csecsemő

allergia, csecsemő, kiütés, tápszer, tej

Ételallergiás is lehet az éjjel gyakran felsíró baba

PP-Eletforma

A jellegzetes tünetek mellett a gyakori éjszakai felriadások is utalhatnak ételallergiára. Érdemes erre a lehetőségre is gondolni, mielőtt az éjszakázástól a szülők teljesen kimerülnek – hívta fel a figyelmet dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Prima Medica Szakmai Napon elhangzott előadásában.

Tovább olvasom »
csecsemő, felnőtt, hallás, implantátum, műtét

Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne halljuk

PP-Eletforma

Először meghallani a madarak csicsergését, vagy szeretteink hangját? Hallóként nehéz elképzelni, milyen lehet átélni egy siketen született gyermeknek ezt az élményt. Magyarországon majd 60 ezer ember siket és ennél jóval többen vannak, akik súlyos halláskárosodásban szenvednek. Közülük azonban sokan szinte teljes értékű életet élhetnének egy modern hallásjavító rendszer segítségével.

Tovább olvasom »
allergia, anyatej, csecsemő, ételallergia, immunredszer, öröklődés, tápszerek

Anyatejes babának is lehet ételallergiás tünete

PP-Eletforma

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára, ezért megdöbbentő lehet, ha anyatejes babánkról kiderül, hogy a hasfájását, vagy a kiütéseket a bőrén ételallergia okozza. Arról, hogy ez hogyan lehetséges és miként kezelhetjük, dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük. 

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, mimika, szeretet, szokások, testbeszéd

Így neveljünk szeretetre, már az első pillanattól

Krajcsó Judit

A harmonikus személyiségű, ép tudatú, tiszta erkölcsű, szeretetet sugárzó gyermeket akarunk nevelni,(és vajon miért ne akarnánk?) akkor kezdjük el ezt már élete első pillanatától.Ezek a gyakorlatok bizonyára sok szülő számára ismertek. Van úgy, hogy ösztönösen jönnek, és gyakran nem is gondolunk hatalmas jelentőségükre.

Tovább olvasom »
allergia, csecsemő, diétás étrend, intolerancia, tejfehérje

Hogyan kezeld a tejfehérje-allergiát?

PP-Eletforma

A tejfehérje allergia tünetei a hozzátáplálás megkezdése előtt is jelentkezhetnek, anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt. Dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a betegség felismeréséről és kezeléséről kérdeztük.

Tovább olvasom »
agyvérzés, antigén, betegség, csecsemő, kampány, magzat, terhesség, thrombocyta

Amikor az anya szervezete megöli a saját gyermekét…

PP-Eletforma
Hazánkban is nehéz helyzetben van egy szülő, ha magzata a várandósság második harmadában minden előjel nélkül elhalt, vagy halott magzatot szült, vagy gyermekénél a születést követő néhány napban agyvérzést diagnosztizálnak, és tanácstalan az okokat illetően. Ilyen esetekben érdemes a NAIT-ra gyanakodni, amely jelenléte legtöbbször mind az orvosok mind a szülők előtt ismeretlen marad.
Tovább olvasom »
1 csomag = 1 védőoltás, anya, csecsemő, kampány, tetanusz, védőoltás

1 csomag = 1 védőoltás

László Márta

Tizenegyedik alkalommal indította útjára 1 csomag = 1 védőoltás közös kampányát a UNICEF és a Pampers. Összesen 404.000 tetanusz elleni védőoltás gyűlt össze a magyar családok segítségével. Ez a mennyiség több mint 130.000 anya és újszülött életét mentheti meg a harmadik világ országaiban. A mostani kampánynak itthoni vonatkozása is volt: a Pampers az újságírók segítségével egy hazai gyermekotthonnak, a Fővárosi Sztehlo Gábor Gyermekotthon és Fogyatékosokat Befogadó Otthonok részére adományozott pelenkákat.

Tovább olvasom »
baba, csecsemő, emésztőrendszer, hányás, reflux

Mikor büfi, mikor nem ?

PP-Eletforma

Meddig tekinthetjük normális jelenségnek a csecsemőkori bukásokat, és mikor gyanakodjunk refluxra? Erről, és a betegség egyéb tüneteiről is mesél dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Tovább olvasom »
csecsemő, Czeizel Intézet, gyermek, hallás, orvos, vizsgálat

Kagylózz, picim!

László Márta

A halláskárosodás az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség. Ha időben felismerjük, és a megfelelő kezelést is megkapja a kicsi, a gyermek meg tudja értetni magát, és később gond nélkül be tud illeszkedni a társadalomba. Nézzük, hogy mely esetekben kell nagyon odafigyelni és milyen módszerekkel lehet megvizsgálni az újszülöttek hallását?  

Tovább olvasom »
csecsemő, Dobó Ági, szűrés, ultrahang, vele született rendellanesség

Dobó Ági az elővigyázatos anyuka

PP-Eletforma

Minden szülőnek az a legnagyobb ajándék, ha a gyermeke egészséges. Dobó Áginak is ez a legfontosabb, és mindent meg is tesz ennek érdekében. Második kisfia október végén született, és ahogy ilyenkor szokás, számos vizsgálatot elvégeztek rajta a kórházban. Ma azonban már ezeken kívül is egyre több lehetőség kínálkozik, amellyel már sok szülő él, és a gyermekgyógyászok által is ajánlott. Gondos anyukaként az egykori szépségkirálynő, kisfiával Nataniellel nemrég ultrahangvizsgálaton járt.

Tovább olvasom »
anya, bizalom, biztonság, család, csecsemő, inkubátor, magány, ölelés

Nehéz élete lesz Karácsonyi Zéténynek

Krajcsó Judit

Karácsonyi Zéténynek hívják. Szenteste találtak rá a miskolci kórház előtt kihelyezett inkubátorban.  A pszichológus szerint egész életét meghatározó traumát élhet át, elszakítva a világtól, az anyjától, az érintésektől, hangoktól, szavaktól, miként hasonló sorsú társai.

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, gyerek, mozgás, rost, székrekedés, táplálkozás

Baj lehet, ha fontosabb a játék!

PP-Eletforma

Gyakori probléma a székrekedés gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet. Szakember mondja el a legfontosabb tudnivalókat!

Tovább olvasom »
csecsemő, orvos, széklet, vér

5 ok, ami véres székletet okozhat csecsemőknél

PP-Eletforma

Nagy riadalmat kelt a szülőben, ha a pelenkán véres, vagy nyálkás székletet lát. A problémát azonnal jelezni kell a védőnőnek és a gyerekorvosnak, főként, ha a baba láthatóan nincs jól, mert a véres széklet néha súlyos állapotot is jelezhet. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát az ijesztő jelenség lehetséges okairól kérdeztük.

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, táplálkozás, tápszer, tejallergia, tejkiütés

Titokzatos pöttyök a baba arcán

PP-Eletforma

Ha apró, vörös vagy fehéres, kissé kidudorodó göbök jelennek meg a baba arcán, a legtöbb édesanya valamilyen allergiára gondol. Mivel ezek a tünetek rendszerint az első hónapokban jelentkeznek, kiváltó okként a tápszer, vagy az anyatej merülhet fel, hiszen a csecsemő abban az életkorban még mást nem fogyaszt. Mikor gondoljunk allergiára és miről ismerhető fel az ártalmatlan tejkiütés?

Tovább olvasom »
anyatej, család, csecsemő, pénz, rendelet, szoptatás, világnap

Pénzért adom, ingyen kapod! Mi az?

Krajcsó Judit

Augusztus elseje az anyatejes táplálás, a szoptatás világnapja. Ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón örömteli hírt kaptak azok, akik a gyűjtőállomásokon leadják a felesleges anyatejet. Mintegy másfélszeresére emelik az érte kapott juttatást.

Tovább olvasom »
csecsemő, dioptria, kancsalság, szembetegség, szűrés

Baj van a csecsemők szemével!

PP-Eletforma

Tíz egészségesnek vélt kisgyermek közül egynek a szeme beteg, ez három esetben kancsalságot takar. A betegség gyógyítható, az eredményes kezeléshez azonban fontos, hogy időben felismerjék a rendellenességet. A kancsalság szűrése hagyományos, pupillatágításos vizsgálattal is végezhető, ennél azonban már van barátságosabb speciális megoldás is.

Tovább olvasom »
csecsemő, hasfájás, kólika, masszírozás, reflux

Csecsemőkori hasfájás: kólika is okozhatja!

PP-Eletforma

Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan lehet kezelni.

Tovább olvasom »
anya, csecsemő, egészség, szoptatás, tej

Miért fontos a szoptatás?

PP-Eletforma

Életünk első ezer napja meghatározza jövőnket, egészségünket! A legutóbbi kutatások szerint ezen idő alatt a táplálkozás rendje még ennél is sokkal hosszabb időre hat ki! Nézzük, milyen előnyei vannak a szoptatásnak?       

Tovább olvasom »
csecsemő, egész, gyermek, magzat, orvosi tanács, táplálkozás

Mikortól kell figyelni a gyermek táplálására?

PP-Eletforma

Az élet első 1000 napjának, azaz a várandósság ideje alatt az anyaméh védelmében eltelő időnek és az első két életévnek a körülményei hosszú távon lehetnek  hatással  a csecsemők későbbi, egészséges növekedésére és a kora gyermekkori fejlődésre, sőt a felnőttkori egészségi állapotra. Ennek ismeretében a táplálás kiemelt  jelentőséggel kezelendő már a magzati élet kezdetétől – olvasható a Magyar Diabetikusok Országos Szövetségének hírlevelében. 

Tovább olvasom »
csecsemő, hozzátáplálás, táplálékallergia

A táplálékallergia babakorban – Mikor kezdjük el a hozzátáplálást?

PP-Eletforma

Tápszeres babáknál a negyedik és a hatodik hónap között, anyatejes csecsemőknél fél éves kortól javasolt megkezdeni a hozzátáplálást. Ennél tovább halogatni nem célszerű, egyrészt mert a fejlődő szervezetnek más típusú táplálékokra is szüksége van, másrészt az anyatejjel táplált csecsemőknél így segíthetjük az allergia megelőzését. 

Tovább olvasom »
anyatej, csecsemő, lélek, szoptatás

A szoptatás lelki okai

PP-Eletforma

Hogyan hat a psziché a szoptatásra? Csökkentheti-e az anyatej mennyiségét a stressz? Lehet, hogy nem teákra és csodaszerekre van szükség a sikeres szoptatáshoz, hanem valami egészen másra? Ezt a témát járjuk most körbe.

Tovább olvasom »
csecsemő, fejlesztés, játékok, nevelés

Így neveljünk értelmes gyereket!

PP-Eletforma

A csecsemők hihetetlenül könnyen és sok mindent képesek megtanulni, s persze ennek érdekében a szülő is igyekszik mindent megtenni. Vajon mekkora szerepe van a korai fejlesztésnek a későbbi eredmények szempontjából? Lemarad-e az a baba a kortársaitól, akit nem fejlesztenek? Okosabb lesz-e, akinek már kisebb korában magasabb az intelligenciája? Válaszolunk!

Tovább olvasom »
csecsemő, izomépítés, mozgás

Így lesz „izompacsirta” a kisbabádból!

PP-Eletforma

Minden szülő izgatottan lesi, várja, mikor emeli fel először a fejét a pici, mikor fordul hasra, hogyan kúszik, mászik, és áll először lábra. A helyváltoztatáshoz, a mászáshoz, járáshoz szükséges izomzat a baba fejlődése során fokozatosan alakul ki, melyre a csecsemő naponta gyúr. Hogyan segíthet az izomépítésben a szülő?

Tovább olvasom »
bőrkiütés, csecsemő, szoptatás

Kiütések a babán – Vajon mi okozza?

PP-Eletforma

A puha és bársonyos bababőrön megjelenő kiütések miatt gyakran kétségbeesnek az anyukák, keresik a probléma okát.  A táplálkozástól kezdve a pelenkakiütésen át a vírusfertőzésekig számos oka lehet ezeknek a kiütéseknek. Lássuk a leggyakoribbakat!

Tovább olvasom »
csecsemő, HPV elleni védőoltás, védőoltás

A pneumococcus és a HPV ellen

PP-Eletforma

A kötelező oltási rend része lett a súlyos gyulladásokat okozó pneumococcus baktérium elleni oltás a június 30-a után született babák számára. A HPV elleni védőoltás pedig szeptember 1-jétől 12 éves kortól kötelezően felajánlható lesz. Mindkét oltás térítésmentes.

Tovább olvasom »
csecsemő, gyereknevelés, nevelés

Túlélési tippek „többemberes” babákhoz

PP-Eletforma

Többemberes baba. Már maga a kifejezés is horrorisztikus. Azokat a gyerekeket hívjuk így, akik folyamatosan igénylik, hogy valaki mellettük legyen. Sírnak, nyugtalanok, csak kézben tudnak lecsillapodni. Szinte sakkban tartják az egész családot. Vajon mi a viselkedésük oka? Mit tehetünk? Vannak tippjeink!

Tovább olvasom »
csecsemő, fejfájás, gyerek, inni, víz

Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

PP-Eletforma

A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?  

Tovább olvasom »
bor, csecsemő, ekcéma, krónikus

Csecsemőkori ekcéma: megelőzés és kezelés

PP-Eletforma

Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8-15 százalék és ez az arány egyre nő. Dr.Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat és hogyan kezeljük a tüneteket.  

Tovább olvasom »
anya, csecsemő, egészség, szoptatás, tej

Anyatejes táplálás régen és ma

PP-Eletforma

A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Hazánkban ma mégis minden ötödik hat hónapnál fiatalabb gyermek kap az anyatejen kívül más táplálékot is. dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Tovább olvasom »
csecsemő, megelőzés, oltás, szülő, szűrés

Számos lehetőség áll a szülők rendelkezésére…

PP-Eletforma

Hazánkban a kismamáknak rengeteg lehetőségük van gyermekük esetleges betegségeinek kiszűrésére, megelőzésére. Sokszor a probléma könnyen kezelhető, különösen ha időben észleljük és azzal helyesen szakemberhez fordulunk. Tájékozódjunk az elérhető szűrésekről védőnőnknél, gyermekorvosunknál és nőgyógyászunknál is!

Tovább olvasom »
csecsemő, étkezés, gyermekek, gyermekorvos, táplálkozás, tej

Nem csoda, ha az édesanyák szarvashibákat követnek el

PP-Eletforma

Finom átmenet helyett sokkoljuk az 1-3 éves gyermekek szervezetét a felnőtteknek készült sós, cukros és kalóriadús fogásokkal. A magyar anyukák fele ugyanis nem tudja, hogy attól, hogy kinőtt a gyerek foga, még nem eheti mindig ugyanazt, amit a család többi tagja – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss felméréséből. Az orvosok azt tanácsolják, hogy főzzünk külön az 1-3 éveseknek, kínáljuk őket a korosztálynak készült bébiételekkel és gyerekitalokkal, és teljesen hagyjuk el az édességeket. 

Tovább olvasom »
csecsemő, fül, hallás, vizsgálat

Hogyan fedezzük fel időben gyermekünk halláskárosodását?

PP-Eletforma

A szülőknek gyermekük születését követően számos teendője akad, így például vizsgálatok egész sora biztosítja az esetleges rendellenességek korai felismerését. A gyermekek hallását illetően különösen fontos az időben felállított pontos diagnózis, mivel az első hat hónap kritikus a beszédfejlődés és a beszédértés szempontjából. Az alábbiakban Dr. Jókay Kinga, a Rózsakert Medical Center gyermekorvosa bemutatja az otoakusztikus emissziós vizsgálati módszert, amely pontos képet ad a gyermekek hallásáról.  

Tovább olvasom »
csecsemő, szülés

Negatív csúcs Európában: vészes csecsemőhalandóság

PP-Eletforma

Az idén már az év első két hónapjában élve annyi extrém kis súlyú, 1000 gramm alatti gyerek szültetett, mint 2009-ben a teljes évben! Ezen gyerekeknek csak alig több mint a fele életképes. Az OEP adatai szerint, amíg 2008-ban több mint 99 ezer csecsemő látta meg a napvilágot, tavaly mindössze 96,5 ezer baba született. A csecsemőhalandóság aránya a Balti államokban, Bulgáriában és Magyarországon a legmagasabb Európában – 13-14,2 ezrelék között alakul, míg más országokban ez az arány 6,1-10,3 ezreléket tesz ki.

Tovább olvasom »
csecsemő, megelőzés, tisztaság

A nagy tisztaság ártalmas az allergiás betegeknek is!

PP-Eletforma

Az utóbbi évtizedekben ugrásszerűen megemelkedett az allergiás betegek száma. A magyar lakosság harmada szenved valamilyen allergiás betegségben. A tünetek kialakulásában számos tényező játszik szerepet. A megelőzésre már a várandósság időszakától kezdődően nagy figyelmet kell fordítani, igaz ez különösen azon családok esetében, ahol már előfordult allergiás megbetegedés. 

Tovább olvasom »
baba, bébi, csecsemő, videó

Hogyan játszunk a babával?Tippek

DPA

Sok vita folyik arról, hogy kell-e fejleszteni egy teljesen egészséges párhónapos babát. A válasz – szerintünk – nem. Ennek ellenére játszani lehet vele, hiszen élvezi felfedezni a világot. Tippjeink következnek.

Tovább olvasom »
anya, csecsemő, szülés

Nem tilos az otthonszülés, de a bábákat börtönbe zárnák

PP-Eletforma

Feltehetően gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnák meg G. Á.-t, aki eddig foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt állt a bíróság előtt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság végzése szerint G. Á. és vádlott-társai ügyét a Fővárosi Bíróságra helyezik át. Habár a két bűncselekmény büntetési tétele azonos, az emberölés a nyilvánosság előtt súlyosabbnak minősül. G. Á. védői szerint a legújabb szakértői vélemény nem hozott olyan fordulatot az ügyben, ami indokolná az eltérő minősítést. A bíróság döntése váratlan és érthetetlen. Nem tudunk olyan esetről, amikor kórházi szülész-nőgyógyászt vádoltak volna gondatlan emberöléssel.  

Tovább olvasom »
csecsemő, kismama, szülés, terhesség

Az iskoláskorú kismamák élete

PP-Eletforma

Egyre több kiskorú esik ma teherbe Magyarországon a sokféle felvilágosító program ellenére. A tini kismamák élete egy szempillantás alatt vesz 180 fokos fordulatot, annak ellenére is, hogy sokan döntenek végül úgy, hogy nem hozzák világra a gyermeket, vagy örökbe adják a kicsit.

Tovább olvasom »
anya, csecsemő, szülő, tej

Magyarország szoptatásban elől jár

PP-Eletforma

Magyarország már tavaly túlteljesítette a WHO által kitűzött célt, miszerint legalább a babák fele kapjon anyatejet 6 hónapos koráig, hiszen 2008-ban az MGYT reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyar édesanyák 60%-a szoptatja gyermekét fél éves korig. A Tiszafüreden rendezett „Természetesen, anyatejjel…” című Országos Védőnői Továbbképző Nap a Szoptatás Világhete alkalmából foglalkozott a témával hétvégén.

Tovább olvasom »