cökália

allergén, cökália, diéta, ételallergia, glutén, laktóz, tejallergia, ünnep

5 dolog, amire figyeljen, ha ételallergiást lát vendégül!

PP-Eletforma

Az előttünk álló ünnep, a rokonlátogatással egybekötött ebédek és vacsorák időszakában azokra is figyelnünk kell, akik ételallergiával küzdenek. Érdemes tájékozódni az allergia jellegéről, hogy ne hozzuk magunkat, de a vendégünket se kényelmetlen helyzetbe, amikor kínálunk. Sasvári-Szekeres Anita, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a speciális diétát tartók nehézségeiről tájékoztat.

Tovább olvasom »
bélrendszer, bőrprobléma, cökália, diéta, gabonafélék, gluténmentes étrend, vizsgálat

Mi a gond a gluténmentes étkezéssel?

PP-Eletforma

A  gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása szerteágazó tüneteket okozhat: az emésztőszervi panaszokon túl a fejfájáson át a menstruációs problémákig, hangulati ingadozások és bőrtünetek is jelezhetik, ha szervezetünk számára gondot okoz a glutén lebontása. Sokan ezért saját magukat tesztelve mellőzik egy időre a gluténtartalmú ételek fogyasztását, ami azonban több okból is kockázatos.

Tovább olvasom »
allergia, bőrkiütés, cökália, hasmenés, tejallergia, tojás

Mikortól ehet tojást a baba?

PP-Eletforma

Egy legutóbbi kutatás szerint a 4-6 hónapos kor a legideálisabb időpont arra, hogy a csecsemő először tojástartalmú ételt fogyasszon. Állítólag minél korábban találkozik a kicsi szervezete az allergénnel, annál valószínűbb, hogy nem jelentkezik nála allergiás reakció az adott ételre. A gasztroenterológus azonban óvatosságra int.

Tovább olvasom »
alkohol, cökália, étrend, fesztivál, gluténérzékenység

Hasznos tippek gluténérzékeny fesztiválozóknak

PP-Eletforma

A cöliákia egyetlen ma ismert kezelési módja a kompromisszummentes, élethosszig tartó gluténmentes diéta. Még buli közben sem szabad megfeledkezni róla. Íme néhány hasznos tanács gluténérzékenyeknek, hogy milyen kockázatokkal lehet számolni a fesztiválokon, és hogy lehet elkerülni a diétahibákat.

Tovább olvasom »
cökália, gluténmentes étrend, gyerek, iskola, lisztérzékenység

Milyen gluténmentes tízórait csomagoljuk a suliba?

PP-Eletforma

Iskoláskorú cöliákiás gyermekünk étkezésének megoldása nem kis feladat, mert amellett, hogy garantáltan gluténmentes étkezést kell neki biztosítani, gondoskodni kell arról is, hogy a testük fejlődéséhez szükséges napi energiát megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokkal biztosítsuk. Mit csomagoljunk nekik tízóraira?

Tovább olvasom »