Dél-Balaton

brut, Budafok, Bujdosó Pincészet, Dél-Balaton, királyleányka, pezsgő

Pezseg az élet Bujdosóéknál

PP-Eletforma

Betartotta ígéretét a Bujdosó Pincészet, és megalkotta első pezsgőjét – ezt maga, Bujdosó Feri jelentette be. Az elsők között kezdtek gyöngyözőbort készíteni itthon, de mindig is tervezték, hogy előbb-utóbb tradicionális eljárással készült pezsgő is kerül a kínálatukba. A nyáron már meg is kóstolhatjuk!

Tovább olvasom »
aszú, Dél-Balaton, február, furmint, kóstoló, Mád, pezsgő, Somló

Ha február, akkor furmint!

László Márta

Ismét egy egész hónapot szentelnek a borkedvelők az egyik legkiemelkedőbb Kárpát-medencei szőlőfajtának tartott furmintnak. Februárban azonban nemcsak a különféle eseményeken, hanem egyre több étterem borlapján is találkozhatnak a fajtával az érdeklődők, mindenkinek érdemes megkóstolnia!

Tovább olvasom »
borok, Bujdosó Pincészet, Dél-Balaton, kirándulás, Lelle, programok

Szelíd lankák, kiváló borok – ahol Téged kényeztetnek…

PP-Eletforma

Ahogy véget ért a szüret, mindenkinek felszabadult egy kis ideje a borvidéken, és végre Lellén is elkezdődött a közös gondolkodás az őszi, téli és tavaszi programokról. Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Pincészet ismert vezetője részt vett a Turizmus Summit konferenciáján, ami több szempontból volt inspiráló számára. Sok jó gondolatot hallott, és azzal teljesen egyet értett, hogy ha valaki jó vendéglátó akar lenni, szeretnie kell a környezetét. Ezzel nálunk nincs gond, az egész család szerelmese a Balatonnak és a Somogyi-dombságnak, a legtöbb hétvégéjüket a környéken töltik.

Tovább olvasom »
2017-es évjárat, borászat, Dél-Balaton, kóstoló, márton nap, pincészetek, újbor

Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon – itt a nagy BUMM!

László Márta

Valamivel kevesebb a termés, a tavalyinál, de a minősége CSÚCS – egybehangzóan ezt állították 2017-ről a dél-balatoni borászok, akik épp Márton-nap előtt tartottak kóstolót Budapesten. A szakmai közönség elismerően szólt a tartályokból és hordókból frissen kikerült újborokról. Már most markánsan érezhető, hogy ezt az évjáratot még sokig emlegetjük! 

Tovább olvasom »
Bujdosó Pincészet, Dél-Balaton, Irsai Olivér, ősz, programajánló, szüret

Elindult a szüret Bujdosóéknál is

László Márta

Elérkezett, amit egész évben vártak a szakemberek: a múlt héten az Irsaival megkezdték az idei szüretet. A nyár a balatoni borászoknak elég sűrű, hiszen ilyenkor rengeteg a vendég, és nagy feladat helytállni a fesztiválokon is. Ilyenkor gyakran jönnek a borászkollégák más borvidékekről is, hogy szívesen megnéznék a Bujdosó Pincészet borait, az elmúlt hetekben több villányi termelőt is vendégül láttak. Ha ez nem lenne elég, a korai érésű fajták, mint például az Irsai Olivér, végleg minden pihenést kizárnak – ha bekerült a szőlő a pincébe, onnantól már komolyan kell figyelni rá!

Tovább olvasom »
borkostoló, bormozi, Dél-Balaton, Kristinus Birtok, szálloda, Vinocino

Magyar Európa első bormozija!

László Márta

A dél-balatoni Kristinus Birtokon válthatunk jegyet Magyarország, sőt, Európa első bormozijába – adta hírül a turizmus.com! Kéthelyen, a Vinocinoban nemcsak díjnyertes borok és remek filmek várják az érdeklődőket.      

Tovább olvasom »
bor, Bujdosó Pincészet, Dél-Balaton, fortély, főzés, gasztronómia, sonka

Tradicionális sonkafőzés Bujdosó-módra

László Márta

A húsvét az egyik legfontosabb keresztény ünnepünk, amelyhez számos sokszínű hagyomány kapcsolódik, így például a húsvéti sonka elkészítése. A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet követi a hagyományokat, így nem telhet el a húsvét e tradicionális sonka elkészítése nélkül.

Tovább olvasom »
bor, Budavári Borfesztivál, családi vállalkozás, Dél-Balaton, szüret

Olivér már rendben, de a Királyleányka még kéreti magát

PP-Eletforma

Szüretel a Bujdosó család is az ősz beköszöntével. A pincészet filozófiája, hogy kiváló szőlőt termeljen, minimális beavatkozással jó ivású borokat készítsen. A termést illetően a tavalyi év nem volt könnyű számukra sem, az esős és változékony időjárás nem kedvezett a szőlőnek. Idén viszont semmi okuk aggodalomra, egészséges a szőlő, átvészelték az olykor viszontagságos időjárási körülményeket, és a szőlőbetegségek sem támadták meg a szemeket. 

Tovább olvasom »