borászat

borászat, Mád, Nagy-Somló, nők, pincészet, Rekeczki Roland, tokaj, villány, Zsirai borok, Zsirai Kata

Ilyen a háromlaki Zsirai

László Márta

Édesapja alapította azt a pincészetet, aminek borait Zsirai néven találhatjuk meg például a borbárok, az éttermek kínálatában. Kata, testvére és édesanyjuk vitték tovább az álmokat. Ma három borvidéken is gazdálkodnak: Tokajban, Nagy-Somlón és Villányban. Hogy milyen sikerrel? Idén Zsirai Katát választották a Gál Tibor emlékdíjra, amit az a tehetséges, feltörekvő borász kap meg, akit az Év Bortermelői és a Borászok Borászai jelölnek, és aki a legtöbb közönségszavazatot kapja.   

Tovább olvasom »
2017-es évjárat, borászat, Dél-Balaton, kóstoló, márton nap, pincészetek, újbor

Isteni lesz ez az évjárat a Dél-Balatonon – itt a nagy BUMM!

László Márta

Valamivel kevesebb a termés, a tavalyinál, de a minősége CSÚCS – egybehangzóan ezt állították 2017-ről a dél-balatoni borászok, akik épp Márton-nap előtt tartottak kóstolót Budapesten. A szakmai közönség elismerően szólt a tartályokból és hordókból frissen kikerült újborokról. Már most markánsan érezhető, hogy ezt az évjáratot még sokig emlegetjük! 

Tovább olvasom »
borászat, budapest, filmhét, gastronómia, hagyományok, japán

Szőlőkönnyek és Ezüstkanál – ehető lesz a Japán Filmhét

Krajcsó Judit

Magyarországon sosem vetített öt japán alkotást láthatunk  az idei Japán Filmhéten  június 13. és 17. között a fővárosi Toldi moziban.  Az alkotások betekintést nyújtanak a szigetország tradicionális konyhaművészetébe, többek között egy nem mindennapi borászat és egy tejgazdaság világába is. Közös a változatos műfajú filmekben, hogy a főszereplők fáradhatatlanul küzdenek választott mesterségük fortélyainak elsajátításáért, miközben a gasztronómia hagyományain keresztül saját gyökereikhez is utat találnak

Tovább olvasom »
bor, borászat, bortrend, kistermelő

A Bor Világnapján

PP-Eletforma

Magyarországon is egyre többen tudják, hogy május 25. a Bor Világnapja, amely Szent Orbán napjához, a szőlő és bor védőszentjéhez kapcsolódik. Ezért is tartanak ilyenkor sok helyen Orbán napi ünnepet a Bor Világnapját követő hétvégén, legyen szó a Tokaji Szent Orbán zarándoklatról, vagy az Orbán napi Bor és Pinceünnepről.

Tovább olvasom »
alkohol, bor, borászat, bortermelés, érdekesség, hagyomány

6 érdekesség a borospincék sötét rejtekéből

Krajcsó Judit

Furcsa titkokat rejtenek a borospincék, amikről igazán csak a hozzáértők tudhatnak. Hallottál például az elöregedő, ellustuló borokról? o és arról, hogy milyen károkat okozhat egy apró kenyérmorzsa? Tudod, hogy miért fröcskölik a finom nedűt a pincék falára? Most eláruljuk…

Tovább olvasom »
bor, borászat, Bordeaux, EB, foci, La Cité du Vin, Mád, tokaj

Foci- és bortörténeti esemény egyszerre Bordeaux-ban!

PP-Eletforma

Amikor a magyar labdarúgó válogatott a bordeaux-i Matmut Atlantique stadionban pályára lép holnap este Ausztria ellen a futball Európa-bajnokságon, a világ egyik borkereskedelmi központjaként számon tartott délnyugat-franciaországi város futurisztikus stílusú, új bormúzeuma, a La Cité du Vin különleges borkóstolóval tiszteleg az osztrák és a magyar borkultúra előtt. A sport és bor kapcsolatát egyedi módon hirdető rendezvényen Magyarországot a mádi Holdvölgy borászat képviseli, egy száraz és egy édes tokaji fehérbor-különlegességgel.  

Tovább olvasom »
bor, borászat, ízlés, Kovács Borház, nők, szakma, szeretet, szőlő, zamat

Borban az igazság és a nők

PP-Eletforma

Míg az ókorban nem is szolgálhattak fel bort a nők, addig napjainkban már egyre több női borásszal találkozhatunk. Bár a hölgyek biológiailag jobb képességekkel rendelkeznek a borok tesztelése szempontjából, mégis a szakmában jelentős többségben vannak a férfiak. A nemek megoszlásáról és az elmúlt évtizedek változásairól a Kovács Borház borászai, Kovács László és lánya, Kovács Zita beszéltek.

Tovább olvasom »
bor, borászat, Bujdos, csavarzáras palack, dizájn, minőség, palackozás, tavasz

Bujdosóék tavasza

László Márta

dél-balatoni Bujdosó Pincészet termékpalettája az elmúlt hetekben tovább bővült, ráadásul új dizájnra és több boruk esetében csavarzáras palackozásra állnak át.

 

Tovább olvasom »
bor, borászat, eger, rendezvény

Már nem páratlan az Egri Bikavér!

Krajcsó Judit

Március 15-én ünnepélyesen útjára indították az Egri Csillagot, amely az Egri Bikavér fehér párja. A már hagyományos fellövéshez április végén az egri borvidék egy jelentős rendezvénye: az Egri csillag Ünnep is kapcsolódik majd.

Tovább olvasom »
bor, borászat, gasztronómia

Mitől jó a bor?

PP-Eletforma

Mi mindig ámulva hallgatjuk, ha valaki szakértő módon beszél a borokról. Most szakértő segítségével azt mutatjuk meg, hogy mitől is lesz jó egy bor – vagy éppen nem.

Tovább olvasom »