bor

Alföld, bor, Hajós, kadarka, olaszrizling, pincefalu

Jobb, ha az IHLET szüli a bort

László Márta

Hajóson mindenkinek van egy pincéje. Vagy kettő. Mert az ültetvényeken nem annyira szeretnek dolgozni, de bort készíteni annál inkább! Azt mondják, sokat dolgozni a szőlőben kell, a pince kóstolásra való. Európa legnagyobb öszefüggő pincefaluja 1200-1300 házból áll a Hajós-Bajai borvidéken. Már látványra is páratlan, a borok pedig sokszor a legelőkelőbb haztai éttermek itallapjain szerepelnek! Erről mesélt Sziegl Balázs borász, aki feleségével együtt 2012-ben vágott bele a nagy borkalandba. Ma a fővárosban, a Costesben, a Mákban, az Onixsban kóstolhatjuk kiváló boraikat.    

Tovább olvasom »
bor, címke, életfa, szekszárd, Vida Péter, XavierBas Disseny

Minden palack tündérmese

László Márta

Minden palack tündérmese – avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelnti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell modndanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat! Fantasztikus kóstolón és címkebemutatón vehettem részt a budapesti Ritz-Carlton Hotelben. 

Tovább olvasom »
bor, citrom, forralás, szegfűszeg, tea

Tökéletes forralt bor a havas napokra

László Márta

Látom az ablakból, ahogy szakad a hó, mehetünk lapátolni. Sebaj, majd egy kis forralt bor felvidít! Pár korty, és már megy is a munka! Lapátolás után pedig jöhet egy kényelmes fotel, finom muzsika, és egy jó könyv! Ez egy igazi, téli vasárnapi program! 

Tovább olvasom »
bor, internet, ízlés, száraz, szokások, vásárlás, vörös

Hetente egyszer iszik száraz vöröset a magyar

PP-Eletforma

A közösségi médiát is használó magyarok hetente egyszer fogyasztanak bort, akkor is inkább a száraz vörösbort választják. A legkedveltebb a cabernet savignon, a rosé cuvee és a merlot. Borszaküzletben legalább annyian vásárolnak, mint szupermarketben, legritkábban azonban borkimérésben szerzik be a bort. Csak minden 4. ember hozza meg döntését az ár alapján, de a többség ajándéknak a prémium kategóriás borokat választja – többek között ezek derülnek ki a Twickel Szőlőbirtok borfogyasztási szokásokat vizsgáló online kutatásából.

Tovább olvasom »
bor, elálló, gasztroajándék, méz, sütemény, vendégváró

Nagyi borkínáló mézes sütije

László Márta

Rendkívül jól értettek a nagymamák az elálló ételek készítéséhez annak ellenére, hogy sok segítségük nem volt. Azt gondolom, hogy ebben rohanó, stresszes világban nem árt elsajátítani ezeket a pompás recepteket, hiszen nincs időnk mindig valami újat kreállni egy váratlan barát érkezésekor. Milyen egyszerű például ezt a sütit előkapni, egy pohár bort önten, és egy jót beszélgetni.    

Tovább olvasom »
2018, bemutató, bor, Dél-Balaton, kóstoló, pezsgő, újbor

Nem csinálódik, hanem születik – ilyen az igazán jó bor

László Márta

Frissen erjedt borok, buborékok, ünnepi hangulat, sok-sok jó kedélyű, borászttal foglalkozó ember egy kupacban – másodszor rendezett nagyon jól sikerült sajtóbemutatót Budapesten az év új boraiból a Dél-Balatoni borvidéknek a Wineglassn Sajtóklub. Ezúttal a Kaluzál téri vásárcsarnok egyik étterme adott otthont a kóstolónak. Nemcsak a könnyedebb, már lepalackozott friss borokat ízlehettük meg, hanem a későbbi, úgynevezett nagy borok – idézőjelben – bébi formáját is is megkóstolhattuk.  

Tovább olvasom »
aszó, birsalmasajt, bor, desszert, takaji, ünnep, világnap

Egy klasszikus édesség a tokajihoz az Aszú Világnapján

László Márta

Gyertyafény, meleg pléd és a gyerekkorunkat idéző ünnepi sütemények – az év különleges, felejthetetlen pillanatai. Ha mindezt egy pohár borral kísérnénk, miért is ne lenne az pont Takaji Aszú? Koccintsunk tehát aszúval, és örökítsük meg a #KoccinsAszuval hastage segítségével, hogy mások is ünnepi hangulatba kerüljenek ezen a remek napon! Ja, és együnk hozzá egy kis birsalmasajtot! Kandikó Éva barátnőm receptjét ajánlom figyelmetekbe! 

Tovább olvasom »
aszú, bor, december 10., tokaji, világnap

Jó a bor mindenkor, hajnalkor, éjfélkor

László Márta

Így szól a magyar népdal, és tegyük hozzá, különösen igaz ez a tokaji aszúra! Köszöntsük tehát a karácsonyi ünnepek előtt a királyok borát azért is, mert december 10-én önnepeljük az Aszú Világnapját! Ebből az alkalomból ismerjétek meg az Oremus szőlőbirtokot egy különleges tudású borász segítségével. Ha pedig advent idején vagy az ünnepek alatt abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy tokaji aszú kerül a poharadba, használd a #KoccintsAszuval hastaget, hogy megoszthasd az élményt!        

Tovább olvasom »
arcápolás, bor, hidratálás, japán, szépség

Leleplezzük a japán nők szépségének titkát

László Márta

Tradicionális japán kozmetikumokon keresztül mutatjuk be a szigetország szépségfilozófiáját. A felkelő nap földjének hölgyei évszázadok óta híresek gyönyörű és hibátlan arcbőrükről. Ennek titka a különleges, több lépcsős szépségápolási rituáléban rejlik, amely kizárólag a legkiválóbb minőségű összetevőkből készült kozmetikumokat tartalmazza. Mostantól ez az egyedülálló japán rituálé a mi mindennapjainknak is része lehet. 

Tovább olvasom »
bor, csirke, nokedli, pörkölt, vidéki ízek, zúza

Falusi zúzapörköltem

László Márta

Egy idős nénitől tanultam valamikor ezt a receptet Zagyvarékason. Margit néni azt vallotta, hogy egy üveg bornak mindig kell otthon lennie a kamrában. Lám, lám,. most is hasznát vettem! Valami remek a zúza szaftja egy kis borrral feljavítva!  

Tovább olvasom »
90 másodperc, bor, fényterápia, ginzeng, hialuronsav, kozmetika, modern arcápolás, olívaolaj, ufó, vörös alga

Ufó lopakodott a táskámba

László Márta

Kilencven másodperc alatt Sophia Lorent varázsolok belőled – ígérte egy kedves hölgy, amikor arra kért, teszteljem egy új szépségápoló berendezésüket.  Zűrös, pörgős egy újságíró élete, kevés időm marad a kozmetikusra, az arcápolásra, gondoltam, kipróbálom, hiszen nem jelenhetek meg sehol nyúzott arccal. Jött is az alkalom, egy kétnapos sajtóesemény Szentgotthárdon és Stájerországban. Sok remek programunk volt, és nekem mindenütt toppon kellett lennem – mindezt kevés és könnyű csomaggal. Sok külföldi forgatás után ebben már rutinom van…

Tovább olvasom »
bor, kadarka, kecskecsöcsű, romantika, vacsora, városliget

Romantika, bor meg egy kis időutazás

László Márta

Idén idította útjára borestjeit a Városliget Café, melynek célja a hazai borkultúra gazdagítása. A legutóbbi szeptemberi eseményen a híres magyar borvidékek borait állították párhuzamba tengerentúli, amerikai borokkal. Még ősszel az újbor tiszteletére is rendeznek egy vacsorát, amit a századforduló romantikája leng majd körül. A legkiválóbb hazai borvidékeket híváták vendégségbe, a vendégek villányi, egri, balatoni, etyeki és természetesen tokaji különlegességeket kóstolhatnak meg. 

Tovább olvasom »
bor, Bujdosó család, Dél-Balaton, pezsgő, pincészet, vitorlázás

Szüret és száguldó vitorlák a Dél-Balatonon

László Márta

Huszonnyolcadik szürete a Bujdosó családnak az idei, de az első, amelyiken az alapító szülők nem vehettek részt. A háromgenerációs borászcsalád a Balaton déli partján műveli szőlőit, és készíti borait. Feri, aki gyakorlatilag átvette a pincészet irányítását, és testvére Zsiga nemcsak a Somogyi-dombság, hanem a Balaton szerelmesei is! A vitorlásversenyek népszerű részvevői. Mi lett ebből? Egy igazi matrózos borkollekció!     

Tovább olvasom »
augusztus 20, bor, családi kikapcsolódás, országjárás, programok, történelem, ünnep

Parádés ünnepünk

László Márta

Vidámsággal, színes programokkal, hagyományőrző érdekességekkel várnak mindenkit szerte az  országban az államalapítás és az új kenyér ünnepén. Körülnéztünk, és válogattunk! Íme, néhány olyan program, ami tetszeni fog nektek, és a meleg ellenére elindultok a családdal, a barátnőddel a lovagoddal vagy az unokákkal! Ha pedig este elmentek bármelyik tüzijátékot megnézni, gondoljon kedvenceitekre! Kutyákat, cicákat jól bezárni, mert félelmükben képesek tényleg világgá menekülni! Most szólok, hogy már csak 133-at kell aludni, és itt a szilveszter!  

Tovább olvasom »
bor, eger, gasztronómia, Mesterkurzus, program, szüret, Vino Kóstoló Ünnep

Csúcsborok az érseki asztalon

László Márta

Bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket Egerben a második Vino Kóstoló Ünnepen, amit augusztus 24-én és 25-én rendeznek. A város legkedveltebb sétálóutcáján található Érseki Palota udvarán várják a borkedvelőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Az új helyszín elegáns keretet ad az eseménynek, amelyen az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. 

Tovább olvasom »
bor, flor, gasztronómia, ínyenceknek, Tállya, tango, tokaj, újdonság

Hordóba zárt tango

PP-Eletforma

Különleges és őszinte bor a tállyai SZÓLÓ-tól a 2014-es évjáratú tango. A régi hagyományokra visszanyúló, flor alatt érlelt tétel a borászat filozófiájával összhangban egy modern stílusú, izgalmas élményt adó bor lett – adta hírül a Wineglass Sajtóklub.

Tovább olvasom »
bor, eger, Egri bikavér, Gál Lajos, házasítás, olaszrizling, pincészet

Nem kell csinálni semmit a jó borral, de azt időben!

László Márta

Halk szavú, megfontolt ember. Elsőre tudományos kutatónak néznénk. Az egri Gál Lajos Pincészet tulajdonosáról kiderült, valóban kutató szeretett volna lenni, csak nem vették fel. Ma vegyész, szőlész és borász végzettséggel rendelkezik. Majd jött az egri kutatóintézet, később az Eszterházy Főiskola, és amikor fia, Péter már útban volt, akkor döntötte el, lesz saját szőlőjük, pincéjük, boruk… Így kezdődött az ismert egri pincészet története. 

Tovább olvasom »
bor, Pannonhalma, rajnai rizling, Szent Márton

AD 996 – avagy Pannonhalma legendája borba öntve

László Márta

Az AD nem egy titkos kód! Az anno Domini latin kifejezés rövidítése, és azt jelenti, hogy az Úr évében, vagyis az időszámításunk szerint. Az AD 996 tehát azt jelzi, hogy ebben az évben telepítettek a bencések monostort Pannonhalmán, akik azonnal nekiláttak a rómaiak kezdte szőlőtermesztés folytatásának. Ez a – mondjuk úgy – monogram ma is megtalálható az apátsági pincészet címerében – így a borok címkéjén is. Egyébként is, az apátsági borok nevéből mindenütt árad az egyházi attitűd, a latin nyelvkultúra. Kóstoljunk bele áhítattal! Megéri!

Tovább olvasom »
bor, Bujdosó, Dél-Balaton, pezsgő, újdonság

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között

László Márta

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő. Részemről Coco Chanellel értek egyet, és azonnal megkóstolom!

Tovább olvasom »
bor, egészség, fogyókúra, karácsony, ribizli, ünnep

Házi ribizlibor karácsonyra

László Márta

Remek fogyókúrás gyümölcs a ribizli. Ha le akarsz dobni pár kilót, egyél ilyenkor napi 1-2 tálkával belőle. Két hét alatt csodákat látsz! Mellesleg a ribizli jó a köszvény kezelésére, elősegíti a bélmozgást, olaja megnyugtatja a bőrt. Csak az a baj, hogy mindössze június-júliusban érik nálunk. Ezért aztán jó, ha teszünk belőle el télire is. Ez egy különleges módszer. Erdélyben nagy kedvencként tartják számon.   

Tovább olvasom »
bor, hűsítő, másnaposság, uborka

Uborkabólé macskajajhoz

László Márta

Uborkánk a sárgadinnye rokona, már i.e. 10 ezer évvel termesztették a Himalája déli lejtőin. A rabszolgatartó Egyiptomban uborkát adtak a kőfejtőkben dolgozóknak, hogy azzal oltsák szomjukat. Ez a recept is egyfajta szomjoltásul szolgál, de tudd, hogy üdébbé, fiatalabbá varázsolja a bőrt, és a reumatikus panaszok ellen is használ. Egyszerűen imádom!  

Tovább olvasom »
bor, gasztronómia, jazz, nyár, Pannonhalma, programajánló

Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk?

László Márta

A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.

Tovább olvasom »
bor, borvidék, kutatás, Nagy Bor Teszt, turizmus, vásárlási szokások

Ébresztő! Elindult a Nagy Bor Teszt!

László Márta

Az elmúlt két évben összesen 60.000 válaszadó adatait dolgozták fel a kutatók, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint az internetet használók borvásárlási és -fogyasztási szokásainak elemzésére. Idén szeretnék feltérképezni a hazai borturisztikai trendeket is.

Tovább olvasom »
bor, fesztivál, gasztronómia, karakteres bor, különlegességek, lendület, Mátra

Mátrai mámor

László Márta

Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm – ez jellemzi az idei fesztiválborokat, amelyek a Mátrából érkeznek. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a vörös küvé határozott és lendületes lesz, akár maguk a fiatalok, akik a világ minden tájárólé érkeznek. Egészségükre!

Tovább olvasom »
anyajegy, bor, melanoma, napsütés, rák

Alig észrevehető tünetek

PP-Eletforma

Egyre többet hallunk a napvédelem fontosságáról – főként itt, a nyár elején! Ha a napon tartózkodunk, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, ne napfürdőzzünk 11 és 15 óra között, kerüljük a tűző napsütést. Ennek ellenére sokszor döntünk úgy, hogy nem tartjuk meg ezeket a tanácsokat, azt gondolva, hogy mi baj is történhet, ha egy picit megpirulunk. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy a leégés mellett milyen káros hatása lehet a túlzásba vitt napozásnak?

Tovább olvasom »
A Gere, bor, család, jazz fesztivál, klíma, szorgalom, villány, zempléni hordó

Frici, Fekete Járdovány, Kopar és a többiek

László Márta

Minden a szép, egészséges szőlővel kezdődik, hiszen csak abból készíthető jó bor. Fontos az is, hogy legyen a bornak eleganciája, amiben sokat segít a hordó minősége. A Gere család kizárólag zempléni hordókkal dolgozik – derült ki a Wineglass Sajtóklub legutóbbi kóstolóján, ahol a társaság két fiatal vezetője, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf mesélt a villányi borvidékről, a villányi szőlőkről.    

Tovább olvasom »
bor, haj, hajhullás, problémák, Stria, terhesség, terhességi csíkok

Más állapotban a hajad, a bőröd

PP-Eletforma

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, amely gyakran haj- és bőrproblémákat is eredményez. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól, és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Tovább olvasom »
bor, fesztivál, gasztronómia, Gere Birtok, jazz, olasz hangulat, villány

Dolce vita a villányi dombok között

László Márta

Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között – immár hetedik alkalommal – csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

Tovább olvasom »
betegség tünettek, bor, fogyás, hallás, vércukor

4 gyakori, ám nem tipikus jel

PP-Eletforma

Gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, nehezen gyógyuló sebek: a 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori tünetei, melyet a legtöbb ember jól ismer. Ezen panaszok esetén többen is orvoshoz fordulnak. Igen ám, viszont a betegségnek még sok más figyelmeztető jele is van, melyről nem ugrik be egyből az, hogy érdemes ellenőriztetni a vércukor értékeket. Hogy melyek a cukorbetegség gyakori, ám nem tipikus jelei, azokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

Tovább olvasom »
Biológiai terápia, bor, ekcéma, pikkelysömör

Ez a testünk 10-15 %-a

PP-Eletforma

Bőrünk számos hatásnak van kitéve, télen könnyen kiszáradhat, nyáron pedig fontos megóvnunk a napsugarak káros hatásaitól. Vannak azonban olyan problémák, amelyeket nem tudunk elkerülni, így kialakulásuk után fontos a megfelelő kezelés betartása. A két leggyakoribb bőrproblémáról szól a WEBBeteg.hu összefoglalója.

Tovább olvasom »
bárány, bor, desszert, húsvét, ínyencségek, szekszárd

Rozé és fehér küvé az idei húsvét sztárja

PP-Eletforma

Már tudjuk, milyen fogások kerülnek a húsvéti asztalra. Akár otthon töltöd az ünnepeket, akár vendégségbe mész, fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a kísérő borokra is! Egy jó étel-bor párosítás elementáris hatást válthat ki. Hogy ne okozzon nagy fejtörést a döntés, összeállítottunk egy izgalmas borsort a különböző húsvéti fogásokhoz. Kellemes ünnepeket!

Tovább olvasom »
bikavér, bor, borkostoló, húsvéti ajálnat, különlegesség, ünnepi asztal

Ez a magyar bika és a vére…

László Márta

Bikavér – ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.

Tovább olvasom »
bor, bor. pezsgő, Etyek, hordó, pezsgő, szőlő, Wineglass Sajtóklub

Budapest szőlőskertje, Etyek

László Márta

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált…, építik a történetet – egy remek, nagy tudású ifjúval!  

Tovább olvasom »
bor, bőrkeményedés, hiperkeratosis, szarusodás, szemölcs

Vastag a bőröd? Nem mindig jellemhiba!

PP-Eletforma

A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal. A problémának számos megjelenése formája létezik az ekcémától a szemölcsig, így dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett.

Tovább olvasom »
bikavér, bor, eger, párbaj, szekszárd

Mire képes egy bika vére?

László Márta

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.  A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

Tovább olvasom »
bor, magány, pezsgő, szálloda, szilveszter, társaság, utazás

Jó társaságban repül az idő!

László Márta

Csak kevesen szilvesztereztek egyedül az idén. Sokan elutaztak, és egyre népszerűbbek voltak a szállodák szilveszteri ajánlatai is. A programtervezés az előző évhez képest későbbre tolódott, a válaszadók majd harmada az év utolsó napját megelőző hétben döntötte csak el, hogyan is töltse december 31-ét. Továbbra is pezsgő pukkant a legtöbb helyen, de a borok is jól fogytak.

Tovább olvasom »
bor, Mád, magyar borvidék, minőség, Sommelier, Szik Mátyás, szőlőfajta, tokaj, vulkanikus talaj

Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok

PP-Eletforma

Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt…

Tovább olvasom »
aszú, bor, Holdvölgy, Mád, minősítés, siker, Takaj, ünnep, vakkóstolás

Száz bornak is egy a vége: Culture 2009

László Márta

95 pontot kapott a Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől. Andreas Larsson 2007-ben lett a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa. A bor Larsson úr úgynevezett szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Gratulálunk!

Tovább olvasom »
autoimmun betegség, bor, görbe ujj, kollagén, korai diagnózis, szkleroderma

Görbe az ujjad? Lehet, hogy autoimmun betegséged van!

PP-Eletforma

A szkleroderma egy olyan autoimmun betegség, melynek több típusát ismerjük. Ezek egyike a szisztémás szkleroderma, másnéven progresszív szisztémás szklerózis, mely komoly szövődményekkel jár, elsősorban a belső szervek – tüdő, vese, belek – betegszenek meg, és az ujjak végleges görbületével is járhat. Hogy egy kicsit áttekinthetőbbé tegyük az autoimmun betegségek működését, az említett fogalmak értelmezéséhez dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségét kértük.

Tovább olvasom »
Balkán, bor, fokhagyma, padlizsán, pulyka, sajt

Pulykás moussaka

László Márta

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg… Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Tovább olvasom »
boldogság, bor, globális felmérés, pikkelysömör

Élhetnek boldogan a pikkelysömörösök?

PP-Eletforma

Globális boldogságfelmérést készített a LEO Innovációs Laboratórium, a LEO Pharma független szervezete, mely szerint a magányosság és az orvosokba vetett bizalom erősen összefügg a pikkelysömörösök boldogságérzetével. A kutatás alapján a psoriasissal élők a latin-amerikai országokban a legboldogabbak. Magyarországon a „Tegyünk együtt az egészséges bőrért!” rendezvény keretében mutatták be a vizsgálat eredményeit.

Tovább olvasom »
bor, bordeaux-i, csúcsborok, exkluzív borsorok, kóstoló, Winelovers

November a vörösöké

László Márta

Hatvan hazai kiállító majd 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsort is végigkóstolhat, hogy megtudja.

Tovább olvasom »
bor, mitiszol, organikus bor, természethű

Jön újra a Mitiszol!

PP-Eletforma

A boros rendezvények sorában van egy sziget. Egy olyan találkozó, ahol az összes kiállító és látogató egy valamiben garantáltan közös. Odafigyel fogyasztási cikkeinek eredetére, elkészítési módjára, technológiájára.

Tovább olvasom »
bor, cékla, pulyka, rizottó, rizs

Céklás rizottó pulykamellel

László Márta

Aki szeret főzni, az bátran kísérletezik is. Ez a céklás, gusztusos fogás is pont ilyen, ki kell próbálni! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi elárulja Nektek a receptet. Nyugodtan vágjatok bele! Istenien néz ki, és persze egészséges is!   

Tovább olvasom »
arcradír, bor, kezelés, ősz, szérum

Töltsd fel arcodat erővel!

László Márta

Apró ráncok, pigmentfoltok, dehidratált bőr és az UV sugarak egyéb káros következményei… sajnos a legtöbbünknél nem múltak el nyomtalanul a nyári hónapok! Jó hír viszont, hogy ősszel sokat tehetünk azért, hogy regeneráljuk, és megújítsuk arcbőrünket! Következzenek a legfontosabb tudnivalók, mellyel a hűvösebb évszakban is ragyogó lehet bőrünk és még új erőre is kaphat!

Tovább olvasom »
arc, barnaság, bor, gyümölcs, kozmetika, kozmetikai tanács, vízháztartás

5 tipp az őszi ragyogáshoz

László Márta

Hamarosan újra pihe-puha pulóverekbe és meleg sálakba burkolózunk, úgyhogy ideje a bőrünket is felkészíteni a hűvösebb napokra. Feller Adrienne-nel, a MOM Park Adrienne Feller Store alapítójával beszélgettünk arról, hogy mit tehetünk azért, hogy ne veszítsünk nyári fényünkből.

Tovább olvasom »
bor, konyha, Marton Adrienn, olívaolaj, téávéműsor, Toszkána

Olívaolajjal a tökéletes bőrért

PP-Eletforma

Marton Adrienn a LifeTv Édes élet Toszkánában című műsorában barangolta be a nagy múltú olasz vidéket. A műsorvezetőt megérintették a toszkán földön szerzett élmények, úgy érzi, más emberként tért vissza az utazásról. Elsajátította a toszkán konyha legizgalmasabb fortélyait, és az egyedülálló olasz életérzésből is hozott magával egy csipettel.

Tovább olvasom »
Bábel Budapest Étterem, Blazsovszky Péter, bor, ételek, Holdvölgy, Jójárt Gergő, Sommelier

Úgy él a bor, mint az ember

PP-Eletforma

Fontos, hogy az ételeknek és a boroknak legyen mondanivalójuk, a bor-étel párosítás pedig akkor jó, ha az ízélmény „szinte robban” – véli Blazsovszky Péter sommelier, aki szerint lassan ideje lenne elengedni a fine dining kifejezés használatát, elkezdeni hosszú távon gondolkodni a magyar borokról, és vendégként bízni végre a sommelier-k ajánlásában. A hazai borversenyek zsűrijéből is ismert szakemberrel ezúttal Jójárt Gergő, a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója beszélgetett.

Tovább olvasom »
bor, chenin blanc, Dél-Afrika, klíma, óceán, pinotage, talaj

Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek!

László Márta

Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz… Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket… 

Tovább olvasom »
balaton, bor, Bujdosó, címke, hajózás, Matróz sorozat, víz

Hajó, szabadság, szerelem

László Márta

Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.      

Tovább olvasom »
bor, borvidék, Csetvei Kriszti, ezerjó, fiatalság, Miklós Csabi, Mór, szőlő, vagányság

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…

László Márta

Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…     

Tovább olvasom »
bor, hétvége, koncert, Mád, nyitott pincék, programajánló, tokaji furmint, ünnep, VII. Mádi Furmint Ünnep

Szédületes időutazásra hív a mádi furmint

László Márta

Ismét megmutatja egyediségét, poharunkba hozza a mélyben rejlő ásványok ízét és az éltető nap erejéta mádi furmint szeptember elsején és másodikán. Ez az a csoda, mely évszázadokkal ezelőtt megalapozta a Tokaji Borvidék talán legszebb településének hírnevét. A hetedik Mádi Furmint Ünnepre látogatókat különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják!

Tovább olvasom »
bogrács, bor, cukkini, hagyma, répa, sertés szűz

Citromos, joghurtos sertésszűz leves bográcsban

Hegyvári Zoltán

Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese – és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág – vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg – tehát rögtönöznöm kell.

Tovább olvasom »
bajnokság, bor, Holdvölgy, Horváth Máté, humor, MÁK Bisztró, Sommelier, tokaji

Sommelier-bajnok: A győzelem még szerényebbé teszi az embert…

PP-Eletforma

Hogy milyen egy sommelier-bajnokság belülről, a győztes szemével? Hogyan lehet felkészülni rá, és milyen váratlan – vagy akár vicces – szituációk fordulhatnak elő? Melyik iskola a sommelier-k „jedi-képzője”? Mindez kiderül, interjúnkból, amelyben Horváth Máté országos sommelier bajnok, a budapesti MÁK Bisztró munkatársa mesél az Év Sommelier-je 2017 verseny és az Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatairól, valamint a munkájáról és a Tokaji Borvidékhez fűződő kapcsolatáról.

Tovább olvasom »
arcfiatalítás, bor, házi ránctalanítás, kozmetika

Nemcsak a ráncaidat veszítheted!

PP-Eletforma

Biztos mindenkinek ismerős az arcápolási folyamat: először az otthon elkészíthető pakolásoktól és a drága krémektől várunk megoldást, majd tényleges eredmény híján elkezdünk érdeklődni a kozmetikai szalonok időigényes és drága kezelései iránt. Ezután jönnek a kényelmesebb otthoni ránctalanító készülékek,és velük a kérdések. Megbízhatunk-e bennük, nem okozhatunk-e magunknak károsodást? A gyors eredmény mennyire biztonságos?

Tovább olvasom »
Badacsony, balaton, bor, fogas, grillezett zöldségek, kéknyelű

Roston fogas párolt zöldségekkel, kéknyelű mártással

László Márta

Nálam a hal mindent visz! És mindig! Ezt a fantasztikus fogást Badacsony oldalában kóstoltam, egy teraszról bámulva közben a világ legszebb tavát. A hozzá kínált bor úgy harmonizált a mártással, a hallalal, a zöldségedkkel, hogy csak ámultam! Ennél finomabb szombat esti vacsit el sem tudok képzelni – még otthon sem! Próbáljátok ki!      

Tovább olvasom »