baba

baba, bélflóra, gyümölcs, hasmenés, táplálás, vitamin, zöldség

Vitaminnal turbózott gyerekek

PP-Eletforma

A tél vége felé még jobban oda kell figyelni, hogy a hozzátápláláskor milyen élelmiszerek közül válogatunk, hogy feltölthessük a kicsik vitaminraktárait. De mi a legjobb választás? Milyen zöldségek és gyümölcsök közül válogassunk, melyik milyen vitaminokat tartalmaz? Mit adjunk a babának, ha jönnek a fogacskái, milyen élelmiszerek ajánlottak kifejezetten a gyomor és a bélflóra helyreállítására, és mi segíthet a bőrregenerációban? Lássuk Dr. Makleit László szakértő tanácsait!

Tovább olvasom »
baba, fertőzés, hallás, várandós korszak, vitamin

Ni csak, ki hall ott?

PP-Eletforma

A kismamák rettegett rémálma, hogy a babájával nem lesz minden rendben. A szülés pillanatában a legtöbben már megnyugodnak, hiszen látják, alaptalanul aggódtak. Sajnos azonban egyes problémák – például a hallásnál fellépők – később is kialakulhatnak, amik ellen azonban még a várandós korszakban lehet tenni. A témában Ratkó Tünde szülésznő van segítségünkre.

Tovább olvasom »
anyaméh, baba, genetika, lanugó, szőrzet, születés, védelem

Most született, és máris szőrös! És így is marad?

PP-Eletforma

Sok szülő megdöbbenve veszi tudomásul, hogy éppen megszületett csemetéjének háta, hasa, homloka, vagy kis lábacskái szőrösek. És ez nemcsak egy – két pihét jelent, hanem akár vastag, sötét szőrszálak tömegét is. Ennek oka azonban banálisan egyszerű, így megijedni sem kell tőle. A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász segít nekünk és a ratkotunde.hu-nak.

Tovább olvasom »
baba, Czeizel Intézet, gondoskodás, őssejt, Szabó Zsófi, terhesség

Úristen, vajon milyen anyuka leszek?

PP-Eletforma

Várakozás, izgalom, de egyben új kihívás és felelősség is –  néhány hét és Szabó Zsófi édesanya lesz. A gyönyörű műsorvezető mindennél jobban várja kisfia érkezését. Ahogy ő fogalmaz, álomszerűen éli meg terhességét, szerencsére semmilyen nehezítő körülmény nem akadályozza élete egyik legcsodálatosabb időszakában. A babával kapcsolatos kérdésekben pedig családja, barátai véleményét, tanácsait is jó szívvel fogadja.  

Tovább olvasom »
baba, nyaralás, pelenka, rúzs, Som Balogh Edina

Som-Balogh Edina ismeretlen élete

László Márta

Mindenki ismeri a titokzatos női táskákat, amelyek közelébe a férfiak inkább ne is merészkedjenek, és amelyeket bármennyire is telepakoltunk, mindig akad egy kis hely az úgynevezett legfontosabb dolgoknak. Ahogy a nők általában, Som Balogh Edina sem bíz semmit a véletlenre. Azonban mióta édesanya lett, a táskájába is egészen más dolgok kerülnek, mint korábban.

Tovább olvasom »
baba, doku-reality, Hadas Kriszta, RTL II, tévéműsor

Hadas Kriszta újabb bébiket vállal be

László Márta

A Jön a baba Hadas Krisztával első évadában született gyerekek már óvodába járnak. A második évad babái pedig bölcsisek. A sikeres doku-reality harmadik évada, az RTLII műsorára ősszel érkezik megindító családi törtnetekkel, bemutatva a várandósággal járó örömöket és nehézségeket.

Tovább olvasom »
baba, bor, érzékenység, nap, nyaralás, védelem

Babád van? Nyaralni mész? Erre figyelj!

László Márta

Tombol a nyár, a legtöbben most indulnak el nyaralni. Az előkészületeket sokszor megbonyolíthatja, ha kisbabával készülünk a családi pihenésre. Íme néhány jótanács Dr. Makleit László belgyógyász orvostól, mire érdemes mindenképp odafigyelnünk ilyen esetben, hogy elkerüljük a napégést, napszúrást, pelenkadermatitiszt vagy a dehidratációt.  

Tovább olvasom »
baba, bor, bőrgyógyász, nyár, pelenka

Így ápold kisbabád bőrét nyáron

PP-Eletforma

Kiemelt figyelmet igényel a kisbabák bőre a nyáron. A nagy melegben nemcsak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!

Tovább olvasom »
baba, csecsemő, emésztőrendszer, hányás, reflux

Mikor büfi, mikor nem ?

PP-Eletforma

Meddig tekinthetjük normális jelenségnek a csecsemőkori bukásokat, és mikor gyanakodjunk refluxra? Erről, és a betegség egyéb tüneteiről is mesél dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Tovább olvasom »
baba, fényterápia, kiütés, pelenkacsere, pelenkakiütés, tisztítás

Fénnyel a bébipopsiért

PP-Eletforma

A babáknál fellépő egyik leggyakoribb probléma a pelenkakiütés. Valószínűleg nincs is olyan csöppség, akinél legalább egyszer ne jelentkeznének ezek a kellemetlen tünetek. Még a legjobb minőségű pelenkák használatánál is előfordulhatnak allergiás reakciók a hirtelen felgyülemlett nedvességtől.

Tovább olvasom »
baba, betegség, McDonald Gyermeksegély Alapítvány, orvosi kezelés, PTE, Ronald Szoba

Nagyon cuki a nagy segítség Pécsett!

PP-Eletforma

 Átadták az első hazai Ronald Szobákat a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. Magyarországon először Pécsett, a Gyermekgyógyászati Klinikán létesített családi szobákat a beteg gyermekek gyógyulását támogató Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány. A nálunk 21 éve működő Alapítvány és a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika együttműködésében megvalósult szobák négy kis beteg és az őket kísérő négy szülő részére, a kórházi osztály területén belül nyújtanak elhelyezést a kezelések idejére.

Tovább olvasom »
alvás, baba, fogak, fogínyprobléma, rágás

A csecsemő fogzásának 7 tünete

PP-Eletforma

A fogzással kapcsolatban rengeteg tévhit kering, gyakran még az orvosok is azt állítják, hogy semmilyen tünetet nem okoz, vagy hogy semmit nem lehet tenni ellene. Ezzel szemben a gyakorló anyukák pontosan látják, hogyan változik meg a baba viselkedése, amikor jön a foga. Íme a legjellemzőbb tünetek!

Tovább olvasom »
baba, rendellenesség, szűrés, ultrahang

Mi a gond a baba pocakjában? Hasi szűréssel kiderül

PP-Eletforma

Manapság egyre nagyobb igény  van a csecsemő-és gyermekkori ultrahangos szűrésre, hiszen segítségével lehetőség van már a korai fázisban észrevenni az esetleges fejlődési rendellenességeket, mielőtt még azok komoly tüneteket vagy visszafordíthatatlan károkat okoznának. Dr. Kövi Rita, az Ultrahang Központ gyermek radiológusa a gyermek hasi ultrahang jelentőségét ismerteti.

Tovább olvasom »
alvás, baba, gyereknevelés, sírás

Mi az oka, ha sírva alszik el a baba?

PP-Eletforma

Nagy fejfájást okoz az anyukának, ha a baba szinte kezdettől fogva csak hosszú sírás árán tud elaludni, vagy ha a korábban gond nélkül, jól elalvó baba egyszer csak elkezd sírni minden altatásnál. Mi lehet ennek az oka? Mit tegyünk, ha vigasztalhatatlan a baba?

Tovább olvasom »
a szülés módja, baba, szülés

„Á la carte szülőszoba” – a választás lehetősége

PP-Eletforma

Sokáig elképzelhetetlen volt bármiféle „egyénieskedés”. Aztán egyre több szó esett arról, hogy a szülésnek többnek kell lennie kórházi procedúránál. Legyen egy életre szóló élmény, legyen csapatmunka, legyen meghitt, szóljon az anya és a baba legnagyobb pillanatairól…

De mégis, mi a legjobb a babának? Az orvos javaslataira és módszereire, vagy inkább a magunk belső igényeire hallgassunk a szülés módjának megválasztásánál…?

Tovább olvasom »
anyatej, baba, orvosi tanácsok a kismamáknak, szülés, születés, szülő

Gvermekünk lesz! Fontos orvosi tanácsok a szülés előtt…

PP-Eletforma

Az elsőgyermekes szülők gyakran tele vannak bizonytalansággal: akadnak, akik jó előre igyekszenek mindent elrendezni, míg mások csak a szülés előtti pillanatokban kezdenek kapkodni. Nem árt ezért, ha kérdéseinkkel a választott gyermekorvost még a szülés előtt felkeressük, mert sok bizonytalanságot eloszlathat egy ilyen találkozás. A Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa, dr. Pintér Zsolt összegyűjtötte a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. 

Tovább olvasom »
baba, császármetszés, epidurális, szülés, születési súly, vajúdás

Természetes szülés –hosszabb vajúdás

PP-Eletforma

Hosszabb ideig tart a természetes szülés: az 1960-as évekhez viszonyítva az elmúlt néhány évben két-három órával több ideig tart az amerikai nők vajúdása – írták az American Journal of Obstretics and Gynecology című szakfolyóiratban megjelent kutatás szerzői. Ez persze összefügg azzal, hogy az „átlagos” szülő nő is változott: idősebb lett és nagyobb a testsúlya, igaz, a világra hozott babák születési súlya is nagyobb. 

Tovább olvasom »
baba, fogantatás, terhesség, ultrahang

Ultrahang vizsgálat a fogantatásért, a várva várt babáért

PP-Eletforma

Egyre több pár szembesül azzal, hogy nem fogan meg a várva várt baba. Az legegyszerűbb, fájdalmatlan vizsgálatok közé tartozik az ultrahangos kivizsgálás, amelynek diagnózisa mindkét nemnél sokat segíthet a testi okok feltárásában. A szóba jöhető eltérésekről és a feltárás lépéseiről dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang specialistája beszélt.

Tovább olvasom »
anya, baba, fogantatás, gyermekek, szülés

Mikor leszünk anyává?- igaz történetek

PP-Eletforma

Sok nő világéletében az anyaságról álmodozik: babáznak, háziállatokat gondoznak, mint a kicsinyeiket, babaruhákat nézegetnek. Mások egyáltalán nem látják magukat anyaként, és amikor megfogan a gyermekük, elképzelésük sincs, hogyan alakul majd az életük. Akár így, akár úgy, valamennyien egyek vagyunk az anyává válásban, a hasonlóságoknál azonban talán még nagyobbak a különbségek.  

Tovább olvasom »
ápolás, baba, minőség, teszt, vásárlás

Termékteszt: Baba-popsi krémek

PP-Eletforma

A babatermékek piaca igen széles, nincs ez másképp a baba-popsi krémekkel sem. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 12 terméket tesztelt a krémek összetevői alapján. Úgy tűnik, a gyártók a babákat sem kímélik: sok termékben vannak kritikus kőolajszármazékok és illatanyagok. 

Tovább olvasom »
baba, hétvége, mama, program

Szombaton Baba-mama nap a Millenárison

PP-Eletforma

Kifejezetten kisbabáknak szóló programokkal várja a Millenáris április 9-én a kisgyermekes családokat. A szombati eseményen bábszínházi előadással, Ringatóval, Pacsmagoldával, játszóházzal és még sok más érdekességgel kedveskednek majd a szervezők a gyermekeknek.  

Tovább olvasom »
baba, gyerek, mama, meddőség, szülő

“Gyűlölöm magam, mert meddő vagyok”!

PP-Eletforma

A mindennapjainkat kísérő stressz, az egyre későbbre halasztott gyermekvállalás, a férfiak spermaszámának drámai csökkenése, a népbetegség státuszára emelkedett elhízás valamint a nemi úton terjedő fertőzések megsokszorozzák a meddő párok számát.

Tovább olvasom »
baba, gyerek, horoszkóp, kapcsolat, szülő

Milyen jegyben születtél? Tudd meg, milyen anya leszel!

PP-Eletforma

A legtöbb nő számára az anyaság a legfontosabb szerep egész életében. A lányok már gyermekkorukban elképzelik, ők milyen anyukák lesznek. A születési dátumunkból erre a kérdésre is választ kaphatunk. Milyen tulajdonságaink vannak, amelyek jó szülővé tesznek majd, és milyen várható problémáink lesznek?

Tovább olvasom »
baba, betegség, bor, ekcéma, megelőzés

Ne rémüljön meg! Megelőzhető!

PP-Eletforma

Apró, vörös kiütés – viszket, sokasodik, kiszárad. Pici dudorok, mint hívatlan telepesek lepik el a baba bőrét, a szülők legnagyobb rémületére. Az ekcéma, orvosi nevén atópiás dermatitisz sok baba és család életét nehezíti meg. Kevesen tudják azonban, hogy egyrészt az arra hajlamos családoknál is van lehetőség a betegség megelőzésére, másrészt, ha már kialakult, megfelelő kezeléssel kordában tarthatjuk a betegséget.  

Tovább olvasom »
baba, kapcsolat, szenvedély, szex, szülő

Ölelj, ,mert most meghalok nélküled!

PP-Eletforma

Kissé feszengve ültünk egymás mellett, sorra gyújtottuk meg a cigarettákat- én magam soha nem dohányoztam se előtte, se utána. Vártuk, hogy történjen valami, de a számtalan “nemszabad, nemhelyes” gondolat, félelmek, tabuk furakodtak be.

Tovább olvasom »
baba, gyerek, mama, víz

Az ivás a gyerekednek is jót tesz!

PP-Eletforma

A tudatos folyadékbevitelt legkésőbb a terhesség idején el kell sajátítani. Kismamák esetében ugyanis különösen fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás, hiszen a magzatvíz 3 óránként cserélődik, és ehhez vízre van szükség.  

Tovább olvasom »
baba

A bébi mérföldkövei

DPA

Minden kisbaba másképp fejlődik, az egyik hamarabb indul el, a másik korábban beszél. De vannak mérföldkövek az életükben, amikre számíthatunk tőlük. Nézzük!

Tovább olvasom »
baba, bébi, csecsemő, videó

Hogyan játszunk a babával?Tippek

DPA

Sok vita folyik arról, hogy kell-e fejleszteni egy teljesen egészséges párhónapos babát. A válasz – szerintünk – nem. Ennek ellenére játszani lehet vele, hiszen élvezi felfedezni a világot. Tippjeink következnek.

Tovább olvasom »
baba, cipő

Miben kezdjen járni a gyerek?

PP-Eletforma

A legújabb, főként amerikai kutatások szerint nem jó a gyermek lábának, ha keménytalpú cipőbe kényszerítik. Mezítláb kellene megtanulnia járni, ha ez nem lehetséges, akkor legalábbis puhatalpú cipőben.

Tovább olvasom »
baba, kapcsolat, mama, nyár, terhesség

Mi az amit tilos és amit szabad?

PP-Eletforma

Mivel sok tévhit kering a köztudatban, sok kismama elbizonytalanodik mit szabad és mit nem szabad megtennie a szépsége érdekében, amíg gyermeke a testében fejlődik. A leggyakrabban felmerülő kérdések megválaszolásával szeretném eloszlatni a kétségeiket. Nos, mit is?

Tovább olvasom »
baba, fulladás, gyerek, nyár, strand, úszás, veszély, víz

Halálos strandolás. Legyen óvatos!

PP-Eletforma

A nyár mindenfelé a medencés partik, a strandolás és a kenutúrák ideje, ám a gondtalan nyaralás közben sem szabad elfeledkezni az óvatosságról. Az Egyesült Államokban mintegy háromezer ember fullad évente vízbe, és a kisgyermekek különösen veszélyben vannak, írta Dr. Nich Jouriles, az Amerikai Sürgősségi Orvosok Kollégiumának (ACEP) elnöke sajtóközleményben.

Tovább olvasom »
baba, ész, gyerek, mama, szoptatás

Ettől lesz okosabb az átlagnál!

PP-Eletforma

Azok a középiskolások, akiket kicsi korukban szoptattak, jobban teljesíthetnek a tápszerrel táplált társaiknál, utal rá egy új tanulmány. Sok tanulmány hozta összefüggésbe a szoptatást a magasabb gyermekkori IQ-val, de maradtak még kérdések azt illetően, hogy az előny a tejben rejlik-e.

Tovább olvasom »