egészségmegőrzés

egészségmegőrzés, fényterápia, Meteo-Klinika, okosszemüveg

Világújdonság az időjárási eredetű bajokra – és másra is

László Márta

Nagyon sok embernek okoz komoly egészségügyi panaszokat az időjárás: például fejfájás, vérnyomás-ingadozás, alvászavarok, depresszió, fáradtságérzet, fokozott ingerlékenység, gyermekeknél magatartásproblémák. Egy most zárult EU-s kutatási program világújdonságot jelentő, új és hatékony eszközt ad a meteogyógyászok kezébe. A MeteoGlass dinamikus fényterápiás szemüveg az egyéni időjárás-érzékenység alapján teszi lehetővé az időjárás eredetű – és egyéb – panaszok személyre szóló kezelését.

Tovább olvasom »
edzés, egészségmegőrzés, ÉMOT, mozgás, sport

Már heti egy is jelent valamit!

PP-Eletforma

A krónikus betegségek megelőzésében már az első alkalommal végzett mozgásnak is lehet szerepe – a heti egyszeri edzés nagyobb szerepű, mint eddig gondoltuk. Dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke egy átfogó európai kutatás eredményeiről és a rendszeres fizikai aktivitás további hatásairól beszélt.

Tovább olvasom »
betegség, diabetesz, egészségmegőrzés, Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Áfonya hercegnő új fellépése

PP-Eletforma

Ingyenes családi egészségnapot rendez az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 27-én, vasárnap 10 órától a BOK, korábbi nevén SYMA Csarnokban. Az Egy Csepp Világnapon a gyerekeket izgalmas játékok és színpadi programok várják, a felnőttek egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon vehetnek részt.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, futás, sportolás

Orvosi tanácsok szabadtéri sportoláshoz

PP-Eletforma

A nyár beköszöntével sokkal több időt töltünk a szabadban és olyanok is vállalkoznak a testmozgásra, akik télen szívesebben időztek a kanapén elnyújtózva. A mozgásszervi panaszokra szakosodott szakember azonban, mint mindenben, ebben is óvatosságra int, nehogy a lelkesedés bajjal párosuljon.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, látásromlás, szürkehályog

„Mintha felvettem volna egy piszkos szemüveget”

PP-Eletforma

Lassan, fájdalom nélkül, de jelentősen romlik a látás – ki kívánná ezt magának? A szürkehályog kialakulásával a szemlencse bizonyos fokig, vagy teljesen elszürkülhet. Mintha a beteg felvett volna egy piszkos szemüveget. A homályos látás mellett nő a fényérzékenysége is. Lehetséges, hogy bizonyos vitaminok hiánya hozzájárul ehhez? Az okokat és megelőzési lehetőségeket Dr.Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körbe.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, orvosi tanács, orvosi tanácsok

Ezt üzenik nekünk az orvosok

PP-Eletforma

“Mit üzenne 1,5 millió magyar betegnek” címmel indított társadalmi célú kampányt a WEBBeteg.hu és a DRportal.hu. Kezdeményezésük célja az volt, hogy olyan fontos és hasznos üzeneteket továbbítsanak a gyógyulni vagy egészségüket megőrizni vágyók felé, amit a kérdést legjobban ismerők: a magyar orvosok javasolnak.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, menstruáció, tampon

A biztonságos tamponhasználat 3 aranyszabálya

PP-Eletforma

A tamponhasználat kapcsán a mai napig számos tévhit él a köztudatban, miközben egy friss kutatási eredmény azt mutatja, hogy gyakran épp a legalapvetőbb higiéniai szempontokat nem vesszük figyelembe. Az ennek következtében kialakult intim problémák pedig tévesen a tamponokra terelhetik a gyanút. Holott a tampon valóban kényelmes és biztonságos megoldást nyújt a menstruáció alatt. Néhány alapvető szabály betartásával biztonságosan használhatjuk.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, sportolás, testmozgás

Ez vár rád, ha nem kezdesz el időben sportolni!

PP-Eletforma

A rendszeres sportolásnak számtalan pozitív hatása ismert: önbizalmat ad, levezeti a felesleges energiákat, fejleszti az erőnlétet, állóképességet, és az egészség megőrzésében is segít. Ám azt csak kevesen tudják, milyen súlyos, sőt, akár végzetes következményei lehetnek a mozgásszegény életmódnak. De az örök igazság erre is érvényes: elkezdeni sohasem késő!

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, fertőzés, higiénia, kézmosás

Az ebola majd megtanít kezet mosni!

PP-Eletforma

Az ebolajárvány világszerte felhívta a figyelmet a higiénés szabályokra, a helyes kézmosás jelentőségére. A probléma azonban nem csak a fejlődő országokat fenyegeti, a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe. A mindennapos kézhigiénia fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a Tork,  a nemzetközi higiéniai vállalat.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, programajánló, szívinfarktus, szűrés, szűrővizsgálat

Szánd a szívedre a holnapi napot!

PP-Eletforma

Tízből öten szív- és érrendszeri megbetegedésben halnak meg hazánkban, holott az orvosok szerint a szívinfarktusok nagy része megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne. Szeptember utolsó vasárnapja minden évben a Szív Világnapja. Most legyen a tiéd is! Érdekes és szórakoztató programok várnak!

Tovább olvasom »
egészséges életmód, egészségmegőrzés, szűrővizsgálat

Mást mondunk, mint amit teszünk

PP-Eletforma

Saját bevallásuk szerint tízből kilencen tesznek az egészségükért egészségesebb táplálkozással, a káros szenvedélyek kerülésével. Szűrővizsgálatokra azonban a lakosság jelentős része egyáltalán nem jár. Pedig sok esetben egy-egy preventív vizsgálat során kifejezetten komoly betegségek mutathatók ki, és így orvosolhatók időben.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, hátfájás, tippek

5 tuti tipp a hátad egészségéért

PP-Eletforma

Legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy kondíciónk javításában, mozgásszervi problémáink megoldásában a testmozgás kulcskérdés. Arra viszont  kevésbé ügyelünk, hogy a mozgás során figyelembe kellene vennünk pillanatnyi testi és lelki állapotunkat, életkorunkat is. Mit csináljunk, és miként, hogy valóban eredményesek legyünk?

Tovább olvasom »
alkohol, dohányzásról való leszokás, egészségmegőrzés, elhízás elleni küzdelem, magas vérnyomás, népbetegség

37 millió ember élete múlhat ezen

PP-Eletforma

Melyek lehetnek a négy legelterjedtebb krónikus betegség hátterében álló rizikófaktorok? A WHO nemrégiben megnevezte őket. A szakértők egyetértenek abban, hogy jelentős változásokra van szükség, hogy ezeket az életmóddal kapcsolatos kockázati tényezőket visszaszorítsuk.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, gyerek, őssejt

Így gondoskodnak sztárapukák a gyerekük egészségéről

PP-Eletforma

Mi, magyarok erősen család- és gyermekközpontúak vagyunk, ezt nemzetközi kutatások is bizonyítják. A gyermek születése ősidők óta a család legnagyobb öröme, amelyet viszont fokozódó féltés kísér. Mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen, és ez egy életen át így is maradjon – vallja a szülők többsége. Sebestyén Balázs és Storcz Botond éppen ezért az őssejttárolás mellett döntöttek, amikor apává váltak.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, sport, testmozgás

Új csodasport! Most kipróbálható!

PP-Eletforma

Itt egy új sportág –  önfeledt örömteli játék, amelyet stresszoldásra, lazításra fejlesztettek ki. Képes oldani a test blokkjait, javítja a keringést, az anyagcserét gyorsítja, fejleszti a mozgáskoordinációt, korrigálja tartásunkat, tengelyünket – ez a MediBall.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, gőz, wellness

Fitness, wellness, kozmetikum – az a csodálatos gőz!

PP-Eletforma

A mostani fáradt, szürke, alig-téli napokon fizikai és lelki frissülést is hozhat a gőzfürdő. Egészséges és rendkívül élvezetes is: javítja az erőnlétet, a légzést, kikapcsol a napi gondokból, oldja a stresszt. Ráadásul méregtelenít, és még a kozmetikai hatása sem utolsó: frissíti és feszesíti a bőrt.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, vas, véradás

Véradással nem csak másoknak, magunknak is segítünk!

PP-Eletforma

Bizonyára nem kell sokat magyarázni azt, hogy miért is érdemes időközönként véradásra járni. Azonban egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint azon túl, hogy ezzel akár életeket is menthetünk, még az egészségünket is óvjuk. Hogy pontosan miért, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
boldog élet, boldogság, egészségmegőrzés

Te boldog vagy? Bárki lehetne!

PP-Eletforma

Orvosok, pszichológusok, egészségügyi szakemberek és szociológusok kezdeményezésére országos programsorozat indult az egészséges életmód népszerűsítésére, a prevenció, a betegségek megelőzésének fontosságára irányuló akciókkal.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, hallás, halláscsökkenés

Amit meg kell tennünk hallásunk védelmében

PP-Eletforma

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy egész nap a monitor vagy a televízió előtt ülni egészségtelen a szemünknek, vagy, hogy az erős napsütésben gondoskodnunk kell bőrünk védelméről. Arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy hallásunkat is nap mint nap káros külső hatások érik. Hallószervünk védelmével kapcsolatban Dr. Kraxner Helga, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa osztja meg velünk tanácsait.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, kimerültség, menedzserszűrés

Érzett már mellkasi szúrást, légszomjat, kimerültséget?

PP-Eletforma

Hány órát dolgozik egy nap? Mennyi ideje van lazítani? Érzett már mellkasi szúrást, légszomjat, kimerültséget, problémája van a súlyával, a terhelhetőségével? Ha csak egy kérdésre is igen a válasz, dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás egészségügyi szakorvosa szerint fontos lenne részt vennie egy teljes körű szűrésen.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, fittség, mozgás

Negyven-ötvenéves korban is edzeni kell!

PP-Eletforma

Sosem késő elkezdeni a mozgást, hiszen minden, a negyvenes-ötvenes években végzett edzésmunka sokszorosan megtérül a későbbiekben. Erről az amerikai kutatási eredményről és a gyakorlati megvalósítás lehetőségeiről beszélt Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa.

Tovább olvasom »
egészségmegőrzés, megelőzés, orvos

Akkor menj orvoshoz, ha jól vagy!

PP-Eletforma

Hazánkban még igen elterjedt az a szemlélet, amely szerint csak akkor keressük föl az orvost (gyakran későn), ha valami fáj, ha valami panasz jelentkezik. Dr. Bakanek György, az Oxygen Medical életmód tanácsadója, nőgyógyász, sport szakorvos az egészségmegőrzés terén jelentkező személyes felelősségre hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
egészségbarát, egészséges, egészséges életmód, egészséges étkezés, egészségmegőrzés, egészségre ártalmas, kánikula

Kikre veszélyes a kánikula

PP-Eletforma

Nagyobb odafigyelést igényelnek ilyenkor a gyerekek, idősek, várandós nők, hiszen ők érzékenyebbek a melegre, valamint terhesség és szoptatás idején megnő a szükséges folyadék mennyisége. 

Tovább olvasom »