bélyeg

bélyeg, dinoszauruszok, feketenyomat, kisív, Petényi Tibor Zoltán

Bakonyi dínók viszik a levelet

László Márta

A földi bioszférát egykor uraló dinoszauruszok világáról jelentetett meg bélyegkisívet a Magyar Posta. A Petényi Tibor Zoltán grafikusművész tervei szerint készült kiadvány alapváltozatát 50 000, míg a sorszámozott feketenyomatot 2000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda gyártotta. 

Tovább olvasom »
bélyeg, díszboríték Domé Eszter, kastélyok, kisív, parkok

Ragadnak a mesélő falak

László Márta

Megjelent a Kastélyok Magyarországon elnevezésű bélyegkisív idei példánya. A sorozatot még tavaly indította a Magyar Posta, hogy népszerűsítse ismert és kevésbé ismert díszes épületeinket. A moastani nyolc bélyeget Domé Eszter grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda készítette.  

Tovább olvasom »
bélyeg, európai kultúra, Európai Unió, Kulturális Örökség Európai Éve, személyes bélyeg

Európa az én bélyegem

László Márta

Kulturális Örökség Európai Éve elnevezésű, szelvényes promóciós forgalmi bélyeget bocsátott ki a tematikus év logóváltozataival a Magyar Posta. A tematikus év logóváltozatai a Belföld feliratú, értékjelzés nélküli Saját bélyegem személyes bélyegív szelvényrészein jelennek meg. Az újdonság a Pénzjegynyomdában készült. 

Tovább olvasom »
bélyeg, egyházi ünnep, forgalmi bélyeg, húsvét

Küldj egy barkát és egy barikát!

PP-Eletforma

Annyi módon lehet kellemes ünnepeket kívánni, én most egy jó kis retró lehetőséget ajánlok, a jó öreg képeslapot a 2018-as húsvéti bélyeggel. A Magyar Posta idén is forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot. Az értékjelzés nélküli, Belföld felirattal ellátott, öntapadós bélyeg Szalma Edit grafikusművész tervei szerint, a Pátria Nyomdában készült.

Tovább olvasom »
A kékszakállú herceg vára, Bartók Béla, bélyeg, centenárium

Judit 100 éve kéri a kulcsot

László Márta

Alkalmi bélyegblokk megjelentetésével köszönti Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára operabemutatójának centenáriumát a Magyar Posta. A 70 000 példányban kibocsátott, sorszámozott blokk Kara György grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Tovább olvasom »
bélyeg, Horváth Nóra grafikus, phylatelia, Piarista Gimnázium, születésnap

300 évesek a budapesti piaristák

László Márta

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300 éves évfordulóját a Magyar Posta. Az új miniatűr alkotás Horváth Nóra grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült 200 000 példányban.

Tovább olvasom »
bélyeg, főúri összejövetel, honvédség, katonás témák, Stefánia Palota, ünnep

Katonásra sikeredett bélyegünnep…

László Márta

Kétcímletű alkalmi bélyegsorozat és feláras bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a hazai bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét, a Bélyegnapot a Magyar Posta. Az újdonságok Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készültek.  A blokkon található 300 Ft-os felár összegét a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

Tovább olvasom »
100. születésnap, bélyeg, emlékboríték, megemlékezés, Szabó Magda

Levelezhetsz is Abigél anyukájával

László Márta

Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg Szabó Magda írónő (1917-2007) születésének 100. évfordulójáról a Magyar Posta. A bélyeg Elekes Attila grafikusművész tervei szerint 200 000 példányban készült az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben. 

Tovább olvasom »
bélyeg, emlékév, filatélia, király, Szent László, történelem

Bélyeget kapott a sorsfordító magyar király

László Márta

Szelvényes forgalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Szent László-emlékévet a Magyar Posta. Az Üzenet bélyegem IV. – Belföld35 forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen az emlékév emblémája látható. A bélyeg Benedek Imre, a kapcsolódó szelvény Gábor Tamás tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült. 

Tovább olvasom »
200. évforduló, Arany János, bélyeg, emlékélv, kisív, születésnap, Zichy Mihály

200 éve született a leggazdagabb szókincsű magyar költő

László Márta

Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére adott ki feláras bélyegeket a Magyar Posta. A négy bélyegképet tartalmazó kisív két címletéhez kapcsolódó felár összegét, összesen 150 Ft-ot a társaság az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A bélyegkisívet Gilicze Gergő grafikusművész tervei szerint 30 000 példányban az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta. 

Tovább olvasom »
150 év, bélyeg, bélyegpark, Postamúzeum, postatörténet

Bélyeget kaptak a relikviák

László Márta

Postatörténeti bélyegsorozat kibocsátásával kezdi el forgalmi bélyegeinek megújítását a Magyar Posta. 2017-ben hat címletet jelentet meg. Az 5, 10, 30, 100, 200 és 300 Ft-os névértékű bélyegeket tartalmazó öntapadós sorozat Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján a Pátria Nyomda Zrt.-ben készül, a forgalmi igények szerinti példányszámban. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Európa, Európai Postaüzemeltetők Egyesülete, kastély, PostEurop, szavazás, szépségverseny, történelem

Legyünk megint mi a legszebbek!

László Márta

Évente bocsátanak ki azonos témában bélyeget az Európai Postaüzemeltetők Egyesületének, PostEuropnak tagjai , amivel a posták együttműködésének hangsúlyozása mellett a filatélia fontosságát is bemutatják. A bélyegek megjelentetésével a tagországok felhívják a figyelmet a közös európai történelmi és kulturális gyökerekre és a jövőbeli közös célokra.

Tovább olvasom »
bélyeg, Nemzetközi Úszószövetség, sport, Tatai Tibor grafikus, vizes vb

Itt a nagy csobbanás!

László Márta

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a Budapesten és Balatonfüreden megrendezendő 2017-es vizes világbajnokságot a Magyar Posta. A bélyeg Graphasel Design Studio és Tatai Tibor grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. 

Tovább olvasom »
bélyeg, feltámadás, halotti lepel, húsvét, Jézus Krisztus, Szekeres Erzsébet képző- és textilművész

Gödöllői halotti lepel

László Márta

Hagyományainak megfelelően bélyeg kibocsátásával köszönti a kereszténység legnagyobb ünnepét, a húsvétot a Magyar Posta. A bélyegképen és az alkalmi borítékon Szekeres Erzsébet képző- és textilművész, Krisztus síri leple c. alkotása, illetve annak részlete található. A filatéliai kiadványok Tóth László grafikusművész tervei szerint, öntapadós bélyegként a Pátria Nyomda Zrt.-ben készültek.

Tovább olvasom »
bélyeg, Claudio Monteverdi, kisív, opera, zeneszerző

450 éve született az opera atyja

László Márta

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a neves zeneszerző, Claudio Monteverdi születésének 450. évfordulóját a Magyar Posta. A barokk művésznek köszönhetjük az operának, mint műfajnak a megteremtését. A bélyegkisív Orosz István, Kossuth-díjas grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült.

Tovább olvasom »
bélyeg, Budapesti Víz Világtalálkozó, ENSZ, kisív

Egy csepp bélyeg a világtalálkozón

László Márta

Alkalmi bélyegkisív kibocsátásával köszönti a Magyar Posta a 2016. november 28-30. közötti Budapesti Víz Világtalálkozót. A grafikai kompozíció részeként Laczkó Anita tervezőművész egy vízből kiemelkedő, különleges, vízcseppek alkotta madár motívumát varázsolja elénk. Ezzel a kompozíció a vízre, mint életadó forrásra utal.

Tovább olvasom »
Arató-Parlament, bélyeg, Benedek Imre, sorozat, új kiadás

Újra itt a klasszikus Arató-Parlament

László Márta

Szelvényes forgalmi bélyegen örökíti meg a Magyar Posta a bélyeggyűjtők köreiben klasszikusnak számító Arató–Parlament című bélyegsorozat kibocsátásának 100. évfordulóját. Az Üzenet bélyegem IV. – Belföld35 forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen az Arató–Parlament bélyegsorozat 4 és 15 filléres Arató, valamint 10 koronás Parlament címletei alkotta montázs látható. Az újdonságot Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta. 

Tovább olvasom »
bélyeg, bélyeggyűjtés, feláras bélyeg, ifjúság, Magyar Posta, támogatás, tűzoltóság

Hősök és ereklyék egy helyen

László Márta

2016-ban az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására megjelenő feláras bélyegkisív témája a tűzoltóság. Az újdonságon a magyar tűzoltók történetéből a kezdetektől napjainkig örökítettek meg néhány jelentős embert, találmányt illetve járművet. A kisív két címletéhez kapcsolódó felár összegét, összesen 150 Ft-ot a Magyar Posta az ifjúsági bélyeggyűjtés támogatására fordítja. A bélyegblokkot Svindt Ferenc bélyegtervező grafikusművész tervei szerint 40.000 példányban a Pénzjegynyomda gyártotta. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Magyar Posta, nagyjeszeni Jeszenszky János, négyes bélyegkiadás, orvos, tudós

Aki először boncolt nőt

László Márta

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia közös szelvényes bélyeg kibocsátásával emlékezik meg nagyjeszeni Jeszenszky János születésének 450. évfordulójáról. A postabélyeget és a hozzá kapcsolódó szelvény kreatív tervét Lucas Kilian német grafikus 1618-ban készült motívuma alapján Rostoka László (Vladislav Rostoka) képzőművész, metszetét pedig František Horniak metszőművész alkotta. 240.000 példányban, a PTC Praha gyártotta. A bélyeg 2016. június 22-étől vásárolható meg.  

Tovább olvasom »
bélyeg, grafikus, Kara György, Magyar Posta, Ökumenikus Segélyszervezet

Esélyt az esélyteleneknek!

László Márta

Alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az Ökumenikus Segélyszervezet alapításának 25. évfordulóját a Magyar Posta. A bélyegképen az intézmény logója látható, melyet dombornyomás tesz különlegessé. Az újdonság Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomdában készült. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Európai Postaüzemeltetők Egyesülete, Gondolkodj zölden!, környezetvédelem, Magyar Posta

Gondolkodj zölden!

László Márta

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete évente kínál lehetőséget tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. A tagországok 2016-ban azonos grafikával adják ki bélyegüket Think Green (Gondolkodj zölden!) címmel. A bélyeggrafikát ezúttal nemzetközi pályázaton választották ki!

Tovább olvasom »
89. bélyegnap, bélyeg, Magyar Posta, római kor, Szombathely

Bélyegünnep

László Márta

Kétcímletű alkalmi bélyegsorozat és feláras bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a bélyeggyűjtők legnagyobb ünnepét a bélyegnapot a Magyar Posta. A 89. eseménynek ezúttal Szombathely adott otthon. Az újdonságok Hajdú József és Benkő Sándor művészfotóinak felhasználásával Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt-ben készültek. A felárból befolyó összeget, blokkonként 300 Ft-ot, a Magyar Posta a hazai szervezett bélyeggyűjtés támogatására fordítja.

Tovább olvasom »
Alaptörvény, bélyeg, bélyegblokk, boríték, évforduló

Ötéves Magyarország Alaptörvénye

PP-Eletforma

A Magyar Posta Magyarország Alaptörvénye aláírásának ötödik évfordulója tiszteletére, a 2011-ben kibocsátott Magyarország Új Alaptörvénye című bélyegblokk fekete sorszámozású alap-, és piros sorszámozású kristályos változatát 4000-4000 példányban „Ötéves Magyarország Alaptörvénye”, „2016. április 25.” szövegezésű felülnyomással bocsátja ki. A blokk felülnyomása és a kapcsolódó kiadványok – a 2011. évi kibocsátást is tervező – Benedek Imre grafikusművész terve alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben készült. A fotóművész Hajdú József. 

Tovább olvasom »
bélyeg, évforduló, Magyar Posta, Széchenyi

Emlék a legnagyobb magyanak

László Márta

Széchenyi István születésének 225. évfordulója tiszteletére alkalmi bélyeget bocsátott ki A Magyar Posta. Az egyedi hangvételű bélyeggrafikán a XIX. század húszas éveiben megindult reformmozgalom kezdeményezője, kiváló író és államférfi, a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A miniatűr alkotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész terve alapján a Pénzjegynyomda Zrt-ben készült. 


Tovább olvasom »
bélyeg, kisív, Magyar Posta, Majom Éve

Nem köszörűkövön ülnek a majmok!

László Márta

2016, a kínai horoszkóp szerint a Majom éve, melyet a Magyar Posta bélyegkisíven örökít meg. A kétféle, eltérő színvilágú bélyegkép fő motívuma kalligrafikus ábrázolásmóddal egy-egy majom, melyek a kompozíció részeként a „2016”, illetve a „MAJOM ÉVE” feliratot egészítik ki. A kisív Rácz-Fodor Katalin grafikusművész tervei szerint a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült 60.000 példányban. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Európába, Európán kívülre, Magyar Posta, pipacs, száratlan tárnics, Üdvözlettel

Száratlan tárniccsal üdvözöljük Európát

László Márta

A Magyar Posta Zrt. a hálózati forgalmi igényekre való tekintettel 2016. január 22-én névértékcserével ún. „EURÓPÁBA” és „EURÓPÁN KÍVÜLRE” feliratú értékjelzéssel bocsátja ki az 1999-ben, majd 2002-ben már kiadott „Üdvözlettel” elnevezésű két címletű forgalmi bélyegsorozatot. Az újdonság Rényi Krisztina és Svindt Ferenc tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült.

Tovább olvasom »
bélyeg, emlékek, Magyar Posta, sikerek, űrkutatás, UV-fény

UV-fényben a Ceres és a Plútó pályája

László Márta

Alkalmi bélyegkisívet bocsátott ki az űrkutatás legutóbbi emlékei, illetve sikerei tiszteletére a Magyar Posta. Az alkotás a társaság úgynevezett ifjúsági tematikája keretében belül jelent meg, ezért grafikai kialakításában keveredik a valóság és a fikció, illetve a fotó és gyermekrajzszerű ábrázolásmód.

Tovább olvasom »
bélyeg, Friedrich August Stüler, kiadás, Magyar Posta, MTA, székház

150 éves a Magyar Tudományos Akadémia székháza

László Márta

Alkalmi bélyeg kiadásával köszönti a Magyar Tudományos Akadémia székházépítésének 150. évfordulóját a Magyar Posta Zrt. Az 500 Ft névértékű bélyeget Pálinkás György grafikusművész tervezte és metszette. A Pénzjegynyomdában készült 155.000 példányban. A bélyegképen a Magyar Tudományos Akadémia székháza Látható. Az alkalmi boríték előoldalán Holló Barnabás: A Magyar Tudományos Akadémia alapítása c. domborműve látható. 

Tovább olvasom »
bélyeg, évfoduló, különlegesség, Magyar Posta

125 éves a magyar ajánlási ragjegy

László Márta

A Magyar Posta szelvényes forgalmi bélyegen örökíti meg a magyar ajánlási ragjegy bevezetésének 125. évfordulóját. Az Üzenet bélyegem IV. – Belföld35 forgalmi bélyeghez kapcsolódó szelvényen néhány magyar ajánlási ragjegyből kialakított montázs látható. A bélyeget Benedek Imre grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta.

Tovább olvasom »
bélyeg, Elekes Attila, filatélia, Széll Kálmán

Bélyegre nyomták a miniszterelnököt

László Márta

A Széll Kálmán Emlékév alkalmából a Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyeget bocsátott ki. A bélyegképen Halász-Hradil Elemér olajfestményének részlete alapján Széll Kálmán (1843-1915) portréja található. A bélyeget és a borítékot Elekes Attila tervezőművész munkája alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. gyártotta 200.000 példányban. 

Tovább olvasom »
alkalmi kisív, bélyeg, Delegációs terem, Domé Eszter, Hajdú József, Országház, Vadászterem

Kisíven az országházi termek

László Márta

Az Országház a világ egyik legszebb középülete. Különleges építészeti megoldásait 2012 óta új filatéliai sorozat dolgozza fel és mutatja be. A sorozat részeként 2015-ben megjelenő, nyolc bélyegképet tartalmazó alkalmi kisív a Vadásztermet és a Delegációs termet, illetve azok néhány jellegzetes részletét örökíti meg. Hajdú József művészfotóinak felhasználásával, Domé Eszter grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda Zrt. gyártotta. 

Tovább olvasom »
bélyeg, Magyar Posta, PostEurop, szavazás, Szórakaténusz

Legyen ismét magyar Európa legszebb bélyege!

László Márta

Az Európai Postaüzemeltetők Egyesülete, PostEurop évente lehetőséget kínál tagjainak arra, hogy közös témakörben úgynevezett EUROPA bélyeget bocsássanak ki. Ezeket az újdonságokat szakmai zsűri, illetve a közönség is bélyegszépségverseny keretében értékeli. Az idei évben a kibocsátók a „régi játékok” témakört dolgozták fel.

Tovább olvasom »