egyház

Aretha Franklin, egyház, Harlem Gospel kórus, koncert, művészet, zene

Minden idők legjobbjábnak emlékére

László Márta

Aretha Franklin tizennyolcszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő-dalszerző tiszteletére ad ünnepi koncertet Budapesten a Harlem Gospel kórus vasárnap. Meghitt és csodálatos pillanatokkal hangolódhatunk rá az idei karácsonyra is. Az afro-amerikai zene nagykövetei este 7-kor a MOM sportban a zeneirodalom legszebb dalaiból válogatnak. 

Tovább olvasom »
Dsida Jenő, egyház, keresztény világ, Krisztus, Nagypéntek, Nagypénteki ima

Krisztus nincs jelen…

László Márta

Nagypéntek a húsvét előtti péntek, a húsvéti szent három nap második napja. A keresztény világban Jézus Krisztus szenvedéseire, kereszthalálára emlékeznek. Ezen a napon a katolikus liturgiában a szentmise elmarad, a pap piros miseruhát visel, az oltárszekrény pedig üres a templomokban, jelezvén, hogy Krisztus nincs jelen…

Tovább olvasom »
egyház, háromkirályok, január 6., népszokások, szentetlvíz, vízkereszt

Vízkereszt, vagy amit…

László Márta

Január 6.: az egyik legrégibb egyházi ünnep. Egészen a IV. századig ezen a napon ünnepelték Jézus születésnapját és az évkezdetet is. Ekkor emlékezik meg az egyház a napkeleti bölcsekről és Jézus megkereszteléséről. Ennek emlékére az egyház e napon szentel vizet a templomban.

Tovább olvasom »
egyház, gyertya, hagyomány, holtak, Karinthy Frigyes, kelták, Mindenszentek ünnepe, temető

Emlék az, ami itt suhan el velem messze, az éjben…

László Márta

A Mindenszentek ünnepe a katolikus egyház saját ünnepe, ami a történelem folyamán összekapcsolódott az ősszel tartott ősi kelta Samhain pogány ünneppel is, amelyet azonban már az ókereszténység korában krisztianizáltak. A Samhain pogány ünnep jelentette a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét. Úgy hitték, hogy az ünnep éjszakáján az előző évben meghalt emberek lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel az év során elhunyt lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába.

Tovább olvasom »
egyház, emberség, fogyatékos, hit, könyv, összefogás, segítség, szeretet

Soha többé egyedül…

PP-Eletforma

Titokzatos erejük van a sérült embereknek, képesek átalakítani a szívünket – fogalmazott Kozma Imre atya. Megjelent a Máltai Könyvek sorozatban Jean Vanier munkatársa, Marie-Hélène Mathieu, Soha többé egyedül című könyve. 

Tovább olvasom »