Csokonai Színház

Csokonai Színház, Horváth Árpád Stúdiószínház, Hrabal, monodráma, ősbemutató, Téri Sándor, Zeck Juli

Házimurikat tartanak Debrecenben

László Márta

Hrabal Házimurik című kisregényének színpadi adaptációját Téri Sándor rendezésében, Zeck Juli főszereplésével mutatja be a Csokonai Színház. Hrabal ezúttal a felesége szemével látja-láttatja önmagát, megismerkedésük történetét és azt a sokszínű környezetet, amelyben sorstársaikkal együtt életüket próbálják újrakezdeni. Eliška nagypolgári családból származó leány, aki a háború utáni kitelepítéskor mindent és mindenkit elveszített. Hrabal tehetős polgárcsalád fia, aki jogi doktorátusával önkéntes proletárrá züllött, és száműzve magát az elviselhetetlenné vált, komfortos családi fészekből, megteremti magának a műveiből már jól ismert hrabali világot. Rögös az út, amelyet Pipszi a minden kötöttségtől menekülő doktorral végigjár, de amelyen megadatott számukra a létezés öröme és a kis dolgok nagy szeretete.

Tovább olvasom »
anekdota, Csokonai Színház, debrecen, Játék a kastélyban, Molnár Ferenc

Molnár-klasszikus Debrecenben – avagy anekdota három felvonásban

László Márta

Elsősorban egy szerelmi történet a Játék a kastélyban, melynek gyújtópontjában a látszat és a valóság, az igazi és a hamis felismerése, a kettő közti dilemma áll, és mindez viharos erővel csap össze Molnár Ferenc vígjátékában. De a néző nem csak egy szórakoztató sikerdarabot kap, hanem bepillantást is nyer a művet létrehozó drámaíró alkotási folyamatába: fricskák, fordulatok, félreértések, szerepjátékok közepette azt is látni engedik, miként csapja be közönségét egy sikerdarabíró.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, Kubik Anna Ráczkevei Anna, Macskajáték, Örkény István, premier

Debrecenben játszanak a macskák

László Márta

Gyakran hivatkoznak az irodalmi recenzióik a Macskajáték többértelműségére, hogy a szerelmen keresztül az öregségről, magányról, a halállal való szembenézésről is beszél Örkény. Arra a kérdésre, hogy miről szól számára a Macskajáték, Kubik Anna így válaszolt: a játszmáink között a szeretet hiányzik mindenkinek, és ez nem pótolható semmivel. Látogassunk el Debrecenbe, a Csokonai Színházba!

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, Debrececen, George Sand, Szakács Hajnalka, színházi előadás, Varga Klári

Ha álom az élet…

László Márta

Apja hegedűjének hangjára és anyja négyes táncára születik egy gyermek: Amandine Lucile Aurore Dupin. A kis család szinte idilli boldogsága az apa halálával véget ér, és az ekkor hétéves Aurore az apai nagyanyja és az anyja közti viszály áldozatává válik. Aurore magányából, hit iránti vágyából és az irodalom általi szeretetéből születik meg képzeletbeli barátja, Corambé, aki átsegíti őt a nehéz éveken. 

Tovább olvasom »
Bartók Plusz Operafesztivál, Csokonai Színház, dzsessz, Luther Márton, Lutherek, Martin Luther King, opera, színház

Ragtime-operára készülnek Debrecenben

László Márta

Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című különleges ragtime-operájának ősbemutatójára készül a Csokonai Színház társulata. A Gemza Péter rendezésében készülő darab minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a dzsesszműfajba beleillik: swing, blues, dixieland, gospel, spirituálé, és természetesen ragtime.

Tovább olvasom »
A varázsfuvola, bemutató, Csokonai Színház, debrecen, Mozart, Rusznyák Gábor

Ahová mindannyian vágyunk…

László Márta

Rusznyák Gábor viszi színre Mozart: A varászfuvoláját a debreceni Csokonai Színházban. Ez a sokrétegű, egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató mű minden korosztály számára tartogat mondanivalót. A produkció főbb szerepeiben – egyebek közt – Kovács István, Kolonits Klára/Varga Viktória, Donkó Imre és Zábrádi Annamária látható.

 

Tovább olvasom »
Arany János-emlékév, bemutató, Csokonai Színház, ifj. Vidnyánszky Attila, színház, Vig

Kinek az ég alatt már senkije sincsen…

László Márta

Ezzel a a címmel rendez ifjúsági előadást az Arany János-emlékév 2017 alkalmából ifj. Vidnyánszky Attila a Csokonai Színházban. A darabot korabeli elbeszélések, esszék és naplóbejegyzések, valamint a lírai és prózai életmű alapján Vecsei Miklós írta. A fiatal alkotók elsődleges célja, hogy Arany János élettörténetén keresztül megpróbálják közelebb hozni a kor nagyjainak szellemiségét, megidézni, hogy mit jelenthetett akkoriban az ember és ember közötti kapcsolat, milyen közös hit kellett a március 15-ei eseményekhez, és hogy mi közünk van ma a 19. század gondolatiságához.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, előadás, házasság, Jadviga, premier, szerelem, történelem

Jadviga megágyazott Debrecenben

PP-Eletforma

Závada Pál családregénye, a Jadviga párnája színpadi változata november 25-én debütál a Csokonai Színházban. A rendezésre a vajdasági, nemrég Pataki-gyűrűvel kitüntetett Mezei Kingát kérte fel a színház.  A színpadi adaptációt Góli Viktória készítette, díszleteit Ondraschek Péter tervezte, jelmezterve Bodor Kata munkája. Jadvigát Sárközi-Nagy Ilona, Ondrist Kiss Gergely alakítja.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, Orlando, színház, Vidéki Színházak Fesztiválja

Orlando a Tháliában

László Márta

A Csokonai Színház Orlando című előadása meghívást kapott a Vidéki Színházak Fesztiváljára. Az Anca Bradu rendezte produkciót két alkalommal, szeptember 10-én 16 óra 30 perctől és 21 órától láthatja a budapesti közönség a Thália Színházban. Virginia Woolf, a huszadik századi modern irodalom egyik mestereként számon tartott írónő műve érzékenyen, költői szépséggel megírt, kosztümös fantasy.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, gyerekekek, kulisszatitkok, opera

Gyerekeket borotvált Figaro a Csokonaiban

László Márta

Hány énekes és zenész megfeszített munkája egy Verdi opera színpadra állítása? Hány operát és hány nyelven tud elénekelni, fejben tartani egy operaénekes? Hogy néz ki a zenekari árok és mit súg a súgó egy szólistának? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak azok a diákok, akiket nemrég a Csokonai Színház Énekkara látott vendégül! 

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, Hubay Miklós, Soós Imre, színházi bemutató, Tüzet viszek

Tüzet viszek Debrecenben

László Márta

A Soós Imre sorsa ihlette Tüzet viszek című Hubay Miklós-darab lesz a debreceni Csokonai Színházban az évad utolsó bemutatója április 29-én este. A főbb szerepekben Kiss Gergely Mátét és Zeck Julit láthatja a közönség. A tragédia rendezője a társulat művészeti vezetője, Gemza Péter. A cívis városban a Hubay-darabok közül eddig 1997-ben Lengyel György vitte színre a Hová lett a rózsa lelke? illetve 2010-ben az Árkosi Árpád rendezte az Elnémulást láthatta a közönség.  

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, debrecen, DESZKA Fesztivál, kortárs, magya dráma

Nézőcsúcson a DESZKA

László Márta

Nagy érdeklődés mellett, komoly szakmai elismeréssel övezve zajlott a tizedik DESZKA Fesztivál a Csokonai Színházban. Csaknem három és félezer néző volt kíváncsi az egy hétig tartó rendezvény előadásaira, számos rendező, író, dramaturg, kritikus érkezett a hazai és a határon túli színházakból, szakmai műhelyekből Debrecenbe. A nézőszám azért is kiemelkedő, mert csupán három nagyszínpadi előadás volt az idei produkciók között, a darabok rendezői rendszerint szűkített vagy épített nézőterű, intimebb játszóhelyekre álmodták meg előadásaikat.

Tovább olvasom »
Csokonai Színház, DESZKA, előadás, fesztivál, magyar dráma

Szörfölj DESZKÁVAL a drámán!

László Márta

A debreceni Csokonai Színház fennállásának 150. évadában kétszeresen is jubilál a társulat. Márciusban tizedik alkalommal rendezik meg a DESZKA Fesztivált. A kortárs drámák seregszemléje idén is arra törekszik, hogy bemutassa a legfrissebb és leginspirálóbb színházi előadásokat. A programsorozat március 18-án kezdődik!

Tovább olvasom »
bemutató, Csokonai Színház, dráma, Rómeó és Júlia, Shakespeare

Rómeó és Júlia

László Márta

Shakespeare szerelmi tragédiáját mutatja be Szikszai Rémusz rendezésében, Szakács Hajnalka és Vecsei Miklós főszereplésével a debreceni Csokonai Színház. A darab premierje február 19-én lesz. 

Tovább olvasom »
család, Csokonai Színház, debrecen, erkölcs, gyűlölet, haza, Rómeó és Júlia, Shakespeare, Szakács Hajnalka, Szikszai Rémusz, Vecsei Miklós

Egy világ, ahol a gyűlölet az úr…

László Márta

Megkezdődtek a Rómeó és Júlia olvasópróbái a Csokonai Színházban. Shakespeare tragédiáját – Varró Dániel fordítását használva – Szikszai Rémusz állítja színpadra Szakács Hajnalka és Vecsei Miklós főszereplésével.  A darab bemutatója február 19-én lesz a Csokonai Színház Nagyszínpadán.

Tovább olvasom »
Az ajtó, bemutató, Csokonai Színház, debrecen, premier, színdarab. Szabó Magda

Ajtó a debreceni színházban

László Márta

Nincs jubileumi évad Szabó Magda-bemutató nélkül, így a Régimódi történet 2013-as premierje után az idén 150 éves Csokonai Színház ismét egy klasszikussal várja az írónő rajongóit. Szabó Magda egyik legnagyobb hatású, legismertebb regénye, Az ajtó színpadi adaptációjának premierje január 15-én lesz. Emerenc szerepében Kubik Annát, az írónőében Varga Klárit láthatja a közönség.

Tovább olvasom »
buli, Csokonai Színház, debrecen, Fenyő Miklós, Made in Hungaria, premier, színház

Már csavarják a szőnyeget DEBRECENBEN!

PP-Eletforma

Próbálják a Made in Hungáriát a Csokonai Színházban. A musical fiatalokról szól, a zene iránti rajongásról, a szerelemről, a barátságról, az árulásról, a 60-as évek kortörténetének egy szeletéről. 1956-ban Amerikába megy, majd három év elteltével mégis hazatér egy angyalföldi család. A kor szellemiségének határait ez a csiki-csuki önmagában is feszegeti, az őket figyelő éber szemeket ráadásul erősen marja az új hazában tinédzserré cseperedő fiút is megfertőző, amerikai rock & roll.

Tovább olvasom »