desszert

aszó, birsalmasajt, bor, desszert, takaji, ünnep, világnap

Egy klasszikus édesség a tokajihoz az Aszú Világnapján

László Márta

Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért is ne lenne az pont Takaji Aszú? Koccintsunk tehát aszúval, és örökítsük meg a #KoccinsAszuval hastage segítségével, hogy mások is ünnepi hangulatba kerüljenek ezen a remek napon! Ja, és együnk hozzá egy kis birsalmasajtot! Kandikó Éva barátnőm receptjét ajánlom figyelmetekbe! 

Tovább olvasom »
desszert, édesség, fatázia, sütemény, télapó, vidámság

Télapó kedvence, ezt tedd ki az ablakba

László Márta

Remélem, már mindenki kipucolta a cipőcskéjét, és felkészült az éjszakára! Kémeim jelentették, hogy a Télapó már elindult Lappföldről, hiszen minden JÓ gyerekhez időben szeretne eljutni. Van, ahová szánon érkezik, máshol a kandallóban landon, megint máshol az ablakon kopogtat… vagy nem. Minden esetre a kedves vendéget illik fogadni, ha már egy éven át azon dolgozott, hogy meglepjen minket! Itt egy remek ötlet!  

Tovább olvasom »
advent, áfonylekvár, Alsó-Ausztria, desszert, karácsony, mák, mogyoró

Waldvierteli máktorta karácsonyra

László Márta

Rövidesen itt az advent, már lehet gyűjteni a legújabb recepteket karácsonyra! Ebben, az Alsó-Ausztriából kapott receptben minden benne van, ami csak találkozhat az ünnepekkor egy sütiben: itt a mák, itt a mogyoró, a tojás… Szóval pazar egy recept! Szerintem már most próbáld ki, hogy az ünnepekre minden flottul menjen!   

Tovább olvasom »
csokis desszert, desszert, réteslap, szőlő, túró, vanília

Szüretre: túrós-szőlős rétes

Somogyi Zoltán Max

Nem mondanám hogy tradicionális rétesről van szó, hiszen pár éve kezdtük el sütögetni, próbálgatni. Nem járunk szüretelni sem, azért az elnevezés, mert ilyenkor találni finom, zamatos szőlőt, ami elengedhetlen a szőlős-túrós réteshez. Előre bocsátom, ennél a receptnél mindenki a saját kedvére módosítja az arányokat. Most mutatom Max eredeti verzióját.  

Tovább olvasom »
csicseriborsó, desszert, gluténmentes, keksz, vegán étrend

Mogyoróvajas csicseriborsókeksz

bulkshop.hu

Minap lecsapoltunk egy konzerv csicseriborsót, a leszűrt levét elhasználtuk. Maradt a borsó, amit a mélyhűtőben őriztünk eddig. Valahogy nekünk mindig több a borsó, mint a lé, a lé ugyanis kitűnő tojáspótló lévén, igen hamar elfogy, a borsó meg bezacskózva gyűlik a mélyhűtőben. Most két adagot is kivettünk, felolvasztottunk. Az egyik adagból készítettük ezt a kekszet. Nagyon könnyű, még csak liszt sem kell hozzá. Gyakorlatilag nem lehet elrontani, soha nem kell benne csalódni. Kihűlve strapabíró, akár a gyerekek uzsonnás dobozába is bekészíthető, mi magunk hurcolhatjuk az egész napos rohanásainkra, itt-ott bekapva belőle egy-egy falatot. A csicseriborsó fehérjedús, értékes élelmiszer – tette hozzá a bulkshop.hu.

Tovább olvasom »
desszert, kánikula, kerti parti, pulyka, sós

Forró téma: sós desszertek a meleg napokra

László Márta

Ha nyár, akkor hajnalig tartó baráti összejövetelek, vidám hétvégék a gyerekekkel, gondtalan utazás… és persze állandó fogyókúra. Ha a meleg évszakban jókedvünket és alakunkat is szeretnénk megőrizni, és a családot is jóllakatnánk, akkor válasszunk pulykahúsból készíthető fogásokat. Váltsuk le a cukros édességeket egészséges sós csemegékre! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint: ezek a receptek sem az időt, sem a kalóriát nem pazarolják.

Tovább olvasom »
desszert, krém, málnaszörp, torta

Málnaszörpkrém a nagyikámtól

László Márta

Édesapám kedvence a málna hosszú-hosszú évtizedek óta. Ilyenkor, ha megyek haza, mindig viszek egy óriási tállal. Ritkán jutok el odáig, hogy ezt a receptet el is készítsem, mert azonnal lába kél a hűtőből! Na, de most figyelni fogok, és szombaton délután biztosan ezt az illatos, gyönyörű színű finomságot tálalom majd!  

Tovább olvasom »
desszert, édesség, kukoricakeményítő, mandula, meggy, ünnepi asztalra

Nagyi meggyes mandulatortája

Somogyi Zoltán Max

Omlós tészta talpon, meggyes töltelékkel, a tetején pedig ropogós mandulás tető. Csak természetes anyagokat tartalmaz, úgy készül ahogy a Nagyim szokta készíteni. Nagyon szerettem ezt a süteményt mindig, egyszerű ám mégis nagyon finom. Jól harmonizál benne a meggy és a mandula, nem véletlen, hogy bekerült Max Nagyijának kézzel írt receptes füzetébe. Különben is, itt a meggy-szezon!

Tovább olvasom »
borjú oldalas, desszert, grill, hal, Hévíz, ínyencség, oldalas, pác, szezon, zöldség

Tuti séf ad tippeket és receptötleteket

László Márta

A jó idő beköszöntével hivatalosan kezdetét vette a grillszezon. A szabadtéri sütögetés tökéletes hétvégi program a barátok vagy a család összehozására. Sőt, még az alakunknak is jót tehetünk az ínycsiklandozó grillételekkel, ha figyelembe vesszük Barcza Zoltán, a hévizi Carbona séfjének tippjeit.

Tovább olvasom »
desszert, gyors, tojás, vanília

Madaram teje

László Márta

Japán diákok hangos nevetésére lettem figyelmes a minap egy cukrászdában. Kérdeztem a pincértől ugyan mi tetszett nekik annyira? Mint kiderült, a desszerteket nézegették, és a tolmács lefordította a madártejet. És még mi mondjuk rájuk, hogy furcsa dolgokat esznek!…

Tovább olvasom »
bárány, bor, desszert, húsvét, ínyencségek, szekszárd

Rozé és fehér küvé az idei húsvét sztárja

PP-Eletforma

Már tudjuk, milyen fogások kerülnek a húsvéti asztalra. Akár otthon töltöd az ünnepeket, akár vendégségbe mész, fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a kísérő borokra is! Egy jó étel-bor párosítás elementáris hatást válthat ki. Hogy ne okozzon nagy fejtörést a döntés, összeállítottunk egy izgalmas borsort a különböző húsvéti fogásokhoz. Kellemes ünnepeket!

Tovább olvasom »
alma, desszert, narancs, pudingpor, ünnepi finomság, vanília

Almás lepény friss narancskrémmel

Somogyi Zoltán Max

Különleges tészta, amit egy kicsit vastagabbra sütünk, mint a palacsinta. Ha friss narancsból készítjük a krémet hozzá, annak a héjából pedig készítsünk cukrozott, szárított narancshéjat. Ez is lehet egy jó kis ünnepi finomság Max konyhájából. 

Tovább olvasom »
cukrászdák, desszert, francia krémes, paszták, porok, Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz

Még várat magára a forradalom

László Márta

Rövidesen megjelenik Magyarország legnívósabb gasztronómiai kalauza, mely idei újításként nemcsak az éttermeket, de a cukrászdákat is listázza. A hazai legjobb cukrászdákat a Dining Guide tesztelői, és két külföldi szaktekintély válogatták össze. Herczeg Zoltán, gasztronómiai szakértő, a Dining Guide tesztjeinek vezetője szerint őket is meglepte a cukrászdákban tapasztalt, meglehetősen alacsony színvonal. A Volkswagen-Dining Guide Étteremkalauz 2018-as kiadványába 100 cuki meglátogatása után végül 65 hely került be.

Tovább olvasom »
cukor nélkül, desszert, édesség, karácsony, tiramisu, ünnepek

Ünnepi tiramisu – bűntudat nélkül

László Márta

Nyakunkon az ünnepek, és ilyenkor még az egészségtudatos életmódot folytatóknak is kijár egy kis finomság. Ha Te is közéjük tartozol, akkor akkor most segítek! Léteznek olyan süteményporok, amivel pillanatok alatt csodást varázsolhatsz az ünnepi asztalra még akkor is, ha egyébként számolod a kalóriákat. Az aktív és tudatos életmód híveinek kifejlesztett brownie és muffin alapanyagok nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, viszont magas fehérje- és rosttartalommal rendelkeznek. A könnyen elkészíthető, ötletes receptet Dudás Lili fitneszedző, életmód tanácsadó ajánlásával adom közre.

Tovább olvasom »
darálás, desszert, dió, krém, palacsinta

Diókrém

bulkshop.hu

Nem is gondolnád, hogy dióból pár perc munkával ennyire finom krémet lehet készíteni, igaz? Pedig nem csalás, nem ámítás, percek alatt kész az ízletes diókrém, amit péksüteményre is kenhetsz, palacsintába is tölthetsz.

Tovább olvasom »
desszert, eper, étcsoki, nyár

Csokis eper, a gyümölcsös csoda

László Márta

Igazi idénydesszert a csokis eper. Elkészítése nem igényel különleges cukrászismereteket, mégis nagyon látványos, egészséges – és nemcsak vasárnapra! Szerintem tölts hozzá egy pohár száraz pezsgőt is. Kápráztasd el barátaidat!    

Tovább olvasom »
desszert, pohárkrém, sárgabarack, tavasz, tejföl, túró

Barackos túrókrém

Kandikó Éva

A túró viszonylag olcsó alapanyag, diétákba is remekül beilleszthető, ezerféle sütemény és édesség alapja – gondoljunk csak a Túró Rudira… -, de könnyedén készíthetünk belőle minimális erőfeszítéssel elegáns desszertet is. Elő a turmixgéppel, készüljön a túrókrém!

Tovább olvasom »
desszert, húsvét, kávé, Nespresso, sajttorta, tavasz

Narancsos sajttorta és cappuccino

PP-Eletforma

A négynapos húsvéti hétvége jó alkalmat biztosít arra, hogy kicsit hátradőljünk, és egy kávé és egy könnyű desszert társaságában élvezzük a pihenést. Akár együtt vagyunk a családdal, akár szűk körben tartjuk a húsvétot, egy kis kényeztetés még kellemesebbé teszi az ünnepet. Nem is beszélve arról, hogy a locsolók is jobban örülnek egy-egy egyedi finomságnak a szokásos csokitojás helyett.

Tovább olvasom »
desszert, háztartási keksz, málna, sütés nélkül

Málnás, jaffa kekszes álom – sütés nélkül

Krajcsó Judit

Szeretjük a sütés nélküli desszerteket, főleg, ha azok nemcsak a szájnak, de szemnek is ingerei… Ez a kétféle kekszes, pudingos csoda a málna és a narancs fantasztikus találkozásából jött létre. Szülinapi meglepetésnek is nagyszerű, de a húsvéti asztalon is jól mutat. Néhány pillanatig…

Tovább olvasom »
desszert, gyümölcsrizs, rizs, tejszín

Gyümölcsrizs

Kandikó Éva

Gyümölcsrizst készíteni talán még egy nagyobbacska gyerek is tud, azonkívül, hogy folyamatosan kevergetni kell, nagy tudás nem kell hozzá. Mégis, mint az egyszerű dolgok általában, brutálisan finom tud lenni!

Tovább olvasom »
citrom, desszert, könnyű

Intelligens citromkrémes sütemény

Kandikó Éva

Ez a desszert keveréke a habkönnyű piskótának és a citromkrémnek.  Ellenállhatatlanul könnyed, citromos, langyosan a legfinomabb, és kb. 5 perc, míg összeállítod – egyszóval ideális desszert. Aranybarna a teteje, felül piskótaszerűvé válik a  kész tészta, alul pedig fantasztikusan finom citromkrém vár ránk.

Tovább olvasom »
desszert, gyümölcsös, kosárka, vanília puding

Gyümölcskosárka pudinggal

Kandikó Éva

Tulajdonképpen azt is mondhatnám, hogy retro süti, de minden alkotóeleme időtálló, sosem megy ki a kulináris divatból, és ha ügyesek vagyunk, elkészíthetjük olyan dekoratívra, hogy mindenkinek leesik az álla, aki meglátja. Igazából bármilyen gyümölcs jó hozzá, nincs idényhez kötve tehát az elkészítése.

Tovább olvasom »
burgonya, desszert, édesség

Olasz burgonyatorta

Kandikó Éva

Az olaszok mindig is tudták a tutit, főleg ha főzésről volt szó. Gondolnád, hogy főtt krumpliból pompás édességet lehet varázsolni? Én is csak meregettem a szemem, mikor találkoztam a recepttel, és muszáj volt kipróbálni. Bizony, a végeredmény igencsak jó lett!

Tovább olvasom »
desszert, egyszerű, répa, répatorta, sütemény

Répatorta

Kandikó Éva

Már mindenkinek a könyökén jön ki a nyuszis vicc a répatortáról, de lassan mindenki belenyugszik abba is, hogy igenis, répatorta márpedig van. Akkor is, ha nehezen képzeled el egy süteményben a zöldséget. 

Tovább olvasom »
desszert, édesség, felfújt, kalács

Kalácsfelfújt

Kandikó Éva

Ha van otthon maradék kalács, puffancs, ne dobjuk ki, készítsünk belőle felfújtat egyszerűen és gyorsan! Egy tartalmas leves után kiváló vacsora lesz belőle, és ne lepődjünk meg, ha hamarosan ismétlést követel a család.

Tovább olvasom »
alma, crumble, desszert, sütemény

Almás crumble

Kandikó Éva

A világ legegyszerűbb édessége. Bármikor bevethető, ha van otthon akár a mélyhűtőben valamilyen bogyós gyümölcs, de télen almával, körtével is isteni. A margarin ez esetben (is) felejtős, ehhez vaj kell és barna cukor.

Tovább olvasom »
desszert, egészséges, házi recept, nem hízlalós, túróstáska

Bűntudat nélküli túróstáska

László Márta

Ismét egyik kedvenc kolléganőm receptjét osztom meg Veletek! Ebben a túróstáskában egyetlen egy teáskanál cukor van, ezen kívül minden csak jót tesz nekünk! És még finom is! Aki ebben hibát talál, az először is ne vessen magára, és ha jobb ötlete van, ne habozzon, töltse fel hozzánk, az otthonfőzök.hu -ra, hogy sztárszakácsaink között ünnepelhessük!    

Tovább olvasom »
Cantuccini, desszert, karácsony, mandula, olasz

Cantuccini

Kandikó Éva

Olasz édesség, az olaszok jó érzékkel Vin Santoba, kávéba mártogatják, és milyen jól teszik! Végtelen számú variációban készíthető el, én most csokis-narancsosat sütöttem. Fémdobozba zárva sokáig eláll, de igazából az az egyetlen garancia erre, ha elfeledkezünk a dobozról. Más esetekben sajnos rém gyorsan szublimál…

Tovább olvasom »
desszert, madártej, mikrohullámú sütő, tojás

Madártej mikróban

László Márta

Kétféle ember van, az egyik szereti a madártejet, a másik nem. Van, aki egész egyszerűen azért nem készíti, mert folyton odaégeti… Nos, most ezt is megoldjuk, hiszen ez egy olyan recept, amihez csak a mikrohullámú sütő kell. Leégés kizárva, és még gyors is!  

Tovább olvasom »
cérnametélt, desszert, erdélyi konyha, második fogás, túró, Vargabéles

Vargabéles

Kandikó Éva

Az erdélyi konyha klasszikus szereplője a vargabéles, de nem volt túl nehéz megszeretnie a magyaroknak sem. Használjunk minőségi alapanyagokat, ha tehetjük a túrót és a cérnametéltet is inkább őstermelőtől vegyük a piacon, mint hipermarketben. A mazsola jelenléte kérdéses, sokan nem szeretik, azok hagyják ki nyugodtan, bár én magam mazsolaimádó vagyok, ebben az esetben követem a minél több, annál jobb elvet. A citromhéj is lényeges alkotóelem, bármilyen elhanyagolhatónak is tűnik.

Tovább olvasom »
csokoládé, csokoládéhab, desszert, édesség, tejszín

Csokoládéhab, amiért megőrülsz

Kandikó Éva

Van az úgy, hogy az ember azonnal édességre vágyik, és szinte mindegy, mit kap a keze közé, csak édes legyen. Na, ez a csokoládéhab nem az a kategória. Ezt lassan, élvezettel kell eszegetni, kis kanalanként a szájba téve, minél lassabban, hogy jó sokáig tartson. Ha egyszer kipróbálod – és miért is ne tennéd? -, mindig fogsz otthon tartani csokoládét és tejszínt, hogy bármikor elkészíthesd ezt a csodát.

Tovább olvasom »
cukrászda, Damniczki, desszert, édesség, minőség, Ország Torta

A jó cukrászda nagy kincs

Kandikó Éva

Manapság már alapkövetelmény, hogy egy jó cukrászda kiváló alapanyagokból dolgozzon, ne használjon ízfokozókat, mű alapanyagokat, a minőségi vaj, tejszín, tojás használata elengedhetetlen az igényes vásárlók kiszolgálásához. Ha a sütemények még szépek is, ne adj isten, fantáziadúsak, nem szokványosak, az meg különösen nagy vonzereje lehet egy cukrászdának. Damniczki Balázs Székesfehérvár után Budapestet is meghódította.

Tovább olvasom »
babapiskóta, desszert, édesség, olasz, rum, tiramisu

Mindenki kedvence: a tiramisu

Kandikó Éva

Szerintem ha világszintű felmérést készítenének a desszertek népszerűségéről, a tiramisu az első tízben végezne. Nálam mindig van otthon babapiskóta és egy doboz mascarpone vészhelyzet esetére – és ezek a vészhelyzetek elég sokszínűek tudnak ám lenni! -, a tojás úgyse fogy ki sose a hűtőből, úgyhogy nincs akadálya egy jó tiramisunak, a nap bármely szakában legyünk is.

Tovább olvasom »
áfonya, desszert, egyszerű, gyorsan, muffin

Áfonyás muffin

Kandikó Éva

A muffin minimál édesség, nálam mindig akkor kerül műsorra, ha nincs túl sok időm a konyhában balettozni, de szeretném a családot valamivel kényeztetni. Vagy amikor átgondolatlanul áfonyát vásárolok a piacon, és nem akarom, hogy tönkremenjen, mert az áfonya sosem olcsó… No, akkor jön egy jó muffin, amit a háziasszonyok nagy része csukott szemmel, fél kezét zsebre dugva is bármikor összeüt. Egy jó recepttel fantasztikus távlatok nyílnak meg előttünk, mert ha az alap arányokat megtartjuk, végtelen számú variációt hozhatunk létre.

Tovább olvasom »
desszert, divat, főzés, hétvége, HighLife, magazin, tévéműsor

Desszert, siker, divat – hétvégére

László Márta
Elő a fakanállal, a ruhásszekrénnyel és irány a csodavilág! Az RTL Klub hétvégén sem hagyja magára a nézőket. Ősszel is mindenki megtalálhatja majd az érdeklődési körének megfelelő magazinműsort. Ezeket mindenképp megnézi, aki trendi akar lenni!
Tovább olvasom »
desszert, fehércsoki, málna, mousse, nyár édesség

Fehércsoki-mousse málnakrémmel

László Márta

A gyakorlottabbak tudják, hogy a legnagyobb hőségben talán csak éjjel vagy a hajnali órákban lehet megmaradni a tűzhely vagy a sütő mellett, szerencsére azonban számos sütés nélkül elkészíthető desszert van, amelyek ilyenkor is bevethetők. Ezúttal a MOM Park éttermei osztották meg bombabiztos receptjeiket, hogy a forró nyári napokon se maradjunk édes élvezetek nélkül. Egy mousse mindig tökéletes választás, ha el akarjuk bűvölni vendégeinket, vagy csak valami különlegességet varázsolnánk a családi asztalra. A TG Piccolino mestere ezúttal málnával bolondította meg a csemege nyári ízvilágát.

Tovább olvasom »
desszert, felmérés, gasztronómia, kelt tészta, magyar ízlés, oreós torta

Mit kíván a magyar nemzet, ha éhes?

László Márta

Desszertek és kelt tésztás ételek találhatók a magyarok toplistáján. A receptek közül torony magasan vezet az oreós torta. Az egyik online ételrendelési portál vizsgálta meg, milyen ételekre és receptekre kerestek rá idén leginkább a magyarok.

Tovább olvasom »
desszert, diéta, gyümölcs, kókusz, turmix

Gyümölcsös zabkása – egy fitt reggeli

PP-Eletforma

Az ázsiai ízek szerelmeseinek nem újdonság, hogy a kókusztejjel, illetve kókusztejporral készült ételek különlegesen finomak. Levesekhez, desszertekhez, mártásokhoz kiváló, de a turmixok, gabonakásák, reggeli italok is ellenállhatatlanul finommá válnak tőle.

Tovább olvasom »