eger

bikavér, bor, eger, párbaj, szekszárd

Mire képes egy bika vére?

László Márta

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.  A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

Tovább olvasom »
bikavér, bor, borfogyasztás, bortermelés, eger, szekszárd

Eger és Szekszárd összefog a bikavérért

PP-Eletforma

A két borvidék borászai együtt dolgoznak azért, hogy újrapozícionálják ezt a tradicionális magyar bortípust. Idén március 3-án rendezik meg Budapesten az Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ahol a borászoktól személyesen is megtudhatjuk, hogy mit gondolnak a bikavér jelenéről és jövőjéről.

Tovább olvasom »
bor, eger, Földművelésügyi Minisztéium, könyv, turizmus

Egy könyv, és más semmi?

László Márta

Kétszázkilencven tétel került be a Borkiválóságok könyvének 2016-os, harmadik fehér- és rozéborokat bemutató kötetébe; a Földművelésügyi Minisztérium gondozásában megjelent kiadványt a tárca kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa mutatta be hétfőn Egerben.

Tovább olvasom »
alkotóműhely, design, eger, ékszer, kollekció, stílus

Szív és lélek ékszerbe álmodva

Krajcsó Judit

Szív és lélek ékszerbe álmodva – ez jellemzi Komáromi Kata, vagyis a KOKA Design alkotásait. Az ékszertervező munkái mára fogalommá váltak Egerben. Egyet jelentenek a minőséggel, a karakteres stílusjegyekkel és a személyre szabott ékszerekkel egyaránt.

Tovább olvasom »
bor, borászat, eger, rendezvény

Már nem páratlan az Egri Bikavér!

Krajcsó Judit

Március 15-én ünnepélyesen útjára indították az Egri Csillagot, amely az Egri Bikavér fehér párja. A már hagyományos fellövéshez április végén az egri borvidék egy jelentős rendezvénye: az Egri csillag Ünnep is kapcsolódik majd.

Tovább olvasom »
bor, eger, ital, vörösbor

XIII. Egri Bikavér Ünnep

PP-Eletforma

Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak – és babonásak lévén – a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük.

Tovább olvasom »
balatoni borongoló, bor, borkostoló, eger, francia borvidékek, pohár, szekszárd, tokaj, villány

Milyen bort igyunk a nyáron?

PP-Eletforma

Ahogy az étkezésnek, úgy a boroknak is van egy bizonyos szezonalitása. A pompás, nemes, testes vörös borokat, muzeális értékű aszúkat nyugodtan el lehet tenni a pincék mélyére – érjenek tovább szépen őszig, télig. Nyáron a könnyű, friss, 1-2 éves fehér borokat, és a legfrissebb, azaz a 2008-as évjáratú rosékat érdemes választani.

Tovább olvasom »