dödölle

dödölle, hagyma, krumpli, kukorica, Románia, szaggatás, tél

Gánica, avagy a dögös dödölle

László Márta

Akár hiszitek, akár nem, a gánica egy román eredetű, kukoricakásából készült étel. Nálunk Salgótarján környékén, illetve Somogyban ismert. Az utóbbiban dödölle néven. Készülhet krumpliból, árpa- vagy kukoricalisztből, a lényeg, a hagymás szaggatás. Létezik és sós édes variáció is, én most a lehető legegyszerűbb verziót mutatom! Télvíz idején nagyon jó vacsora!

Tovább olvasom »
dödölle, gánica, krumpli, népi étel, Vas megye, zalai étel

Dödölle, a vasi csoda

Kandikó Éva

Jellegzetes zalai étel, régebben mi is sokat ettük, mert apósom nagy mestere volt, ő pedig a Balaton-felvidéken született, úgyhogy náluk a gánica mindennapos étel volt. Semmi ördöngösség nincs az elkészítésében, és bár nem egy über egészséges, trendi recept (zsír, krumpli, liszt… na… gondolhatod…), nálunk nagy kedvenc.

Tovább olvasom »
dödölle, magyar recept, pörkölt

Vörösboros pörkölt dödöllével

PP-Eletforma

Igazi magyar pörkölt igazi magyar körítéssel. Bár sem a pörkölt, sem a tájjellegű magyar fogás, a dödölle sem tartozik a könnyű ételek közé, de azért a hűvösbe forduló őszök meg télen nyugodtan az asztalra kerülhet. Igen mutatós is, így akár ünnepi specialitásként is tálalhatjuk.

Tovább olvasom »
dödölle, gasztronómia, magyar specialitás

Kanizsai dödölle

PP-Eletforma

A dödölle egyszerű, finom és laktató. Igazi magyar tájjellegű étel, ahány táj, annyi recept. Ma már nem a szegények eledele, mint régen, hanem különlegesség, amely pörköltek, vadételek mellé köretként kiváló, de önálló fogásként – akár tejföllel megöntözve – is megállja a helyét.

Tovább olvasom »