demencia

Alzheimer-kór, demencia, depresszió, emlékképek, szorongás, zene

Dallamokkal az Alzheimer ellen

PP-Eletforma

Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében. A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat. Hosszú távon a terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

Tovább olvasom »
Alzheimer-kór, demencia, felejtek.hu, megelőzés, tudományos írás

5 tipp, hogyan éljünk demenciával télen

PP-Eletforma

A demenciáról és az Alzheimer-kórról közöl tudományos igényességű, de közérthető írásokat a felejtek.hu. A weboldal mind a hozzátartozóknak, mind az enyhén demens betegeknek szolgál fontos információkkal, de a megelőzéshez is hasznos ismereteket nyújthat. Ezúttal a skót Alzheimer Társaság öt olyan tippjét tette közzé, melyekkel a sötét és barátságtalan télben is jól érezzük magunkat a bőrünkben.

 

Tovább olvasom »
Alheimer-kór, demencia, felmérés, nyelvtanulás, Skype-nagyi

Később öregszenek a Skype-nagyik

László Márta

A 65 év feletti magyarok 37 százaléka beszél valamilyen idegen nyelvet, elsősorban németül, angolul vagy oroszul – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő megbízásából készített felmérésből. Az 50 felettiek körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint az egy generációval fiatalabbak körében már alacsonyabb ez az arány, az 50-64 évesek csupán 32 százaléka kommunikál az anyanyelvétől eltérő nyelven. Az időskori nyelvtanulás a családtagok kivándorlása miatt is egyre népszerűbb Magyarországon, az ötven felettiek harmada szívesen tanulna valamilyen idegen nyelvet, bár a legtöbben nem fizetnének érte. Nemcsak a Skype-nagyik lelkesek, hanem azok is, akik karban szeretnék tartani az agyukat, a kutatások szerint ugyanis a több nyelv ismerete évekkel kitolhatja a demencia jelentkezését és ellenállóbbá tesz az Alzheimer-kór ellen is.

Tovább olvasom »
agyműködés, demencia, életmód, emlékezés, időskor, memória

Hogyan maradhatunk szellemileg frissek?

PP-Eletforma

Hogyan képesek az előadóművészek és a nagy lexikális tudást igénylő tudósok észben tartani a sok szöveget, neveket, információt? Mi befolyásolja  az idősek agyműködését? Mennyit mozogjunk, tanuljunk és mit fogyasszunk, hogy szellemileg frissek maradjunk?       Szakembertől kaptunk választ a kérdésekre.

Tovább olvasom »
demencia, idős kor, kezdeményezés, kutya, pozitív energia, terápia

Kutyás terápia tett csodát a nagyival

Krajcsó Judit

Köztudott, hogy a kutyás terápia pozitív hatással bír az idős, akár demenciával élő emberekre. Sok idős embernek a fizikai aktivitása és az életkedve is visszatér ennek segítségével.  Az Olajág Otthonokban immár évek óta tart kutyaterápiás foglalkozásokat a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület.

Tovább olvasom »
Alzheimer-kór, demencia, genetikai kockázat

Ezért butulunk el időskorunkban

PP-Eletforma

Egy aminosav, az arginin hiánya játszhat közre az Alzheimer-kór kialakulásában – erre a következtetésre jutottak egérkísérletek alapján amerikai neurobiológusok, akiknek eredményei távlatilag új terápiás eljárások kidolgozását tehetik lehetővé.

Tovább olvasom »
demencia, fog, rágás

A rágás képessége csökkenti az elbutulást

PP-Eletforma

A legújabb kutatások szerint elmondható, hogy minél kevésbé vagyunk képesek rágni, annál inkább veszélyeztet bennünket a demencia. A Journal of the American Geriatrics Society című lapban megjelent tanulmány szerint, ha összehasonlítjuk azokat, akik idős korukban is képesek a rágásra azokkal, akik erre nem vagy csak részben képesek, azt az eredményt kapjuk, hogy a rágásban aktív csoportnak jelentősen jobbak a kognitív funkciói. E funkciók alatt leginkább a memóriát, a problémamegoldó és a döntéshozó képességet értjük.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, demencia, fog, fogágy és a fog körüli betegségek, fogkő, szív-és érrendszeri betegség

Demencia, szív- és cukorbetegség a fogkőtől?

PP-Eletforma

A tudomány már régóta ismeri a rossz szájhigiénia és a különböző egészségi problémák közti összefüggéseket. Fogaink és ínyünk egészségének, épségének egyik alapköve a fogkövek szakszerű eltávolítása, amelyről dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt. 

Tovább olvasom »
ágy, alzheimer, betegség, demencia, öregség

Mi az Alzheimer-betegség?

PP-Eletforma

Nevét arról az orvosról kapta, aki 1907-ben először írta le a jellegzetes tüneteket. Az egyik leggyakoribb demencia típus. Folyamatos romlást mutató (progresszív jellegű) agyi megbetegedés, mely a mindennapi életvitelt, önellátó képességet nagyban befolyásolja.

Tovább olvasom »