bor

bor, Pannonhalma, rajnai rizling, Szent Márton

AD 996 – avagy Pannonhalma legendája borba öntve

László Márta

Az AD nem egy titkos kód! Az anno Domini latin kifejezés rövidítése, és azt jelenti, hogy az Úr évében, vagyis az időszámításunk szerint. Az AD 996 tehát azt jelzi, hogy ebben az évben telepítettek a bencések monostort Pannonhalmán, akik azonnal nekiláttak a rómaiak kezdte szőlőtermesztés folytatásának. Ez a – mondjuk úgy – monogram ma is megtalálható az apátsági pincészet címerében – így a borok címkéjén is. Egyébként is, az apátsági borok nevéből mindenütt árad az egyházi attitűd, a latin nyelvkultúra. Kóstoljunk bele áhítattal! Megéri!

Tovább olvasom »
bor, Bujdosó, Dél-Balaton, pezsgő, újdonság

Ez a titkos kapocs Dom Perignon, Coco Chanel és Bujdosó Ferenc között

László Márta

Balaton, nyár, vitorlázás, jó borok és gasztronómia. Valahogy így képzeljük a tökéletes vakációt a magyar tengernél. És hogy még teljesebb legyen az élmény, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet egy igazi, dél-balatoni stílusú tradicionális pezsgővel rukkolt elő. Részemről Coco Chanellel értek egyet, és azonnal megkóstolom!

Tovább olvasom »
bor, egészség, fogyókúra, karácsony, ribizli, ünnep

Házi ribizlibor karácsonyra

László Márta

Remek fogyókúrás gyümölcs a ribizli. Ha le akarsz dobni pár kilót, egyél ilyenkor napi 1-2 tálkával belőle. Két hét alatt csodákat látsz! Mellesleg a ribizli jó a köszvény kezelésére, elősegíti a bélmozgást, olaja megnyugtatja a bőrt. Csak az a baj, hogy mindössze június-júliusban érik nálunk. Ezért aztán jó, ha teszünk belőle el télire is. Ez egy különleges módszer. Erdélyben nagy kedvencként tartják számon.   

Tovább olvasom »
bor, hűsítő, másnaposság, uborka

Uborkabólé macskajajhoz

László Márta

Uborkánk a sárgadinnye rokona, már i.e. 10 ezer évvel termesztették a Himalája déli lejtőin. A rabszolgatartó Egyiptomban uborkát adtak a kőfejtőkben dolgozóknak, hogy azzal oltsák szomjukat. Ez a recept is egyfajta szomjoltásul szolgál, de tudd, hogy üdébbé, fiatalabbá varázsolja a bőrt, és a reumatikus panaszok ellen is használ. Egyszerűen imádom!  

Tovább olvasom »
bor, gasztronómia, jazz, nyár, Pannonhalma, programajánló

Aranytorkok éjszakái! Indulhatunk?

László Márta

A képlet egyszerű. Még ha szerénytelenségnek tűnik is, több mint tízéves előéletével a Pannonhalmi Jazznyár kétségkívül a Dunántúl egyik legigényesebb zenei programsorozata. Neve összefonódott a bencés monostorral, annak természeti környezetével, az apátsági múzeummal és a pincészettel. A VIATOR Apátsági Étterem megjelenésével pedig betársult a kifinomult gasztronómia is.

Tovább olvasom »
bor, borvidék, kutatás, Nagy Bor Teszt, turizmus, vásárlási szokások

Ébresztő! Elindult a Nagy Bor Teszt!

László Márta

Az elmúlt két évben összesen 60.000 válaszadó adatait dolgozták fel a kutatók, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint az internetet használók borvásárlási és -fogyasztási szokásainak elemzésére. Idén szeretnék feltérképezni a hazai borturisztikai trendeket is.

Tovább olvasom »
bor, fesztivál, gasztronómia, karakteres bor, különlegességek, lendület, Mátra

Mátrai mámor

László Márta

Jó adag határozottság, csábos mosoly, egy csokor virág és egy kis parfüm – ez jellemzi az idei fesztiválborokat, amelyek a Mátrából érkeznek. A tisztán is élvezetes vagy szikvízzel lazítható fehér és rozé alapbor, valamint a vörös küvé határozott és lendületes lesz, akár maguk a fiatalok, akik a világ minden tájárólé érkeznek. Egészségükre!

Tovább olvasom »
anyajegy, bor, melanoma, napsütés, rák

Alig észrevehető tünetek

PP-Eletforma

Egyre többet hallunk a napvédelem fontosságáról – főként itt, a nyár elején! Ha a napon tartózkodunk, használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, ne napfürdőzzünk 11 és 15 óra között, kerüljük a tűző napsütést. Ennek ellenére sokszor döntünk úgy, hogy nem tartjuk meg ezeket a tanácsokat, azt gondolva, hogy mi baj is történhet, ha egy picit megpirulunk. De vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy a leégés mellett milyen káros hatása lehet a túlzásba vitt napozásnak?

Tovább olvasom »
A Gere, bor, család, jazz fesztivál, klíma, szorgalom, villány, zempléni hordó

Frici, Fekete Járdovány, Kopar és a többiek

László Márta

Minden a szép, egészséges szőlővel kezdődik, hiszen csak abból készíthető jó bor. Fontos az is, hogy legyen a bornak eleganciája, amiben sokat segít a hordó minősége. A Gere család kizárólag zempléni hordókkal dolgozik – derült ki a Wineglass Sajtóklub legutóbbi kóstolóján, ahol a társaság két fiatal vezetője, Gere Andrea és Csizmadia Kristóf mesélt a villányi borvidékről, a villányi szőlőkről.    

Tovább olvasom »
bor, haj, hajhullás, problémák, Stria, terhesség, terhességi csíkok

Más állapotban a hajad, a bőröd

PP-Eletforma

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, amely gyakran haj- és bőrproblémákat is eredményez. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásairól, és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Tovább olvasom »
bor, fesztivál, gasztronómia, Gere Birtok, jazz, olasz hangulat, villány

Dolce vita a villányi dombok között

László Márta

Ismét megrendezik Villányban Gere Jazz Fesztivált. 2018. június 8-9. között – immár hetedik alkalommal – csapnak a húrok közé. Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén a villányi szőlők között igazi olasz hangulatban és dolce vita életérzésben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre. A hazai jazz kiválóságai mellett idén fellép Nicola Conte, a legtáncosabb jazz képviselője, aki Magyarországon elsőként a fesztiválon játszik új lemezéről.

Tovább olvasom »
betegség tünettek, bor, fogyás, hallás, vércukor

4 gyakori, ám nem tipikus jel

PP-Eletforma

Gyakori vizelési inger, fokozott szomjúság, nehezen gyógyuló sebek: a 2-es típusú cukorbetegség igen gyakori tünetei, melyet a legtöbb ember jól ismer. Ezen panaszok esetén többen is orvoshoz fordulnak. Igen ám, viszont a betegségnek még sok más figyelmeztető jele is van, melyről nem ugrik be egyből az, hogy érdemes ellenőriztetni a vércukor értékeket. Hogy melyek a cukorbetegség gyakori, ám nem tipikus jelei, azokat dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztotta meg.

Tovább olvasom »
Biológiai terápia, bor, ekcéma, pikkelysömör

Ez a testünk 10-15 %-a

PP-Eletforma

Bőrünk számos hatásnak van kitéve, télen könnyen kiszáradhat, nyáron pedig fontos megóvnunk a napsugarak káros hatásaitól. Vannak azonban olyan problémák, amelyeket nem tudunk elkerülni, így kialakulásuk után fontos a megfelelő kezelés betartása. A két leggyakoribb bőrproblémáról szól a WEBBeteg.hu összefoglalója.

Tovább olvasom »
bárány, bor, desszert, húsvét, ínyencségek, szekszárd

Rozé és fehér küvé az idei húsvét sztárja

PP-Eletforma

Már tudjuk, milyen fogások kerülnek a húsvéti asztalra. Akár otthon töltöd az ünnepeket, akár vendégségbe mész, fontos, hogy nagy hangsúlyt fektess a kísérő borokra is! Egy jó étel-bor párosítás elementáris hatást válthat ki. Hogy ne okozzon nagy fejtörést a döntés, összeállítottunk egy izgalmas borsort a különböző húsvéti fogásokhoz. Kellemes ünnepeket!

Tovább olvasom »
bikavér, bor, borkostoló, húsvéti ajálnat, különlegesség, ünnepi asztal

Ez a magyar bika és a vére…

László Márta

Bikavér – ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.

Tovább olvasom »
bor, bor. pezsgő, Etyek, hordó, pezsgő, szőlő, Wineglass Sajtóklub

Budapest szőlőskertje, Etyek

László Márta

Már a rómaiak is foglalkoztak a szőlőműveléssel Etyek környékén. Mára volt kollégám, Rókusfalvy Pál igazi, közösségteremtő erejével magával ragadta a környék gazdáit. Ahogy mondta, ő pénzből teremtett bort, és nem fordítva, ám ez csak a kezdet! Munkája a helyi bor, borkultúra javára vált…, építik a történetet – egy remek, nagy tudású ifjúval!  

Tovább olvasom »
bor, bőrkeményedés, hiperkeratosis, szarusodás, szemölcs

Vastag a bőröd? Nem mindig jellemhiba!

PP-Eletforma

A hiperkeratosis egy összefoglaló megnevezés, amely a bőr bizonyos területének megvastagodására utal. A problémának számos megjelenése formája létezik az ekcémától a szemölcsig, így dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint a kezelés is a diagnózisnak megfelelően összetett.

Tovább olvasom »
bikavér, bor, eger, párbaj, szekszárd

Mire képes egy bika vére?

László Márta

Ha külföldieket kérdezünk a magyar borról, akkor a tokaji aszú után másodikként legtöbbször a bikavért említik. Nemcsak a határainkon túl, hanem itthon is ismertnek számít ez a borfajta, amely annak is köszönheti népszerűségét, hogy ételek széles körével párosítható.  A bikavér két hazai borvidéken, Egerben és Szekszárdon készíthető. Bár a termőtájak adottságai eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

Tovább olvasom »
bor, magány, pezsgő, szálloda, szilveszter, társaság, utazás

Jó társaságban repül az idő!

László Márta

Csak kevesen szilvesztereztek egyedül az idén. Sokan elutaztak, és egyre népszerűbbek voltak a szállodák szilveszteri ajánlatai is. A programtervezés az előző évhez képest későbbre tolódott, a válaszadók majd harmada az év utolsó napját megelőző hétben döntötte csak el, hogyan is töltse december 31-ét. Továbbra is pezsgő pukkant a legtöbb helyen, de a borok is jól fogytak.

Tovább olvasom »
bor, Mád, magyar borvidék, minőség, Sommelier, Szik Mátyás, szőlőfajta, tokaj, vulkanikus talaj

Imádja Tokajt az örökös magyar sommelier bajnok

PP-Eletforma

Nagyon mozgalmas évet, sőt éveket tudhat maga mögött Szik Mátyás, aki 2016-ban örökös magyar sommelier bajnok lett, miután három egymást követő évben is sikerült megnyernie a Magyar Sommelier Bajnokságot. Ezt követte 2017-ben a Chaîne de Rotîsseurs szervezet által ifjú sommelier-k számára rendezett világbajnokság, ahol 4. helyezést ért el. Most nagy változásokra készül, többek között erről is mesélt…

Tovább olvasom »
aszú, bor, Holdvölgy, Mád, minősítés, siker, Takaj, ünnep, vakkóstolás

Száz bornak is egy a vége: Culture 2009

László Márta

95 pontot kapott a Holdvölgy Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszú a világ egyik legjobb sommelier-jétől. Andreas Larsson 2007-ben lett a Világ Legjobb Sommelier-je cím birtokosa. A bor Larsson úr úgynevezett szezonális vakkóstolásán szerepelt, ahol a 640 borból álló nemzetközi mezőny legmagasabb pontszámát kapta. Gratulálunk!

Tovább olvasom »
autoimmun betegség, bor, görbe ujj, kollagén, korai diagnózis, szkleroderma

Görbe az ujjad? Lehet, hogy autoimmun betegséged van!

PP-Eletforma

A szkleroderma egy olyan autoimmun betegség, melynek több típusát ismerjük. Ezek egyike a szisztémás szkleroderma, másnéven progresszív szisztémás szklerózis, mely komoly szövődményekkel jár, elsősorban a belső szervek – tüdő, vese, belek – betegszenek meg, és az ujjak végleges görbületével is járhat. Hogy egy kicsit áttekinthetőbbé tegyük az autoimmun betegségek működését, az említett fogalmak értelmezéséhez dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségét kértük.

Tovább olvasom »
Balkán, bor, fokhagyma, padlizsán, pulyka, sajt

Pulykás moussaka

László Márta

Ez a recept maga az őszi muzsika! Minden benne van, amit csak szem-száj kívánhat! Készíts mindent elő, azután csak rakod, meg rakod, azután csak eszed, meg eszed, meg… Az étel egyébként a Balkánról, a Földközi tenger keleti feléből származik, onnan, ahol csak megterem a padlizsán. A magyar turisták elsősorban görög változatát ismerik.

Tovább olvasom »
boldogság, bor, globális felmérés, pikkelysömör

Élhetnek boldogan a pikkelysömörösök?

PP-Eletforma

Globális boldogságfelmérést készített a LEO Innovációs Laboratórium, a LEO Pharma független szervezete, mely szerint a magányosság és az orvosokba vetett bizalom erősen összefügg a pikkelysömörösök boldogságérzetével. A kutatás alapján a psoriasissal élők a latin-amerikai országokban a legboldogabbak. Magyarországon a „Tegyünk együtt az egészséges bőrért!” rendezvény keretében mutatták be a vizsgálat eredményeit.

Tovább olvasom »
bor, bordeaux-i, csúcsborok, exkluzív borsorok, kóstoló, Winelovers

November a vörösöké

László Márta

Hatvan hazai kiállító majd 200 bora fogadja november 18-án a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján. A sétáló kóstolón kívül a Borkollégium pop-up school előadásai, és a Csúcsborok Termében további 30 különleges magyar tétel várja az érdeklődőket. Aki pedig arra kíváncsi, hogy Bordeaux miért stabil etalon a világ borfogyasztóinak körében, most két exkluzív borsort is végigkóstolhat, hogy megtudja.

Tovább olvasom »
bor, mitiszol, organikus bor, természethű

Jön újra a Mitiszol!

PP-Eletforma

A boros rendezvények sorában van egy sziget. Egy olyan találkozó, ahol az összes kiállító és látogató egy valamiben garantáltan közös. Odafigyel fogyasztási cikkeinek eredetére, elkészítési módjára, technológiájára.

Tovább olvasom »
bor, cékla, pulyka, rizottó, rizs

Céklás rizottó pulykamellel

László Márta

Aki szeret főzni, az bátran kísérletezik is. Ez a céklás, gusztusos fogás is pont ilyen, ki kell próbálni! A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi elárulja Nektek a receptet. Nyugodtan vágjatok bele! Istenien néz ki, és persze egészséges is!   

Tovább olvasom »
arcradír, bor, kezelés, ősz, szérum

Töltsd fel arcodat erővel!

László Márta

Apró ráncok, pigmentfoltok, dehidratált bőr és az UV sugarak egyéb káros következményei… sajnos a legtöbbünknél nem múltak el nyomtalanul a nyári hónapok! Jó hír viszont, hogy ősszel sokat tehetünk azért, hogy regeneráljuk, és megújítsuk arcbőrünket! Következzenek a legfontosabb tudnivalók, mellyel a hűvösebb évszakban is ragyogó lehet bőrünk és még új erőre is kaphat!

Tovább olvasom »
arc, barnaság, bor, gyümölcs, kozmetika, kozmetikai tanács, vízháztartás

5 tipp az őszi ragyogáshoz

László Márta

Hamarosan újra pihe-puha pulóverekbe és meleg sálakba burkolózunk, úgyhogy ideje a bőrünket is felkészíteni a hűvösebb napokra. Feller Adrienne-nel, a MOM Park Adrienne Feller Store alapítójával beszélgettünk arról, hogy mit tehetünk azért, hogy ne veszítsünk nyári fényünkből.

Tovább olvasom »
bor, konyha, Marton Adrienn, olívaolaj, téávéműsor, Toszkána

Olívaolajjal a tökéletes bőrért

PP-Eletforma

Marton Adrienn a LifeTv Édes élet Toszkánában című műsorában barangolta be a nagy múltú olasz vidéket. A műsorvezetőt megérintették a toszkán földön szerzett élmények, úgy érzi, más emberként tért vissza az utazásról. Elsajátította a toszkán konyha legizgalmasabb fortélyait, és az egyedülálló olasz életérzésből is hozott magával egy csipettel.

Tovább olvasom »
Bábel Budapest Étterem, Blazsovszky Péter, bor, ételek, Holdvölgy, Jójárt Gergő, Sommelier

Úgy él a bor, mint az ember

PP-Eletforma

Fontos, hogy az ételeknek és a boroknak legyen mondanivalójuk, a bor-étel párosítás pedig akkor jó, ha az ízélmény „szinte robban” – véli Blazsovszky Péter sommelier, aki szerint lassan ideje lenne elengedni a fine dining kifejezés használatát, elkezdeni hosszú távon gondolkodni a magyar borokról, és vendégként bízni végre a sommelier-k ajánlásában. A hazai borversenyek zsűrijéből is ismert szakemberrel ezúttal Jójárt Gergő, a Holdvölgy kereskedelmi igazgatója beszélgetett.

Tovább olvasom »
bor, chenin blanc, Dél-Afrika, klíma, óceán, pinotage, talaj

Ittasan ne menj utcára, mert megölhetnek!

László Márta

Takaj környéki fiatalokat soroztatott be az osztrák császár, hogy segítsen spanyol kollégájának egy dél-afrikai csatában. Mire a fiúk hajóval odaértek, a háborúnak vége lett, és a pénz is elfogyott, hogy hazahozzák a legényeket. Nem értettek semmihez az ifjak, csak a borhoz… Munkához láttak, megalapították az ottani Tokajt. Körülbelül ennyit tudtam a dél-afrikai borászatról, de kiderült, ennél lényegesen többről és izgalmasabb dologról van szó, amiből a magyarok is kivették a részüket… 

Tovább olvasom »
balaton, bor, Bujdosó, címke, hajózás, Matróz sorozat, víz

Hajó, szabadság, szerelem

László Márta

Navigare nevesse est, vivere non est necesse – hajózni muszáj, meghalni nem – mondta állítólag Pompeius, amikor a tengerészek Szicíliában nem akartak útnak indulni a viharos időben Rómába a gabonával megrakott hajókkal. Kései utódaik új utat választottak, megalkották az úgynevezett portolán térképet, amivel már pontosabban tudtak navigálni. Feltehetőleg minket is így navigál majd a Bujdosó Pincészet új Matróz címkesorozata az áruházak polcai között.      

Tovább olvasom »
bor, borvidék, Csetvei Kriszti, ezerjó, fiatalság, Miklós Csabi, Mór, szőlő, vagányság

Minden palack egy igazi mese, egy valódi történet…

László Márta

Mennyi napfény, mennyi eső van benne, mennyi munkát jelentett a szőlészetben, mennyit a pincében! Erre kell gondolnunk, amikor leemelünk egy palack bort a polcról – mondta az ifjú, de annál kiválóbb móri borász Csetvei Kriszti, aki a másik fiatal móri szakemberrel, Miklós Csabival mutatta meg az egyik legkisebb, de annál figyelemre méltóbb magyar borvidéket. Így derült ki, tényleg minden palack egy mese…     

Tovább olvasom »
bor, hétvége, koncert, Mád, nyitott pincék, programajánló, tokaji furmint, ünnep, VII. Mádi Furmint Ünnep

Szédületes időutazásra hív a mádi furmint

László Márta

Ismét megmutatja egyediségét, poharunkba hozza a mélyben rejlő ásványok ízét és az éltető nap erejéta mádi furmint szeptember elsején és másodikán. Ez az a csoda, mely évszázadokkal ezelőtt megalapozta a Tokaji Borvidék talán legszebb településének hírnevét. A hetedik Mádi Furmint Ünnepre látogatókat különleges borok, felejthetetlen gasztronómiai élmények, színes programok és vendégszerető mádi emberek várják!

Tovább olvasom »
bogrács, bor, cukkini, hagyma, répa, sertés szűz

Citromos, joghurtos sertésszűz leves bográcsban

Hegyvári Zoltán

Érkezik hozzánk a legjobb barátom és a kedvese – és ilyenkor az ember próbál kitenni magáért. Tehát valami különleges levest kellene készíteni, ami nem egy nehéz, zsíros étel, mert ebben a melegben ez bűn lenne. Tehát legyen viszonylag könnyed, de mégis szabad tűzön lehessen készíteni, legyen komplex az ízvilág – vagyis nincs könnyű dolgom. Keresgélek a neten, de semmi sem fog meg – tehát rögtönöznöm kell.

Tovább olvasom »
bajnokság, bor, Holdvölgy, Horváth Máté, humor, MÁK Bisztró, Sommelier, tokaji

Sommelier-bajnok: A győzelem még szerényebbé teszi az embert…

PP-Eletforma

Hogy milyen egy sommelier-bajnokság belülről, a győztes szemével? Hogyan lehet felkészülni rá, és milyen váratlan – vagy akár vicces – szituációk fordulhatnak elő? Melyik iskola a sommelier-k „jedi-képzője”? Mindez kiderül, interjúnkból, amelyben Horváth Máté országos sommelier bajnok, a budapesti MÁK Bisztró munkatársa mesél az Év Sommelier-je 2017 verseny és az Európa-bajnokság legemlékezetesebb pillanatairól, valamint a munkájáról és a Tokaji Borvidékhez fűződő kapcsolatáról.

Tovább olvasom »
arcfiatalítás, bor, házi ránctalanítás, kozmetika

Nemcsak a ráncaidat veszítheted!

PP-Eletforma

Biztos mindenkinek ismerős az arcápolási folyamat: először az otthon elkészíthető pakolásoktól és a drága krémektől várunk megoldást, majd tényleges eredmény híján elkezdünk érdeklődni a kozmetikai szalonok időigényes és drága kezelései iránt. Ezután jönnek a kényelmesebb otthoni ránctalanító készülékek,és velük a kérdések. Megbízhatunk-e bennük, nem okozhatunk-e magunknak károsodást? A gyors eredmény mennyire biztonságos?

Tovább olvasom »
Badacsony, balaton, bor, fogas, grillezett zöldségek, kéknyelű

Roston fogas párolt zöldségekkel, kéknyelű mártással

László Márta

Nálam a hal mindent visz! És mindig! Ezt a fantasztikus fogást Badacsony oldalában kóstoltam, egy teraszról bámulva közben a világ legszebb tavát. A hozzá kínált bor úgy harmonizált a mártással, a hallalal, a zöldségedkkel, hogy csak ámultam! Ennél finomabb szombat esti vacsit el sem tudok képzelni – még otthon sem! Próbáljátok ki!      

Tovább olvasom »
Balogh Zoltán gazda, bor, borkostoló, furmint, juhfark, Somló

Bor van, de hol itt az apátság?

László Márta

Veszprémben vagy fúj a szél vagy harangoznak – mondják a helyiek. Nos, a közelben, a szellősben teremnek azok a fürtök, amelyek oly híressé tették a Somló lankáit, szőlőjét és borait. Ki ne ismerné például a juhfarkat, ami tényleg a juh farkáról kapta a névét, és a belőle készült bor egyetlen kortya elvarázsolta Alder Yarrowt, a világ egyik legbefolyásosabb borszakíróját is! Ez a Somlói Apátsági Pincészet!     

Tovább olvasom »
Badacsony, bor, Borterasz, Kisfaludy-Ház Étterem, pálinkakrém, Ürmöske

Bor, mámor, Badacsony

László Márta

Újabb kuriózum hellyel bővült a kiváló boráról híres badacsonyi régió: ezúttal ugyanis a legmagasabb ponton fekvő Kisfaludy-Ház Étterem büszkélkedhet nemrég megnyílt Borteraszával, ahol minőségi borokkal és ételekkel élvezhetjük a szemünk elé táruló, páratlan balatoni kilátást.

Tovább olvasom »
baba, bor, érzékenység, nap, nyaralás, védelem

Babád van? Nyaralni mész? Erre figyelj!

László Márta

Tombol a nyár, a legtöbben most indulnak el nyaralni. Az előkészületeket sokszor megbonyolíthatja, ha kisbabával készülünk a családi pihenésre. Íme néhány jótanács Dr. Makleit László belgyógyász orvostól, mire érdemes mindenképp odafigyelnünk ilyen esetben, hogy elkerüljük a napégést, napszúrást, pelenkadermatitiszt vagy a dehidratációt.  

Tovább olvasom »
Badacsony, balaton, bor, program, rendezvény

Badacsony Bor7 – borfesztivál, új köntösben

PP-Eletforma

A több évtizedes múltra visszatekintő Badacsony Bor7 rendezvény idén megújult formában várja az érdeklődőket 2017. július 14-30. között a Badacsony Parkban. A fesztivál egyik újítása, hogy a kitelepülő 14 borászat zöme ezúttal a színpadon is bemutatkozik majd esténként.

Tovább olvasom »
bor, gyártás, képzőművészet, pezsgő, programajánló, szőlő, Törley, tradíció, Zsolnay

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja

László Márta

Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.     

Tovább olvasom »
Badacsonyi Tekergő, balaton, bor, környezetbarát, kóstoló, program

Hegynek föl a Badacsonyi Tekergő

László Márta

Vízitaxival jöttél? Tekeregj tovább ingyenes buszunkkal! A kikötőtől indulunk, a hegy tetejéig meg sem állunk! Útközben bejárjuk Badacsony legjobb helyeit! Szállj fel a BADACSONYI TEKERGŐre! Nemcsak pompás borok és ételek várnak Rátok, de az a páratlan kilátás a Balatonra! Az egészen káprázatos! Ne hagyd ki! 

Tovább olvasom »
bor, bőrbetegség, napallergia, napozás, naptej, nyár, védelem

Barna bőrű hableányok, figyelem!

PP-Eletforma

Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel, az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Tovább olvasom »
bor, fröccs, koktél, mojito, szóda

Wine Mojito – borosan

László Márta

Te is szereted a mojitót? Most elkészítjük a nagy mojito kedvenc boros változatát! Kezdjük némi jéggel, majd alapozzunk citrommal és egy kis mentával. Rum helyett tegyünk bele fehérbort, cukor helyett bodzavirágszörpöt. Jöhet a szóda. Végül a varázskanál, és már kész is van! Ebben sem fogsz csalódni!

Tovább olvasom »
bor, frissítő, fröccs, koktél, szóda

Nemcsak nyulaknak: Rabbit in the Hole

László Márta

Jól esne egy hideg fröccs? Készítsünk egyet isteni ízekkel! Vegyünk 1-2 dl illatos magyar fehérbort. Egészítsük ki egy kis bodzavirágszörppel. Hogy igazán friss legyen, tegyünk bele pici uborkát! A kerek ízhatás kedvéért jöjjön egy-két citromkarika. Már csak a buborék hiányzik, és néhány kavarás… El is készült a varázsital!

Tovább olvasom »
bor, frissítő, fröccs, fűszer, koktél, szóda, zöldség

Villantanak a fröccskoktélok

László Márta

Elsöpörte a közönségsiker a kezdeti bátortalanságot: a fröccskoktél lehet az idei nyár slágere. A szóda-bor alapú zöldséges-gyümölcsös-fűszeres frissítők nemcsak a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken aratnak, az ügyes házigazdák otthon is pikk-pakk elkészíthetik őket –  állítja a Borháló szakembere. 

Tovább olvasom »
baba, bor, bőrgyógyász, nyár, pelenka

Így ápold kisbabád bőrét nyáron

PP-Eletforma

Kiemelt figyelmet igényel a kisbabák bőre a nyáron. A nagy melegben nemcsak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!

Tovább olvasom »
applikáció, bor, digitális világ, haj, innováció, kozmetika, kutatás, nap, szépségipar, technológia

Mutasd a bőröd, megmondom ki vagy!

László Márta

Egy hajkefe, amely olvas a fejbőrünkről és egy tapasz, amely figyelmeztet, ha túlzásba visszük a napozást. Néhány példa a világ legnagyobb szépségipari vállalatának technológiai újításai közül, melyeket a franciaországi Viva Tech világkonferencián mutatnak be. Az esemény a digitális világnak azt jelenti, amit az autóiparnak a genfi autószalon.

 

Tovább olvasom »
balaton, bor, fesztivál, hétvégi program, június, könyv, zene

Könyv-Bor-Jazz – egy fesztiválon!

Krajcsó Judit

Balatonfüreden június 6. és 11. között a Könyv-Bor-Jazz Fesztiválon könyvbemutatókkal, koncertekkel, borkülönlegességekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényen könyvárverést is tartanak, licitálni lehet majd Blaha Lujza emlékalbumára is.

Tovább olvasom »