csirke

avokádó, birsalmasajt, csirke, leves, Mexikó, sajt, tortilla

Sopa Azteca – magyarul azték leves

Hegyvári Zoltán

Az azték leves kb. olyan népszerűségnek örvend, mint nálunk a gulyásleves. Húsimádó barátunk elsőként Pueblában kóstolta, de annyira bejött az illat és ízvilága, hogy itthon is megpróbálta. A végeredmény a család szerint nagyon jó lett – egy igazán tartalmas, ízletes leves került az asztalukra. (Amit nagyon sajnál, hogy elfelejtette az avokádót, ugyanis tálaláskor avokádó csíkokat kellett volna a levesre pakolni, de kiment a fejéből… )

Tovább olvasom »
csirke, fűszer, sörös doboz, sütő

Így kell felültetni egy csirkét

Somogyi Zoltán Max

Ezt az ételt, ha jól emlékszem, egy dél-amerikai főzős műsorból vettem, csak át alakítottam – írja Max. A lényege, hogy a sülés közben a felszálló sörös-fűszeres gőzben puhul a husika. Bátran állíthatom, hogy jó módszer. Én is használtam, csak akkor borosüveggel és újévi malaccal. Az is remekül sikerült!

Tovább olvasom »
csirke, laktató, leves, tárkony, tejszín, ünnepi

Tárkonyos csirkeragu leves, ahogy a szüleim szeretik

László Márta

Ez egy kifejezetten laktató, de annál finomabb leves. Túl sok különlegessége nincs, csak azok a pici csavarok, ami az időpontok betartására, a főzőtejszín frissességére, és persze a tárkonyra vonatkozik. Ez utóbbinál természetesen jó a szárított is, de ha teheted, inkább frissen a konyhaablakból, a balkonládából vagy a kertből szedd le! Meghálálják, akik megkóstolják ez a levest!

Tovább olvasom »
csirke, grill, sótégla, tavasz

Csirkecombok sótéglán grillezve

Hegyvári Zoltán

Húsimádónk fia nemrég Romániában járt egy nemzetközi rendezvényen. Ott többek között találkozott Claudiuval, aki amint megtudta, hogy a papának mi a hobbija, azonnal küldött neki két sótéglát és egy általa készített, fából lévő tálaló szettet – amit most végre ki tudta próbálni. Hiszen itt a tavasz, és vele együtt grillszezon.

Tovább olvasom »
csirke, fehérbor, kínai konyha, kukoricaliszt, póréhagyma

Kínai csirkemell póréhagymával

László Márta

Már akkor szerettem a távol-keleti konyhát, amikor csak egymásnak küldözgetett receptes füzetekből ismerkedtem vele. Majd úgy hozta az élet, hogy ott tölthettem fél évet, és több ország gasztronómiai különlegességeit is végigkóstolhattam! Ma már nálunk is kapható szinte minden fűszer vagy alapanyag, azért néhány receptet némileg – úgymond – magyarosítottam -. Íme itt egy remekül sikerült példány! 

Tovább olvasom »
csirke, egyszerű, hagyma, laktató, paradicsom, pörkölt, zúza

Falusi zúzapörkölt Mártinál

László Márta

Sokan ódzkodnak a belsőségektől, pedig a tévhitekkel ellentétben egészségesek, finomak, és rendkívül változatossá teszik a heti menüt. Ezúttal a csirkezúzát választottam, de ugyanez a recept remekül működik libából vagy kacsából is! Vidéken, ahol mindig takarékosan főztek az emberek, mindent hasznosítottak. Nem véletlen, hogy ott találod meg a legjobb ízeket. A fogás további előnye, hogy egyszerre jó sokat készíthetsz belőle, és ha nem fogy el, nyugodtan lefagyaszthatod! Legközelebb csak egy mikró kell a finom ebédhez!  

Tovább olvasom »
csirke, gyömbér, méz, szezámmag, szójaszósz

Szezámmagos csirkemell brokkoli rózsákkal

Pammer Lívia

Szinte naponta fordul meg a konyhámban csirkemell , igyekszem minél változatosabbá tenni az elkészítését. Köretként csupán párolt brokkolit kapott de nem is kívánt nagyobb és kalóriadúsabb kiegészítőt. Keleties ízvilág, ragadós, pikáns szósz … nekünk bejött!

Tovább olvasom »
arborio rizs, chili, csirke, kolbász, rizottó

Andalúz rizottó

Bartek Kata

A rizottó az olasz és a spanyol konyha egy meghatározó egytál étele, alapvetően régebben a szegények eledele volt, és olyan ízesítés került bele, ami éppen volt háznál. Lehet tengeri herkentyűs, ezt paellának hívják, vagy például húsos, vagy zöldséges. Ez most egy húsos, fűszeres változat.

Tovább olvasom »
csirke, körte, lepény, leves, ősz, vacsora

Kitűnő körtés receptjeink őszre

Kandikó Éva

Ha alábbhagy a nyári forróság, siránkozhatunk azon, hogy milyen hosszú lesz az ősz, meg a tél, de szerintem nincs semmi veszve, ilyenkor jönnek a langymeleg nappalok, csípősebb éjszakák. A piac tele gyümölccsel, többek között körtével…

Tovább olvasom »
csirke, leves, tárkony, zöldség

Tárkonyos csirkeragu leves

Kandikó Éva

Szeretem az olyan recepteket, amelyeket nyáron éppolyan szívesen készítek el, mint télen. A tárkonyos csirkeragu ilyen, mert nyáron a könnyed savanykás, tejfölös ízét kedvelem benne, télen pedig a tartalmassága az, ami megnyugtat. Télen éppen ezért több hússal készítem, nyáron inkább a tárkonyé és a tejfölé a főszerep. Ugyanígy nyáron kerül bele zöldborsó, télen inkább a gyökérzöldségek vannak többségben.

Tovább olvasom »
aszalt paradicsom, bacon, csirke, csirkemell, feta, spenót, töltött

Fetás, zöldséges töltött csirkemell

Hajós Ágnes

Szerintem a csirkemell a legeslegváltozatosabban variálható húsfélénk. Szaftosabb, mint a pulyka, többen fogyaszthatják, mint a sertést vagy a marhát, egyszóval igazi áldás, ha sokféle csirkemell receptet ismerünk. Remek csirkés receptjeitek számát szaporítjuk ezzel a töltött variációval.

Tovább olvasom »
bazsalikom, csirke, nyár, paradicsom, sült

Caprese csirkemell

Hajós Ágnes

Vannak klasszikus ételpárosítások, ezek egyike a paradicsom összeházasítása a bazsalikommal. Utolérhetetlen kombináció, számomra a színtiszta nyarat, a napsütést jelenti. Csirkével is remek, de ehetjük saláta formában is.

Tovább olvasom »
bacon, borsó, brokkoli, csirke, őzgerinc forma, zöldborsó

Zöldséges csirkehúsos alagút

Salamon Csilla

Remek módja a húsok elkészítésének, ha bacon köntösbe bújtatjuk őket. Ha őzgerinc formában sütjük, akkor pedig nemcsak finom, hanem látványos étel lesz a végeredmény. Érdemes kikísérletezni azokat a variációkat, amiket a család igazán szeret.

Tovább olvasom »
bab, bogrács, csirke, leves, mediterrán, nyár, zöldség

Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban

Hegyvári Zoltán

Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.

Tovább olvasom »
csirke, gomba, hagyma, nyárs, paprika, saslik

Csirke saslik

Kandikó Éva

Készítheted kerti grillen is, de én inkább azoknak ajánlom, akiknek nem adatik meg a kerti grillezés gyönyörűsége. Ezt ugyanis serpenyőben, a gázon is megsütheted.

Tovább olvasom »
ázsiai, csirke, curry, kókusztej, koriander, thai

Kókusztejes csirkeleves

Kandikó Éva

Az ázsiai ételek lelke a sok fűszer, ám ha kész fűszerkeveréket használunk, leegyszerűsíthetjük a dolgot. Sokféle curryt lehet ma már kapni erre szakosodott boltokban, érdemes kísérletezni velük.

Tovább olvasom »
csirke, fehérbor, francia, Napóleon

Marengói csirke

Kandikó Éva

Állítólag Napóleon kedvenc ételét készítjük el, ha megfőzzük ezt a marengói csirkét, melyet a császár második itáliai hadjárata alkalmával kapott egyszer a szakácstól, egy ütközet előtti estén. Az ütközet sikeres volt, és mivel Napóleon amúgy is szerette a csirkét, attól fogva mindig ezt vacsorázott, mielőtt hadba indult,

Tovább olvasom »
ananász, ázsiai, csirke, szójaszósz

Ananászos csirke

Kandikó Éva

Ez a kissé ázsiai beütésű recept népszerű lesz azok között, akik kedvelik a hús-gyümölcs párosítást. Előnye a receptnek azon kívül, hogy finom, hogy nem kell hozzá semmi különleges alapanyag, hiszen a szójaszósz is lassanként minden háztartásban megtalálható lesz.

 

Tovább olvasom »
csirke, darált hús, joghurt, karfiol, pulyka

Diétás rakott karfiol

Kandikó Éva

Egyetlen titka van ennek az ételnek, a darált húsból készült pörköltet kifejezetten fűszeresre, ízesre kell készíteni, így tudjuk ellensúlyozni a karfiol és a joghurt semleges ízeit. 

Tovább olvasom »
csirke, csirkecomb, grill, nyár, pác

Grillezett csirkecomb

Kandikó Judit

Grillezni jó, grillezni egyszerű, és grillezni muszáj is, hiszen nincs ennél jobb közös program a barátokkal, a családdal. Grillezésben a férfiak gyakran jeleskednek, így a nőknek csak az előkészítés, a tálalás, a mosogatás és a rendrakás jut, hát nem csábító?

Tovább olvasom »
csirke, harcsa, marha, Óz, pörkölt, sértés, zúza

Ki a pörköltet szereti, rossz ember nem lehet

PP-Eletforma

Gondolnátok, hogy pörköltet a magyarok nagyjából az 1700-as évek vége óta főznek? Az ortodox pörköltben nincs más, mint a zsír-hagyma-paprika alapon pörkölt hús, egyetlen fűszere pedig – a paprika mellett – a só. A pörkölés a magyaros konyhatechnika egyik fontos művelete, lényege, hogy hagymás zsírban pörköljük a darabolt húst, és addig keverjük, míg vizét elvesztve zsírjára pirul. Tűzről levéve paprikázzuk, és utána kevés vízzel felöntve tovább pároljuk.

Tovább olvasom »
csirke, tortilla, wrap

Csirkés tekercs 

Kandikó Éva

Mindegy, hogy wrapnak hívjuk, tortillának, pitának, ezeknek a tekercseknek közel azonos az alapjuk, mégpedig valamilyen egyszerű laposkenyér, melyet a világ számos országában ismernek és szeretnek.

Tovább olvasom »
csirke, gyömbér, rizstejszín

Gyömbéres, tejszínes csirke

majomkenyer.hu

Ha laktózérzékeny vagy, erősen leszűkül a fogyasztható ételek köre. Ha a diéta előtt szeretted a tejszínes, mártásos ételeket, azok bizonyára hiányoznak. Ezt a gyömbéres, ananászos csirkét rizstejszínnel te is fogyaszthatod.

Tovább olvasom »
csirke, juhtúró, palacsinta, paprikás

Csirkepaprikás kapros, juhtúrós palacsintával

Hegyvári Zoltán

A napokban az ebédünket az egri HBH Bajor Sörházban fogyasztottuk el, ahol az egyik menü gyakorlatilag ez volt. Nekem annyira bejött a két ízvilágnak a párosítása, hogy a magam módján elkészítettem ezt a fogást. Nemcsak akkor, most is nagyon bejött, úgyhogy ajánlom másoknak is. Kösz srácok, jó volt az ötlet.

Tovább olvasom »
csirke, krémleves, leves, medvehagyma, pesto, pite, pogácsa

Egy csokor medvehagyma

Kandikó Éva

Viszonylag sokáig tart még a medvehagyma szezonja, azoknak, akik szeretik és használják, na és persze azoknak is, akik most ismerkednek vele, szeretnénk átnyújtani egy képletes csokor medvehagymát, azaz egy csokorba gyűjtöttük receptjeinket, melyekben medvehagyma szerepel.

Tovább olvasom »
cayun, chili, csirke, kaliforniai paprika, New Orleans, rizs

Jambalaya

Kandikó Éva

A jambalaya amerikai-spanyol-francia étel, emlékeztet a rizottóra és a paellára is. Spanyol bevándorlók készítették először, a méregdrága sáfrányt paradicsommal helyettesítve. New Orleansban alakult ki mostani formájában, karibi befolyásra kerültek bele jellegzetes fűszerei, a cayenne bors, a koriander, az oregánó, fokhagyha, chili.

Tovább olvasom »
csirke, dió, konzerv, őszibarack, sajt

Őszibarackos csirke

Kandikó Éva

Vannak, akik nem rajonganak a hús-gyümölcs párosításáért, tiszteletben tartjuk az ízlésüket, ám akik szeretik ezt a fajta ízkavalkádot, azok készítsék el ezt az egyszerű, ízletes csirke ételt.

Tovább olvasom »
bacon, csirke, lilahagyma, quiche

Baconos, lilahagymás quiche

Bartek Kata

Az a jó ebben az ételben, hogy gyakorlatilag bármi hasznosíthatóvá válik vele. Vagyis felhasználom azokat az élelmiszereket, amik a hűtőnkben dekkolnak pár napja. Ha még egy kicsit várnánk a felhasználásukkal valószínűleg már nem lennének jók. Mivel mindig más maradékok vannak, ez az étel egy kicsit mindig más lesz.

Tovább olvasom »
bakonyi, csirke, gomba, leves, tejföl

Bakonyi csirkeragu leves

Hegyvári Zoltán

Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.

Tovább olvasom »
csirke, juhtúró, linzertészta, quiche

Csirkés, juhtúrós quiche

Bartek Kata

A quiche (ejtsd: kis) lényegében egy linzertészta, amit általában sós töltelékkel töltenek meg, bár léteznek édes változatai is, szerintem nálunk azért a sós változat van jobban elterjedve. Ami nekem igazán tetszik benne – talán pont ezért lesz nagy kedvencem – hogy egy linzertészta az alapja, a töltelék pedig a végtelenségig variálható kedvünk, vagy a hűtőnkben lévő alapanyagok alapján.

Tovább olvasom »
csirke, curry, főzőtejszín, svájci fogás

Márti svájci currys, ananászos csirkéje

László Márta

Svájc számomra az egészséges, konnyű étkezések, különleges ízek világa! Ezt a receptet is ottani barátimtól tanultam! Elképedtem, hogy egy egésznapos, hegymászós kirándulás után hogy tud pillanatok alatt fantasztikus vacsorát az asztalra varázsolni Nelly és Jules. Örök hálám érte ma is!   

Tovább olvasom »
csirke, Csirkés, tekercs, tortilla

Csirkés tortilla tekercs

Kandikó Éva

Jó, ha tartunk otthon tortilla lapokat, nagy segítség lehet bármelyik estén, ha gyorsan kell vacsorát készítenünk.  Általában 8 darabos kiszerelésben árusítják, nagyobb élelmiszer-áruházakban vagy delikátokban beszerezhető. Érdemes belőle több csomaggal venni, szavatossági ideje általában elég hosszú, és nagyon változatosan tudjuk használni.

Tovább olvasom »
ananász, cajun, csirke, karibi, kreol, rizs

Cajun csirke ananászos rizzsel

Kandikó Éva

A cajun (kreol) konyha az Egyesült Államok déli részének és a karibi szigetvilág konyhájának keveredése. A kreol konyhára a grillezett húsok és halak, az édeskés, tartalmas mártások, és a sokféle köret a jellemző.

Tovább olvasom »
chorizo, csirke, Európai Parlament, királyrák, tartalmas

Chorizo, rák és csirke Strasbourgból

László Márta

Megint járhattam Strabourgban, az Európai Parlamentben a testület Budapesti Irodájának segítségével. Mint azt már láthattátok, ilyenkor nemcsak a nagypolitika érdekel! Ezúttal is hoztam Nektek egy-két érdekességet! A most következő recept különlegessége, hogy Strasborugban, az EP éttermében ettem, ahol különösen vigyáznak arra, hogy minden nemzet képviselője találjon magának fogára valót! 

Tovább olvasom »
csirke, fajita, fűszerkeverék, Mexikó, tortilla

Csirkés fajita

Kandikó Éva

Nem vagyok híve a készen vásárolt poroknak, mixeknek. Van azonban olyan eset, amikor engedek az elveimből, és ezek a nemzetközi konyha bizonyos ételeinek elkészítése. A fajitához készen vásárolt keveréket szoktam használni.

Tovább olvasom »