baktérium

antibiotikum, baktérium, nyirokcsomó, torokfájás, vírus

3 jel, amikor már muszáj gyógyszert szedni a torokfájásra

PP-Eletforma

Évről évre visszatérő téma a feleslegesen szedett antibiotikumok kérdése. Sokszor a beteg szedné a gyógyszert, a mielőbbi gyógyulás reményében akár feleslegesen is. Más esetekben viszont, amikor valóban szükség lenne rá, épp a beteg tiltakozik hevesen az antibiotikum szedése ellen, és nem veszi be a felírt gyógyszert. Mi alapján lehet eldönteni, hogy szükség van-e antibiotikumra torokfájás esetén?

Tovább olvasom »
baktérium, fertőzés, gomba, intim higénia, megelőzés, uszoda

Mondj nemet az uszodai fertőzésekre!

PP-Eletforma

Nincs is jobb érzés, mint egy fárasztó munkanap után utunkat az uszoda felé venni, hogy néhány tempós hossz leúszását követően a wellness-részlegben relaxáljunk. Ne feledkezzünk meg azonban az úszás-szauna váltakoztatása között sem az intim egészségünkről, hiszen az uszodák és környékük köztudottan a fertőzések melegágyai. Nem is annyira a klóros vízben, sokkal inkább a medencék mellett, a közös zuhanyzókban, öltözőpadokon számos kórokozó található, amelyeknek a nyirkos közeg kiváló lehetőséget teremt a szaporodásra. Azonban van néhány olyan óvintézkedés, amelyek betartásával szó szerint megúszhatjuk a fertőzéseket.

Tovább olvasom »
baktérium, egészség, elővigyázatosság, kéztörlő, mosogatószivacs, törülköző

Ezen a listán a mosogatószivacs vezet

László Márta

Sokunknak ismerős az érzés, amikor egy buszról leszállva rohanunk a mosdóba, hogy kezet moshassunk, vagy amikor a homokozóban önfeledten játszó gyermekünk kezét végignézzük. Elképzelésünk nagyjából van arról, hogy hány fajta és milyen baktérium található a mindennnapi használati eszközökön, de vajon hogy néz ki a toplista?

Tovább olvasom »
baktérium, bőatka, fertőzés, kezelés, kozmetika, rosacea

Miért nem elég a bőratka otthoni kezelése?

PP-Eletforma

A pattanásoktól, rosaceától szenvedők közül sokan már beazonosítani vélték, hogy bőratka okozza a problémájukat, esetleg már be is szerezték az otthoni kezelésre alkalmas szereket. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa azonban az öndiagnózis veszélyeire és a professzionális kezelés jelentőségére figyelmeztetett.

Tovább olvasom »
baktérium, dezodorálás, izzadás, kellemetlen szag, nyál

7 alaphiba, amit elkövethetsz a dezodorválasztáskor!

PP-Eletforma

Itt a nyár, a jó idő, így egyre fontosabbá válik az izzadás megszelídítése, hiszen senki nem szereti az ilyen kellemetlen szagokat! Bármennyire is hétköznapi tevékenység a dezodorálás, mégis keveset tudunk róla. Az egyik ismert márka szakértői összegyűjtöttek néhány fontos tippet, amit érdemes megszívlelni!

Tovább olvasom »
akne, arcbőr, baktérium, bélflóra, pattanás

Tudtad? A bőrön élő baktérium is okozhat pattanást

PP-Eletforma

A bőrön több hasznos baktérium él, ezek az egészséges bőrflóra részei. Ha azonban a bőr normál mikroflórája valamilyen okból megváltozik, akkor az egyensúly könnyen felborulhat, bizonyos baktériumok túlsúlyba kerülnek, ami pattanások kialakulásához vezethet. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa elmondta, hogyan tudjuk ezt a folyamatot megelőzni, illetve a már kialakult helyzetet kezelni.

Tovább olvasom »
baktérium, fertőzés, köhögés, legionella, légkondi, utazás

Ezt a fertőzést nem lehet megelőzni!

PP-Eletforma

A légiós betegséget, vagy legionellózist épületgépész-kórnak is nevezik. A fertőzést meleg vizes környezetben megjelenő baktériumok okozzák, így veszélyt jelenthetnek a nem megfelelően gondozott zuhanyzók, hűtőtornyok, pezsgőfürdők és szökőkutak is.

Tovább olvasom »
antibiotikum, baktérium, köhögés, nátha, nyirokcsomó, orrfolyás, torokfájás

Torokfájás – mikor van szükség antibiotikumra?

PP-Eletforma

A vírusos eredetű megfázás tüneteként sokszor jelentkezik torokfájás, gyakran ez a betegség első tünete. A torokfájás lehet bakteriális eredetű is, a gyógyuláshoz ilyenkor antibiotikumra is szükség van. Milyen tünetek alapján különböztethetjük meg a vírusos fertőzést a bakteriálistól, mikor forduljunk orvoshoz?

Tovább olvasom »
baktérium, ellenálló képesség, fertőzés, Pál Csaba, veszély

Szegeden készül a szuperbacik elleni csodafegyver

PP-Eletforma

Évente félmillió tonna antibiotikumot eszik az emberiség. Ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyre több veszélyes, a gyógyszereknek ellenálló baktérium jelenik meg. A szuperbaktériumoknak is nevezett kórokozókkal folytatott „fegyverkezési versenyről”, és magyar kutatók ígéretes eredményeiről tartott előadást a 2015-ös Magyar Tudomány Ünnepén Pál Csaba Bolyai-díjas biológus.

Tovább olvasom »
baktérium, fertőtlenítés, legionella, PTE, víz

Pécsett maradnak az óvintézkedések!

PP-Eletforma

Jelentősen csökkent a legionella baktérium csíraszáma a PTE Klinikai Központ 400 ágyas tömbjében. A szakemberek gyors intézkedésének köszönhetően lassan helyre áll a rend, de az óvintézkedések még érvényben maradnak, mert néhány mérőpontnál az adatok még mindig az egészségügyi határérték felettiek voltak.

 

Tovább olvasom »
baktérium, fertőzések, gyerek, hüvely

Intim higiénia gyerekkorban

PP-Eletforma

Sok szülő számára még mindig tabu téma a gyermeki intim higiénia, pedig nyitottsággal, megfelelő tájékoztatással számos probléma megelőzhető, vagy idejében felismerhető és kezelhető lenne. A fiúk esetében többnyire elég, ha vizelet ürítés előtt kezet mosnak és utána megtörlik a féltett testrészt, a lányoknál azonban komolyabb figyelmet kell fordítani az intim területek védelmére, mert akár egy apró homokszem hüvelybe kerülése is komoly problémákat eredményezhet.

Tovább olvasom »
baktérium, élelmiszer, tartósítás

Beszélő baktériumok rongálják az ételeinket?

PP-Eletforma

Ki gondolta volna, hogy a baktériumok képesek kommunikálni is, ráadásul nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is? Ennek viszont fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában, ezért a legújabb kutatások ezt a folyamatot igyekeznek feltárni.

Tovább olvasom »
baktérium, baktériumflóra, bélflóra

Mi károsítja, és hogyan rendezhető a bélflóra?

PP-Eletforma

Talán kevesen tudják, hogy szervezetünkben milyen jelentős szerepet töltenek be azok a kis baktériumok, amelyek elsősorban a bőrünkön, a bélnyálkahártyán, a légutakban és nőknél a hüvelyben fészkeltek be nem sokkal születésünk után. Jelenlétükről leginkább csak akkor szerzünk tudomást, ha már valamilyen károsodás érte őket. Ilyenkor azonban gyakran drámai változások zajlanak le szervezetünkben: szinte állandóan betegnek érezzük magunkat, a legenyhébb fertőzést is azonnal összeszedjük. De most nézzük, hogy kik is ezek a titokzatos lakótársak!

Tovább olvasom »
baktérium, fertőzések nyilvános helyen, kézmosás, tisztaság

Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket nyilvános helyeken?

PP-Eletforma

Hétköznapi életünk során számtalan baktériummal és kórokozóval találkozunk. Ezek sokszor olyan helyeken hemzsegnek csak igazán, amelyekre nem is gondolnánk. Összegyűjtöttünk néhány helyet és szituációt ahol a legvalószínűbb, hogy láthatatlan kis ellenségeinkkel találkozhatunk, valamint mit tehetünk ellenük ilyenkor.

Tovább olvasom »
antibiotikum, baktérium, multirezisztens baktériumok, Staphylococcus aureus, szuperbaktérium

Bőrön át is behatolnak a szuperbaktériumok!

PP-Eletforma

Korunk embere hajlamos azt gondolni, hogy legyőztük a káros baktériumokat az antibiotikumok sokaságával. A valóságban pedig az orvosok és a tudósok manapság attól tartanak, hogy az úgynevezett „szuperbaktériumok” világméretű terjedése az antibiotikumok előtti érába taszíthatja újra az emberiséget, amikor banális fertőzések nem kezelhetők, rutin műtétek és beavatkozások életveszélyesek lehetnek.

Tovább olvasom »
baktérium, bél, candida, candida diéta, diéta

7 orvosi tanács a Candida-diétához

PP-Eletforma

A Candida normál állapotban is bélrendszerünkben tanyázik, csak a „jó” baktériumok kordában tartják. A bélflóra megváltozása, a fertőzések, az immunműködések zavara és a stressz azonban megboríthatja ezt a finom egyensúlyt, és a Candida túlnövekszik.

Tovább olvasom »
baktérium, orális, száj, szex

Amikor az orális szex húgycsőgyulladást okoz

PP-Eletforma

A gyakori, szex útján terjedő betegséget férfiaknál a szájban tenyésző baktériumok is előidézhetik. Vigyázzunk az orális szexnél! A húgycső égő érzése és a gyakori vizelési inger tünetegyüttesét nevezzük urethritisnek, azaz húgycsőgyulladásnak, írta a www.healthfinder.gov. Dr. Hunter Handsfield, a Washingtoni Egyetem professzora kijelentette, hogy a férfiak a betegséget orális szex útján is elkaphatják.  

Tovább olvasom »
baktérium, fertőtlenítés, takarítás, tisztaság, tisztítás

Ne használjon antibakteriális tisztítószereket!

PP-Eletforma

A Cardiff Egyetem Walesi Gyógyszerészeti Karának egy kutatócsoportja tanulmányt adott közre, mely szerint az antibakteriális tisztítószerek, amiket a kórházak fertőtlenítésre használnak, kórokozókat terjeszthetnek az első használat után. A kutatás szerint aggodalomra ad okot, hogy ezeket a tisztítószereket még mindig használják és hangsúlyozza egy mindennapi ellenőrző program használatát annak elkerülése érdekében, hogy megfertőződjenek a betegek.

Tovább olvasom »
baktérium, magzat

Ezek a tünetmentes baktériumok a magzatod megölik!

PP-Eletforma

A szexuális úton terjedő betegségek között jelentős szerepet töltenek be a talán kevésbé közismert Mycoplasma és Ureaplasma baktériumok, amelyek gyakran tünetmentesen vannak jelen a fertőzöttekben. A fertőződés módjairól, az esetlegesen fellépő tünetekről és a kezelés lehetőségeiről dr. Komlódi Júlia, az Oxygen Medical STD (szexuális úton terjedő betegségek) szakértője beszélt.  

Tovább olvasom »
baktérium, betegség, egészség, lakás, nyár, tisztaság

Figyelj! Ez a lakás 30 legfertőzőbb pontja!

PP-Eletforma

Egy új tanulmány szerint otthonunkban több lehet a baktérium, mint gondolnánk. A lakás harminckét helye közül a baktériumok által legkedveltebbek a vécécsésze, a mosogató lefolyója, a mosogatószivacs vagy a konyhapult tisztítására használt rongy, a fürdőkád és a mosogató.

Tovább olvasom »
baktérium, betegség, egészség, konyha

Óvatosan! A baktériumok támadnak!

PP-Eletforma

Számos mikroorganizmusról van tudomásunk, melyek az ételen keresztül árthatnak a szervezetnek. Nagy részük súlyos gyomor panaszokat és lázat okoz, de lehetnek ennél veszélyesebbek is. Az ételmérgezést okozó mikroorganizmusok nagyon különbözőek: a baktérium, a penész, a vírus mind lehetnek kiváltó okok.

Tovább olvasom »