baleset

baleset, csontritkulás, idősek, jeges út, megelőzés, rendszeres mozgás, tél

A csontritkulás elleni küzdelem 3 aranyszabálya

PP-Eletforma

Jelentősen megnő a töréses, zúzódásos sérülések száma a téli fagyok beköszöntével a jeges, síkos járdákon, utakon. Az idősebbeknél a csontritkulás miatt az ilyen balesetek következményei egyre súlyosabbak lehetnek. Hogyan előzzük meg a csontritkulást? Hogyan enyhítsük tüneteit? Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségközpont orvosszakértője ad tanácsokat. 

Tovább olvasom »
baleset, edzés, kerékpár, műszaki beállítás, sport

Veszélyes üzem a városi kerékpározás!

László Márta

Ahogy az időjárás engedi megjelennek a biciklisták az utakon, és egészen a téli szezonig számottevő szereplői a városi közlekedésnek – valamint a baleseti ügyeleteknek. A KSH országos közlekedési baleseti adatai alapján 2017-ben minden tizedik sérüléssel járó eset írható a kerékpárosok számlájára, összesen 1648. Könnyű sérüléssel járt az összes kerékpáros baleset 57,45%-a, súlyos sérüléssel 28,33%, sérüléssel nem járó balesetként 11,36%-ot regisztráltak, 2,87% pedig halállal végződött.

Tovább olvasom »
baleset, gyerek, közlekedési szabályok, KRESZ, sebesség, tanévkezdés

Vigyázat, gyerekkel vagyok!

László Márta

Ismét gyerekektől lesznek hagosak az iskolák, az óvodák. Azonnal megnő a forgalom az utakon, ami komly veszélyforrás. Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság adatai szerint a 14 év alatti gyermekek nagyobb eséllyel válhatnak közlekedési balesetek áldozataivá ebben az időszakban.

Tovább olvasom »
baleset, felfújható vízi eszközök, hinta, játék, nyár, strand, víz

8 tipp, hogy baleset nélkül megússzátok a strandolást

László Márta

El nem tudod képzelni, mennyire találékonyak a gyerekeink, ha strandolásról, játékról van szó. Csak egy óvatlan pillanat, és kész a baleset. A legismertebb hazai játékbolthálózat fogyasztóvédelmi referense összegyűjtötte, hogy mire kell legjobban odafigyelni, hogy a nyár valóban felhőtlen szórakozás legyen, ne pedig rémálom!

Tovább olvasom »
baleset, biztosítás, edzettség, sérülés, sport, szakorvos, terhelés

Sportoljunk télen is biztonságosan!

PP-Eletforma

Télen kétségkívül az egyik legjobb dolog a hóesés. Nemcsak, hogy gyönyörű látványt nyújt a friss hóval fedett táj, de hógolyózhatunk, hóembert építhetünk a gyerekekkel, vagy akár élvezhetjük a téli sportokat is. Ám amennyire élvezetes a havas lejtőn való lesiklás, annyira veszélyes is lehet. Éppen ezért mindig készüljünk fel alaposan, még akkor is, ha csak szánkóznánk egyet a közeli dombon.

Tovább olvasom »
baleset, Irigy Hónaljmirigy, koncert, siker, zene

Baleset érte az Irigy Hónaljmirigy egyik tagját

Krajcsó Judit

Súlyos baleset érte az IHM egyik zászlós tagját, Kabai Lacit az élő koncert előtt 48 órával. Miután a kórházban megállapították, hogy középső ujja szilánkosra tört, azonnal aggódni kezdett a fellépése miatt. Szerencsére a közismert rocker dobosnak, Németh Gábornak még a fél napos felkészülési idő is elég volt ahhoz, hogy kihúzza a bandát a pácból.

Tovább olvasom »
baleset, betegség, gondoskodás, lakábiztosítás, megelőzés, nyár, otthon

Még a beteg Morzsidon is segíthet a lakásbiztosításod!

László Márta

Csuklótörés a hétvégi telken, táskából kiesett irattárca a bankkártyával, Morzsi kutyussal állatorvoshoz kell szaladni, reggel csak hűlt helye a garázsban tárolt kerékpároknak, a szállodai szobából eltűnt digitális kamera, zárba tört kulcs. Helyzetek, amikor nem mindig a lakásbiztosítás jut először eszébe az embereknek, pedig egy jó konstrukcióval ilyen esetekben is segítséget nyújt a biztosító. A Groupama Biztosító megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból kiderül, mennyire ismerjük lakásbiztosításunkat.

Tovább olvasom »
aggodalom, baleset, biztonság, biztosítás, család, megelőzés, pénzügyek

A félelem listája

László Márta

Az emberek 75%-a  aggódik valamilyen váratlan esemény miatt, ugyanakkor nincsenek kellő ismereteik azokról a pénzügyi termékekről, amelyek ezekben a nehéz élethelyzetekben segítséget tudnak nyújtani – derült ki a Groupama Biztosító országos kutatásából. A reprezentatív felmérésből az is beigazolódott, hogy a 18-59 éves korú lakosság többségének nincsenek, vagy téves ismereteik vannak arról, hogy milyen segítséget várhatnak egy kockázati életbiztosítástól.

Tovább olvasom »
baleset, drón, engeély biztosítás, kár, kárrendezés

Ki tudja hol áll meg?…

László Márta

Egy irányíthatatlanná váló drón törte be egy autó szélvédőjét a minap Budapesten, a Szabadság hídnál. Szerencsére senki sem sérült meg, de anyagi kár keletkezett, és erről eddig kevés szó esett – hívta fel a figyelmet Kádár Péter, a Groupama Biztosító egyik igazgatója.

Tovább olvasom »
baleset, ital, józanság, kampány, ORFK, rendőrség

SOHA NE IGYÁL, HA VEZETSZ!

László Márta

Több mint tízezren csatlakoztak az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága és a DIAGEO közös „Soha ne igyál, ha vezetsz!” felelős alkoholfogyasztás programjához a húsvéti meghirdetés óta. A kezdeményezés társadalmi támogatottságának növelése érdekében a kampány tovább folytatódik, és ezúttal a ezúttal fővárosi szórakozóhelyek környékére koncentrál.

Tovább olvasom »
baleset, energia, idegesség, óraátállítás, takarékosság, téli időszámítás, termelékenység

Ütött a nyári időszámítás órája?

kfarkas

Vasárnap hajnalban egy órával előbbre kell állítani az órákat, és megkezdődik a téli időszámítás. A kétféle időszámítás rendszerére több mint harminc éve állt át az ország, hogy minél többet megtakaríthassunk az áramszámlán, de mára tulajdonképpen kevés értelme maradt…

Tovább olvasom »
baleset, közlekedés, megelőzés, október, ősz

Csak tudd, nem te vagy Hamilton!

PP-Eletforma

Jóval több veszélyes közlekedési helyzet alakulhat ki az ősszel. A ködös reggelek és a hajnalban csúszósabb utak mellett ugyanis a rövidebb nappalokkal is számolni kell, amely több terhelést jelent egy fárasztó munkanap előtt és után. A csökkent látási viszonyok mellett akár másfélszeresére is megnőhet a reakcióidő, amely már a közlekedés biztonságát kockáztathatja.  A Groupama Biztosító arra hívja fel a figyelmet, hogy a rutinból való vezetés mellett a technika elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük a baleseteket!

Tovább olvasom »
autó, baleset, félelem, gyerek, Vámos Erika, vezetés, volán

A nő, aki legyőzte a félemet

PP-Eletforma

Szörnyű emlékeket hordoz magában Vámos Erika a Több, mint TestŐr műsorvezetője. Huszonkilenc éves kora óta nem vezet autót, mint mondja: fél, hogy másban és saját magában is kárt tesz. A sajtóban már felreppent a hír, hogy Erika egy kislány örökbefogadásán dolgozik, s ezért úgy döntött, legyőzi régi félelmét és újra a volán mögé ül.

Tovább olvasom »
allegia, autó, baleset, klíma, nyár, pollenek, szénanátha, takarítás, utazás

Készítse fel autóját is a pollenszezonra!

PP-Eletforma

A vezetés közben hirtelen jött tüsszögési roham, vagy a viszkető, könnyező szemek könnyen elvonhatják a figyelmünket, ami a kényelmetlenségen túl akár balesetveszélyes is lehet. Allergiásként ezért törekedjünk rá, hogy az autóban is a lehető legkevesebb allergént lélegezzük be!

Tovább olvasom »
baleset, baleseti sebészet, csonttörés, kéz- és lábtörés, orvosi ellátás, sürgősségi ellátás, traumatológia, végtagi sérülés

Ők nem kívánnak kéz- és lábtörést

László Márta

Megnyílt Magyarország első 0-24 órás, folyamatos sürgősségi ellátást nyújtó, magán baleseti sebészete, az Ars Medica Lézerklinika. A non–stop működő baleseti sebészet hiánypótló intézmény a fővárosban. A könnyű és közepesen súlyos, elsősorban végtagi sérülést elszenvedőknek nyújt azonnali orvosi segítséget.

 

Tovább olvasom »
baleset, biztosítás, helikopter, költségek, mentő, orvos, sí

Rizikós a február!

PP-Eletforma

A külföldre utazók kétharmada köt általában biztosítást indulás előtt – derült ki a Groupama Biztosító legfrissebb kutatásából. Az elmúlt évekhez képest ez lényeges előrelépést jelent, hiszen az ezredforduló környékén ez az arány még csak 40% körüli volt. 

Tovább olvasom »
autó, baleset, biztosítás, kárbejelentő, kárrendezés, rendőrség

Ne csak a sítalpakat tedd be a kocsiba!

László Márta

Sokan keresik fel mostanában a szomszédos sípályákat. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy érdemes a kocsit is átnézni, felkészíteni az útra. Az alapvető dolog, hogy az autó papírjai rendben legyenek. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy bárkivel történhet külföldön baleset – figyelmeztet Szabados József, a Box-Color autó-kárrendezési cég ügyvezető igazgatója.

Tovább olvasom »
baleset, biztosítás, kórház, síelés, téli sport

Ha síelni indulsz, enélkül ne tedd!

PP-Eletforma

Michael Schumacher balesete és Liam Neeson feleségének tragikus halála az elmúlt években komolyan ráirányította a figyelmet a síelés veszélyeire. A Biztosítás.HU adatai szerint az utóbbi években ugyan jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik biztosítást kötnek síelésük idejére, de a kiutazók közel fele még mindig biztosítás nélkül utazik és nincs tisztában a síelés anyagi és egyéb kockázataival.

Tovább olvasom »
baleset, érdekesség, halál, szelfi

12 emberélet – egyetlen fotóért

PP-Eletforma

Szelfizés közben többen vesztették életüket idén, mint cápatámadásban. Már 12 embernek okozta halálát a fotóönarckép-készítés, míg csupán nyolc embert marcangolt halálra a tengeri ragadozó a Mashable amerikai hírportál összesítése szerint.

Tovább olvasom »
baleset, életmentés, elsősegély, munkahely

Hogyan mentsük meg a főnökünk életét?

PP-Eletforma

Baleset bárkivel történhet a munkahelyén, súlyos, életveszélyes helyzetbe egy irodaházban is kerülhetünk. Tisztában vagyunk vele, hogy mit kell tennünk, ha kollégánk elájul a folyosón? Esetleg erős mellkasi fájdalmat érez? A munkahelyi elsősegélynyújtás nemcsak a munkáltató felelőssége, embertársi kötelességünk is. Aki még nem került olyan helyzetbe, hogy gyors segítséget kellett nyújtania egy sérült vagy beteg személynek, felmerülhet benne a kétség, vajon megfelelően tudná-e ellátni őt a mentők kiérkezéséig.

Tovább olvasom »
baleset, folyadékpótlás, utazás, vezetés

Vezess és igyál! Nem keveset, sokat!

PP-Eletforma

Egy friss kutatás szerint már az enyhe kiszáradás is ugyanannyi vezetési hibát okoz, mint az alkoholos vagy drogos befolyásoltság. A nyári nagy melegben különösen oda kell figyelni, hogy utazás előtt és közben eleget igyunk – figyelmeztetnek az Európai Hidratációs Intézet szakértői.

Tovább olvasom »
baleset, biztonság, vakáció

Itt a vakáció, jobban ügyeljünk a gyerekre!

PP-Eletforma

A nyári vakáció ideje alatt a szülőknek fokozottabban kell figyelniük a gyerekekre – hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). Különösen veszélyeztetettek a gyerekek gépkocsiban utazva, a halálos esetek során 60 százalékuk autóban veszti életét, mert a szülők nem használnak gyerekülést vagy biztonsági övet.

Tovább olvasom »
baleset, háztartási baleset, otthoni baleset

A karácsony baleseti csúcsszezon idehaza

PP-Eletforma

December nem csupán a bevásárlóközpontokban a legforgalmasabb időszak. Az év utolsó hónapjában a biztosítók ügyfélszolgálatain is megnő az érdeklődők, károsultak száma, aminek az oka, hogy ilyenkor megsokasodnak az otthoni és az utakon elszenvedett balesetek. A PBA alkuszcég saját statisztikái szerint december 23. és január 5. között közel 50 százalékkal nő a figyelmetlenségből eredő háztartási szerencsétlenségek, lakástüzek száma és ezzel párhuzamosan átlagosan másfélszer annyi káreseményt jelentenek be ezekben a hetekben, mint bármikor máskor az évben.

Tovább olvasom »
baleset, biztonságos közlekedés, közlekedés

Emiatt hal meg a legtöbb fiatal

PP-Eletforma

Évente közel 1,3 millió ember veszíti életét, és több mint 50 millióan sérülnek meg közlekedési balesetben. 100 ezer főre 18 halálos kimenetelű közlekedési baleset jut, a fiatalok körében pedig ez jelenti a vezető halálokot világszerte. Éppen ezért  rendkívül fontos, hogy foglalkozzunk a közúti közlekedés biztonságával.

Tovább olvasom »
baleset, hírek, kár

Egy jó fotó a kárrendezést is felgyorsíthatja

PP-Eletforma

Manapság életünk majd minden pillanatát megörökítjük, hiszen szinte mindenki zsebében ott lapul az okostelefon, vagy épp van nálunk tablet. Mégis, baleset bekövetkeztekor sokszor mégsem jut eszünkbe, hogy fotót készítsünk, pedig ezzel megkönnyítenénk a biztosítók dolgát, sőt gyorsabban megtörténhet a kárrendezés is.

Tovább olvasom »
baleset, sms üzenet, veszély

Veszélyes üzenet

Práger Kitti

A KRESZ tiltja, de sokan nem veszik komolyan a vezetés közbeni mobiltelefonálásra vonatkozó szabályt. Konkrét statisztikát nem találtunk arról, hány balesetet okoz az ebből adódó figyelmetlenség, de halálesetről már számolt be a sajtó, aminek oka egy sms volt.

Tovább olvasom »
baleset, egészség, smink

Életveszélyes kocsiban sminkelni

kfarkas

Évente 450 ezer autóbaleset történik vezetés közbeni sminkelés miatt Nagy-Britanniában brit biztosítótársaságok becslése szerint. A nők 43 százaléka bevallottan kozmetikázza arcát autóvezetéskor.

Tovább olvasom »
baleset, sportbaleset, téli sport

Akár 3 millióba is kerülhet egy „átlagos” síbaleset

PP-Eletforma

Sokan nem gondolnak bele, de még a szomszédos Ausztriában is akár 3 millió forintos költséget jelenthet egy „szokványos” síbaleset. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) arra hívja fel a figyelmet, hogy ha síelni indulunk, soha ne a legolcsóbb ár alapján válasszunk utasbiztosítást, hanem arra figyeljünk, hogy az adott termék milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar.  Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket (pl. hegyi mentés, műtétek).

Tovább olvasom »
baleset, jetlag, óraátállítás

Nagyobb dugók és több baleset várható

PP-Eletforma

Az óraátállítás minden évben megviseli az emberek szervezetét, különösen igaz ez ősszel. Ilyenkor sokan napokig ingerültebbek, zaklatottabbak, és a hirtelen beköszöntő sötét délutánok csak tovább rontják a helyzetet. A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. megfigyelései szerint mindez hatással van a közlekedésre is: átmenetileg 2%-kal nőhet a közúti balesetek száma és nagyobb forgalmi dugókra is számítani kell. Éppen ezért érdemes fokozott figyelemmel közlekedni az október 28-i óraátállítást követő napokban.

Tovább olvasom »
ADHD-s gyermek, baleset, gyermek balesetek, hiperaktív

Rosszcsontok? Magyarországon 70 ezer ADHD-s gyermek él!

PP-Eletforma

A jó idővel a gyerekek egyre több időt töltenek a szabadban, ilyenkor nem csupán a szeplők jelennek meg, de a balesetek is gyakoribbak. A szakemberek szerint ezek nagy részben megelőzhetőek lennének, sokak szerint viszont ebcsont beforr, a kicsik csak megedződnek egy-két zakózástól, lehorzsolt térdtől. Nem meglepő, hogy az elevenebb, aktívabb gyermekeknél gyakoribbak a sérülések, de kevesen tudják, hogy ami túlzott bátorságnak és ifjúkori felelőtlenségnek tűnik, annak a hátterében a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar, más néven ADHD is állhat. 

Tovább olvasom »
baleset, síelés, síszezon, tél, téli sport

Most kezdj felkészülni a síszezonra!

PP-Eletforma

Sokan már alig várják, hogy belevághassanak a téli sportokba, de érdemes belegondolniuk, hogy éppen ezt az időszakot ajánlott felkészüléssel tölteniük. Megfelelő állóképesség és előkészítés nélkül könnyen tönkremehet a legjobban induló síelés is. Holott körültekintéssel sok baleset megelőzhető lenne, állítják az Oxygen Életmód Központok szakemberei.

Tovább olvasom »
alvás, alvászavar, baleset, fáradtság, halálos, kimerültség

Halálosan fáradt, kimerült és aluszékony?

PP-Eletforma

Számos vizsgálat bizonyítja a közúti balesetek és az aluszékonyság kapcsolatát, ugyanakkor több kísérlet történt ilyen jellegű balesetek társadalmi kárainak kiszámítására. A számok eltérőek, egyértelmű azonban, hogy a veszteségek többszörösen meghaladják a kiváltó okok megelőző kezelésének költségeit. 

Tovább olvasom »
baleset, gyermekek, síelés, veszély

A síelés komoly veszélyei

PP-Eletforma

A síelés ma már hazánkban is mind több család számára elérhető. A gyermekek egyre fiatalabb korban tanulnak meg síelni, ezért fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azokkal a veszélyekkel, amelyek a sípályán fenyegetik őket. Ugyanígy elengedhetetlen, hogy gyermekek megfelelő védőfelszerelést viseljenek és ők maguk is ismerjék a biztonságos síelés követelményeit.

Tovább olvasom »