betegség

betegség, függőség, megtakarítás, nyugdíj, párkapcsolat, pénzügyek

Sokat iszom, elhagyott a férjem, de a kasszám tabu

László Márta

A legkényesebb magánéleti problémáinkról – így a környezetünkben előforduló súlyos betegségekről, függőségekről és kapcsolati válságokról – is inkább beszélgetünk, mint arról, hogy teszünk-e félre nyugdíjas éveinkre. A nálunk is jól ismert hollandiai biztosító reprezentatív kutatásának eredményei szerint szinte tabutémaként kezeljük a megtakarításokat, ami azonban komoly gátat jelenthet pénzügyi céljaink megvalósításában, és gyermekeink tudatosságának erősítésében is.

Tovább olvasom »
betegség, egészség, elhízás, fogyás, túlsúly

Alakformáló gondolatok

PP-Eletforma

Túlsúlyos vagy elhízott a felnőtt magyar lakosság majd kétharmada, ezzel az eredménnyel 2018-ban Magyarország volt a világ negyedik legelhízottabb országa. A fölösleges kilók nemcsak esztétikai problémát okoznak, de rengeteg betegséghez is vezethetnek. Az elhízással kapcsolatos tanulmányok szerint, akin többletsúly van, annak 3-10 évvel is megrövidülhet az élete, ráadásul a túlsúlyos személy betegen eltöltött évei száma akár a 25-öt is elérheti – árulta el Dr. Bajnok Éva, a Duna Medical Center obezitológus szakorvosa.

Tovább olvasom »
alkalmazott, betegállomány, betegség, egészség, légszennyezettség, munkahely, munkavállalaó

Stréber és rettegő alkalmazott vagy?

PP-Eletforma

Bemegy dolgozni az irodai munkavállalók mintegy harmada akkor, is, ha beteg, és tudván tudja, hogy munkahelyén még hírből sem ismerrik a légtisztítást, a vírusok pedig szabadon röpködnek. Egy felmérés megkérdezettjei közül minden harmadik azt mondta, évente körülbelül 4-7 napot hiányzik a munkából betegség miatt, a bevételkiesést pedig mind a munkavállaló, mind a munkáltató megérzi. Akkor most kinek mi a jó? 

Tovább olvasom »
betegség, életmód, férfiak, meddőség, vitamin

Kendőzetlenül a férfi koronaékszerekről

PP-Eletforma

Egyre többet kell foglalkozni a férfiak meddőségével, még akkor is, ha nem szeretnénk. Hiszen ma már elmondható, hogy a meddő párok esetében 40%-ban a férfiak meddősége, 40%-ban a nőké, 20%-ban pedig egyéb problémák okozzák a gyermektelenséget. De mi is gátolja a férfiak nemzőképességét? A témában Ratkó Tünde szülésznő segít. 

Tovább olvasom »
betegség, fájdalom, fül, gyerek, gyulladás, hallójárat, nyár

Fülelj csak, barátom!

PP-Eletforma

Tombolnak a nyári fülproblémák: a légkondicionáló miatti meghűlés, az allergia és persze a fülgyulladás. Ebben a cikkben sorra vesszük azokat a fülbetegségeket, amik a leggyakrabban érintik a gyermekeket, és amikkel jó eséllyel számolni lehet a meleg hetekben. 

Tovább olvasom »
betegség, fesztivál

6 leggyakoribb betegség a fesztiválokon

PP-Eletforma

Egy fesztivál sajnos akkor is igazán emlékezetessé válhat, ha nemcsak önfeledt bulizásra, hanem egy jó kis betegségre is jegyet váltunk. Dr. Szeles Géza, a Sziget Fesztivál egészségügyi ellátásának vezetője szerint ezeket már egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük, de ha már megvan a baj, akkor is van megoldás!

Tovább olvasom »
betegség, CRP, életmód, gyulladás, mozgás, vérvétel

Honnan tudjuk, hogy begyulladtunk?

PP-Eletforma

Gyulladás szinte bárhol felbukkanhat a szervezetben, szerteágazó, elhúzódó panaszokat okozva. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa az egyszerű vérvizsgálatról beszélt, amely segít felismerni, hogy zajlik-e bennünk gyulladás, és amellyel a szervezet kezelésre adott válasza is nyomon követhetővé válik. 

Tovább olvasom »
betegség, hematológia, pótlás, vas, vashiány, vérszegénység

Ne csak az időnek legyen vas foga!

PP-Eletforma

Mire a vashiányt diagnosztizálják, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

Tovább olvasom »
betegség, fertőzés, könny, szem, viszketés

Ezt megkönnyezed!

PP-Eletforma

Fájó, égő, viszkető, váladékozó szem. A kötőhártya-gyulladás legjellemzőbb tünetei, amelyek hirtelen, minden előzmény nélkül jelentkezhetnek. A panaszok előtt sokszor értetlenül állunk, hiszen nem találkoztunk, érintkeztünk a közelmúltban beteggel. Mivel fertőző betegségről van szó, így nem szükséges közvetlen kapcsolatba kerülni a vírussal. Elegendő lehet a közös kéztörlő használata, egy szennyezett kapaszkodó vagy uszoda használata, és máris megtörtént a baj. Hogyan védekezhetünk a kötőhártya-gyulladás ellen?

Tovább olvasom »
betegség, érzékszerv, fül, fülzsír, fülzúgás, gyulladás

Fülbevaló

PP-Eletforma

Ahogy a legtöbb érzékszervünket, úgy a fülünket is különböző betegségek károsíthatják. Ezek a tévhitekkel ellentétben messze nemcsak a gyerekeket érintik, a felnőttek is sűrűn szenvednek az alábbi öt fülbetegségtől!

Tovább olvasom »
betegség, keringés, só, szív és érrendszer, vese, víz

Ezért fontos a kardiológiai kivizsgálás vesebetegeknek

PP-Eletforma

Minden vesebetegnek tisztában kell lennie azzal, hogy a beszűkült vesefunkciók több mint tízszeresére növelik az idő előtt bekövetkező szív- és érrendszeri eredetű halálozás kockázatát. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a rendszeres vizsgálatok jelentőségére hívta fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
betegség, házasélet, hormon, hüvely, menopauza, nőgyógysázat, szárazság, szexuális élet

Nem akarok szárazságtűrő lenni! Mit tegyek?

PP-Eletforma

Igen sok nőt érint a hüvelyszárazság – akár időszakosan, akár krónikusan. Bár a problémával nem szívesen fordulnak orvoshoz, ám ha már jó ideje fennáll a panasz, úgy érdemes nőgyógyász véleményét kikérni, ugyanis a legtöbbször van rá megoldás. Hogy mi minden okozhat hüvelyszárazságot, és hogy miket lehet ellene tenni, azt dr. Hetényi Gábortól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászától tudtuk meg.

Tovább olvasom »
állategészségügy, betegség, NÉBIH, sértés, sertéspestis, vaddisznó

Magyarországon nincs sertéspestis

PP-Eletforma

Magyarországon eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának jelenlétét – erősítette meg az MTI kérdésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hazai állategészségügyi hatóság már számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy megelőzze a vírus behurcolását az ország területére, illetve, hogy az esetleges megjelenését minél hamarabb észlelje.

Tovább olvasom »
betegség, daganat, menstruáció, polip, véralvadás, vérrög, vetélés

Jaj, vérrögök a bugyimban! Beteg vagyok?

PP-Eletforma

A menstruációs vérzéssel kapcsolatban számtalan probléma adódhat: ilyen pl. a túl sok, a túl kevés menstruációs vér, illetve az is sokakat visz a nőgyógyászati rendelőbe, ha vérrögök is távoznak. Hogy a darabos vérzés kórosnak számít-e, és hogy mi minden állhat a hátterében, arról dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
betegség, kutatás, menopauza, menzesz, nők, szív, vetélés

A korai menzesz és a menopauza is okozhat szívbetegséget

PP-Eletforma

Friss kutatások szerint a korán érkező menstruáció, a korai menopauza és a vetélés is a szívbetegségek rizikófaktorainak számíthatók. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta a további hajlamosító tényezőkről és a kivizsgálás jelentőségéről beszélt.

Tovább olvasom »
betegség, daganat, életmódváltás, haj, hormon, rendellenes, szőr

Segítség! Ez csak nő!

PP-Eletforma

Nőknél és a fiatal lányoknál a fokozott szőrnövekedés igen komoly önértékelési gondokat okozhat, hiszen hiába a gyakori szőrtelenítés, a kinőtt szálak ugyanolyan sötétek és erősek lesznek. A probléma azonban általában nem jelenik meg ok nélkül, hiszen hátterében betegség is állhat. Dr. Tar Attilától, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa szerint a következő kóros állapotok idézik elő a legtöbbször a panaszt.

Tovább olvasom »
betegség, candidiasis, fertőzés, gyulladás, hpv, hüvelyi folyás, nőgyógyászat, szex

A 3 leggyakoribb nőgyógyászati fertőzés

PP-Eletforma

A hüvelyi fertőzések egy része a nem csupán szexuális úton történő problémák, melyekben nagy szerepe van a hüvelyflóra kényes egyensúlyi állapotának felborulása. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza elárulta, mely panaszok a legjellemzőbbek a nőgyógyászati rendelőkben, és hogy mit lehet ellenük tenni.

Tovább olvasom »
betegség, filmek, földrengés, katasztrófa, program, tévé

Katasztrofális vasárnapunk lesz!

Krajcsó Judit

Természeti csapások, földrengések, halálos járványok, világvége – gondolatébresztő programkínálattal készül a DoQ ma, szeptember 17-én. A 11 órakor kezdődő tematikus nap középpontjában a természeti és ember okozta katasztrófák állnak.

Tovább olvasom »
betegség, hirdetés, internet, kutatás, magán praxis, orvos

Interneten nyomozunk orovosok után

PP-Eletforma

A megkérdezett magánorvosok 90%-a a magán egészségügyi szektor fejlődéséről és kiélezett piaci versengésről számolt be, amelyben egyre nagyobb szerepe van az online jelenlétnek, illetve a marketingmunkának – derül ki a Praxis Akadémia legfrissebb kutatásából. A legtöbb információt az internetről szerezzük betegségekről, szakorvosokról, és weblapok, illetve ajánlások alapján döntjük el, végül kit keresünk fel egészségügyi panaszainkkal.  

Tovább olvasom »
baleset, betegség, gondoskodás, lakábiztosítás, megelőzés, nyár, otthon

Még a beteg Morzsidon is segíthet a lakásbiztosításod!

László Márta

Csuklótörés a hétvégi telken, táskából kiesett irattárca a bankkártyával, Morzsi kutyussal állatorvoshoz kell szaladni, reggel csak hűlt helye a garázsban tárolt kerékpároknak, a szállodai szobából eltűnt digitális kamera, zárba tört kulcs. Helyzetek, amikor nem mindig a lakásbiztosítás jut először eszébe az embereknek, pedig egy jó konstrukcióval ilyen esetekben is segítséget nyújt a biztosító. A Groupama Biztosító megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból kiderül, mennyire ismerjük lakásbiztosításunkat.

Tovább olvasom »
betegség, gyerek, kánikula, orvos, rosszullét

Nem bírja a gyerek a meleget? Betegség is okozhatja!

PP-Eletforma

Az igazán forró nyarakat ez emberek zöme nehezen viseli. Ilyenkor keressük az árnyékot, az enyhet adó szelet vagy a légkondicionált helyiségeket. Egyes esetekben azonban nemcsak arról van szó, hogy egyszerűen tombol a kánikula. Ha a gyermeke a normálisnál rosszabbul viseli a meleget, akkor betegség is állhat a háttérben. A témában dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

Tovább olvasom »
anya, betegség, ellátás, gyerek, kózház, pályázat, törvény

Beteg gyerekek anyukáit segítik a civilek! Csatlakozz!

László Márta

Hiába írja elő jogszabály, hogy minden szülőnek joga van a gyermeke mellett tartózkodnia a kórházi kezelés ideje alatt ma Magyarországon, még sincs erre mindenhol lehetőség. Az egészségügyi intézmények nem tudják megoldani a szülők elszállásolását, éppen ezért szeretne az SCA Hygiene Products Kft. a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társaságának támogatásában pályázat útján lehetőséget kínálni a helyzet orvoslására.

Tovább olvasom »
agyvérzés, antigén, betegség, csecsemő, kampány, magzat, terhesség, thrombocyta

Amikor az anya szervezete megöli a saját gyermekét…

PP-Eletforma
Hazánkban is nehéz helyzetben van egy szülő, ha magzata a várandósság második harmadában minden előjel nélkül elhalt, vagy halott magzatot szült, vagy gyermekénél a születést követő néhány napban agyvérzést diagnosztizálnak, és tanácstalan az okokat illetően. Ilyen esetekben érdemes a NAIT-ra gyanakodni, amely jelenléte legtöbbször mind az orvosok mind a szülők előtt ismeretlen marad.
Tovább olvasom »
betegség, fájdalom, gyógytorna, sokízületi gyulladás

Nem mindenütt jó a merevség!

PP-Eletforma

Sokunk életét megkeseríti az ízületi merevség, amelynek okozója több esetben a krónikus sokízületi gyulladás. Erről a problémáról és a betegség terápiájáról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistáját.

Tovább olvasom »
alvás, betegség, pihenés, regenerálódás, szomnológus

Álom, álom, édes álom

László Márta

Az újévi fogadalmak kapcsán, az ilyenkor szokásos „leadom a plusz kilókat, tanulok valami újat és leszokom a dohányzásról”, önmagunknak tett életmódváltó ígéretek mellé érdemes feljegyezni a „mától kialszom magam” fogadalmat is! Elegendő alvás nélkül ugyanis a többi ígéretet is sokkal nehezebb lesz betartani!

Tovább olvasom »
betegség, csokoládé, cukor, mikulás, mozgás, túlzott édességfogysztás

Túlcukroz a Mikulás?

PP-Eletforma

Izgatott apróságok, csillogó kis csizmák az ablakban, édességhegyek. Végre kiderült, ki volt jó gyerek ebben az évben? Szerintem, nagyon sokan! Ilyenkor általában több cukorkát, csokoládét esznek a gyerekek, mint máskor. Lehet-e a megnövekedett édességfogyasztásnak káros hatása? Összeállításunkban Dr. Karoliny Anna gyermek gasztroenterológus elmondja, hogy a szülőknek mire érdemes odafigyelni az ünnepen?

Tovább olvasom »
betegség, diabetesz, egészségmegőrzés, Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Áfonya hercegnő új fellépése

PP-Eletforma

Ingyenes családi egészségnapot rendez az Egy Csepp Figyelem Alapítvány november 27-én, vasárnap 10 órától a BOK, korábbi nevén SYMA Csarnokban. Az Egy Csepp Világnapon a gyerekeket izgalmas játékok és színpadi programok várják, a felnőttek egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon vehetnek részt.

Tovább olvasom »
állami egészségügyi szolgáltatás, betegség, biztosítás, magánrendelés, orvos

Hoppá! Már nem is orvost hívunk?

PP-Eletforma

Lesújtó véleménye van az embereknek a hazai egészségügyről. Az egyik biztosító társaság felméréséből kiderül, hogy baj esetén a legtöbben nem is hívják a háziorvosukat. Sokan szívesen fogadnák, ha munkahelyük a cafeterián belül adó- és járulékmentes egészségbiztosítást adna, de a munkaadók erre nem gondolnak.    

Tovább olvasom »
autizmus, betegség, disaign, fenntarthatóság, kampány, támogatás

Jelképes kendők – furcsa rajzokkal

Krajcsó Judit

Új formaruhákat kapnak a Telekom az üzleteiben dolgozó értékesítő munkatársai, melyeknek egyik fontos tartozéka egy olyan hernyóselyem kendő, amelyre az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok rajzai kerültek.

Tovább olvasom »
betegség, kezelés, látás, öregedés, szakorvos, szem, védelem

Szemünk fénye

PP-Eletforma

Életünk előrehaladtával nagy a valószínűsége annak, hogy látásunk romlik, és kialakulhat valamilyen szembetegség is. A teljesség igénye nélkül a leggyakoribbakról kérdeztük Dr. Milibák Tibor főorvost, az Uzsoki Kórház szemészeti osztályának vezetőjét.

Tovább olvasom »
állat, betegség, fertőzés, immunrendszer, karmolás, macska

A macskakarmolási betegség tünetei

PP-Eletforma

Az állattal való játék, vagy szőrének gondozása közben könnyen szerezhetünk apróbb sérüléseket. Ha ezek pár nap után sem gyógyulnak, akkor érdemes orvoshoz fordulni. A seb körül megjelenő dudor, hólyag, bőrvörösség és a sérüléshez közeli testrészen jelentkező nyirokcsomó duzzanat „Macskakarmolási betegség” tünete is lehet.

Tovább olvasom »
betegség, felelős állattartás, kutya, megelőzés, szívférgesség

Legyen szívügyed kutyád szíve

PP-Eletforma

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető megbetegedés. Súlyos panaszok léphetnek fel, és halállal is végződhet az eset. A fertőzés kórokozóját szúnyogok terjesztik, és már Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő. A kifejlett férgek a 30 centiméter hosszúságot is elérhetik, és akár 7-10 évig is élősködhetnek a kutya szervezetében. A szívférgesség terjedését azonban a megfelelő eszközökkel meg lehet állítani!

 

Tovább olvasom »
betegség, cukor, diéta, terhesség

Cukrom, cukrom! És a bébim?

PP-Eletforma

A terhesség alatt néhány vizsgálattal minden nő találkozik, legyen bár tökéletesen egészséges, vagy veszélyeztetett terhes. Ezek közül az egyik a cukorterhelés, melynél a terhességi diabéteszt szűrik ki a szakemberek. A cukorbetegség igazolása után a megfelelő diéta betartása alapvető fontosságú, de sokan nem tudják, hogy mik azok a részletek, amikre fokozottan figyelni kell. A témában Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa segít eligazodni.

Tovább olvasom »
betegség, Bocskor Gábor, divat, elhízás, kövér, súlyfelesleg

Nagymellű nőt keresek, szeretetre méltót!

Krajcsó Judit

Magyarország az elhízás vonatkozásban élen jár, az európai rangsorban az 1. helyezés, a világrangsorban pedig a 3. helyezés a miénk. A túlsúly azonban aláássa az önbizalmunkat, megnehezíti a párkeresést és persze egészségügyi problémákat is okoz. No meg most éppen nem is trendi..

Tovább olvasom »
anya, betegség, lelki egyensúly, megfázás

Lelkileg is megviseli az anyákat a megfázás

László Márta

Gyereknevelés, munka, háztartás…. az anyukák sokszor a legügyesebb zsonglőröket is megszégyenítő módon egyensúlyoznak a teendőik között. Mi történik azonban akkor, amikor az összhang megbomlik és egy kisebb betegség, akár egy megfázás ledönti lábukról a mindent megoldó édesanyákat? A pszichológus szerint ez az egész családra  negatív hatással lehet, leginkább mégis az érintettet, vagyis az anyát viseli meg lelkileg.

Tovább olvasom »
baba, betegség, McDonald Gyermeksegély Alapítvány, orvosi kezelés, PTE, Ronald Szoba

Nagyon cuki a nagy segítség Pécsett!

PP-Eletforma

 Átadták az első hazai Ronald Szobákat a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. Magyarországon először Pécsett, a Gyermekgyógyászati Klinikán létesített családi szobákat a beteg gyermekek gyógyulását támogató Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány. A nálunk 21 éve működő Alapítvány és a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika együttműködésében megvalósult szobák négy kis beteg és az őket kísérő négy szülő részére, a kórházi osztály területén belül nyújtanak elhelyezést a kezelések idejére.

Tovább olvasom »
betegség, egészség, gyermekáldás, meddőség, orvosi vizsgálat, tápióka, terhesség

Meddőség: még nem biztos, hogy nem lehet gyereked!

PP-Eletforma

Sok nők számára talán az a legszörnyűbb, amikor több hónapos vagy éves sikertelen próbálkozást követően orvosuktól kapnak egy papírt, amin ez áll: meddőség. Érdemes tisztázni, hogy a meddőség egészen mást jelent a köznyelvben, mint orvosi értelemben, és persze a kiváltó okok között szép számmal találunk olyanokat, melyeket a szakember közreműködésével kezelni-gyógyítani lehet. Mindebben dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza segít. 

Tovább olvasom »
betegség, szem, szűrés, vizsgálat, zöldhályog

5 ok, amiért szemészhez kell menni!

PP-Eletforma

Általában akkor fordulunk szemészhez, ha gyulladást tapasztalunk, vagy ha már nem látunk tisztán, élesen. A szemüveg vagy a kontaktlencse készítésekor az optikusnál csupán látást vizsgálják. Dr. Jánosházi Eszter, az Oxygen Medical szemorvosa szerint sok olyan tünetmentes, mélyebb probléma rejtve maradhat, amely idejében felfedezve még orvosolható lenne.

 

Tovább olvasom »
Basedow-kór, betegség, hormontermelés, orvos, pajzsmirigy, szem, testsúly

Nézz rám, megmondom, hogy vagy!

PP-Eletforma

A pajzsmirigy betegségei nagyon sok kellemetlenséget és sajnos akár komoly problémát is okozhatnak a szervezetben. Sokszor a betegség olyan formát is ölt, amikor nemcsak a hormontermeléssel, hanem a szerv megnagyobbodásával is számolni kell – ilyen a Basedow-kór is. A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája van a segítségünkre.

Tovább olvasom »
betegség, stressz, ünnep, vérnyomás

Óvatosan! Könnyen a fa alatt végezhetjük!

PP-Eletforma

Az ünnepek előtti rohangálás hatalmas megterhelés, amely sokszor odáig fajul, hogy az ember rosszul lesz. megszédül, megfájdul a feje, szaporán kezd verni a szíve, izzad, esetleg fekete körök, vagy más, múló látászavar jelentkezik nála. A legtöbben ilyenkor legyintenek egyet, nem foglalkoznak a jelenséggel, hiszen majd csak elmúlik. De sajnos előfordulhat, hogy ahogyan a stressz, úgy a tünetek sem múlnak el nyomtalanul, újra és újra jelentkeznek, ami már komoly betegségre, a magasvérnyomásra is felhívhatja a figyelmet.

Tovább olvasom »
betegség, ciklus, endometriózis, fájdalom, meddőség, nő, orovosi tanács

Akár meddőséget is okozhat az endometriózis

PP-Eletforma

Sok nő panaszkodik erős hasi fájdalmakra, mely jelentkezhet folyamatosan, de van, akinek ez a ciklusának csak bizonyos napjain tér vissza hónapról-hónapra. Sajnos előfordulhat, hogy a háttérben betegség áll, amivel fontos foglalkozni. Ha ugyanis elhanyagolják, akkor a gondok jelentősen megnőhetnek. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza az endometriózisról, a tünetekről és a lehetséges kezelésekről beszél.

Tovább olvasom »
alvás, betegség, fáradékonyság, kortizol, PCOS

Álomkóros a gyerekem! Valami baj van?

PP-Eletforma

A gyerekek alapból sokat alszanak, de ha a szülő azt veszi észre, hogy gyermeke napközben is álmos, mert nem tudja megfelelően kipihenni magát, akkor felmerülhet, hogy valami betegsége van. Dr. Tar Attila, Budai Endokrinközpont. gyermek endokrinológusa elmondja, mikor gyanakodjunk betegségre.

Tovább olvasom »
betegség, felmérés, gyógyulás, influenza, munka, pihenés

Betegen is dolgozunk! Ez nooormááális?

PP-Eletforma

Világviszonylatban nézve évente 2-3 alkalommal esünk át megfázásos, influenzás megbetegedéseken az őszi-téli szezonban, és átlagosan 5 napig tart a felépülés. Sokszor azonban nem pihenéssel, hanem munkával töltjük a gyógyulás napjait is. Miért nem maradunk otthon?

Tovább olvasom »
betegség, fül, megfázás, orr

Hogyan kezeljük az őszi fülkürt hurutot?

PP-Eletforma

Felső légúti hurutot, náthát követően gyakran alakul ki füldugulást, átmeneti halláscsökkenést okozó fülkürt hurut. Az esetek többségében nem súlyos, de gyakran hosszan tartó betegség – ha nem kezeljük megfelelően – akár középfülgyulladáshoz is vezethet.

Tovább olvasom »
alvás, betegség, horkolás, magas vérnyomás

Nemcsak a házasságát, de az egészségét is tönkreteheti a horkolás

PP-Eletforma

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egész szervezet működésére pozitív hatást gyakorol, így a horkolással nemcsak a párját üldözheti el ágyából, hanem megnöveli bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája az alvási apnoe és a hipertónia közti összefüggésre hívja fel a figyelmet.

Tovább olvasom »
betegség, egészség, fehérköpeny-szindróma, hipertónia, magas vérnyomás, orvos tanács

Ne legyints a fehérköpeny-szindrómára!

PP-Eletforma

Gyakran hallani az úgynevezett fehérköpeny-szindrómáról, amikor egy orvosi rendelőben hirtelen valakinek magas lesz a vérnyomása, míg otthon minden visszaáll a normál értékekre. Bár a legtöbben ekkor megnyugodnak, miszerint a túlzott stressz okozza az emelkedést, azonban a kutatók óvatosságra intenek. Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistájától megtudhatjuk, hogy vajon mi a teendő ilyen esetekben?

Tovább olvasom »
betegség, hangszín, rekedtség, torok

Szólalj meg! Hangod elárulja betegséged is

PP-Eletforma

Sokat elmond rólunk a hangunk színe, ereje, már az első bemutatkozás során. Önbizalmunk mértékéről is árulkodik, ha magas, mély, határozott, vagy félénk, rekedtes hangon szólalunk meg; és az is hamar kiderül, hogy hajlamosak vagyunk-e a másokat olyan bosszantó torokköszörülésre, köhécselésre. Ha elégedetlen a hangjával, a beszédterápia segíthet!

Tovább olvasom »
betegség, hasfájás, orvos, puffadás

Három ok, ami gyakori puffadást, hasfájást okozhat

PP-Eletforma

A táplálékérzékenység, vagy a felszívódási zavar főként hasi tünetekkel hívja fel magára a figyelmet: az érintetteknél hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik. A panaszokat okozó élelmiszer mellőzésével rendszerint a tünetek is megszűnnek, ám ha nem szeretnénk végleg lemondani a kedvenc ételeinkről, bizonyos esetekben az enzimpótlás is segíthet.

Tovább olvasom »
betegség, izület, légkondi, reumatológus

Így ne legyél beteg a légkonditól

PP-Eletforma

A nyári kánikulában nagy megkönnyebbülés, ha végre hűvösebb, klimatizált helyen tölthetünk némi időt. Előnyei mellett azonban a légkondicionáló helytelen használatakor számos kellemetlen tünetet, sőt komolyabb betegségeket is okozhat. Az alábbiakban a reumatológus ad tanácsot azzal kapcsolatban, milyen tünetekre figyeljünk, és hogyan kerüljük el a ma már gyakorinak tekinthető klímabetegséget.

Tovább olvasom »
betegség, fertőzés, folyadék, hasmenés, kisgyerek, rotavírus

11 tény és tévhit a rotavírusról

PP-Eletforma

A rotavírus főleg kisgyermekkorban jelentkező fertőzés, amely lázzal, hányással, hasmenéssel jár,és rendkívül  gyorsan  kiszáradáshoz  és  akár életveszélyes  állapothoz  vezethet. A közkeletű tévhitek  cáfolatával, a   betegséggel   kapcsolatos   tájékozódásra   és   a   megelőzés fontosságára hívja fel a kisgyermekes szülők figyelmét a Házi  Gyermekorvosok  Egyesülete .

Tovább olvasom »