döntés

döntés, Európai Bíróság, európai jog, fizetett éves szabadság, nemzeti jog, szabadság átvitele

Szabadságszabályok: ebben az esetben átvihető a szabadnap jövőre

PP-Eletforma

A munkavállalónak rendelkeznie kell a ki nem vett, fizetett éves szabadsághoz való jog átvitelének és felhalmozásának lehetőségével, amennyiben a munkáltató nem biztosítja e munkavállaló számára a fizetett éves szabadsághoz való jogának gyakorlását. Az uniós joggal ellentétes az, ha a munkavállalót arra kötelezik, hogy még az előtt vegye ki a szabadságát, hogy meggyőződhetne arról, hogy annak idejére jogosult-e fizetett szabadságra – mondta ki az Európai Bíróság.

Tovább olvasom »
bántalmazás, döntés, krízis, megoldás, önuralom, párkapcsolat, szakítás, szex

Hogyan lépjünk ki a mérgező kapcsolatból?

Krajcsó Judit

Húzzuk, halasszuk, képtelenek vagyunk dönteni, és egy jól irányzott mondattal befejezni. Pedig ha a kapcsolat már csak fájdalmakkal teli, ha a partnerünk visszahúz és érzelmileg manipulál, ha nincs már esély a változtatásra, együttélésre, akkor az már csak tovább betegít, mérgez bennünket. Lépjünk tovább!

Tovább olvasom »
döntés, érzékenység, felmérés, lehetőség, párkapcsolat, üzlet, veszteség

Hallgat a szívére a nők 60 %-a

László Márta

A magyarok 90%-a tisztában van azzal, hogy határozott lépésekkel befolyásolhatja saját sorsát, mégis hajlamosak vagyunk halogatni, és legszívesebben a párunkkal együtt döntünk – derül ki az UNIQA Biztosító és a Free Association Research legfrissebb kutatásából. A 800 válaszadó bevonásával elvégzett online felmérés szerint életünk legjobb döntésének a gyermekvállalást tartjuk, legnehezebbnek pedig a párkapcsolatok lezárását. Az idősebb korosztály könnyebben és gyorsabban dönt, mint a 30 év alattiak.

Tovább olvasom »
döntés, sikerkönyv, világhírű

Harry Potter ezt még megbánja!?

PP-Eletforma

Harry Potter szülőanyja, Joanne K. Rowling elismerte, hogy súlyos hibát követett el, amikor a regényfolyam végén nem Hermione-nal boronálta össze főhősét. Bevallotta: személyes vágya öltött testet a rossz döntésben.

 

Tovább olvasom »
döntés, párkapcsolat, szakítás, változás

A szakítás választása nehezebb?

PP-Eletforma

“Ha varrsz, sem varrhatod meg közös takarónkat, ha már szétesett.” (József Attila) A szándékkettősség mögött egy döntés halogatása fészkelődik. A régi szálak, remények még a lélek mélyén ott feszülnek, csak az aktuális jelenben alig-alig kivitelezőnek, zátonyra futnak.Hiába a megbeszélés, a fogadkozás, akár önmagunknak, akár egymásnak.

Tovább olvasom »
döntés, érzelem, érzelmi intelligencia, intelligencia, munkahely, stressz

Érzelmi intelligencia?

PP-Eletforma

Mára mindennapjaink szókincsének részévé vált az érzelmi intelligencia kifejezés. Folyamatosan használjuk, könyvek tucatjait találjuk a könyvesboltokban, és számos tesztet is kitölthetünk, hogy megtudjuk, hogy állunk érzelmi intelligencia kérdésében. Sőt, fejleszthetjük, változtathatjuk, tanulhatjuk… Mégis, minél inkább belemélyedünk a kérdésben, annál erőteljesebben merül fel bennünk a kérdés: akkor mi is az érzelmi intelligencia és milyen szerepe is van életünkben?  

Tovább olvasom »
döntés, házasság, hűség, kapcsolat, párkapcsolat

Miért jó a nyitott párkapcsolat?

PP-Eletforma

Legtöbben sehogy sem tudunk szabadulni a tündérmesés álmainktól, amiben eljön értünk a herceg, aki egész életünkön keresztül a mennyországba repít bennünket. Már kislány korunk óta azt várjuk, hogy egyszer megtaláljuk azt a férfit, aki a társunk lesz „mindig minden körülmények között”. Mégis, sokan, sőt, egyre többen vannak, akik úgy döntenek, hogy nyitott kapcsolatban élnek és váltig állítják, hogy ők így is boldogok. Akkor hogy is van ez? 

Tovább olvasom »
döntés, egyéniség, hallgatás, tömeg, választás

Akkor most veletek vagyok, vagy ellenem?

PP-Eletforma

Miért változtatják meg véleményüket a magukat kisebbségben érző emberek a többség véleményének javára? “Ti mind egyéniségek vagytok!” – mondja, mire a nép egy emberként válaszol: “Mi mind egyéniségek vagyunk!”. Akkor most hogy is állunk ezzel???

Tovább olvasom »
döntés, ember, felnőtt, személyiség

Megöljem vagy ne öljem? Az itt a kérdés

PP-Eletforma

Akár így is hangozhatna a világirodalom egyik legnagyobb döntésképtelen alakjának, Hamletnek a kérdése. Sokunk számára azért szimpatikus ez a figura a maga vívódásaival együtt, mert megtestesíti az egyik legérdekesebb és legemberibb magatartás-típust.

Tovább olvasom »