daganat

daganat, fiatal nők, orvosi kezelés, pajzsmirigy, rák

8 dolog, amit érdemes tudni a pajzsmirigy-daganatról

PP-Eletforma

Igen sok embert érint a pajzsmirigy daganatos megbetegedése, amire a szerven lévő göbös elváltozások hívhatják fel a figyelmet. Inkább az úgynevezett hideg göbök esetén áll fenn a veszély a rosszindulatúságra, így alapos kivizsgálást igényel. Hogy mi mindent érdemes tudni a pajzsmirigy daganatáról, arról dr. Békési Gábor PhD., a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
betegség, daganat, menstruáció, polip, véralvadás, vérrög, vetélés

Jaj, vérrögök a bugyimban! Beteg vagyok?

PP-Eletforma

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat: ilyen pl. a túl sok, a túl kevés menstruációs vér, illetve az is sokakat visz a nőgyógyászati rendelőbe, ha vérrögök is távoznak. Hogy a darabos vérzés kórosnak számít-e, és hogy mi minden állhat a hátterében, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
betegség, daganat, életmódváltás, haj, hormon, rendellenes, szőr

Segítség! Ez csak nő!

PP-Eletforma

Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek. A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.

Tovább olvasom »
biológusok, daganat, daganatterápia, kutatás, leukémia

Személyre szabott daganatterápia

PP-Eletforma

A képelemző program intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal/patológussal, és a szakember válaszai alapján folyamatosan tanul. Ezzel képessé válik arra, hogy többmilliárdnyi sejt között olyan új sejttípusokat fedezzen fel, amelyek új információkat adhatnak a biológiai mintákról, utat nyitva a diagnosztika, a célzott gyógyszerkutatás vagy a személyre szabott terápia precizitásának növelése előtt. Az Advanced Cell Classifier (ACC 2.0) néven közzétett szoftverhez szerzői szabad hozzáférést adnak. 

Tovább olvasom »
ciszta, daganat, pajzsmirigy, TSH-érték, ultrahang, vérnyomás, vérvétel

Pajzsmirigy: nem elég a vérvétel, kell az ultrahang is!

PP-Eletforma

A laborvizsgálaton kívül szükség van a szerv ultrahangos vizsgálatára is, ugyanis a pajzsmirigy gyulladás, daganat, megnagyobbodás, illetve a benne lévő göbök is okozhatják a pajzsmirigy alul-vagy túlműködését. Az ultrahangos vizsgálatot célszerű rendszeres időközönként elvégeztetni, hogy nyomon lehessen követni a betegség alakulását.

Tovább olvasom »
Cinn-szindróma, daganat, gyógyszeres kezelés, mellékvese, vérnyomás

Nem sikerül csökkenteni a vérnyomást? Conn-szindróma is okozhatja

PP-Eletforma

A magas vérnyomás egyik hatékony terápiás módja a gyógyszeres kezelés. Vannak azonban esetek, amikor a vérnyomás emelkedését egy mögöttes betegség váltja ki (másodlagos hipertónia)- ekkor javulás csakis abban az esetben érhető el, amennyiben az alap betegséget kezelik. Ilyen állapot például a Conn-szindróma, ami gyakran bújik meg a vérnyomás-problémák mögött. A témában dr. Bérczy Judittal, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosával beszélgettünk.

Tovább olvasom »
aktképek, daganat, fotók, kiállítás, nőgyógyászat, rák

Különleges aktképek, melyeken a rák is elidőzött

Krajcsó Judit

Bánhalmi Norbert profi fotós – Dr. Csernus Imre inspirálására – arra a a feladatra vállalkozott, hogy nőgyógyászati daganattal érintett hölgyekről készült különleges aktképekkel mutassa meg „a formán túli szépséget”.  A kiállítás üzenete: hogy a rák csak egy állomás, létezhet új kezdet ezen állapot után is.

Tovább olvasom »
aranyér, daganat, ülőmunka, vastagbél, wc

Hová tűnnek el napi 15 percre a férfiak?

PP-Eletforma

Azt tudta, hogy ülőmunkát végzőknél  kétszer gyakoribb az érrendszeri betegségek előfordulása, sőt a rostszegény táplálkozás és az elégtelen folyadékbevitel miatt kialakuló székrekedés is tovább növeli az aranyeresség kockázatát? Szóval, hova is tűnik el hosszabb-rövidebb időre a férfiak többsége minden nap?

Tovább olvasom »
daganat, darabos vérzés, menstruáció, mióma, polip, vetélés

Vérrögök a menstruációs vérben – mit jelezhet?

PP-Eletforma

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat, nem csoda, hogy a nőgyógyászati rendelők tele vannak olyan paciensekkel, akiknél valamilyen zavar áll fenn a vérzésükben. Ilyen panasz lehet pl. a darabos vérzés, vagyis ha kisebb-nagyobb vérrögök jelennek meg menstruációkor. Hogy ez miért fordulhat elő, illetve, hogy kóros állapotról van-e szó, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
daganat, diagnosztizálás, küzdelem, rákellenes világnap, tüdőrák

Mindenki érintett a küzdelemben!

PP-Eletforma

A rák továbbra is a vezető halálokok között szerepel a fejlett országokban, így Magyarországon is. Az orvostudomány fejlődésével egyre többet tudunk a különböző típusú rákos megbetegedések kialakulásának okairól, és egyre korszerűbb eszközök állnak a rendelkezésünkre ahhoz, hogy a betegség minél korábban felismerhető legyen, és a beteg mielőbb elkezdhesse az esélyt adó terápiát.

Tovább olvasom »
csigolyák, csontritkulás, daganat, fájdalom, gerinc, porckorong, zsibbadás

Zsibbad a lába, vagy a karja? Ez lehet az oka!

PP-Eletforma

Ha Önnel is előfordult már, hogy ülés közben zsibbadt a lába, vagy úgy érezte, mintha a karját „tűvel szurkálnák” érdemes utána járnia ennek a problémának. Sajnos előfordulhat, hogy a kellemetlen tünet mögött porckorongsérv áll, amely időben történő kezeléssel még jól karbantartható, ha viszont elhanyagolják, akkor előfordulhat, hogy már csak műtéttel orvosolható. Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistája az állapot kialakulásáról és kezelési módszereiről beszélt.

Tovább olvasom »
bárányhimlő, daganat, fertőzés, nyirokcsomó, torokfájás

Mi okozhatja a nyirokcsomók megnagyobbodását?

PP-Eletforma

Fertőzések következtében a nyirokcsomók megduzzadnak, majd a betegség leküzdésével visszanyerik eredeti állapotukat. Aggodalomra ad okot, ha a nyirokcsomók megnagyobbodása látszólag ok nélkül következik be, vagy a fertőzés megszűnését követően, hetek alatt sem múlik el.

Tovább olvasom »
daganat, méhnyakrák, védőoltás

10 dolog, amit tudnod kell a méhnyakrákról

PP-Eletforma

Magyarországon közel félezer, Európában pedig több mint 30 ezer nő hal meg évente méhnyakrákban, amely a 45 év alatti nők körében még mindig a második leggyakoribb ráktípus.Pedig védőoltással már a betegség kialakulása is megelőzhető. Hazánk tavaly vette fel a Nemzeti Védőoltási Rendbe a méhnyakrákelleni vakcinát, 2015-ben 43 ezer hetedikes lány szerezhet akár életre szóló védettséget a betegség ellen

Tovább olvasom »
bőrbetegség, daganat, ultrahang

Mi okozza a bőr alatti csomókat?

PP-Eletforma

A bőr alatt kitapintható csomók nagy félelmet kelthetnek, pedig legtöbbször ártalmatlan elváltozásokról van szó.  Lágyrész ultrahang vizsgálattal kiderítheti, milyen típusú problémáról van szó, így a kezelése is mielőbb megkezdődhet. Hogy mi okozhat csomókat, arról a szakember tájékoztat.

Tovább olvasom »
daganat, májbetegség, májrák, sáfrány

Sok sáfrány kell a májrákosoknak!

PP-Eletforma

A sáfrány hatékonyan alkalmazható a májrák megelőzésében és megállításában – állítja Hepatology című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány. Érdemes a gyömbérhez, curryhez és kurkumához hasonlóan a főzés során sok sáfrányt is használni.

Tovább olvasom »
daganat, trombózis, vérrög

Miért nő meg a trombózisveszély daganat esetén?

PP-Eletforma

A rosszindulatú daganatok már önmagukban nagy veszélyeket hordoznak, ám bizonyos fajtái a mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát is lényegesen megnövelik. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a vérrögösödés megelőzésére hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
daganat, gyomorrák, szűrés, tüdőrák, tünetek

Daganatra utaló gyanús jelek

PP-Eletforma

Sokszor jellegtelen és gyakran elhanyagolt jelek, melyeket éppen ezért általában figyelmen kívül is hagyunk. Pedig az időbeni felismeréssel még visszafordíthatjuk a káros folyamatot. Összegyűjtöttük a legjellemzőbb figyelmeztető jeleket!

Tovább olvasom »
daganat, immunrendszer, test és lélek

Inkább maradj életben! Ne hagyd, hogy a daganat győzzön!

PP-Eletforma

Lelkiállapotunknak meghatározó szerepe van a daganatok kialakulásában és a kórfolyamat kimenetelében. Akár azt is mondhatjuk, mit sem ér a tabletta, az infúzió vagy a műtét, ha valaki nem képes tisztázni a betegség létrejöttének lelki hátterét, s nem tud változtatni azon. Mit tegyünk, hogy a betegségeket megelőzzük?

Tovább olvasom »
agytumor, betegség, daganat

Még soha nem találtak ilyen tumort

PP-Eletforma

Hatalmas daganat alakult ki egy négy hónapos amerikai csecsemő agyának közepén. A döbbenetet fokozta, hogy az agytumorban fogakat is találtak. A ritka betegséget szerencsére orvosolni tudták a műtéti technika modern eszközeivel.

Tovább olvasom »
antioxidáns, cukorbetegség, curry, daganat, kurkuma, kurkumin

A curry gyógyhatásai

PP-Eletforma

A curry Indiából származó fűszer, ám nemcsak önálló fűszerként, hanem fűszerkeverékként is létezik, egyik fő összetevője például a sárga színéért is felelős kurkuma. A curry gyógyászati célokra való alkalmazása nem új, hiszen a távol-keleti kultúrában már közel 2500 éve alkalmazzák különféle betegségek kezelésére.

Tovább olvasom »
daganat, összefogás, segíts

Összefogás a 3 éves Vivien életéért

PP-Eletforma

Esélyt kapott az életre az a kislány, akiről a magyar orvosok azt mondták: egy hónapja van hátra. Civilek példaértékű összefogásával, valamint a Daganatos.hu Alapítvány 3 millió forintos támogatásával megkezdődhetett Vivien vietnámi terápiája, ami a teljes felépülést jelentheti a kislánynak. A segítség még elkél, így a sztárok is a jó ügy mellé álltak.

Tovább olvasom »
daganat, gyömbér a rák ellen, rák

Gyömbér a rák ellen

PP-Eletforma

A gyömbérről már nemcsak az ismert, hogy a kurkuma „unokatestvére, hanem az is, hogy képes csökkenteni a daganatok méretét. Gyakran fogyasztják szerte a világon kis adagokban élelmiszeri-pari termékek és italok formájában. Különösen a prosztatarák esetében lehet hatásos.

Tovább olvasom »
daganat, emlődaganat, rák, szűrés, tumormarker

A tumormarker nem csak daganatot jelezhet

PP-Eletforma

A magyar nők Európában a második helyen állnak a rák okozta halálozások tekintetében, évente közel 5.500 új emlőrákos beteget fedeznek. Holott felvilágosítással és idejében végzett szűrővizsgálatokkal az esetek harmadát meg lehetne előzni, másik harmadukat pedig gyógyítani. Dr. Király Viktória, az Oxygen Medical labororvosa az ún. tumormarker-vizsgálat jelentőségét hangsúlyozta.  

Tovább olvasom »
bél, daganat, széklet, végbél, vér

Vér van a székletedben?

PP-Eletforma

A székletben látható vér ijesztő lehet, de tudnunk kell, hogy nem csupán súlyos, hanem jóindulatú, jól gyógyítható betegségre is utalhat. Fontos tudnunk, hogy honnan származik a vér, amit a székletben látunk, és azt is, hogy azért, mert szabad szemmel nem észlelhető, még jelen lehet. Eszerint különböztetünk meg rejtett (occult) és látható (manifeszt) vérzést. 

Tovább olvasom »
daganat, széklet, vastagbél, vastagbélrák

Mi az a vastagbél polip?

PP-Eletforma

A vastagbél falából sarjadó szövetnövedékek a vastagbélpolipok. Méretük lehet kisebb-nagyobb (max. 2 cm), lehet nyelük vagy sem, állhatnak egyedül vagy csoportosan, hasonlíthatnak anyajegyhez, gombához, vagy ujjakhoz. A vastagbélpolipok általában jóindulatú elváltozások, de daganatos elfajulásuk is ismert.

Tovább olvasom »
daganat, orvos, rák, stroke

Daganatosok stroke-veszélyben!

PP-Eletforma

A stroke és az agydaganatok kapcsolata akkor is kézenfekvő, ha nem ok-okozati viszony van köztük. Az átlagéletkor emelkedésével a daganatos betegek száma növekszik, mint ahogy a stroke-osoké is. Ennek megfelelően az egyre magasabb korú személyekben két egymástól független betegség is kialakulhat: agyi érbetegség illetve daganat. A tudományos vizsgálatok azt is igazolták, hogy a test más (nem agyi) rosszindulatú daganataiban szenvedők magasabb arányban kapnak stroke-ot, mint akiknél nincs daganat. 

Tovább olvasom »
daganat, gyógyszer, petefészek, terápia

Előrelépés a petefészek daganat gyógyszeres terápiájában

PP-Eletforma

Új pozitív klinikai vizsgálati eredmény látott napvilágot, mely a bevacizumab célzott biológiai terápia felhasználását vizsgálta platina érzékeny, előzőleg már kezelésen átesett petefészekrákos nők körében. A vizsgálat azt mutatja, hogy a célzott biológiai gyógyszert kemoterápiával együtt adva, majd azt önmagában folytatva a petefészekrákos nők tovább élhetnek betegségük rosszabbodása nélkül.

Tovább olvasom »
áttétes, daganat, rák, terápia

Alkalmazható az áttétes ráknál a biológiai terápia

PP-Eletforma

Az elmúlt időszakban az áttétes emlőrák célzott kezelésével kapcsolatban napvilágot látott híreket követően az Európai Bizottság bejelentette, hogy az érképződést gátló célzott kezelést továbbra is támogatja e javallatban. Ezt a célzott biológiai terápiát Európában az emlőrák kezelésében leggyakrabban használt kemoterápiával kombinációban, az úgynevezett HER2-negatív daganattípusban szenvedők kaphatják. Eddig világszerte mintegy 90.000, Magyarországon pedig több száz hölgy részesült ebben a kezelésben.

Tovább olvasom »
bél, daganat, halálos, rák, vastagbél

A vastag- és végbélrák a leggyakoribb halálok-Rák Világnap

PP-Eletforma

Magyarországon a daganatok okozta halálozások között a vastag- és végbélrák nemtől függetlenül a második helyen áll, nemdohányzó társaink esetében pedig a leggyakoribb daganatos eredetű halálok. A rákmegelőző állapot (polipok) felismerésével és ezek eltávolításával a vastagbélrák kialakulásának kockázata szinte 100%-ban csökkenthető.

Tovább olvasom »
daganat, tüdő, tüdőrák

Célkeresztben a tüdőrák

PP-Eletforma

Napjainkban egyre több szó esik a daganatos megbetegedésekről, azonban a leggyakoribb típust, a tüdő daganatos elváltozásait még mindig a némaság fala veszi körül. Pedig hazánkban a daganatos megbetegedések között a tüdőrák a vezető halálok. Úgy ahogy az emlőrákra októberben hívják fel világszerte a figyelmet, november a tüdőrák ellenes küzdelem hónapja. Ebből az alkalomból szervezi a 2010. november 19-én a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság közös „Célkeresztben a tüdőrák – együtt a gyógyulásért” című rendezvényét.

Tovább olvasom »
daganat, köhögés, megfázás

Köhögsz? Vigyázz, inkább orvoshoz!

PP-Eletforma

Az őszi-téli időszakban gyakran elhúzódó köhögés keserítheti mindennapjainkat. A legtöbben nem, vagy csak súlyos panaszok esetén fordulunk orvoshoz, a tünetek enyhítésében a recept nélkül kapható gyógyszerek, gyógyteák segítségére hagyatkozunk. A krónikus köhögés azonban komoly betegségeket is jelezhet, melyek megfelelő kezelés hiányában súlyos szövődményeket okozhatnak.

Tovább olvasom »
daganat, köhögés, reflux

Figyelj! Súlyos problémák lehetnek a köhögésed hátterében!

PP-Eletforma

A köhögés reflexes mechanizmus, születésünk pillanatától kezdve szervezetünk védekező eszköze. Alapvető funkciója a légutakba került idegen anyag azonnali eltávolítása. A köhögés tünet, hátterében igen nagyszámú betegség állhat. Írásunkban most a kevésbé ismert kiváltó okok bemutatására vállalkozunk, dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász segítségével. 

Tovább olvasom »
daganat, limfóma, rák

Ki mit tud a limfómáról?!

PP-Eletforma

Valószínűleg a legtöbben erre a kérdésre megvonnák a vállunkat és mennének tovább. A limfóma a nyirokrendszert érintő alattomos daganatos megbetegedések összefoglaló neve, mely olyan jól rejtőzködik, hogy nem is nagyon törődünk vele, amíg nem szembesülünk a diagnózissal.  

Tovább olvasom »
antioxidáns, daganat, megelőzés

Influenza, szív és daganatos betegségek csodaszere

PP-Eletforma

A periódusos rendszer 34. elemét 1817-ben Berzelius fedezte fel és Selene Holdistennő nyomán szelénnek nevezte el. A görög mitológiában Selene, vagy Szeléné az ősi hold istenség megszemélyesítője. A Hold általában a női princípium, az odaadás, a termékenység, a természet ciklikusságának, változékonyságának jelképe. Az elnevezés nem lehet véletlen, hűen tükrözi a szelén egyik csodálatos képességét, fertilitást javító hatását. 

Tovább olvasom »
betegség, daganat, rák

A leggyilkosabb daganat:a hasnyálmirigy-rák

PP-Eletforma

A hasnyálmirigy-rák gyors lefolyású, ám lassan, alattomosan kifejlődő betegség, melynek kb. öt év a túlélési esélye a diagnosztizálást követően! Sajnos, lassan, alattomosan kifejlődő betegségről van szó : a betegek 5 százaléka reménykedhet a teljes felépülésben.

Tovább olvasom »
betegség, daganat, halál, lélek, pszichológia, rák, személyiség

A betegséget és halált is te választod magadnak!

PP-Eletforma

Sorsunkat, életünk alakulását választásaink határozzák meg, hiszen párt, munkát, barátokat, sőt betegséget és halált is mi választunk saját magunknak. Ezek a választások azonban valamelyest determináltak, hiszen ösztöneink határozzák meg őket- állította Szondi Lipót, pszichiáter, a sorsanalízis atyja. Melyek is ezek az ösztönök?

Tovább olvasom »
betegség, daganat, egészség, rák, széklet

Sztóma – bélnyílás a hasfalon

PP-Eletforma

A sztóma egy olyan mesterségesen, sebészek által létrehozott bélnyílás a hasfalon, melyen keresztül a széklet a szervezetből távozni tud, és egy cserélhető zsákba jut. Alkalmazására olyan megbetegedések esetén kerülhet sor, melyek nem teszik lehetővé többé, hogy a bélsár a végbélen keresztül távozzon.

Tovább olvasom »