autó

autó, biztonság, család, kerék, keréknyomás, pótkerék, szabadság

Nyár, szabadság, na meg az a 4-5 kerék!

laszlomarta

Mutatom azt az 5 dolgot, amit feltétlenül ellenőrizz az abroncsodon a nyári utazás előtt! Az adatok azt mutatják, hogy 10-ből 7 autós még mindig úgy indul el, hogy eszébe sem jut a keréknyomás. A pótkereket meg még sokan azt sem tudják, hol van a saját kocsijukban! És ez nem vicc!

Tovább olvasom »
abroncs, április, autó, nyári gumi, szervíz, téli gumi

Megint cserélünk!

László Márta

Húsvét után elindul a tavaszi abroncs csere időszaka. A hideg, szeszélyes márciusi időjárás miatt idén is később kezdik az autósok téli gumijaikat nyárira cseréltetni. Az előrejelzések szerint a csúcs április közepére várható, így érdemes előre időpontot foglalni!

Tovább olvasom »
abroncs, autó, biztosítás, hó, hólánc, mobil, síelés

5 tipp, hogyan készítsük fel autónkat a síútra

László Márta

A következő hetekben magyar síelők ezrei kelnek útra a környező országokba, hogy pár – remélhetőleg felhőtlen – napot hódoljanak a téli szenvedélyüknek. Egy hosszú téli út alatt gyakran több ezer kilométert is autózunk néhol csúszós, havas, jeges körülmények között. Ahhoz, hogy az oda- és hazavezető út is izgalmaktól mentes legyen, érdemes megfogadni pár tanácsot, amelyet az Abroncs Kereskedőház szakembereinek segítségével állítottunk össze.

Tovább olvasom »
autó, díj, gépjármű biztosítás, kár, kölség, online biztosítás

6 dolog, amit nem tudtunk a kötelezőről

PP-Eletforma

Tudta, hogy jelenleg hazánkban a legolcsóbb a kötelező biztosítások díja? Szomszédjaink közül Ausztriában a legdrágább a biztosítás, ott a az ötszöröse, de a többi szomszédos országban is átlagosan a kétszerese a magyar díjnak az autósok által fizetendő díj. De van itt még más is, amiről még nem hallottunk…

Tovább olvasom »
autó, Kalifornia, közlekedés, önvezető autó, technológiai fejlődés, vezető nélkül

Ébresztő! Már tart a forradalom!

László Márta

Vezető nélküli autók is közlekedhetnek Kaliforniában jövőre. Így döntöttek az illetékes helyi hatóságok. Az új szabályozás nem köti a gépjármű vezetőülésén jelenlévő személy kötelező fizikai jelenlétéhez a forgalmi engedély kiadását, csupán annyit ír elő, hogy – úgymond – felügyelni kell az önálló technológia működését – írta az MTI. 

Tovább olvasom »
autó, felmérés, gépkpcsi, szempontok, vásárlás

Így vásárolunk mi – használt autókat!

Krajcsó Judit

Egyre tudatosabban választanak használt autót a magyarok egy friss felmérés szerint. Fontos a megbízhatóság és a praktikum a hazai használtautó-vásárlóknak. Többek között az autó szervizelőéletére és jelenlegi állapotára is fókuszál vásárláskor. De van itt még más érdekesség is…

Tovább olvasom »
abroncs, autó, biztonság, defekt, gépkocsi, veszély

Vigyázat! Sötétedés után gyakrabban durrannak a gumik!

Krajcsó Judit

Tízből négy magyar autósnak volt már defektje az elmúlt öt évben, ráadásul ezeknek több mint 50%-a jellemzően délután és este, sötétedés után történt. A közlekedésbiztonsági szempontból is veszélyes abroncssérülések 20%-a lakott területen kívül következett be, ráadásul úgy, hogy minden harmadik esetben a gépjárművezetők nem egyedül ültek az autóban – derül ki a Bridgestone Magyarország kutatásából. A felmérés rámutat arra is, hogy ezeket a helyzeteket az autósok több mint 60%-a helyszíni kerékcserével orvosolta, ami legalább 1 órát vett igénybe. Ez azért is veszélyes, mert korábbi kimutatások szerint az autópályák leállósávjában a „túlélési idő” átlagosan mindössze 20 percre tehető.

Tovább olvasom »
autó, jótanácsok, takarékoskodás, tél, vezetés

10 tuti tipp a téli autózáshoz

PP-Eletforma

Az év végi túlköltekezések miatt okosabb januárban visszafogni kiadásokat. Mivel a háztartási költségek között 10,7%-kal a harmadik legnagyobb tétel a közlekedés, érdemes odafigyelni az autózással kapcsolatos kiadásokra, főleg hidegben, amikor jobban esik autóval járni, mint buszra várni, vagy biciklizni.

Tovább olvasom »
autó, fékek, gumiabroncs, időjárás, tél, világítás

Az autó téli felkészítése 8 lépésben

Krajcsó Judit

Egyre hidegebb az idő, hajnalban pedig már kemény fagyok is vannak. Nagyon fontos, hogy az autónkat felkészítsük ezekre az állapotokra, mert különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket. A nem megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművünkkel a latyakos, jeges utakon akár balesetveszélybe is kerülhetünk. A szakértő most abban segít nekünk, hogy mikre érdemes leginkább odafigyelnünk, hogy könnyen vegyük a téli akadályokat!

Tovább olvasom »
autó, autóvezetés, gumiabroncs, nők, tél, vásárlás, vásárlási szokások

A nők úgy vásárolnak gumit, mintha cipőt vennének!

PP-Eletforma

Egy felmérés szerint amíg a férfiak elsősorban az árra helyezik a hangsúlyt és határozott elképzeléssel vesznek új gumit autóikra, addig a hölgyek az abroncsvásárlást is élményként élik meg, így az eladó személye és hiteles, megbízható tanácsai sokkal fontosabb számunkra, mint az ár-érték arány, a lehetséges akciók, vagy az abroncsok várható élettartama.

Tovább olvasom »
abroncs, autó, gumi, kerékváltás, tanácsok, vásárlás

Amit tudnod kell az autód abroncsairól

PP-Eletforma

Hamarosan itt a nyári – téli kerékcsere időszaka, amikor a biztonságos közlekedés érdekében nagyon fontos, hogy autóinkat téli abronccsal szereltessük fel. Sajnálatos módon a magyar autósok több mint 30 százaléka nem foglalkozik ezzel a kérdéssel és télen is nyári gumikon közlekedik, ami hatalmas kockázatot jelent nemcsak önmaga, de a közlekedés összes szereplője számára.

Tovább olvasom »
autó, biztonság, előrelátás, külföld, tanácsadás, vezetés

Éjszaka leselkedik ránk a fránya veszély

László Márta

Az autóval nyaralni indulóknak több, máskor nem jellemző kockázattal kell szembenézniük, melyek a nagy távolságokból, és a felkészülés hiányából erednek a Groupama Biztosító tapasztalata szerint. A társaság megvizsgálta, hogy melyek a legjellemzőbb kockázatok, amikor autóval utazunk külföldre, és hasznos tanácsokat is ad, hogy a nyaralás valóban felhőtlen kikapcsolódás lehessen.

Tovább olvasom »
autó, baleset, félelem, gyerek, Vámos Erika, vezetés, volán

A nő, aki legyőzte a félemet

PP-Eletforma

Szörnyű emlékeket hordoz magában Vámos Erika a Több, mint TestŐr műsorvezetője. Huszonkilenc éves kora óta nem vezet autót, mint mondja: fél, hogy másban és saját magában is kárt tesz. A sajtóban már felreppent a hír, hogy Erika egy kislány örökbefogadásán dolgozik, s ezért úgy döntött, legyőzi régi félelmét és újra a volán mögé ül.

Tovább olvasom »
autó, ellenőrzés, felkészülés, hőség, nyár, szakszerviz

Így tedd nyárállóvá az autódat!

László Márta

Itt a nyár! Te is a családod is előre gondoskodott a gondtalan pihenésről, de mi van a kocsival? Kevesen veszik komolyan, de a nyári felkészítés legalább annyira fontos, mint a tél előtti átvizsgálás! Hogy mire érdemes odafigyelnünk, arra Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója hívja fel a figyelmet!

Tovább olvasom »
allegia, autó, baleset, klíma, nyár, pollenek, szénanátha, takarítás, utazás

Készítse fel autóját is a pollenszezonra!

PP-Eletforma

A vezetés közben hirtelen jött tüsszögési roham, vagy a viszkető, könnyező szemek könnyen elvonhatják a figyelmünket, ami a kényelmetlenségen túl akár balesetveszélyes is lehet. Allergiásként ezért törekedjünk rá, hogy az autóban is a lehető legkevesebb allergént lélegezzük be!

Tovább olvasom »
abroncs, autó, biztosító, nyári gumi, profilmélység, rendőrség, téli gumi

Kopott guminál nem fizet a biztosító!

PP-Eletforma

A magyar autóvezetők döntően nem közlekedésbiztonsági, hanem költségcsökkentési okokból cserélik le téli abroncsaikat nyári gumikra, derült ki a Bridgestone majd 70 szervizműhely vezetője körében végzett felméréséből. Noha a tavaszi-nyári zivatarokkor akár 15-20%-kal is rövidebb lesz autónk fékútja a nyári abroncsokon, a megkérdezett szervizműhelyek vezetői szerint a magyar autósok inkább azért váltanak, mert így kevesebbet fogyaszt majd az autójuk, és nem koptatják a drága téli abroncs szettet. A magyar közlekedésbiztonsági kultúra fejlődését mutatja ugyanakkor, hogy a felmérés szerint az autóvezetők több mint 50%-a már a Bridgestone által is ajánlott 2-3 mm-es profilmélység elérésekor új nyári gumit vásárol.

 

Tovább olvasom »
autó, kézműves bemutató, motor, oldtimer, show, vasút, Vasúttörténeti Park

Oldtimer Show 2016’

PP-Eletforma

Ismét Oldtimer Show-t rendeznek április 8-10-éig a budapesti Vasúttörténeti Pakban. Ez Közép- és Kelet-Európa legnagyobb veteránjármű rendezvénye! Kedves Apukák, itt a remek alkalom néhány jó pontot begyűjteni a srácoktól!  

Tovább olvasom »
autó, húsvét, Máriapócs, program, rallycross, verseny

Kőkemény csaták – magyar sikerek

PP-Eletforma

A rallycross évadnyitó, szlovákiaringi versenye azt hozta, amit mindenki már oly régóta várt: kemény csatákat, igazi test a test elleni küzdelmet. Voltak kemény koccanások, 360 fokos pörgés, lángoló autó, repülő féktárcsa, tető… minden, mi szem-szájnak ingere…

 

Tovább olvasom »
autó, körültekintés, nők, tanácsok, vezetés

Amit a férfiak jobban törnek, mint a nők

PP-Eletforma

Tényleg nem tudnak vezetni a nők? A Europcar nőnap alkalmából készített mini-kutatásából kiderül, hogy ez a vélekedés kezd lassan megváltozni. Kiss Norbi, kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző segítségével összeállítottunk néhány hasznos tanácsot a női sofőröknek, hogy még inkább rá tudjanak cáfolni a vezetési tudásukról kialakult közhelyekre.

Tovább olvasom »
autó, autómegosztás, közös, lízing, státusszimbólum, szemléletváltás

Saját helyett jön a közös?

PP-Eletforma

Teljesen megváltoztatja a globális és hazai autóhasználatot az autómegosztó, az úgynevezett carsharing vagy drivesharing szolgáltatások rohamos terjedése 10-15 éven belül. A jelenleg globálisan mintegy 7-8 millió felhasználót 100-110 ezer gépkocsival kiszolgáló kezdeményezések 2030-ra várhatóan jelentősen bővülnek: addigra már több mint félmilliárd felhasználóra körülbelül 7-9 millió kiszolgáló gépkocsi jut majd.

Tovább olvasom »
autó, baleset, biztosítás, kárbejelentő, kárrendezés, rendőrség

Ne csak a sítalpakat tedd be a kocsiba!

László Márta

Sokan keresik fel mostanában a szomszédos sípályákat. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy érdemes a kocsit is átnézni, felkészíteni az útra. Az alapvető dolog, hogy az autó papírjai rendben legyenek. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy bárkivel történhet külföldön baleset – figyelmeztet Szabados József, a Box-Color autó-kárrendezési cég ügyvezető igazgatója.

Tovább olvasom »
autó, nyaralás, szervíz

Erre figyeljünk, ha autóval megyünk nyaralni

PP-Eletforma

Beköszöntött a nyár, amikor számos család dönt autós nyaralás mellett. Indulás előtt – belföldi és külföldi út esetén is – érdemes figyelmet fordítanunk a gépkocsink állapotára, hiszen egy pici ráfordítással sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat a szabadságunk idején.

Tovább olvasom »
autó, utazás, vezetés

Szeretsz vezetni? Ezt semmiképp ne hagyd ki!

PP-Eletforma

Évek óta eltérő eredmények születnek arról, hogy melyik a világ legjobb vezetési élményét kínáló útszakasza, mind vezetéstechnikai, mind pedig környezeti szempontból. Elismert szakértőkkel közösen az Avis Autókölcsönző szakemberei különböző nemzetközi autóipari fórumok és klubok véleményei, valamint a médiában korábban megjelent információk során 25 olyan utat azonosítottak, melyek megfelelhetek ezeknek a kritériumoknak. Ezt követően egy speciális képletet alkalmazva tesztelték és sorrendbe is állították azokat. A képzeltbeli dobogó első helyén a portugáliai Pinhão-ba vezető N-222 Pesoda Régua végzett.

Tovább olvasom »
autó, biztonságos vezetés, otthon

Hogyan készítsük fel a kocsit tavaszra?

PP-Eletforma

A tavasz beköszöntével végre elbúcsúzhatunk a hideg időtől és a nyálkás utaktól, viszont az évszakváltás miatt érdemes ezúttal is figyelmet fordítanunk autónk átvizsgálására. A márkaszervizek kedvezményes akciókkal várják ebben az időszakban az autósokat, hogy a tavaszi üzemmód is gondtalan lehessen.

Tovább olvasom »
autó, biztonságos vezetés, öltözködési tippek, téli vezetés

Három téli öltözködési tipp a biztonságos vezetéshez

PP-Eletforma

Télen nemcsak hasznos vezetéstechnikai trükkökkel, hanem megfelelően kiválasztott öltözettel is hozzájárulhatunk a biztonságos vezetés feltételeinek megteremtéséhez. Bár sokan tudják, mégis kevesen figyelnek oda a cipő talpára, a kabát vastagságára, vagy épp a viselt kiegészítőkre, mielőtt a volán mögé ülnek. A Groupama Garancia Biztosító Vezetéstechnikai Centrumának instruktora, Kovács Márton és a NUBU divattervezője, Kovács Adél ahhoz adnak hasznos tippeket, hogyan fér meg a divat és a biztonság a volán mögött.

Tovább olvasom »
autó, bamako, jótékonyság, rally

Forró zónában él célba a fapados Dakar

PP-Eletforma

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén sem nehézségektől mentes a Budapest-Bamako rajtja. A múltban Al-Qaida fenyegetésekkel és emberrablásokkal kellett szembenéznie a magyar szervezésű afrikai rallynak. Az idén pedig egy Ebola járvánnyal fenyegetett régió vár a 480 indulóra.

Tovább olvasom »
autó, biztonságos közlekedés, utazás

7 dolog, amit nézz meg a kocsidon, mielőtt hosszabb útra mész!

PP-Eletforma

A kocsikban nyáron a legtöbb meghibásodást a motorolaj, a hűtőfolyadék vagy a fékolaj utántöltésének elmaradása, valamint a nem megfelelő keréknyomás okozza. A nyári időszakra jellemző hosszabb utak előtt mindezeken túl az autóvezetők gyakran megfeledkeznek a fékbetétek állapotának és a biztonsági felszerelések ellenőrzéséről is.

Tovább olvasom »
autó, biztonságos közlekedés, gyerek baleset

Elöl vagy hátul üljön a gyerek?

PP-Eletforma

Óránként 50-60 kilométeres sebesség mellett történő ütközésnél gyerekek és felnőttek egyaránt nagyobb sérüléseket szenvednek, ha hátul ülnek – ezt mutatják a német baleseti adatbázis, a GIDAS adatai. Ugyanakkor a KRESZ szerint 150 centis testmagasság alatt a gyerekeket csak a hátsó ülésre, előírásnak megfelelő gyerekülésbe szabad ültetni, és csak a csecsemőket lehet bébihordóban az első ülésen szállítani, menetiránynak háttal bekötve, kikapcsolt légzsák mellett.


Tovább olvasom »