duna

algák, duna, magyar Tudománys Akadémia, siker, tápanyag, víz

Magyar kutatók felfedezése: átalakul a Duna

PP-Eletforma

Drasztikusan megnőtt a lebegő alga mennyisége a Dunában. A klímaváltozás és az emberi hatások együttesen az élővilág átrendeződéséhez vezetnek. Egy különlegesen hosszú időre visszanyúló adatsor alapján azt vizsgálták az MTA Ökológiai Kutatóközpont munkatársai, hogy egy nagy folyóban az éghajlatváltozás, a közvetlen emberi hatások és a tápanyagban szegényebbé váló víz hogyan befolyásolja a vízi táplálékhálózat alapját, a fitoplankton fejlődését?

Tovább olvasom »
18+, A dal, döntő, duna, Kállay Saunders András, tévéműsor, vélemény, verseny, zsűri

Upsz! Kállay-Saunders kiborult a Dalon

László Márta

Úgy tűnik, megint nincs valami rendben az Eurovíziós Dalfesztivál itthoni válogatójával. Nemcsak a közönség szavaz időnként teljesen másként, mint a zsűri, most épp Kállay-Saunders András zsebében nyílt ki a bicska. Az énekes a facebookon fakadt ki. Minden esetre szombaton, kiderül, a nyolc döntős közül kié lesz az év dala, és ki megy Lisszabonba? Egy biztos, hölgy nem lesz köztük!

Tovább olvasom »
duna, Farkas Zsófia, installáció, képzőművészet, Nagy halak emlékezete

Nagy halak emlékezete

László Márta

Hatalmas, a Dunán lebegő kortárs képzőművészeti installációval indítja az idei nyarat a Fővárosi Önkormányzat: megszületett a Duna-installáció pályázat nyertes alkotása, Farkas Zsófia „Nagy halak emlékezete” címet viselő szoborkompozíciója. Az alkotás június végétől látaható. 

Tovább olvasom »
család, duna, hajóút, kirándulás, nyári program

Horgonyt fel!

PP-Eletforma

Minden szülő tudja, hogy a vakációnak kétszer lehet örülni, egyszer, amikor elkezdődik, s egyszer, amikor véget ér. Amikor már túl vannak a srácok a családi nyaraláson, az összes táboron, akkor jön az ötletelés, mit csináljon a család, hogy a gyerekek ne csak a tableteket, az okostelefonokat nyomkodják. Íme, egy remek ötlet, irány a Duna!  

Tovább olvasom »
augusztus 20, duna, hajóforgalom, honvédség, tűzijáték

Magyar történelem – hét felvonásban

PP-Eletforma

Mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel az augusztus 20-ai tűzijátékon a Dunán álló katonai pontonokról – mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnok az újpesti hadikikötőben tartott sajtótájékoztatón.

Tovább olvasom »
duna, Európa, folyó védelem, WWF

Európa nagyot ugrott

PP-Eletforma

Több tízezer ember gyűlt össze Európa több száz vízpartján vasárnap délután három órakor, hogy egy közös Nagy Ugrással álljanak ki az egészséges folyóvizek fontossága mellett.  Magyarországon és a Duna menti országokban ez a nap a Mura-Dráva-Duna határokon átnyúló Bioszféra Rezervátum emléknapja is. Az ország 15 településén, azonos időpontban megrendezett Nagy Ugrással Magyarország a régió legnagyobb csobbanásával állt ki saját vizei mellett.

Tovább olvasom »
ÁNTSZ-vizsgálat, duna, Duna menti strandok, Dunakanyar, iloveduna.hu, vízminőség

Ki a Duna vizét issza…

PP-Eletforma

Hét Dunakanyar menti település, Szentendre, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor és Tahitótfalu strandjain indul el az az egységes mérési rendszer, mely révén a nyáron a Dunánál fürdőzők folyamatosan tájékozódhatnak majd a folyó aktuális vízminőségéről.

Tovább olvasom »
duna, evezés, programajánló

Nemzetközi lapátolás Budapest szívében

PP-Eletforma

2013. április 7-én,  délelőtt fél tízkor az I. világháborúban elesett evezősök emlékköveinek megkoszorúzásával veszi kezdetét  a Margitszigeten az evezős évad ünnepélyes megnyitója, a 23.gróf Széchenyi István Emlékverseny és Sportnap a Danubius Nemzeti  Hajós Egylet, a Budapesti és a Magyar Evezős Szövetség és a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség rendezésében.

Ez az év első hazai evezős versenye, ahol mind a profi, mind a hobbi evezősök összemérhetik tudásukat, továbbá a 120. éve alakult Magyar Evezős Szövetség jubileumi rendezvény sorozatának is a nyitánya.

Tovább olvasom »
duna, játék, programajánló, sport

Mérettesd meg magad golyózásban!

PP-Eletforma

Az I. Danube Pétanque Open augusztus 3-án (szerdán) 18:30 -kor kezdődik Budapesten a folyó pesti oldalán, a Lánchíd tövében, a Duna Tanösvény Sportpályák nevű állomásán. A bajnokság elsősorban amatőröknek, műkedvelőknek és azoknak szól, akik szeretnék kipróbálni ezt a sportágat, ráadásul Budapest egyik legszebb pontján.  

Tovább olvasom »
budapest, duna, programajánló, séta

Vegyük birtokba a Duna-partot! – Megnyílt a Duna Tanösvény

PP-Eletforma

Gondoltad volna, hogy valaha uszoda állt a Parlament előtt és bárki beugorhatott a Dunába? Vajon melyik állatról hitték, hogy varázslatos férfierőt ad, és segít az ágyban? Kik voltak a dunavíz árusok? Mit alkot egy street art művész két fehér dobozból? Hol lehet végigdőlni egy óriási nyugágyon a belvárosban? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, és egy kellemes séta közben rácsodálkoznál Budapest kincseire, vár a Duna Tanösvény október 3-ig.  

Tovább olvasom »