dohányzás

alkohol, bőrgyógyászat, dohányzás, ekcéma, gyulladás, mozgás, stressz, zöldség és gyümölcs

Őrület! A stressz is okozhat ekcémát?

PP-Eletforma

Bőrviszketés, bőrpír, apró hólyagos kiütések. Az ekcéma tipikus tünetei. Annak ellenére, hogy ez az egyik leggyakoribb bőrbetegség, keveset tudunk róla, és kiváltó okairól. Sokan azt gondolják, hogy fertőző betegség, ám az ekcéma nem más, mint a bőr felszínes gyulladása. De valóban ilyen egyszerű lenne a diagnózis? Mi okozhat ekcémát, és hogyan tudjuk a tüneteket megszüntetni?

Tovább olvasom »
cigi, dohányzás, nikotin, plakkok, rizikó, szív és érrendszer, veszély

Csak napi egy cigi? Tudd meg, ez is sok!

PP-Eletforma

A legújabb kutatási eredmények rossz hírt jelentenek a dohányosoknak: csak a teljes leszokás csökkenti a szív-érrendszeri betegségek rizikóját. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggésekre világított rá. Miattad egy passzív dohányos sincs biztonságban! Olvasd el saját érdekedben! 

Tovább olvasom »
dohányzás, egészség, élet, rák, segítség, támogatás

Add magadnak a legnagyobb ajándékot!

PP-Eletforma

Számos cikk és tanulmány szól a dohányzás káros hatásairól és következményeiről, és amíg a nemzetközi és a hazai statisztikák riasztó számokat mutatnak a dohányosok számáról és a dohányzás okozta betegségekről, addig nem is lehet elégszer elismételni ezeket az intelmeket. De talán nemcsak a figyelmeztetés és az elijesztés lehet hatékony a dohányzás elleni küzdelemben, hanem a leszokással járó pozitív következmények tudatosítása is. Mert ezekből is van bőven.

Tovább olvasom »
dohányzás, életmód, felmérés, fenyegetettség, koleszterinszint, magasvérnyomás betegség, megelőzés, stroke, szűrés

Téged is fenyeget a gyilkos!

PP-Eletforma

A magyar lakosság átlag életkora és egészségben leélt életéveinek száma jóval elmarad az Európai Uniós átlagtól. Az idei Stroke Napján született szűrési eredmények aggasztóak.  A statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők majdnem fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, nem változtatnak életvitelükön, akkor néhány éven belül nagy esélye van arra, hogy szélütést kapjon.

Tovább olvasom »
dohányzás, koleszterin, magas vérnyomás, stressz, szív és érrendszer, változó kor

9 ok, amiért szükséges az érvizsgálat

PP-Eletforma

Az érszűkület gyakran évekig tünetmentes, szinte észrevehetetlen folyamat, amire sokszor már csak a súlyos problémák hívják fel a figyelmet.  A szakorvos szerint nagyon hasznos lehet egy egyszerű módszerrel, az arteriográfiával megvizsgáltatni az erei állapotát. Nézzük, kik a veszélyeztetettek?

Tovább olvasom »
dohányzás, fáradékonyság, fittség, munkahely, sport, stressz, testmozgás

4 jel, hogy nagyon beteg helyen dolgozol…

PP-Eletforma

A munkahelyen töltjük életünk jelentős részét, ezért nem mindegy, hogy mindezt milyen minőségben tesszük. Vannak árulkodó jelek, amik arra figyelmeztetnek, hogy változtatni kellene, hogy az alkalmazottak ne csak dolgozzanak a gépezetben, hanem hasznos és hatékony munkát végezzenek.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, dohányzás, elhízás, koleszterin, magas vérnyomás, mozgáshiány, örökletesség, szív és érrendszer

Amin lehet, azon kell is változtatni

PP-Eletforma

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit 2 fő csoportra lehet osztani: a megváltoztathatatlan és a megváltoztatható tényezőkre. A jó hír, hogy rengeteget tehetünk a saját egészségünkért! Ezeket ismerteti Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

Tovább olvasom »
dohányzás, laborvizsgálat, stressz, stroke, szívinfarktus, szűrések

Stresszes? Ezek a szűrések megelőzhetik a bajt!

PP-Eletforma

Naponta számtalan stresszhelyzetnek vagyunk kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészségünket, és szívbetegségekhez vezethet. Érdemes évente-kétévente néhány vizsgálattal feltérképezni, milyen állapotban is van a szerveztük. Soroljuk a lehetőségeket!

Tovább olvasom »
COPD, dohányzás, köhögés, kontroll, légúti fertőzés, tüdő

Tudod, mi a COPD?

PP-Eletforma

Nem, ez nem egy szervezet rövidítése, hanem egy krónikus, nem gyógyítható betegségcsoporté.  Lehet, hogy téged is érint? Vajon milyen vizsgálatokkal mutatható ki? Elmagyarázzuk…

Tovább olvasom »
dohányzás, ér, érelmeszesedés, megelőzés, menopauza, pajzsmirigy, stresszfeloldás, táplálkozás

Mit tegyünk érelmeszesedés ellen?

PP-Eletforma

Az érelmeszesedés egy érdekes fogalom. Ilyen betegség ugyanis nincs – világít rá Dr. Gulyás Tamás orvos-szakértő. Tudjuk, hogy meszes plakkok (csomók) le tudnak rakódni az érfalakon, és ha azok megrepednek, akkor az ott keletkező alvadék elzárhatja az eret, ha a plakk lassan nő, akkor fokozatosan beszűkíti az eret, de az erek csak úgy nem “meszesednek el”. Márpedig a fogalom ezt sugallja.

Tovább olvasom »
alkohol, dohányzás, garat, gége, HPV-vírus, szűrés, tumor

Szűresd! Szájüregi HPV-ből könnyen lehet tumor!

PP-Eletforma

A szájüregi daganatok kialakulásában a dohányzás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás a fő rizikófaktor. Az utóbbi években a HPV fertőzés oki szerepe is egyre gyakrabban megjelenik, és növekvő számban igazolódnak HPV (Humán Papilloma Vírus) eredetű daganatos elváltozások a szájüregben.

Tovább olvasom »
aritmia, cukorbetegség, dohányzás, stressz, szívinfarktus, szívritmuszavar, szűrés

13 ok, ami szívritmuszavarhoz vezethet

PP-Eletforma

Életmódbeli és genetikai okai is lehetnek a szívritmuszavarnak, de egyes betegségek is okozhatják az aritmiát. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta segít megérteni, mi vezethet a normális szívveréstől a szívritmuszavarig.   

Tovább olvasom »
dohányzás, életmód, gyógyszer, mozgás, sport, vérnyomás

Állítsd be magadnak!

PP-Eletforma

Mielőtt bárki kizárólag a genetikára fogná a magas vérnyomását, fontos tudni, hogy az életmódunkkal jelentősen befolyásolható ez az érték. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ orvosa, kiemelt szakmai vezetője szerint az életmódorvoslással nemcsak az esetleges fejfájástól szabadulhatunk meg, de jelentősen csökkenthetjük az infarktus kockázatát is.

Tovább olvasom »
alkohol, BMI, dohányzás, kardiológia, koleszterin, szívritmus, vérnyomás

Amíg a szívem utolsót nem dobban…

PP-Eletforma

…szeretni foglak az életemnél is jobban” áll a híres idézetben. Ma Valentin napon különösen sokat foglalkozunk a szívügyeinkkel, szerelmünkkel, szeretteinkkel, azonban szívünk egészségéről hajlamosak vagyunk megfeledkezni.  Pedig a szív egészsége a hosszú, és teljes élet meghatározó része, amely egészséges életmóddal és rendszeres szűrővizsgálatokkal megőrizhető  erre hívják fel a figyelmet a Szív tudatosság hónap szervezői világszerte.

Tovább olvasom »
antibiotikum, dohányzás, fertőzés, halálos betegség, immunrendszer, tüdőgyulladás

Tények és tévhitek a tüdőgyulladásról

PP-Eletforma

Sokan még mindig ártalmatlan, otthon könnyen kezelhető, „lábon kihordható” betegségként tartják számon, miközben évek óta a tíz leggyakoribb halálok közt szerepel a fejlett országokban. A betegséggel kapcsolatos gyakori kérdéseket vesszük górcső alá dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségével.

Tovább olvasom »
COPD, dohányzás, függőség, megelőzés, rák, tüdőbetegség

A kocadohányosok sem ússzák meg tüdőbaj nélkül!

PP-Eletforma

Magyarországon a lakosság közel 30 %-a dohányzik – a statisztika magába foglalja a láncdohányosokat és a csak alkalomszerűen rágyújtókat is. Számos súlyos betegség – légúti megbetegedések, szív- és érrendszeri megbetegedések – nagy része is a dohányzás számlájára írható. De vajon a kocadohányost is fenyegetik a dohányosokra jellemző kockázatok?

Tovább olvasom »
dohányzás, egészséges életmód, mozgás, saláta, só, tanácsok, vitamin

Az egészség 17 tippje

PP-Eletforma

Sokan megfogalmazták már az örök élet titkát. Sokan sokféle ígéretet is tettek már szilveszterkor. Egy darabig tartott a fogyókúra, a reggeli futás vagy úszás, azután elfogyott a lendület. Mi most 17 olyan tanácsot gyűjtöttünk össze, ami mindenképpen fontos! Igazán nincs benne olyan újdonság, amiről ne hallottál volna, de csak számold meg, hogy ebből mennyit tartasz be?     

Tovább olvasom »
dohányzás, gyógyszerfejlesztés, kezelés, OEP-támogatás, tüdőrák

Szájon át jöhet a kezelés

PP-Eletforma

Új, szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére. Mind nálunk, mind világszerte a leggyakoribb és legnagyobb arányban halállal végződő daganattípus a tüdőrák. Magyarországon évente tízezer feletti az új tüdőrákos megbetegedések száma − ezek 90%-áért a dohányzás a felelős − és mintegy nyolcezer beteg hal meg benne. Az új megbetegedések 85%-át a nem-kissejtes tüdőrák teszi ki, amelynek leggyakoribb típusa – az esetek majdnem fele – a mirigyhámból indul ki.

Tovább olvasom »
bio, dohányzás, egészség, étrendkiegészítő, gyümölcs, kávé, stressz, vitaminok, zöldség

Van, amit nem veszünk be, pedig fontos lenne

PP-Eletforma

A napi kávék, az elszívott cigik és a stressz miatt is fontos lenne, de az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök mellé is. Sokan úgy gondolják, hogy a kiegyensúlyozott étrend feleslegessé teszi, pedig a vitaminpótlásra mindenkinek szüksége van. Schmidt Judit dietetikus segít eligazodni a vitaminszedéssel kapcsolatos kérdésekben, és arra is választ ad, hogy miként befolyásolja a kávéfogyasztás a tápanyagok felszívódását szervezetünkben.

Tovább olvasom »
bőrhámlasztás, dohányzás, egészséges ételek, fogyás, hidratálás, kozmetikumok, torna, ultrahangos kezelés

8 bőrfeszesítő tipp megfáradt nyakra

PP-Eletforma

A nyakon, az áll vonalán megereszkedő bőr tévedhetetlenül mutatja az idő múlását, azonban Sutka Beáta, az Oxygen Medical Ultherapy szakértője szerint néhány bevált bőrfeszesítő módszerrel megállítható és visszafordítható a folyamat.

Tovább olvasom »
autoimmun betegség, dohányzás, kezelés, rheumatoid arthritis, túlsúly

Cigit, kilókat eldobni, de azonnal!

PP-Eletforma

A rheumatoid arthritis (RA) autoimmun betegség, amely sokszor nem gyógyítható, de a tünetei kezelhetők, az állapotromlás lelassítható. A gyógyszerek mellett a kezelésben fontos szerepe van az életmódnak is, egy friss kutatás szerint a normál testsúly elérése, és a dohányzás elhagyása is segíthet.

Tovább olvasom »
asztma, COPD, dohányzás, köhögés, légzés, nyár

Ezért veszélyes a nyár a dohányosokra!

PP-Eletforma

Itt a nyár, a nyitott helyiségekben a dohányosok szabadon rágyújthatnak, így sokkal kevésbé vannak ösztönözve a káros szenvedélyük visszatartására. Ez a légúti betegségekben szenvedők számára még több veszélyt hordoz, hiszen ilyenkor halmozódhatnak a kockázati tényezők.

Tovább olvasom »
dohányzás, ellenőrzés, koleszterin, megelőzés, sport, testsúly

Mozogd le a koleszterinszinted!

PP-Eletforma

Érdemes komolyan venni és kezeltetni a magas koleszterinszintet, ez ugyanis közvetve kiváltója lehet az infarktusnak, a stroke-nak és a végtagi trombózisnak. Dr. Marton Anna, az Oxygen Medical kardiológus főorvosa a hatékony koleszterinszint csökkentés lehetőségeiről beszélt.

Tovább olvasom »
autoimmun betegség, ciszta, dohányzás, fertőzés, hangszálak, reflux, rekedtség

Fura okok, amiktől romolhat a hangunk

PP-Eletforma

Az utóbbi időben, mintha folyton berekedne? Minden megszólalás előtt köszörüli a torkát, az ismerősei figyelmeztették, hogy gyakran krákog? A hang megváltozását, rekedtséget a hang túlerőltetése, vagy dohányzás is okozhatja, de jelezhet akár pajzsmirigy, vagy autoimmun betegséget is.

Tovább olvasom »
dohányzás, elhízás, érelmeszesedés, érszűkület, koleszterin, mozgás, rostos ételek, táplálkozás

Az érszűkület figyelmeztető jelei

PP-Eletforma

Tény, hogy az érelmeszesedés okozta tünetek inkább idősebb korban jelentkeznek, a folyamat már fiatalon, akár gyermekkorban elkezdődik és lassan halad előre. Megfelelő táplálkozással azonban megelőzhető, vagy lassítható a folyamat. Persze a tünetekkel is tisztában kell lennünk.

Tovább olvasom »
dohányzás, öröklődés, rizikó, trombózis, veszély

Ne növeld a trombózisveszélyt!

PP-Eletforma

A vezető halálokok között szerepel a trombózis és annak szövődményei. Ez nemcsak Magyarországon, hanem Európában és a világ több táján is így van. A betegség kialakulásának okai között pedig több olyan is akad, amelyekről nem is gondoltad volna, hogy gondot okozhat. Tanácsaival Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája segít. 

Tovább olvasom »
dohányzás, infarktus, szív és érrendszer, trombózis, tüdőrák

Ez a leghatékonyabb érméreg! Te is megszívhatod…

PP-Eletforma

Régóta köztudott tény, miszerint a dohányzás számos betegség kialakulásának kockázatát megnöveli – köztük az artériás trombózisét is -, ám kutatások szint a vénás rendszerre is komoly befolyást gyakorol. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája ezért a dohányosok trombózis rizikóbecslésének és genetikai szűrésének fontosságát hangsúlyozza

Tovább olvasom »
akarat, dohányzás, elhízás, elszánrság, pszichológia, szilveszteri fogadalom

Edzésterv az akaraterőhöz

PP-Eletforma

Januártól nem gyújtok rá, kétnaponta eljárok az edzőterembe, nem nyitom ki este hat után a hűtőt, több időt töltök a családommal, többet olvasok, kevesebbet panaszkodok, és úgy általában: jobb életet élek. Ismerős? Szilveszter éjszakáján sokan teszünk újévi fogadalmakat, amelyeket sokszor már az első hetekben megszegünk. De miért van az, hogy olyan hamar leteszünk a nagy elszántsággal kitűzött céljainkról?

Tovább olvasom »
applikáció, dohányzás, egészség, Európai Bizottság, leszokás

Új év – új élet! iCoach – a személyi edző

PP-Eletforma

Az év vége mindig a visszatekintés, az év eleje pedig a fogadalmak ideje. Ilyenkor nagy tervekkel és komoly elhatározásokkal indulunk neki az új évnek; az „új év – új élet” szellemében sokan fogadják meg, hogy szakítanak káros szenvedélyükkel és egészségesebb életet fognak élni.

Tovább olvasom »
dohányzás, rákszűrés, rostok, táplálkozás

Mi véd meg a szájüregi daganattól?

PP-Eletforma

A szájüregi daganat világszerte a vezető halálokok közé tartozik világszerte, és amerikai tanulmányok szerint már évtizedek óta nem javul az ilyen típusú daganatos betegségek túlélési aránya. A fogszakorvos szerint az éves szűrések többek közt ezért is elengedhetetlenek.  

Tovább olvasom »
csontritkulás, D vitamin, dohányzás, megelőzés, menopauza, mozgás

A csontritkulás hatékony ellenszere

PP-Eletforma

A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy férfiakat is érinti ez a betegség. Ma Magyarországon kb. 600 ezer női és 300 ezer férfi beteg szenved csontritkulásban, a betegséggel összefüggésben kialakuló csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető.  Fehérvári Katalin, az Oxygen Medical gyógytornásza a megelőzés és a mozgás jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
dohányzás, gyomorégés, gyomorfekély, reflux

5 tanács a gyomorégés kezeléséhez

PP-Eletforma

Sokan szenvednek a refluxtól, melynek egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés, amit rossz szájíz, gombócérzés a torokban és kellemetlen szájszag is kísér. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat. Mit tehetünk ellene?

Tovább olvasom »
áplálkozás, dohányzás, gyomor, stressz

A gyomorrontás jellegzetes tünetei és okai

PP-Eletforma

Nyáron jellemzően megnő az esélye a gyomorrontásnak – különösen a szabadosabb táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológusa a szakorvosi segítség jelentőségére hívta fel a figyelmet.

 

Tovább olvasom »
dohányzás, kína, szabály

Nagyon rossz hír a kínai bagósoknak!

PP-Eletforma

A dohánytermékek adójának megemelésével, az Egészségügyi Világszervezetet segítségül hívva és minden korábbinál szigorúbb szabályok bevezetésével próbálják meg visszaszorítani a dohányzást Kínában, ahol a lakosság csaknem egyharmada cigarettázik

Tovább olvasom »
dohányzás, egészség, orvosi tanácsok

Holnap ne gyújtson rá!

PP-Eletforma

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Dohányzásmentes Világnap. Az évről-évre megrendezésre kerülő programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

 

Tovább olvasom »
dohányzás, érszűkület, lábfájdalom

Az érszűkület a fiatalabb korosztályt is érintheti

PP-Eletforma

Az artériás érbetegségeket – köztük az érszűkületet- sokan az idősek betegségének gondolják, pedig a probléma korai stádiumait egyre gyakrabban diagnosztizálják a fiatalabbaknál is. Ám az időben történő életmódváltással, megfelelő kezeléssel sokat lehet tenni az állapot rosszabbodásának elkerülése, illetve a javulás érdekében. 

Tovább olvasom »
dohányzás, dohányzás ártalmai, káros hatások, szívinfarktus

Sokkoló számok – valóban tudod, mit okoz a dohányzás?

PP-Eletforma

Több mint egymilliárd ember, a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada fújja nap mint nap a füstöt. E káros szenvedély jelenleg több mint 3 millió ember halálát okozza évente. Ez a szám a következő évtizedekben 10 millióra emelkedhet, ami azt jelenti, hogy a dohányzás okozta következményektől 3 másodpercenként meghalhat valaki a Földön.

Tovább olvasom »
cukor, dohányzás, egészséges táplálkozás

10 évvel idősebbnek akarsz látszani? Egyél sok cukrot!

PP-Eletforma

Néha hajtjuk előre az időt, máskor meg megállítanánk, hogy ne rohanjon annyira. Ám ha nem teszünk az egészségünkért, korunkhoz képest sokkal öregebbnek is látszhatunk. A dohányzás, a stressz, a szennyezett levegő, az egyoldalú táplálkozás és a nagy mennyiségű cukorfogyasztás mind hozzásegíthet ehhez. Előzzük meg!

 

Tovább olvasom »
dohányzás, párkapcsolat, rossz szokások

Nagyon megszívhatod már az első randin!

PP-Eletforma

Már az első randi is nagy szívás lehet a dohányosoknak, ha néhány alapvető szabályt nem tartanak be. Lehet egyáltalán egy randevún dohányozni? Ha igen, mennyit, mikor és hol gyújtsunk rá? Mi fér bele egy randevúba, és mi számít már illetlenségnek? Van néhány hasznos tanácsunk erre is!

Tovább olvasom »
COPD, dohányzás, tüdő

Dobd el, és maradj életben!

PP-Eletforma

Légzési nehézség, gyakori köhögés, reggeli köpetürítés, esetenként sípoló légzés? Ezek a tünetek mind a COPD betegségre utalnak, amelyben mintegy félmillió  ember szenved Magyarországon, és amely jellemzően dohányzás következtében alakul ki. Dobd el a cigit, és maradj életben! Ez a nap épp jó erre: a Dohányzásmentes Világnap!

Tovább olvasom »
alkohol, dohányzás, drog

Dobogós helyig isszák magukat a németek?

PP-Eletforma

Évente átlagosan több mint 130 liter szeszes italt fogyasztanak a németek egy legutóbbi felmérés szerint, s ezzel a világelsők közé itták magukat.  Németországban minden hetedik percben meghal egy ember az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás következményei miatt. Utóbbi évente százezrek halálát okozza.

Tovább olvasom »