élelmiszer

édes, élelmiszer, NÉBIH, pezsgő, szilveszter

Pohárfenekére néztek a nébihesek

PP-Eletforma

Minden vizsgált édes magyar pezsgő átment a NÉBIH szigorú vizsgáján. Csupán egy kapott megrovást jelölési hiba miatt. A Szupermenta program szakemberei 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és sav-, illetve széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.

Tovább olvasom »
éhező, élelmiszer, FAO, fenntarthatóság, hiánybeteség, környezettudatosság, pazarlás

Miből és meddig ehetünk még finomat?

PP-Eletforma

Ha tudatosan figyelnénk rá, mi kerül az asztalunkra és a tányérunkra, nemcsak arról gondoskodnánk, hogy unokáink is ismerjék még a paradicsom vagy az eper igazi zamatát, hanem már most sokkal finomabbakat falatozhatnánk. De vajon miért nincs ezzel tisztában a magyarok több mint kétharmada, és hogyan lehetne őket meggyőzni?

Tovább olvasom »
adománykonvoj, Budapesti Nagybani Piac, élelmiszer, Élelmiszerbank, gyümölcs, rászorulók, zöldség

Bravó! Rászorulókhoz került a sok zöldség és gyümölcs!

László Márta

Évente a világszerte előállított élelmiszer egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna ehető étel végzi a szemetesben! Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ami fogyasztásra legtöbbször még teljesen alkalmas lenne.  Az Élelmezés Világnapján idén is Adománykonvojt indított a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Budapesti Nagybani Piac támogatásával. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az éhezésre, a szegénységre és a hatalmas mértékű élelmiszerpazarlásra. 

Tovább olvasom »
élelmiszer, húsvét, KSH, pénz, ünnep, vásárlás

Ennyit költöttünk a húsvéti eszem-iszomra

PP-Eletforma

Az élelmiszerek közül sonkára, tojásra és csokoládéra költöttünk a legtöbbet tavaly húsvétkor – derült ki a napokban megjelent KSH adatokból.De nem meglepő, hogy az alkoholos italokra kiadott összeg is emelkedik az ünnepnapok közeledtével, erre 990 forintot fordítottak a háztartások fejenként húsvét előtt.

Tovább olvasom »
áru, egészség, élelmiszer, kutatás, NÉBIH

Miért fontos, hogy magyar?

PP-Eletforma

Mennyire tartják fontosnak az emberek az élelmiszerek származási helyét? Ezt kutatta a NÉBIH, és tette közzé az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban. A hazai termékcsoportok között vezet a hús és a tojás, a magyar áru választása melletti legfontosabb szempont pedig a munkahelyek megőrzése volt. A nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszer-termékeket. A Laboratorium.hu összeállítása…

Tovább olvasom »
allergén, élelmiszer, internet, kockázat, NÉBIH, vásárlás

Az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyei

PP-Eletforma

Napjainkban az élelmiszerek vásárlásához is egyre többen választják az internetes beszerzési formát. Az új lehetőségek azonban újfajta kockázatokat is rejtenek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy elkerüljük az internetes élelmiszer-vásárlás veszélyeit.

Tovább olvasom »
egészség, egészséges életmód, élelmiszer, mozgás, táplálkozás

Az Okostányér megmondja, mit és mennyit egyél

Krajcsó Judit

Az egészséges és helyes táplálkozáshoz nyújt segítséget a legújabb útmutató, amely a legfrissebb tudományos eredményeket figyelembe véve határozza meg, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz naponta milyen élelmiszertípusoknak, milyen arányban kéne a tányérunkra kerülnie.

Tovább olvasom »
egyezmény, élelmiszer, FAO, halászat, Kuba

Kuba nem halászik többé a zavarosban

PP-Eletforma

A szigetország csatlakozik az illegális halászat megfékezésére létrejött nemzetközi FAO-egyezményhez. Az Egyezmény részes felei között találjuk az Európai Uniót, ezáltal Magyarországot is, az Egyesült Államokat vagy Dél-Afrikát és Barbadost.

Tovább olvasom »
csokifigura, élelmiszer, húsvét, kereskedelem, sonka

Ötvenen túl jobban szeretjük a sonkát!

László Márta

2015-ben többet költöttünk húsvéti édességekre, sonkára, mint korábban, igaz ebben benne van az áremelkedés is – ezt mutatják a GfK háztartások fogyasztását monitorozó ConsumerPanel adatai. Elsősorban a hipermarketekben vásárolunk, mert egy helyen széles kínálatból választhatunk.  

Tovább olvasom »
ár, élelmiszer, FAO, gabona, hús, olaj

Zuhanó élelmiszerárak

PP-Eletforma

Négy éve folyamatosan csökken a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára: a 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől, ahogy a  világgazdaság gyengélkedése a fémektől kezdve az energiapiacokig mindenütt erőteljes árzuhanást generált.

Tovább olvasom »
éhezés, élelmiszer, ENSZ, FAO, gazdákodás, mezőgazdaság, pazarlás, talaj, víz

Stop az élelmiszerpazarlásnak

PP-Eletforma

A világ országai tavaly megállapodtak a következő 15 év fenntartható fejlődési menetrendjében, ahol kiemelt helyen szerepel az a törekvés, hogy 2030-ra teljes mértékben felszámoljuk az éhezést. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete összegyűjtött 12 érdekes és olykor meglepő tényt az élelmezés helyzetéről, hogy tisztában legyünk azzal, hol állunk jelenleg ebben a folyamatban.

Tovább olvasom »
brit tudósok, élelmiszer, fagyi, gödöllő, molekuláris gasztronómia, nem olvadó, Sissi

Lassan nyalható élmény

László Márta

Brit tudósok felfedeztek egy fehérjét, amely összeköti a fagylalt összetevőit és megakadályozza a hideg édesség gyors olvadását. A szakemberek úgy vélik, hogy mintegy három-öt éven belül kerülhet forgalomba a meleg hatására nem olvadó fagylalt – írta az MTI a brit telegraf.co.uk-ra hivatkozva. Az Életforma fagyiszakértője szerint a “világmegváltó” trükkel csak még több zsírt és levegőt keverhetnek majd a jégkrémekbe a nagyipari cégek, a minőségi fagylaltkészítők aligha!

Tovább olvasom »
baktérium, élelmiszer, tartósítás

Beszélő baktériumok rongálják az ételeinket?

PP-Eletforma

Ki gondolta volna, hogy a baktériumok képesek kommunikálni is, ráadásul nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is? Ennek viszont fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában, ezért a legújabb kutatások ezt a folyamatot igyekeznek feltárni.

Tovább olvasom »
élelmiszer, koleszterin, transzzsírsav

Korlátozták a transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben

PP-Eletforma

A transzzsírsavfogyasztás 2 százalékos emelkedése 23 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Magyarországon évente legalább 1000 ember halálát lehetne elkerülni, ha az ipari feldolgozás folyamán keletkezett transzzsírsavakat teljesen száműzni lehetne. Most már jogszabály is segít csökkenteni a transzzsírsavfogyasztást.

Tovább olvasom »
élelmiszer, gyümölcs, vegyszer

Cukrozott narancshéj? Citromhéj a sütibe? Csak óvatosan!

PP-Eletforma

Gyümölcsvásárláskor nem csak az árra kell figyelni! A növényvédő szerrel kezelt gyümölcsök felületén ugyanis jócskán marad a vegyszerekből. Ezért az aluljáróban árult gyümölcsöt felejtsük el, de a boltokban kapható minden gyümölcsöt otthon meg kell mosni! Citromhéjból pedig inkább a biót tegyük a sütibe!

Tovább olvasom »
élelmiszer, tápanyag tartalom, termőföld

Ez már nem az a répa!

Práger Kitti

A sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4%-ra csökkent. Az, hogy egészséges élelmiszert fogyasztunk-e, nem az élelmiszeripari gyárakban, hanem már – a rohamosan csökkenő – termőtalajnál eldől. Már csupán 60 évre elegendő a termőföldünk!

Tovább olvasom »
akció, árösszehasonlítás, élelmiszer

Akcióvadászok figyelem!

Práger Kitti

A tudatos vásárló előre eldönti mire van szüksége, felméri a kínálatot és dönt. A többségünk azonban impulzusszerűen vásárol, amit meglát, megkíván, azt beteszi a kosarába. Az előzetes tájékozódásban komoly segítéseget jelentenek az árösszehasonlító oldalak. Most élelmiszer kategóriában is született ilyen.

Tovább olvasom »
bevásárlás, élelmiszer, karácsonyi menü

Jó tanácsok a karácsonyi menü bevásárlásához

PP-Eletforma

Az elmúlt években a karácsonyi bevásárlás fogalma megváltozott. Másképp zajlik az ajándékvásárlás, az ünnepi étkezésekhez szükséges hozzávalók beszerzése. Változnak a kulináris szokások is. Vannak azonban örök érvényű igazságok és jó tanácsok, amelyek még a tapasztalt háziasszonyok beszerzőkörútját is megkönnyíthetik, elkerülve a vásárlás utáni, ügyfélszolgálatokon való örökös sorban állást és bosszankodást.

Tovább olvasom »
élelmiszer, energia, hideg, receptek

Ezek az élelmiszerek felmelegítenek!

PP-Eletforma

Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is. Ám a zsíros húsok és édességek helyett érdemes megpróbálkozni a melegítő hatású élelmiszerekkel. (Gyomor- és májproblémákkal küzdőknek azonban nem ajánlottak a túlzottan erős, csípős, karakteres ízek.) 

Tovább olvasom »
bolt, egészséges, élelmiszer, gödöllő, magyar, magyar ízek, minőség

Megnyílt a Magyar Ízek Háza Gödöllőn !

PP-Eletforma

A Coop Üzletlánc, mint a minőségi magyar termékek elkötelezett támogatója, október 11-én megnyitotta kapuit a Magyar Ízek Háza termékei előtt. A Coop franchise Üzletlánc és a hungaricum élelmiszerboltot működtető Premium Hungaricum Kft. közötti partneri kapcsolat kezdetének tekinthető együttműködés megnyitóját a gödöllői Erzsébet királyné Szálloda Báltermében rendezték meg. 

Tovább olvasom »
élelmiszer, föld, növény, természet

Infúziót a zöldségeknek

PP-Eletforma

Nem minden ország van olyan bőségesen eleresztve termőföldjeit tekintve, mint hazánk. A kis államok vagy a hatalmas világvárosok az élelmiszer-behozataltól függenek. De a betondzsungelekben is van remény az agrárium számára: egy új metódus szerint a mag szivacsba helyezve kel ki, föld nem éri, így a vele járó kórokozók sem, amivel megspórolható a vegyszerek használata is.

Tovább olvasom »
allergia, élelmiszer, táplálkozás, tünet

5 élelmiszer, amely halálos lehet!

PP-Eletforma

Az allergiáról a legtöbb embernek általában a pollenallergia jut csak eszébe, pedig közel sem csak ez az egy allergén anyag létezik. Sőt: gyakorlatilag bármire túlérzékeny lehet a szervezetünk. Az élelmiszerekre is. A következők gyakran okoznak problémákat.

Tovább olvasom »
élelmiszer, olasz, receptek, vásárlás

Olasz élelmiszerek hete a Cora áruházakban

PP-Eletforma

2011. február 3. és 16. között Toscana és Emilia Romagna élelmiszereivel ismerkedhetnek meg a vásárlók a Cora áruházakban. Mindkét tartomány gazdag történelmi múlttal és nagyrészt a helyi mezőgazdasági termelésre épülő erős élelmiszeriparral rendelkezik.

Tovább olvasom »
betegség, élelmiszer, érzékenység

Ez lesz a XXI. század új népbetegsége?

PP-Eletforma

A XX. és XXI. században érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben szenvedők számának emelkedése. Az ilyen típusú betegségek nagymértékű szociális és anyagi terhet rónak a közvetlenül illetve közvetetten érintettekre, köztük a gluténérzékenységben szenvedő Szujó Zoltán hírességre is. A műsorvezető-riporter szigorú gluténmentes étrenden él, amelynek betartását számára is nehezíti, hogy a speciális élelmiszerek magas árkategóriájúak és nehezen beszerezhetőek. Hangsúlyozza, hogy a betegségről beszélni kell, hiszen egyre szélesebb kör válik érintetté. 

Tovább olvasom »
élelmiszer, márka, pénz

Nem eszünk, de csinosak vagyunk!

PP-Eletforma

A kiskereskedelmi forgalom első negyedéves visszaeséséhez képest a ruházati cikkek forgalma csupán kis mértékben csökkent. A divatmárkák stratégái így talán nem annyira borúlátóak, mint korábban, azonban várható még néhány döccenő az év folyamán. Nem árt odafigyelni az árfolyamkockázatokra is, hiszen hiába a jó eredmény, ha az elszámolás alatt elúszik a nyereség.

Tovább olvasom »
bio, egészség, élelmiszer, gyümölcs, környezetvédelem, táplálkozás

II. Öko Expo és Bio Fesztivál a Velencei -tónál

Den Erzsebet

Hogyan ehetjük magunkat egészségesre? Van-e olyan környezetbarát mosogatószer, amely szinte iható? Hogyan győződjünk meg arról, hogy tényleg bio a bio, és nem csupán reklámfogás? Milyen gyakorlati megnyilvánulásai lehetnek az öko szemléletnek? Milyen ízű a bio sör? Mi az a méltányos kereskedelem? Milyen lakni egy passzív házban? Hogyan változik a Kárpát-medence klímája?

Tovább olvasom »
élelmiszer, tanácsok, tisztaság, utazás, víz

Élelmiszer-biztonsági tanácsok utazóknak

PP-Eletforma

Újra itt a nyár, tervezzük az utazást belföldre, külföldre. Annak érdekében, hogy a remélt szép élmények helyett ne kellemetlen tapasztalatokkal, betegen térjünk haza, érdemes tájékozódni úti célunk higiénés, járványügyi helyzetéről, a kötelező és ajánlott védőoltásokról, valamint a helyi szokásokról is.

Tovább olvasom »
betegség, egészség, élelmiszer, veszély

Veszélyes élelmiszer-színezékek

PP-Eletforma

A Brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal (FSA) hat mesterséges élelmiszer színezőanyag vonatkozásában kérte az illetékes brit minisztert, szólítsák fel az ital- és élelmiszergyártókat, valamint forgalmazókat, hogy 2009 után önkéntesen mondjanak le ezek felhasználásáról. Kezdeményezte továbbá, hogy e színezékek használatát apránként az Európai Unióban előállított italok és élelmiszerek gyártási gyakorlatában is korlátozzák.

Tovább olvasom »