csontritkulás

csontritkulás, foszfor, laboratorium.hu, szív- és érrendszeri betegségek

Hűha, a végén még világítunk

PP-Eletforma

A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok széles körben elterjedtek az élelmiszeriparban, azonban egyre több kutatás figyelmeztet arra, hogy kiterjedt alkalmazásuk és fogyasztásuk növeli egyes civilizációs ártalmak, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát – olvasható az Élelmiszervizsgálati Közlemények cikke a Laboratorium.hu-n.

Tovább olvasom »
baleset, csontritkulás, idősek, jeges út, megelőzés, rendszeres mozgás, tél

A csontritkulás elleni küzdelem 3 aranyszabálya

PP-Eletforma

Jelentősen megnő a töréses, zúzódásos sérülések száma a téli fagyok beköszöntével a jeges, síkos járdákon, utakon. Az idősebbeknél a csontritkulás miatt az ilyen balesetek következményei egyre súlyosabbak lehetnek. Hogyan előzzük meg a csontritkulást? Hogyan enyhítsük tüneteit? Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségközpont orvosszakértője ad tanácsokat. 

Tovább olvasom »
csontritkulás, gyógyítás, izület, kalcium, méz, rák, stressz, szépség, torokfájás

Van 19 tippünk, hogyan szépülj, gyógyulj mézzel!

Krajcsó Judit

Az istenek eledelének tartott méz számos jótékony hatását ismerjük, ami nem csupán belsőleg történő fogyasztásával tud érvényesülni, hanem külsőleg alkalmazva is, ezért számos kozmetikum és gyógynövényes krém összetételében szerepel összetevőként. Most mutatunk 19 házi praktikát, amivel szépülhetünk és gyógyulhatunk is!

Tovább olvasom »
csontritkulás, csontsűrűségmérés, kalcium, mellékpajzsmirigy, vese

Csontritkulás, vesekőképződés? Keresd a mellékpajzsmirigyed!

PP-Eletforma

A pajzsmirigy problémáiról sokat hallani, olvasni, ám a mellékpajzsmirigy zavarairól már lényegesen kevesebb szó esik, pedig viszonylag gyakori állapotról van szó. Akárcsak a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy is termelhet túl sok, illetve túl kevés hormont. Ez előbbi esetről dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt.

Tovább olvasom »
anyajegy, csontritkulás, kardiológia, méhnyakrák, menopauza, szűrővizsgálatok, tüdő

Szűrővizsgálatok: melyik életkorban, mi ajánlott?

PP-Eletforma

A tavasszal elszántan vágunk bele egy új sportba, eddig nem próbált hobbi után nézünk, vagy otthonunkat varázsoljuk át. Ám a saját egészségünkről se feledkezzünk meg, és menjünk el a régóta halogatott egészségügyi szűrővizsgálatokra is. Soroljuk, hogy milyen vizsgálatokra ajánlott elmenni a különböző életkorokban…

Tovább olvasom »
csigolyák, csontritkulás, daganat, fájdalom, gerinc, porckorong, zsibbadás

Zsibbad a lába, vagy a karja? Ez lehet az oka!

PP-Eletforma

Ha Önnel is előfordult már, hogy ülés közben zsibbadt a lába, vagy úgy érezte, mintha a karját „tűvel szurkálnák” érdemes utána járnia ennek a problémának. Sajnos előfordulhat, hogy a kellemetlen tünet mögött porckorongsérv áll, amely időben történő kezeléssel még jól karbantartható, ha viszont elhanyagolják, akkor előfordulhat, hogy már csak műtéttel orvosolható. Dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont fájdalomcsillapítás specialistája az állapot kialakulásáról és kezelési módszereiről beszélt.

Tovább olvasom »
csont, csontritkulás, egészség, hormon, menopauza

Él a csontod!

László Márta

Van egy olyan betegség, amellyel az emberek többsége nem foglalkozik, egészen addig, amíg annak tünetei nem jelentkeznek, ám akkor már késő. A csontritkulás sajnos a korral is együtt jár, ám a megelőzése kiemelt szerepet kap, hiszen visszafordítani nagyon nehéz, teljesen rendbe hozni pedig lehetetlen! A témában dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa segít eligazodni.

Tovább olvasom »
csípőfájdalom, csontritkulás, D vitamin, gyerekkor, kalcium

A csontritkulás tünetei gyerekkorban

PP-Eletforma

A csont a szervezet páncélja és tartószerkezete, ami azonban ugyanúgy karbantartás és táplálást kíván, mint minden egyes szervünk. Ha ezt nem kapja meg, akkor csontritkulással szembesülhetünk, ami kialakulhat betegségek következtében is, de akár ismeretlen okokból, sőt, gyerekeknél is!

Tovább olvasom »
csontritkulás, D vitamin, dohányzás, megelőzés, menopauza, mozgás

A csontritkulás hatékony ellenszere

PP-Eletforma

A csontritkulást sokáig a menopauzán átesett nők betegségének gondolták, de mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy férfiakat is érinti ez a betegség. Ma Magyarországon kb. 600 ezer női és 300 ezer férfi beteg szenved csontritkulásban, a betegséggel összefüggésben kialakuló csonttörések száma pedig évi 80 ezerre tehető.  Fehérvári Katalin, az Oxygen Medical gyógytornásza a megelőzés és a mozgás jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
csontritkulás, egészséges életmód, orvosi tanácsok

Törnek a csontok és azt sem tudjuk miért

PP-Eletforma

Hazánkban minden tizedik embert, azaz közel 1 millió magyart érint a csontritkulás, de még a törést szenvedett betegek fele sincs tisztában az állapotával. Az érintettek csupán 20%-a kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés.

Tovább olvasom »
csontritkulás, gerincfájdalom, hátfájás

Fáj a háta?

Práger Kitti

Ki gondolná, hogy a gerinc összenyomódása miatt bekövetkező kis törések okozzák a hátfájdalmak jelentős részét? Dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd orvosa a háttérben álló csontritkulásról, és a kezelési lehetőségről beszélt. 

Tovább olvasom »
csontritkulás, elhízás, sörhas

Férfiak figyelem! Sörhasa van? Orvoshoz!

PP-Eletforma

Az elhízásnak számos negatív egészségügyi következményét ismerjük, de talán kevésbé közismert, hogy a férfiak sörhasa növeli a csontritkulás kockázatát. Az összefüggéseket Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa világította meg.

Tovább olvasom »
csontritkulás, klímax, korai menopauza, menopauza

Veszélyes, ha korán jön a klímax!

PP-Eletforma

A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.  

Tovább olvasom »
csont, csontritkulás, megelőzés, menopauza, oszteoporózis, pajzsmirigy

Hogyan előzhetjük meg a csontok idő előtti leépülését?

PP-Eletforma

A menopauza idején bekövetkező hormonális változások következtében a csontállomány csökkenése fokozódik, ilyenkor beszélünk csontritkulásról. A csontok azonban fiatalabb korban, helytelen életmód, vagy bizonyos betegségek következtében is törékennyé válhatnak. Mire ügyeljünk és hogyan előzhetjük meg a csontok idő előtti leépülését? 

Tovább olvasom »
csontritkulás, néma kór, oszteoporózis, tej, világnap

A 900.000 magyar betegnek-Világnap

PP-Eletforma

Magyarországon 600.000 nőt és 300.000 férfit, vagyis a lakosság 9%-át érinti az oszteoporózis, melynek esetszáma a lakosság elöregedése miatt szakértői előrejelzések szerint a következő 50 évben várhatóan megduplázódik. Noha ez a betegség nemzetközi szinten napjaink második legjelentősebb népegészségügyi problémájának számít, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet adatai alapján a „néma kór” által érintetteknek mégis mindössze 10%-át kezelik.  

Tovább olvasom »
csont, csontritkulás, menopauza, nő

Mit tegyek? 7 jó tanács nem csak nőknek…

PP-Eletforma

A csontritkulás főként a nőket érintő népegészségügyi probléma, bár a férfibetegek száma is jelentős. A betegség világszerte 200 millió nőt *, azaz minden harmadikat érinti, amely szám szakértők szerint a lakosság elöregedése miatt 50 éven belül megduplázódhat.

Tovább olvasom »
asztma, csontritkulás, dohányzás, impotencia, rák, tüdő

Csak dohányosoknak!

PP-Eletforma

Igen, a cigisdobozok jóvoltából tudjuk, hogy a dohányzás károsítja mi és környezetünk egészségét, de nem tudjuk, mennyire! Nézzünk vissza: ahány évig éltünk a cigivel, annál nagyobb az esélyünk a legkülönbözőbb betegségekre!

Tovább olvasom »
betegség, csont, csontritkulás, idős, megelőzés, táplálkozás

Csontritkulás-Védd a csontod belülről is!

PP-Eletforma

Hazánkban körülbelül egymillió embert érint a csontritkulás. A betegség legfőbb veszélye, hogy sokáig tünetmentes, és kellemetlen jelei csak előrehaladott stádiumban tapasztalhatók. Dr. Lajos Éva a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa mondja el tapasztalatait a tünetekről, a megelőzésről illetve azokról a vizsgálati eljárásokról, amelyek segíthetnek a betegség korai felismerésében.

Tovább olvasom »
betegség, csontritkulás, egészség, életmód

Mi okozhat csontritkulást?

PP-Eletforma

Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

Tovább olvasom »