Facebook hozzászólás
258

AszúAsszony Tolcsváról

Sikeresnek érzem magam, meg szerencsésnek is, hogy egy ilyen gyönyörű borvidéken élünk, és dolgozhatunk ezekkel a gyönyörű tokajhegyaljai borokkal. Sikeresnek érzem magam azért is, mert van egy szép családom, egy közepes méretű, de tulajdonképpen jól működő vállalkozásunk, a településen is megbecsülnek, hiszen alpolgármesternek választottak. S amikor elértem valami, akkor mindig vannak újabb célok, mindig magasabbra teszem a mércét.

Mindketten Tokajhegyalján nőttek fel. Sőt, „beleszülettek” a szőlőművelésbe, borkészítésbe, hiszen Katalinnak már a nagyszülei is, szülei is, Gábornak pedig a szülei foglalkoztak szőlővel, borral. Bár Katalin először más szakmát választott, de Tokajhegyalja visszacsábította. Sajgó Gábor és felesége, Katalin 30 éve kötöttek házasságot, és 25 éve, 1980-ban alapították meg saját vállalkozásukat Tolcsván. 15 hektáron gazdálkodva a tradicionális tokaji borkészítés elkötelezett hívei, ám – figyelve a közízlés eltolódására – a 15 borból álló kínálatból három az új stílust képviseli. Sajgó Gábort amellett, hogy 2002-ben Tokajhegyalján az Év Bortermelőjévé választották, a száraz szamorodni mestereként tartják számon szakmai körökben. Ennek egyik legújabb elismerése, hogy 2005-ben a botritizált borok nemzetközi versenyén az 1996-os száraz szamorodni nem csupán aranyérmes lett, hanem a verseny után a zsűri által összeállított top 10-es listára is felkerült, mint egyetlen száraz botritiszes bor.

Gábor visszahúzódó, elmélyülő alkat, a szőlőművelést, borászatot ő irányítja. Katalin a vállalkozás „motorja”. Amellett, hogy ennyi idő alatt már ő is alaposan beletanult a borászatba, szervezi és irányítja a vállalkozás üzleti és piaci részét. Dinamikus, lendületes, mindenütt ott van, ahol jelen kell lenni, képviselni kell a pincészetet. S úgy „mellékesen” Tolcsva alpolgármestere és az Első Magyar Borbarát Hölgyek Egyesületének alelnöke.

Szinte magától adódott az első kérdés, amikor el tudtuk a Borfesztiválon csábítani, a pult mellől, egy beszélgetésre: honnan van ennyi energiája?

– A fő energiaforrás a bor. – válaszolja gondolkodás nélkül.

Majd gyorsan hozzáteszi:

– Na nem a borfogyasztásra kell gondolni, hanem a boraink sikerére. Amikor dicsérik szakmai körökben, amikor visszatérnek a vevőink, vagy amikor díjakat nyernek. Ahogy most is, az Országos Borversenyen. Három borunk is aranyérmet nyert: a 2003-as kései szüretelésű Hárslevelű, az 1993-as Tokaji Esszencia és az 1993-as Tokaji Aszúeszencia. Ezek minden fáradtságot feledtetnek, s új energiával töltenek fel.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!