Facebook hozzászólás
247

Egészséges táplálkozás a gyermekáldásért

Közhely, de igaz, egy nő bármit megtenne azért, hogy ne legyen gyermeke és azért is, hogy legyen. Szakértőnk, Schmidt Judit – a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet dietetikusának – segítségével bemutatjuk, hogy az étkezés terén mi mindent tehet meg egy tudatos nő a gyermekáldásért…

Így kerek egész

Bár nem az étrend ez egyetlen tényező a sikeres családalapításhoz, de sokat hozzátehet és sajnos, el is vehet. Mielőtt csak a nőkre hárítanánk a felelősséget a helyes étrend összeállításában, fontos megemlíteni, hogy az egészséges gyermek megszületésében a férfi életmódja, ezáltal étrendje is szerepet játszik. Az emberi test mindig az egyensúlyra törekszik és bizonyos határokon belül képes helyrehozni a kisebb-nagyobb károkat, amiket a nem megfelelő életmóddal elkövetünk, de nem a végtelenségig. Ha a családalapítás nyelvére fordítjuk le ezt a mondatot, úgy is hangozhatna, hogy akkor lehet anya egy nőből, ha testileg (és lelkileg is) abban a tökéletes vagy ahhoz igen közeli állapotban van, ami egy gyermek kihordásához és megszüléséhez szükséges.

Az arany középút mindig jó irányadó

Sem az nem kedvez a termékenységnek, ha egy nő túl sovány, sem az, ha túlsúlyos, elhízott, vagyis a kettő közötti, normál, egészséges állapot elérése lenne a cél. A többnyire lelki okokra visszavezethető anorexia is egyike a(z akár csak átmeneti) meddőséget okozó problémáknak, ez esetben a testzsírszázalék annyira lecsökkenhet, hogy maga a menstruáció is elmarad, vagyis peteérés (ovuláció) sem következik be, enélkül maga a fogantatás sem jöhet szóba. Persze a másik véglet szintén gyakori probléma, vagyis amikor egy túlsúlyos, elhízott nő vágyik az anyaságra, de a teste, képletesen a további súlygyarapodástól is megőrizve őt, „megakadályozza” a fogamzást. Élettanilag ennek persze nemcsak ez áll a hátterében, hanem számos endokrinológiai probléma, krónikus betegség is felsorolható, amelyek esetében nehéz lenne már megállapítani, hogy mi is okozza magát a terméketlenséget, a túlsúly vagy az abból eredő betegség (esetleg a mostanában egyre gyakrabban diagnosztizált PCOS), netán a kettő egyszerre. A jó hír az, hogy életmódváltással és egészséges mértékű fogyással az esetek nagy részében a termékenység is visszanyerhető. Sosem késő felvenni tehát a sportcipőt és áttérni az egészséges, a nagy mennyiségű állati eredetű zsírokat, finomított cukrot nélkülöző, természetes, friss, szezonális élelmiszerekben, ételekben gazdag étrendre.

A változatosság gyönyörködtet

Az étkezés terén is. Mind az élelmiszerek, nyersanyagok típusát, mind az elkészítési módját tekintve, de minden esetben a lehető legtermészetesebb irány felé közelítve. Ne hagyjunk ki egyetlen főbb táplálékcsoportot sem ezek közül: teljes kiőrlésű gabonafélék és –termékek, idényjellegű zöldségek, gyümölcsök, tej és tejtermékek (hacsak nem küzdünk tejfehérje-allergiával vagy tejcukor-érzékenységgel), tojás, sovány fehérhúsok (időnként a sovány vöröshús is belefér, de ne az legyen a domináns), tengeri halak, sózatlan olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok. Megfigyelések szerint a túl aszketikus, vegán jellegű étkezés inkább rontja a termékenység esélyét, ezért ha eddig mellőztük az állati fehérjéket, pár hónappal a tervezett fogamzást megelőzően fokozatosan kezdjük visszaépíteni ezeket is. Persze ne a párizsit, szalámit, hurkát, hanem a jó minőségű húsokat, halakat, tojást, végül a tejet és tejtermékeket.

Nemcsak a mennyiség, a minőség is fontos

Ahhoz, hogy az étrendünkkel a legjobb egészségi állapotba kerüljünk, és ezzel megalapozzuk egy új élet megfoganását, fontos, hogy minden, amit megeszünk, -iszunk, a lehető legtermészetesebb, legfrissebb, legkockázatmentesebb legyen. A kockázatokat ez esetben érthetjük úgyis, hogy kerülünk minden olyan élelmiszert, ételt, aminél fennáll a veszélye a romlásnak, penészedésnek vagy bármiféle szennyezésnek, fertőzésnek. Így kerüljük a nyers tej, nyers tojás, a penésszel érő sajtok, a nyers hús és hal fogyasztását, hogy megelőzzük az esetleges ételfertőzést, -mérgezést. Tartsuk tisztán a konyhát, a hűtőszekrényt, akadályozzuk meg, hogy a nyers és a félkész, kész ételek érintkezzenek egymással, akár a kezünk, az evőeszközök vagy a konyharuha útján. Halak esetében – amelyek egyébiránt a többszörösen telítetlen zsírsavak kiváló forrásai – kerüljük a nagyobb méretűre megnövő fajtákat, ezáltal a tengerekből, óceánokból származó higanyt és egyéb nehézfémmaradványokat tartalmazhatnak. A nehézfémszennyezés miatt érzett aggodalom és óvatosság miatt „kieső” omega-3 zsírsavmennyiséget a kisebb méretű halfélék, a hidegen sajtolt növényi olajok, az olajos magvak, szükség esetén jó minőségű étrend-kiegészítő szedésével pótolhatjuk.

Összességében elmondható, hogy a termékenységet meghatározó számos tényező mellett a táplálkozás szerepe sem elhanyagolható, mivel ez is hozzájárulhat a sikeres fogamzáshoz és egy egészséges gyermek világra jöttéhez, ezért sosem késő jobban szemügyre venni, mi kerül a tányérunkra.

Forrás: www.versysclinics.com

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!