczki Ági

Párjával együtt fogyókúrázik Szögeczki Ági

PP-Eletforma

Majdnem kétszer annyi a magyarországi szív- és érrendszeri betegséggel élők aránya, mint az egész unióban! És nem elhanyagolható diabétesz miatt elhunytak aránya sem! Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérése szerint is, ez a betegség is a legmagasabbak közt van Európában.

Tovább olvasom »
elhízás, helyes táplálkozás, terhesség

4 tévhit a terhességi hízásról

PP-Eletforma

A várandóssággal kapcsolatban megdöbbentően sok tévhit él a fejekben, és ezek többsége a megfelelő étkezést, és főleg a terhesség alatti hízást érinti. Dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségével a ratkotunde.hu most helyreteszi a legtöbbször előkerülhető hízási tévhiteket.

Tovább olvasom »
anyagcserezavar, cukorbetegség, diéta, elhízás, magas vérnyomás, metabolikus szindróma

Metabolikus szindróma vagy cukorbetegség?

PP-Eletforma

A metabolikus szindróma több kóros állapotot is magába foglaló betegség, mely megfelelő kezelés hiányában könnyen 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Dr. Porochnavecz Mariettával, a Cukorbetegközpont diabetológusával a metabolikus szindrómáról, és annak veszélyeiről beszélgettünk.

Tovább olvasom »
bébi, csoki, cukor, elhízás, farsang, kövér gyerek, népbetegség, ünnep

Kövér a gyereked? Nem lesz jó vége!

PP-Eletforma

Bár az ünnepi étkezéseknél a szülők többsége engedékenyebb, mint az év többi részében, nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kisgyermekek tápanyagigénye merőben eltér a felnőttekétől, ezért például farsangkor sem ehetik ugyanazt, mint a család többi tagja. Kifejezetten aggasztó tény, hogy az 1-3 éves gyerekek a maximálisan ajánlott cukormennyiség több mint másfélszeresét fogyasztják minden nap, az ünnepi időszakban pedig tovább emelkedik ez a szám.

Tovább olvasom »
életmódváltás, elhízás, magzat, rizikófaktorok, túlsúly, zsír

Így lesz a dundi óvodásból szép kövér felnőtt

PP-Eletforma

A dundi óvodás cuki, a termetes iskolás jó húsban van – a kövér felnőtt pedig beteg? A nyugati világ egyik legsúlyosabb egészségügyi kihívása az elhízás-járvány, amelynek megfékezéséhez Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, a gyermek dietetika specialistája szerint teljes szemléletváltásra van szükség már a fogantatástól.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, dohányzás, elhízás, koleszterin, magas vérnyomás, mozgáshiány, örökletesség, szív és érrendszer

Amin lehet, azon kell is változtatni

PP-Eletforma

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit 2 fő csoportra lehet osztani: a megváltoztathatatlan és a megváltoztatható tényezőkre. A jó hír, hogy rengeteget tehetünk a saját egészségünkért! Ezeket ismerteti Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Tovább olvasom »
elhízás, folyadékpótlás, gyereksport, mozgás, nyár, szünidő

Sok szép kövér gyerek jön majd a tanévnyitóra…

PP-Eletforma

Még javában tombol a nyári vakáció, remélhetően a tanulás okozta fáradtságot és stresszt már szép lassan kipihenik csemetéink. Hogy a túlzott lazulás ne váljon a gyerekek kárára, a mozgásra és bizonyos táplálkozási szokásokra is oda kell figyelni ilyenkor, ez pedig a szülők feladata és felelőssége.

Tovább olvasom »
elhízás, mozgás, vese, veseelégtelenség

Ezt most kivesézzük!

PP-Eletforma

Egész szervezetünket, így a veséinket is leterheli az egészségtelen életmód. Az elhízás, a dohányzás, a mozgás hiánya közvetve vagy közvetlenül is hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához, amely minden tizedik embert érint Magyarországon. Az egészségtelen életmód és a mozgáshiány egyaránt hozzájárul, hogy a magyarok többségének súlytöbblete vagy rossz egészségi állapota van.

Tovább olvasom »
egészség, elhízás, felmérés, fittség, mindennapos testnevelés, sport, veszély

Tudod, mire jó a napi tesi óra?

PP-Eletforma

Továbbra is veszélyt jelent az elhízás az iskolásoknál Magyarországon. Minden negyedik tanuló túlsúlyos, a 10-18 év közötti fiúk majd egyharmada, a lányok több mint húsz százaléka. A közép-magyarországi diákok a legfittebbek, míg az északi megyékben a legkritikusabb a helyzet.

Tovább olvasom »
egészség, elhízás, gyerek, kampány, rekord, szendvics, tízórai

1 milliót ért az egészséges szendvicsrekord

Krajcsó Judit

124 általános iskolás, egészséges alapanyagokból 5 perc alatt összesen 860 db szendvicset készített a Lidl Magyarország iskolai egészségkampányának keretében. A cél, hogy felhívják a szülők figyelmét a gyermekek egészséges táplálkozásának fontosságára. A Magyar Rekord Egyesület közreműködésével zajló rekordállítással maguk a diákok mutatták meg, hogy gyorsan és egyszerűen is lehet egészséges, mégis finom reggelit készíteni.

Tovább olvasom »
dió, elhízás, fehérjék, gyümölcs, helyes táplálkozás, magvak, rostok, zöldség

A minőség a lényeg, nem a mennyiség!

PP-Eletforma

Ahogy a szexben, úgy a táplálkozásban is a minőségre kell törekednünk, bár ez utóbbit sokan elfelejtik. Miért olyan fontosak a rostok, zöldségek-gyümölcsök és a fehérjék a táplálkozásban? Miből, mennyit kell ennünk? A cikkből kiderül.

Tovább olvasom »
életmód, életmód orvoslás, elhízás, felmérés, krónikus betegség, táplálkozás

Mi a manó? Életmód orvoslás?

László Márta

A 2014-ben alakult Magyar Életmód Orvostani Társaság idén májusban felmérést végzett azzal a céllal, hogy megismerje az orvoshoz fordulók tudását és szokásait a táplálkozásról és a mozgásról. A kutatás több részterülete közül az egyik az elhízás és a krónikus betegségek közötti összefüggést vizsgálta.

Tovább olvasom »
betegség, Bocskor Gábor, divat, elhízás, kövér, súlyfelesleg

Nagymellű nőt keresek, szeretetre méltót!

Krajcsó Judit

Magyarország az elhízás vonatkozásban élen jár, az európai rangsorban az 1. helyezés, a világrangsorban pedig a 3. helyezés a miénk. A túlsúly azonban aláássa az önbizalmunkat, megnehezíti a párkeresést és persze egészségügyi problémákat is okoz. No meg most éppen nem is trendi..

Tovább olvasom »
daganatos betegség, elhízás, hormonok, hüvelyszárazság, klímax, libidó

Ne fogj rá mindent a klimaxra!

PP-Eletforma

A klimax a nők életének egy olyan szakasza, amikor a petefészkek hormontermelése lecsökken-megszűnik,  ezért megszűnik a fogamzóképesség és elmarad a menstruáció. Elméletben az emberek tisztában vannak a jelenség mikéntjével, sokszor mégis olyan tüneteket tulajdonítanak neki, amikhez a menopauzának semmi köze. A témában Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész – nőgyógyásza van a segítségünkre.

Tovább olvasom »
dohányzás, elhízás, érelmeszesedés, érszűkület, koleszterin, mozgás, rostos ételek, táplálkozás

Az érszűkület figyelmeztető jelei

PP-Eletforma

Tény, hogy az érelmeszesedés okozta tünetek inkább idősebb korban jelentkeznek, a folyamat már fiatalon, akár gyermekkorban elkezdődik és lassan halad előre. Megfelelő táplálkozással azonban megelőzhető, vagy lassítható a folyamat. Persze a tünetekkel is tisztában kell lennünk.

Tovább olvasom »
akarat, dohányzás, elhízás, elszánrság, pszichológia, szilveszteri fogadalom

Edzésterv az akaraterőhöz

PP-Eletforma

Januártól nem gyújtok rá, kétnaponta eljárok az edzőterembe, nem nyitom ki este hat után a hűtőt, több időt töltök a családommal, többet olvasok, kevesebbet panaszkodok, és úgy általában: jobb életet élek. Ismerős? Szilveszter éjszakáján sokan teszünk újévi fogadalmakat, amelyeket sokszor már az első hetekben megszegünk. De miért van az, hogy olyan hamar leteszünk a nagy elszántsággal kitűzött céljainkról?

Tovább olvasom »
elhízás, gyermek, megelőzés, orvos, PTE

Segítség, elhízott a gyerekem!

László Márta

A Pécsi Tudományegyetemen működő centrum feladata lesz a már meglévő prevenciós tevékenységek, az elhízás megelőzésére irányuló szakmai kezdeményezések összehangolása, fejlesztése és népszerűsítése, egységes nemzeti koncepció kidolgozása, szakmai továbbképzés, oktatási anyagok összeállítása, egészségfejlesztési modulok kifejlesztése a gyermekek életének első ezer napjára.

 

Tovább olvasom »
elhízás, Európai Sporthét, felhívás, Magyar Szabadidősport Szövetség, sport

A dobogó legfelső fokán állunk az EU-ban – elhízásból

László Márta
A magyarok mindössze 38%-a végez hetente legalább egyszer testmozgást – derül ki az Európai Sporthét közeledtével közzétett Eurobarométer legfrissebb adataiból. A sport elhanyagolása mellett itthon az elhízás is hatalmas probléma: a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatása szerint az európai országok között nálunk van a legtöbb elhízott ember. Ez az egyik ok, amiért szeptemberben mindenkit sportolni hív a Magyar Szabadidősport Szövetség.

 

Tovább olvasom »
elhízás, fáradtság, gyerek, hormonok

Hormonális betegségek tünetei gyerekkorban

PP-Eletforma

A kisgyermekek sajnos viszonylag gyakran betegek, mely leginkább a kevésbé erős immunrendszernek és a közösségi életnek köszönhető. De vannak olyan esetek, amikor nem csupán egy-egy múló tünetről van szó, hanem valamilyen komolyabb betegségről, mely kezelést igényel. Szakember hívja fel a figyelmet, mikor érdemes gyermekünkkel endokrinológushoz fordulni.

Tovább olvasom »
depresszió, elhízás, fásultság, hajhullás, meddőség, menstruációs zavar, PCOS

A női depresszió titka

PP-Eletforma

Gyakran diagnosztizálnak főként a fogamzóképes nőknél PCOS-t. Az úgynevezett policisztás ovárium szindróma egyik tünete a depresszió – fedezték fel a Columbia Egyetem tudósai.

Tovább olvasom »
diáta, elhízás, gyermeknevelés

Ne szoktassuk hozzá a gyerekeket a cukros ételekhez!

PP-Eletforma

A felnőttkori elhízás kockázata jelentősen mérsékelhető a gyermekek életének első 1000 napjában az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás révén. A túlcukrozott, illetve túlfűszerezett ételekhez azonban könnyen hozzászoknak ebben az életkorban a gyermekek, és a súlyproblémához vezető rossz szokást később nagyon nehezen tudják csak elhagyni.

Tovább olvasom »
egészséges életmód, elhízás, stressz

Így edd ki magadból a stresszt!

kfarkas

Az életünkből nehezen kiiktatható a stressz, ami a táplálkozásunkra is kihathat és gyakran az energiaegyensúlyunk felbomlásához vezet. Ilyenkor sokan meghíznak, mert túlzott táplálékbevitellel igyekeznek oldani a bennünk lévő feszültséget, mások, épp ellenkezően, nem tudnak enni és nagyon lefogynak.

Tovább olvasom »
egészságes életmód, egészséges táplálkozás, elhízás

Na, ezért hízunk a gyorséttermi kajától

PP-Eletforma

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat – derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.

Tovább olvasom »
egészség, elhízás, orvosi tanácsok

Nem tudsz hízni? Ezek lehetnek az okai

PP-Eletforma

A legtöbb ember vissza-visszatérően kénytelen megküzdeni a felesleges kilókkal, egyrészt az esztétikusabb külső, másrészt az egészség megőrzése érdekében. Éppen ezért általában a cikkek és a TV műsorok a súlyvesztésről szólnak, ám azokról, akik nem tudnak hízni, mélyen hallgatnak

Tovább olvasom »
egészséges életmód, ekső 1000 nap, elhízás, gyermek egészsége, szív- és érrendszeri betegségek

Évekkel is meghosszabbíthatjuk gyermekeink életét

PP-Eletforma

Akkor lehet igazán hatásos a harc a szív- és érrendszeri betegségek ellen, ha már a gyermek születése előtt vagy kisgyermekkorban elkezdődik. Az ezredforduló után a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, ami az összes halálozás 29 százalékát jelentette. Azóta romlott a helyzet.

Tovább olvasom »
elhízás, kutatás, stressz

Ezért hízol, ha stresszes vagy!

PP-Eletforma

Ugyanattól az ételtől könnyebben hízunk, ha feszültségben élünk, mint nyugalmi állapotban. A stressz hatása alatt ugyanis lassabban égeti a kalóriát a szervezetünk, ezért ilyenkor jobb kerülni a vigaszul fogyasztott ételeket, a kényeztető falatokat.  

Tovább olvasom »
alvászavar, apnoe, elhízás

A derékbőséged határozza meg az alvásod?

PP-Eletforma

Kutatók az alvási apnoe betegségben szenvedők számának drasztikus növekedésére számítanak a jövőben. Az alvás közben jelentkező légzéskimaradás egyik fő kiváltó oka ugyanis az egyre fiatalabbak körében jelentkező, napjainkra népbetegségnek számító elhízás.

Tovább olvasom »
depresszió, elhízás, kövér

Nem igaz, hogy a kövér emberek vidámabbak!

PP-Eletforma

Bizonyos vizsgálatok szerint nem igaz, hogy a kövér emberek vidámabbak lennének. Éppen ellenkezőleg: a kutatók úgy vélik, olyan komoly kapcsolat van az elhízás és a depresszió közt, hogy nem is lenne szabad két különálló problémaként kezelni őket. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa az összefüggésekre és a megoldásokra világít rá.

Tovább olvasom »
elhízás, elhízás elleni küzdelem, túlsúly

Egy kis lépés nagy lépés az elhízás ellen

PP-Eletforma

Mozogj többet, egyél okosabban! Kis változtatásokkal lehet leghatékonyabban felvenni a harcot az elhízással szemben – mondta Prof. James O. Hill obezitológus, vagyis az elhízás kezelésében járatos belgyógyász szakorvos az idei Európai Obezitológiai Kongresszuson.

Tovább olvasom »
elhízás, fogyás, has

Súly(os) gondok

PP-Eletforma

Fogynom kéne, de már annyiszor próbáltam, s a legbiztosabb kúra után is elég hamar visszajönnek rám a kilók. Alig eszem, engem még a víz is hizlal, teljesen tehetetlennek érzem magam, nem tudom, mihez kezdjek egyre növekvő úszógumimmal és terebélyesedő hasammal, csípőmmel. Ugye, többeknek ismerősek a fenti gondolatok? Bizony sokan vannak, akiknek nap mint nap komoly küzdelmet jelent megbirkózni gyarapodó súlyukkal…

Tovább olvasom »
D vitamin, elhízás, kalcium

Mennyi D-vitaminra van szüksége egy gyereknek?

PP-Eletforma

A csontfejlődés legintenzívebb szakasza a születéstől a serdülőkor végéig tart. Ilyenkor fokozott szerephez jut a D-vitamin és a kalcium. Sok szülő azonban nincs tisztában azzal, hogy melyik életkorban pontosan mennyi pótlásra van szükség. Az életkor mellett bizonyos betegségek és az elhízás is befolyásolhatják a szükséges napi mennyiséget.

Tovább olvasom »
elhízás, Fájdalom Ambulancia, fogyás

Az elhízás fájdalommal is jár

PP-Eletforma

Magyarország a kóros elhízás éllovasa Európában, mivel a lakosság 28,5%-a szenved ennek a szó szerint súlyos következményeitől. Szomorú, hogy magasan vezetjük a statisztikákat, a második helyezett Nagy-Britanniában is „csupán” 26,1 % a kórosan elhízottak aránya. Az elhízás mértékét az úgynevezett BMI testtömeg-index alapján számítják, amely a magasság és a testsúly adataiból levezetett arányszám. 25-ös érték felett a BMI index túlsúlyt mutat, 30 fölött pedig kórosan elhízottnak számít valaki.

Tovább olvasom »
csontritkulás, elhízás, sörhas

Férfiak figyelem! Sörhasa van? Orvoshoz!

PP-Eletforma

Az elhízásnak számos negatív egészségügyi következményét ismerjük, de talán kevésbé közismert, hogy a férfiak sörhasa növeli a csontritkulás kockázatát. Az összefüggéseket Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa világította meg.

Tovább olvasom »
elhízás, érszűkület, testsúly

Túlsúly az érszűkület hátterében?

PP-Eletforma

Bár számos tényező elősegítheti az érszűkület kialakulását, az elhízás az egyik olyan faktor, amelyet jó eséllyel befolyásolhatunk. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus az összefüggésekre és a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
elhízás, elhízás és a pajzsmirigyrák, pajzsmirigy

Az elhízás és a pajzsmirigyrák

PP-Eletforma

Hogy az elhízás növeli-e a pajzsmirigy betegségek rizikóját, vagy a pajzsmirigy betegségeinek egyik tünete lehet a gyarapodó súly, vitatott téma a szakértők közt. Dr. Görömbey Zoltán, az Oxygen Medical endokrinológusa a gyanú esetén szükséges kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.  

Tovább olvasom »
alacsony vérnyomás, alkohol, elhízás, magas vérnyomás, vérnyomás, vérnyomásmérés

Fontos kérdések és válaszok magas vérnyomásúaknak!

PP-Eletforma

Vajon miért magasabb a vérnyomásunk, ha rendelőben mérik? Sportolhatunk-e magas vérnyomással, vagy éppen ihatunk-e alkoholt? Bár hazánkban a felnőttek 16-20 százaléka, a 60 éven felüliek több, mint fele magas vérnyomás betegségben szenved, mégis sokan nem ismerik a választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre. Dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical kardiológusa, foglalkozás egészségügyi orvosa válaszol.  

Tovább olvasom »