depresszió

depresszió, lélek, megbocsátás, nő-férfi kapcsolat, önértékelés, önsajnálat, sérülés

Hányszor kell megbocsátanom az ellenem vétkezőknek?

PP-Eletforma

A megbocsátás az egyetlen lehetőség, amely segíthet a lelki sebek gyógyulásában. Nem teszi semmisé a történteket, mint, ahogy a begyógyult seb helyén is sokszor ottmarad a heg. A másiktól elszenvedett bántás, erőszak, támadás maradandó nyomot hagy a lelkünkben, személyiségünkben. Hányszor kell hát megbocsátanunk?

Tovább olvasom »
depresszió, étrend, kardiológia, mozgás, stroke, szívinfarktus utáni rehabilitáció

Végzetes lehet az infarktus utáni depresszió

PP-Eletforma

Az infarktus és a depresszió kölcsönhatásai eddig is ismertek voltak. Mostanra azonban az is bebizonyosodott, hogy a szívbetegség utáni depresszió jelentősen növeli a halálozási kockázatot. Dr. Matusovits Andrea, a Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta éppen ezért az infarktus utáni rehabilitációs program jelentőségét hangsúlyozta. 

Tovább olvasom »
depresszió, érzelmek, függőség, hormonok, magány, párkapcsolat, szerelem

Szerelemfüggők vagyunk?

PP-Eletforma

Szerelmünk jelenléte, érintése egészen elemi, fizikai örömöt vált ki, ő válik a pozitív érzések legfőbb forrásává. Viszont ha külön vagyunk, nincs megerősítés, indul  a testi és lelki szenvedés, amely függőséget is jelezhet.

Tovább olvasom »
alvászavarok, depresszió, énkép, fáradtság, fejfájás, pszichoszomatika, tavasz

A depresszió 10 legjellemzőbb tünete

Krajcsó Judit

Itt a tavasz, süt a nap, csicseregnek a madarak, mégsem tudsz örülni a körülötted lévő világnak? Vajon ez átmeneti hangulatromlás vagy korunk egyik legsúlyosabb és legtöbb áldozatot követelő hangulatzavara, a depresszió? Íme 10 tünet, amelyből biztosan megállapítható, hogy komoly betegségről van szó!

Tovább olvasom »
depresszió, energia, hormonok, megtisztulás, párkapcsolat, takarítás, tavasz

Tavaszi láz ellen nincs orvosság?!

Krajcsó Judit

Tavasz a lelki újjászületés, megújulás, felfrissülés időszaka. A természettel párhuzamosan újjáélednek az érzelmek és az élet megannyi formája. Ezzel együtt az érzelmi diszkomfort érzése és néha a reményvesztettség érzése is növekedhet, az öngyilkossági hullám áprilisban-és májusban éri el a tetőzést.

Tovább olvasom »
C vitamin, D vitamin, depresszió, napsütés, túlsúly

Hat eset, egy D-vitamin

László Márta

Egyre inkább előtérbe kerül a megfelelő D-vitamin szint fontossága a tél beköszöntével. Csökkent mennyisége következtében nem csupán a szervezetünk védekező képessége romlik, de gyermekeknél csontfejlődési rendellenesség alakulhat ki, ráadásul – a kutatások szerint – a D-vitamin hiánya megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát is. Hogy pontosan milyen esetekben érdemes ellenőriztetni a vitamin szintjét, arról dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
depresszió, karácsony, lélek, magány, stressz, ünnep

Gyűlölöm a karácsonyt!

Krajcsó Judit

Advent idejében járunk, már karácsonyi fényben csillognak az üzletek, a bevásárlóközpontok. Amerre csak nézünk, karácsonyfát látunk, az utcán fahéj és szegfűszeg illat, mennyből az angyal és kiskarácsony, nagykarácsony szól mindenhonnan. Ám a karácsony nem mindenkinek a felhőtlen örömet és ünneplést jelenti…

Tovább olvasom »
anorexia, cyberbulling, depresszió, gyerek, internet, lélek, online, rémálom, zaklatás

Behálózott gyerekeink

Krajcsó Judit

Az online zaklatás sokkal veszélyesebb a gyerekek számára, mint ahogy azt a szülők gondolják. A fenyegetésnek, online bántalmazásnak komoly egészségügyi következményei is lehetnek. Vannak rémálmai a gyerekednek? Esetleg étvágytalan, depressziós? Aggódhatsz…!

Tovább olvasom »
depresszió, idegesség, nőgyógyász, PMS, premenstruációs szindróma, stresszoldás

5 bevált tipp PMS ellen

PP-Eletforma

A premenstruációs szindróma nem női hiszti, hanem valóban kellemetlen, fájdalmas állapot. A PMS tünetei kezelhetők, az okokról és a megoldás lehetőségeiről beszélt dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza.

Tovább olvasom »
depresszió, kezelés, népbetegség, öngyilkosság, örömérzés, tabu téma

Minden hatodik ember volt már depressziós

László Márta

A depresszió ma az egyik legelterjedtebb népbetegség szerte a világon így Magyarországon is. Nem lehet eleget beszélni erről a tabu témáról, hiszen még mindig sokan titkolják, nem kezelik betegségüket, és megalapozatlan magyarázatokkal nyugtatják magukat. Sokak szerint aki felvállalja a betegségét, azt megbélyegzik. Minden hatodik ember – a nők 24, a férfiak 10 százaléka – élete során legalább egyszer megtapasztalja a depresszió kínjait, amelyek súlyos esetben leírhatatlan szenvedést okoznak, végkifejletként pedig akár öngyilkosságig is vezethet!

Tovább olvasom »
depresszió, lélek, nőiesség, szexualitás, változókor

Depressziót okozhat a változókor

PP-Eletforma

Hangulati ingadozás, szorongás, lehangoltság – az 50 éves kor körül jelentkező menopauza a testi panaszokon kívül pszichés tüneteket is produkál. A gyermekvállalási képesség megszűnése magával hozza az önbizalom csökkenését és a nőiesség érzésének elhalványulását. Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint a boldog és kiegyensúlyozott szexuális élet későbbi menopauzához vezethet, a partnerrel való beszélgetésnek köszönhetően pedig könnyebben kezelhetővé válhatnak a változással járó kellemetlenségek.

Tovább olvasom »
anyagcsere, depresszió, hormonális, libidó, pajzsmirigy, stressz

Már a pajzsmirigy is beleszól a szexuális életünkbe?

PP-Eletforma

Sokan nem tudják, de a pajzsmirigyzavar a libidót is negatívan befolyásolja. Alulműködése esetén ugyanis lelassul az anyagcsere, melynek következtében különböző szexuális diszfunkciók jöhetnek létre.Mint például a szexuális vágy csökkenése, az orgazmusra való képtelenség, a hüvelyszárazság és a fájdalmas együttlét. 

Tovább olvasom »
depresszió, pajzsmirigy, stressz

Ideges vagy? Köszönd a pajzsmirigyednek!

PP-Eletforma

A stressz mindennapjaink szerves része, így sokaknak már szinte állandó állapot az idegesség és a rossz közérzet. Természetesen a nehéz helyzetek kikerülhetetlenek az életben, ám ha minden nap feszültségben telik, azt nem feltétlenül mentális betegség okozza. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája egy vérvételt javasol ilyen esetekben.

Tovább olvasom »
depresszió, elhízás, fásultság, hajhullás, meddőség, menstruációs zavar, PCOS

A női depresszió titka

PP-Eletforma

Gyakran diagnosztizálnak főként a fogamzóképes nőknél PCOS-t. Az úgynevezett policisztás ovárium szindróma egyik tünete a depresszió – fedezték fel a Columbia Egyetem tudósai.

Tovább olvasom »
depresszió, halál, szorongás

Szorongat a halálfélelem, de van bátorságom

PP-Eletforma

A maga módján mindenki fél a haláltól. Egyeseknél ez a félelem kézzel fogható, míg másoknál más tünetek alá rejtett. Sokszor a súlyos betegségek, közeli hozzátartozó halála vagy pedig fizikai fenyegetettség megélése  hozza előtérbe a haláltól való szorongást.

Tovább olvasom »
depresszió, otthoni kezelés, új amerikai gyógyszer, új gyógyszer

Otthon kezelhető depresszió –a gyógyulás új módszere!

PP-Eletforma

Habár a depresszió és a szorongás szinte népbetegségnek számít Magyarországon, sokan még sincsenek tisztában a tüneteivel. Ha valaki mégis orvosi segítség igénybevétele mellett döntött, általában mellékhatásokkal járó gyógyszeres kezelésben részesült. A legtöbbet kutatott amerikai műszer azonban most már hazánkban is alternatívát nyújthat a gyógyulni vágyóknak.

Tovább olvasom »
betegségek, depresszió, hangulat

Ez most depresszió, vagy valami más?

PP-Eletforma

Állandóan búskomor és levert vagy? Álmatlanság gyötör, és még a tavaszi napsugarak sem hozták vissza az életkedvedet? Valószínű, hogy ugyanabban a betegségben szenvedsz, mint  Churchil és Lincoln. Depressziós vagy. Persze a tünetek más betegségre is utalhatnak…

Tovább olvasom »
depresszió, életmód, november

Inkább a november legyen borús, mintsem a hangulatunk…

PP-Eletforma

November… Utálatos hónap, amikor hosszú idő után először szembesülünk ismét a hajnali dérrel, esővel, gomolygó köddel, széllel vagy rosszabb esetben akár a hóval. A kifakult természet és borús időjárás akaratlanul befolyásolja hangulatunkat is. És ha mindez nem lenne elég, nemrég véget ért a nyári időszámítás.

Tovább olvasom »
depresszió, elhízás, kövér

Nem igaz, hogy a kövér emberek vidámabbak!

PP-Eletforma

Bizonyos vizsgálatok szerint nem igaz, hogy a kövér emberek vidámabbak lennének. Éppen ellenkezőleg: a kutatók úgy vélik, olyan komoly kapcsolat van az elhízás és a depresszió közt, hogy nem is lenne szabad két különálló problémaként kezelni őket. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa az összefüggésekre és a megoldásokra világít rá.

Tovább olvasom »
depresszió, postpartum, szülés után

A magzatot és a gyermeket is érinti az anyai depresszió

PP-Eletforma

A JAMA Psychiatry című szaklapban publikált cikk szerint közvetlenül a szülés után hétből egy anyuka szenved az ún. postpartum (szülés utáni) depressziótól, 22 százalékuk pedig a következő egy év során tapasztalja meg azt. Épp ezért a kutatók szerint a fiatal anyákat kiemelten érdemes ebből a szempontból is ellenőrizni, felfigyelni a jelekre.

Tovább olvasom »
depresszió, munkahelyi stressz, munkaképtelenség, stressz, szűrés

A depresszió lesz a munkaképtelenség legfőbb oka

PP-Eletforma

A munkahelyi egészségfejlesztés célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen. A megfelelő fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, nő a dolgozók lojalitása, és munkájuk hatékonysága- ismertette dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.  

Tovább olvasom »
cukor, depresszió, diabetesz, függőség, kábítószer

Mindennapi édes mérgünk és kábítószerünk

PP-Eletforma

Az egy főre jutó cukorfogyasztás világszerte az ötven évvel ezelőtti mennyiség háromszorosára nőtt. „Evolúciós értelemben új jelenség, hogy a nap huszonnégy órájában hozzájuthatunk a cukorhoz. Szervezetünk nincs erre berendezkedve” – mondta egy élelmezési szakértő a Food Inc. című Oscar-jelölt dokumentumfilmben.

Tovább olvasom »
depresszió, játék az élettel, szenvedélybetegség, szerencsejáték

Játék az élettel

PP-Eletforma

A nagyapámat annyira hatalmába kerítette a játékszenvedély, hogy pókeren eljátszotta a család megélhetését biztosító drogériát. Szerencsére nagyanyámnak egy jóindulatú barát megüzente a hírt, így az éjszaka kellős közepén az ügyvédet felverve, gyorsan átíratta az üzletet a saját nevére. Akkor volt nagyapám kezében utoljára kártya.

Tovább olvasom »
betegség, depresszió, fájdalom, szorongás

A depresszió fáj?

PP-Eletforma

A hőmérséklet és a napos órák számának csökkenésével egyenes arányban nő a depresszió előfordulása. Napjainkban egyre többet tudunk a depresszióról, mégis akad e betegségnek olyan vonatkozása, amelyről kevés szó esik.

Tovább olvasom »
depresszió, halál, kapcsolat, rosszkedv, tünet

A depresszió tünetei!

PP-Eletforma

Világszerte a nők 20, a férfiak 10 százaléka depressziós. Persze így télen és a tavaszi fáradtság idején mi is érezzük néha úgy – sőt rá is mondjuk – , hogy depressziósak vagyunk. Ideje tisztázni a dolgot! Valójában mik a depresszió tünetei?

Tovább olvasom »
boldogtalan, depresszió, karácsony, öngyilkosság

Nem jó idő ez a halálra

PP-Eletforma

Valójában nem! Sokan gondoljuk úgy, hogy a menthetetlenül boldogtalan emberek a karácsonyt tartják ideális időpontnak arra, hogy megszabaduljanak az árnyékvilág csapásaitól, de ez tévedés.

Tovább olvasom »
álom, depresszió, nyugtalanság, rémálom, üzenet

A rémálmok jelezhetnek, üzenhetnek!

PP-Eletforma

A rémálmok nem csak az éjszakai pihenést teszik tönkre. A negatív élményekkel teli, zavart alvás következményeként jelentkezhet nappali nyugtalanság, depresszió is. Mindez azonban elkerülhető, rémálmok ellen is létezik gyógymód. 

Tovább olvasom »
depresszió, fájdalom, kapcsolat, sírás, válás

Elhagytak?

PP-Eletforma

Nem kell a látszatnak élni. Az nem egészséges, ha kívülről azt mutatja az ember, hogy egyáltalán nem rendíti meg a válás! Az indulatokat le kell vezetni! Mit érdemes átgondolni és megfogadni válás után?

Tovább olvasom »
depresszió, fájdalom, hát, mozgás

Fáj a háta? Ördögi kör…

PP-Eletforma

A fájdalom rontja a közérzetet, az erőnlétet, gátolja az alvást, kedvetlenné tesz, beszűkíti a figyelmet, és elszigeteli a szenvedő embert. Ezek a tünetek szinte természetesen elvezetnek a mozgásszegény életmódhoz, ami azonban tovább fokozza a fájdalmat. Az ördögi kör megtörésének lehetőségeiről beszélt dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa.  

Tovább olvasom »
depresszió, napfény, oxigén, séta

Áldott napfény

Timar Gigi

A napfény tompítja a téli depresszió utóhatásait, élénkít és jókedvre derít, emellett pótolja a D-vitamint, és ellensúlyozza a fáradtságot okozó melatonin hormon hatását. 

Tovább olvasom »