debrecen

budapest, debrecen, koncert, ortodox karácsony, Pál István Szalonna, programajánló, Szent Efrém Férfikar

Ortodox Karácsony a Belvárosban is

László Márta

A Szent Efrém Férfikar január 12-én, szombaton 19.30-kor Pest legősibb templomában, a Belvárosi Főplébániatemplomban, január 18-án 19:00-kor pedig a Debreceni Nagytemplomban tartja az immár nyolcadik Orientale lumen sorozat ortodox karácsonyi nyitókoncertjét, ahol Pál István Szalonnát és Bandáját látja vendégül.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, Jeles András, Júlia kisasszony, próba, Strindberg, szerelmi háromszög

Betiltott darab Jeles András kezében

László Márta

Megkezdődtek a Júlia kisasszony próbái a Csokonai Színházban. Strindberg egyfelvonásosát Jeles András Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező állítja színpadra. Júlia kisasszony, Jan, az inas és Kristin, a szakácsnő szerelmi háromszögének történetét olyan szenvedéllyel és bátorsággal fogalmazta meg a 19. századi svéd drámaíró, hogy a maga korában először betiltották, és csak évekkel később hódította meg a világ színpadait.

Tovább olvasom »
debrecen, DESZKA, Kárpát-medence, kortárs dráma, programajánló, színház

Újra bedeszkáznak Debrecenben

PP-Eletforma

Huszonöt előadást láthat a XII. DESZKA Fesztivál, a kortárs magyar drámák seregszemléjének közönsége április 6. és 14. között Debrecenben. Csaknem mindegyik előadás ősbemutató. Évről évre százhúsz-száznegyven produkció szerepel a válogatók ­­─ a színház művészeti műhelye ­─ listáján, és harminc és negyven közé tehető azon előadások száma, amelyek eredetiségük, problémafelvetésük és művészi színvonaluk okán joggal szerepelhetnének a DESZKÁ-n.

Tovább olvasom »
anekdota, Csokonai Színház, debrecen, Játék a kastélyban, Molnár Ferenc

Molnár-klasszikus Debrecenben – avagy anekdota három felvonásban

László Márta

Elsősorban egy szerelmi történet a Játék a kastélyban, melynek gyújtópontjában a látszat és a valóság, az igazi és a hamis felismerése, a kettő közti dilemma áll, és mindez viharos erővel csap össze Molnár Ferenc vígjátékában. De a néző nem csak egy szórakoztató sikerdarabot kap, hanem bepillantást is nyer a művet létrehozó drámaíró alkotási folyamatába: fricskák, fordulatok, félreértések, szerepjátékok közepette azt is látni engedik, miként csapja be közönségét egy sikerdarabíró.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, Kubik Anna Ráczkevei Anna, Macskajáték, Örkény István, premier

Debrecenben játszanak a macskák

László Márta

Gyakran hivatkoznak az irodalmi recenzióik a Macskajáték többértelműségére, hogy a szerelmen keresztül az öregségről, magányról, a halállal való szembenézésről is beszél Örkény. Arra a kérdésre, hogy miről szól számára a Macskajáték, Kubik Anna így válaszolt: a játszmáink között a szeretet hiányzik mindenkinek, és ez nem pótolható semmivel. Látogassunk el Debrecenbe, a Csokonai Színházba!

Tovább olvasom »
debrecen, Kubik Anna, Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztivál, siker, színház

Óriási magyar színházi siker

laszlomarta

Kubik Anna nyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a brassói XXVIII. Nemzetközi Kortárs Dramaturgiai Fesztiválon. A seregszemlére, amely az eredeti, újszerű dramaturgiájú előadások bemutatására törekszik, a Csokonai Színház Az ajtó című előadása kapott meghívást, melyben a Kubik Anna a különös házvezetőnő, Emerenc alakját kelti életre.

Tovább olvasom »
áremelkedés, debrecen, ingatlanpiac, lakás, lakásépítés

Debreceni egyetemre megy a gyerek? Már most nézz körül!

László Márta

Gyorsan fejlődik Debrecen és agglomerációjának ingatlanpiaca a gazdasági fellendülés miatt. A megyeszékhely lakáspiaca is igyekszik lépést tartani ezzel az irammal. Az ingatlanokért munkások, egyetemisták és külföldi befektetők is versenyben vannak. A környező településeken még olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni, de a be- és kiköltözőkkel együtt az ingatlanárak is folyamatos mozgásban vannak. A dübörgő piaci mozgások miatt a beruházók szintén fantáziát látnak a városban.

Tovább olvasom »
debrecen, jazz, kosztüm, nyílt próba, színházak éjszakája, tánc

Óriási színházi buli vár Debrecenre

László Márta

Izgalmas programokkal várja nézőit idén is a Csokonai Színház  a Színházak Éjszakáján. Szeptember 16-án 18 óra 30 perctől Kiss Gergely Máté és csapata gólyalábas vásári komédiájával indul az este a színház épülete mögött. A homlokzati erkélyen először a színház énekkari tagjaiból alakult jazzformáció lép fel, majd az évad egyik fontos zenés produkciója, A Lutherek néhány dala hangzik el a főszereplők, Nagy Kíra és Biri Gergely tolmácsolásában.

Tovább olvasom »
A varázsfuvola, bemutató, Csokonai Színház, debrecen, Mozart, Rusznyák Gábor

Ahová mindannyian vágyunk…

László Márta

Rusznyák Gábor viszi színre Mozart: A varászfuvoláját a debreceni Csokonai Színházban. Ez a sokrétegű, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató mű minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A produkció főbb szerepeiben – egyebek közt – Kovács István, Kolonits Klára/Varga Viktória, Donkó Imre és Zábrádi Annamária látható.

 

Tovább olvasom »
Arany János-emlékév, debrecen, kezdeményezés, Költészet napja, vers

Kérek egy kávét, verssel ízesítve!

Krajcsó Judit

Sajátos módon népszerűsítik a költészetet a szervezők és a helyi kávézók, cukrászdák április 10. és 12. között a 15. Debreceni Költészeti Fesztivál idején. A vendégek kis papírtekercseken Arany-idézeteket is kapnak, verssel “ízesítve” így a kávét vagy süteményt. A költészet napja alkalmából országszerte több hasonló rendezvény is lesz.

Tovább olvasom »
debrecen, DESZKA Fesztivál, író, kortárs dráma, kultúra, művész, rendező, színház

DESZKA a kortárs magyar drámáért

László Márta

A Színházi Világnapon, március 27-én induló XI. DESZKA Fesztiválon megvalósul a kortárs magyar drámáért dolgozók régi álma: a klasszikus színházi alkotófolyamat kiindulópontja és végeredménye ugyanott és ugyanakkor szemlélhető, tanulmányozható. Egyfelől a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum harmadik fordulója, amely az épp most születő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy közben megismertet az alkotókkal is, másfelől pedig az érdeklődők a színpadi előadások formájában ténylegesen megvalósult kortárs magyar drámai szövegek szokásosan magas színvonalú seregszemléjének résztvevői lehetnek.

Tovább olvasom »
bemutató, David Pownall, debrecen, Mesterkurzus, muzsika, színház

Négykezes a zongorán és az életben

László Márta

Sztálin, a nagy Szovjetunió teljhatalmú ura Zsdánov kultúrkomisszárral berendelteti a Kremlbe az idős Prokofjevet és az ifjú Sosztakovicsot. A Nyugatot járt világhírű komponistával és az ambiciózus ifjú zsenivel Minden Dolgozók Barátjának és Tanító Mesterének ördögi tervei vannak: megteremteni a nem létező szocialista realista muzsikát. A megalázó műhelymunkát Sztálin dirigálja. A két zeneszerző zongorán, és az életével játszik. Ez a rövid története David Pownall: Mesterkurzus című darabjának, amit február 17-én mutatnak be a debrececeni Csokonaiban.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, Orlando, színház, Vidéki Színházak Fesztiválja

Orlando a Tháliában

László Márta

A Csokonai Színház Orlando című előadása meghívást kapott a Vidéki Színházak Fesztiváljára. Az Anca Bradu rendezte produkciót két alkalommal, szeptember 10-én 16 óra 30 perctől és 21 órától láthatja a budapesti közönség a Thália Színházban. Virginia Woolf, a huszadik századi modern irodalom egyik mestereként számon tartott írónő műve érzékenyen, költői szépséggel megírt, kosztümös fantasy.

Tovább olvasom »
50. Debreceni Virágkarnevál, debrecen, egyhetes, karnevál, virág

Ismét virágba borul Debrecen

László Márta

50 éves a Debreceni Virágkarnevál. A neves alkalomból egyhetes programsorozattal készülnek a helybeliek. Augusztus 13-ától 21-éig koncertek, gyermekprogramok, épületvetítések, táncosok, zsonglőrök, tűzijáték és természetesen a hagyományos virágkocsik szórakoztatják a város vendégeit – mondták el az MTVA székházában tartott sajtótájékoztatón.

Tovább olvasom »
20. század, biztosítás, debrecen, érték, festmények, kiállítás, kortárs művészet

A szabadság szigete – lássuk, milyen is ?!

Krajcsó Judit

A modern és kortárs magyar képzőművészet legjavát mutatja be az a nagyszabású tárlat, amely A szabadság szigete címmel nyílik a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban. A kiállításon 20. század száz legnevesebb magyar képzőművészének mintegy 250 alkotása lesz látható augusztus 7. és november 6. között.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, gyerekekek, kulisszatitkok, opera

Gyerekeket borotvált Figaro a Csokonaiban

László Márta

Hány énekes és zenész megfeszített munkája egy Verdi opera színpadra állítása? Hány operát és hány nyelven tud elénekelni, fejben tartani egy operaénekes? Hogy néz ki a zenekari árok és mit súg a súgó egy szólistának? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a diákok, akiket nemrég a Csokonai Színház Énekkara látott vendégül! 

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, Hubay Miklós, Soós Imre, színházi bemutató, Tüzet viszek

Tüzet viszek Debrecenben

László Márta

A Soós Imre sorsa ihlette Tüzet viszek című Hubay Miklós-darab lesz a debreceni Csokonai Színházban az évad utolsó bemutatója április 29-én este. A főbb szerepekben Kiss Gergely Mátét és Zeck Julit láthatja a közönség. A tragédia rendezője a társulat művészeti vezetője, Gemza Péter. A cívis városban a Hubay-darabok közül eddig 1997-ben Lengyel György vitte színre a Hová lett a rózsa lelke? illetve 2010-ben az Árkosi Árpád rendezte az Elnémulást láthatta a közönség.  

Tovább olvasom »
Béres Ilona, Csokonai Színház évforduló, debrecen, Haumann Péter

Miért könnyű lépcsőn megsértődni?

László Márta

Béres Ilona és Haumann Péter a Csokonai-történetek következő estjének vendégei. Mindketten Debrecenben, a Jó embert keresünkben aratták első igazi sikerüket a deszkákon. Az április 23-án, 19 órakor kezdődő, nagyszínpadi beszélgetésből az is kiderül, miért könnyebb lépcsőn megsértődni? Milyen volt egy fiatal debreceni színésznő magánya, s mi módon volt elképzelhető a szocialista sztriptíz? 

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, DESZKA Fesztivál, kortárs, magya dráma

Nézőcsúcson a DESZKA

László Márta

Nagy érdeklődés mellett, komoly szakmai elismeréssel övezve zajlott a tizedik DESZKA Fesztivál a Csokonai Színházban. Csaknem három és félezer néző volt kíváncsi az egy hétig tartó rendezvény előadásaira, számos rendező, író, dramaturg, kritikus érkezett a hazai és a határon túli színházakból, szakmai műhelyekből Debrecenbe. A nézőszám azért is kiemelkedő, mert csupán három nagyszínpadi előadás volt az idei produkciók között, a darabok rendezői rendszerint szűkített vagy épített nézőterű, intimebb játszóhelyekre álmodták meg előadásaikat.

Tovább olvasom »
bemutató, debrecen, kosztümös fantasy, monodráma, Orlando, színház, Virginia Woolf

Orlando Debrecenben

László Márta

A XX. századi modern irodalom egyik mestereként számon tartott írónő, Virginia Woolf műve érzékenyen, költői szépséggel megírt, kosztümös fantasy. Orlando, a főszereplő rendkívül lassan öregszik, majd háromszázötven év alatt tizenhat éves, álmodozó tekintetű fiúból harminchat éves, irodalmi sikereket magának tudható nővé cseperedik. A nemváltás csak egy a számtalan kaland közül, melyet átél. A színpadon monodrámai formát kapó alkotás fiktív életrajzként kulturális és társadalmi kérdéseket vet fel, és egy fantasztikus, a viszonylagosságok és változások hálójában eltelt életről mesél.

Tovább olvasom »
család, Csokonai Színház, debrecen, erkölcs, gyűlölet, haza, Rómeó és Júlia, Shakespeare, Szakács Hajnalka, Szikszai Rémusz, Vecsei Miklós

Egy világ, ahol a gyűlölet az úr…

László Márta

Megkezdődtek a Rómeó és Júlia olvasópróbái a Csokonai Színházban. Shakespeare tragédiáját – Varró Dániel fordítását használva – Szikszai Rémusz állítja színpadra Szakács Hajnalka és Vecsei Miklós főszereplésével.  A darab bemutatója február 19-én lesz a Csokonai Színház Nagyszínpadán.

Tovább olvasom »
Az ajtó, bemutató, Csokonai Színház, debrecen, premier, színdarab. Szabó Magda

Ajtó a debreceni színházban

László Márta

Nincs jubileumi évad Szabó Magda-bemutató nélkül, így a Régimódi történet 2013-as premierje után az idén 150 éves Csokonai Színház ismét egy klasszikussal várja az írónő rajongóit. Szabó Magda egyik legnagyobb hatású, legismertebb regénye, Az ajtó színpadi adaptációjának premierje január 15-én lesz. Emerenc szerepében Kubik Annát, az írónőében Varga Klárit láthatja a közönség.

Tovább olvasom »
buli, Csokonai Színház, debrecen, Fenyő Miklós, Made in Hungaria, premier, színház

Már csavarják a szőnyeget DEBRECENBEN!

PP-Eletforma

Próbálják a Made in Hungáriát a Csokonai Színházban. A musical fiatalokról szól, a zene iránti rajongásról, a szerelemről, a barátságról, az árulásról, a 60-as évek kortörténetének egy szeletéről. 1956-ban Amerikába megy, majd három év elteltével mégis hazatér egy angyalföldi család. A kor szellemiségének határait ez a csiki-csuki önmagában is feszegeti, az őket figyelő éber szemeket ráadásul erősen marja az új hazában tinédzserré cseperedő fiút is megfertőző, amerikai rock & roll.

Tovább olvasom »
ArtCube, debrecen, ingyenes program, programajánló

ArtCube kézműves, iparművészeti és gasztro piac

PP-Eletforma

Szombaton első alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben az ArtCube piac, ahol ismert hazai alkotókkal és termékeikkel találkozhatnak a látogatók, legyen szó egyedi ékszerekről, ruhákról, kiegészítőkről, babatermékekről vagy édességről. Emellett az ingyenes eseményen érdekes és hasznos programok is várják az érdeklődőket, mint például scrapbook sarok, kerékpár szerviz, fotózás és fodrász bemutató.

Tovább olvasom »
debrecen, kézműves és iparművész piac, programajánló

ArtCube kézműves- és iparművészpiac Debrecenben

PP-Eletforma

ArtCube néven szervez néhány fiatal társadalmi munkában, nem profitorientált céllal kézműves- és iparművészpiacot Debrecenben. A rendezvénnyel a fiatalok célja az, hogy a vidéken élők is megismerkedhessenek magyar művészek által készített, magas minőségű, kreatív és modern termékekkel, legyen szó ékszerről, ruházatról, kiegészítőkről, dekorációról vagy akár gasztronómiáról.

Tovább olvasom »
debrecen

Őssejtterápia Debrecenben

PP-Eletforma

Az előrehaladott perifériás artériás érbetegség (PAD) sokaknak talán valami különleges kórnak hangzik, pedig a szív és érrendszeri betegségek világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közt szerepelnek. Nem csoda, hogy napjainkban az orvostudomány egyik legfontosabb feladata megoldást találni gyógyításukra, megelőzésükre. Az elmúlt évek kutatásai közül sok zsákutcába vezetett, ám most újabb remény csillant: az őssejtek terápiás célú alkalmazása. 

Tovább olvasom »
alternatív, debrecen, siker

Újabb siker Debrecenben

PP-Eletforma

Lezárult a szeptember 11-e óta tartó XV. Debreceni Alternatív Színházi Szemle, ahol minden versenyelőadás és műhelyprodukció teltházzal futott. A szakmai beszélgetéseken és a Szemlét záró konferencián is nagy volt az érdeklődés. A Forgách András, íróból, Gáspár Máté, a Krétakör ügyvezető igazgatójából és Kőrösi Zoltán, dramaturg-íróból álló szakmai zsűri hat, stílusosan elnevezett díjat osztott ki idén:

Tovább olvasom »